MARC VANONCKELEN - 1e Nat. La Souterraine 13.089 jonge

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Halen – Marc Vanonckelen (48) kwam voor het eerst in aanraking met duiven op de boerderij van zijn twee grootouders. Beide opa’s hadden duiven maar het waren wel nonkel Roger en nonkel René die hem overhaalden om met de duiven te spelen. Toen hij 25 was speelde hij met duiven bij zijn ouders thuis... later ook nog op een andere locatie... vooraleer hij in 1994 op zijn huidig adres van start ging. Marc kent al de smaak van de nationale zege want in 1994 won hij de 1e nat. Argenton tegen 16.361 jonge duiven !
De basis van zijn kolonie wordt voor 95 procent gevormd met duiven van Jos Thoné. Hij kocht er uit het beste van wat er voor handen was en nu nog steeds is er een nauwe samenwerking met Jos.
De andere 5 procent komt van Willem de Bruijn, Reeuwijk.

Er werd in 2013 gestart met 18 weduwnaars op het klassiek weduwschap en later werd er een 10-tal duivinnen van deze weduwnaars gespeeld. Er werden 80 vroege jonge duiven gefokt uit de kwekers en die zouden de banier van het jonge geweld hoog moeten houden. De kweekduiven werden op 25 november gekoppeld en trokken een koppel vroege jongen groot. Aansluitend werd er ook nog een tweede ronde gekweekt. Aanvankelijk bleven jonge doffers en duivinnen samen en ze werden pas na de eerste Soissons gescheiden. De jonge bende werd verduisterd van einde maart tot 10 juni en werd daarna bijgelicht.
Het opleren van de jongen gebeurde in een 10-tal etappes. Daarna werd het 2x Momignies... 2x Soissons... Orleans... Chateauroux... Argenton... Issoudun... en La Souterraine. Eens opgeleerd worden er voor de jongen geen trainingsvluchtjes tussendoor meer ingelast behalve de twee laatste weken toen Marc met vakantie was en de jongen 1x week op 25 km gelost werden. De hoofdbetrachting is zoveel mogelijk tophonderd-plaatsen binnenhalen op de wedstrijden van het nationaal vluchtprogramma.
Zoals gezegd worden de jongen gescheiden na de eerste Soissons en worden dan op de schuifdeur gespeeld. De jongen zitten op een hok met klassieke nestbakken die in de loop van de week in drie verdeeld zijn. Bij het inkorven blijven doffers en duivinnen zo’n 3 u samen en de tussenschotten in de woonbakken worden dan weggenomen. Dit zorgt meteen al voor een uitstekende motivatie want de drie bewoners van tijdens de week willen nu ook alle drie de volledige woonbak veroveren. Bij thuiskomst van een wedstrijd blijven doffers en duivinnen samen tot de volgende morgen.
De jonge duivinnen worden iedere week gespeeld... de jonge doffers niet. Op zaterdag en zondag na thuiskomst krijgen ze volle bak kweekmengeling + elektrolyten. Op maandag en dinsdag wordt er overgeschakeld op het rantsoen “Premium Kweek” van Beyers + look en biergist. Op woensdag en donderdag wordt het “Turbo” Beyers met op woensdag vitamines in het drinkwater en op donderdag een supplement van pinda’s en zonnepitten.
Voor aanvang van het vliegseizoen wordt er gedurende zes dagen behandeld tegen trichomonas en in de loop van het seizoen werd nog eens drie dagen tegen tricho behandeld. Voor aanvang van de nationaals voor jonge duiven werd er drie dagen behandeld tegen luchtwegeninfecties (Raf Herbots). Wanneer er ingekorfd wordt voor de nationale vluchten worden er oogdruppels toegediend. Met een “tonic” wordt het drinkwater verzuurd.
“Nafi” B13/5024249 is de nationale winnares. Zij is een duivin uit de middenklasse maar toch van het iets langere type. Ze heeft een uitzonderlijk zachte pluim en heeft momenteel twee pennen gestoten. Zij schitterde eerder al met 344e nat. Chateauroux 12.0071 d... 23e nat. Argenton 19.303 d... 67e nat. Issoudun 16.615 d... maar zette de kroon op het werk met de 1e nat. La Souterraine tegen 13.089 d. Wij zullen haar zonder twijfel nog tegen komen in de nationale toptien van het asduif kampioenschap voor jonge duiven.

 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.