KRISTIAN VREBOS - 1e Nationale Asduif Rhonevallei 2021

Liefhebber: 

Neerijse – Neerijse is een deelgemeente van Huldenberg in de provincie Vlaams-Brabant. Vroeger had iedereen er druiven maar dat is vergane glorie. Van de duiven kan bijna hetzelfde gezegd worden want dit dorp onder de rook van Leuven telt amper nog twee duivenmelkers. Herent in de streek rond Leuven is een gelukkige uitzondering, daar tiert de duivensport nog welig.

Onlangs stond deze streek volop in de belangstelling door het Wereldkampioenschap 2021 dat daar plaatsvond. Het is er heuvelachtig en de renners kregen de Smeysberg in Huldenberg voor de wielen geschoven. Ook in de Langerodestraat, de straat waar Kristian Vrebos woont, trokken de renners voorbij.

Een nieuwe start

Vader Jean en grootvader Victor Vrebos waren beide duivenmelkers. Ze deden het voortreffelijk op de snelheidswedstrijden. Het was door toedoen van vader Jean dat Kristian zich voor de duivensport ging interesseren.
In 2004 is Kristian direct gestart op de fond en het werd meteen Limoges, Brive, de Rhonevallei en ook Narbonne en Barcelona. Dit gebeurde met vallen en opstaan. Duiven van Chris Hebberecht, Evergem; Beullens en Zn, Heverlee; De Smeyter-Restiaen, Melden en Jean Delstanche, Bierges lagen aan de basis van deze prille fondkolonie.
In 2010 zou Kristian Vrebos de 2e Nat. Kampioen KBDB Fond moeten worden maar werd niet geklasseerd wegens een schrijffout. Alle protesten waren tevergeefs. Maar in 2011 kwam er een sportieve revanche die kon tellen. Zijn doffer “Philippe” B09-2036391, genoemd naar Philippe Gilbert die toen tot de wereldtop behoorde, won de 1e nat. Limoges tegen 19.369 d. Hij was een zoon van B04-2233325 (Louis Van Der Wielen, Boortmeerbeek) x B04-4295689 (De Graeve-Van Geert, Smetlede). Er werd toen altijd op het hok van vader gespeeld.
Maar toen kwamen er problemen met de buren. De duiven maakten tijdens de nacht lawaai werd er beweerd. De kweekhokken moesten verdwijnen ondanks een eerdere toestemming op papier. De hokken werden daarna afgebroken. Er was geen plaats op de hokken van vader en alle kwekers werden in 2016 verkocht in Herent. 
Tijdens de eerste periode van zijn carrière deed Kristian het verre van slecht. Wij onthouden de 7e, 55e, 364e nat. Montélimar in 2014, 1e prov. Montélimar 2014, 1e prov. Pau 2013, 1e nat. Limoges 2011 en “Dal Melker” in 2013. 
Er werd alleen nog verder gespeeld met een 6-tal oude duiven op het hok van vader zoals alle andere jaren. Tot in 2020 werden er geen jongen meer gekweekt.
In 2020 kwamen er nieuwe kwekers op de hokken van vader en die kwamen van Stijn en Jeroen Rans, Wijgmaal; Batenburg-V.d. Merwe, Klaaswaal; Jelle Jellema, Nijverdal en Swinnen-Vanhove, Zichem. Er werd aan samenkweek gedaan met Eddy Didden, Neeroeteren. Het jaar 2020 was eigenlijk een nieuwe start.
Kristian is in 2021 met twee oude duiven blijven verder spelen waarvan er eentje de 1e nat. Asduif KBDB Rhônevallei werd.
In 2021 werd er met 100 jaarlingen begonnen waarvan er nu nog 29 overblijven.

De oude maar prima hokken in Neerijse.Twee oude duiven

De twee oude duiven werden op het klassiek weduwschap gespeeld. Ze hebben in het vroeg niet gekweekt en hebben in april vijf dagen gebroed bij het opleren van de duiven. Ze werden in drie etappes opgeleerd op 5, 10, 25 km. Ze vlogen daarna Momignies, Soissons, kleine hafo, Bourges en deden daarna de wedstrijden van de Rhônevallei Valence, Montélimar en Marseille. Tussen elke klassieker waren er drie weken rust zonder tussenvluchten. Bij de inkorving werd telkens de duivin getoond. De oude en de jaarse duiven trainen 1x daags tussen 15 u en 16 u. Het is geen verplichte training.
“Mister Rhône” zat vijf jaar tegen zijn goesting in bak 7 en was erg schuw. Wanneer de jaarlingen op het hok kwamen werden de woonbakken herschikt en “Mister Rhône” veroverde bak 2 bovenaan. Hij onderging een hele transformatie. Hij toonde zich heel gelukkig in zijn nieuwe woonbak en werd een heel tamme duif. Meer dan waarschijnlijk was dat ook de extra motivatie voor zijn knappe prestatie op de Rhônevluchten.

Totaal weduwschap

Met 50 doffers en 50 duivinnen werd het totaal weduwschap gespeeld. Zij vlogen de snelheidswedstrijden, de kleine halve fond, de grote halve fond en voor Souillac werden ze ingekorfd op eieren. Bij de inkorving komen doffers en duivinnen ca. 1 u samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot de volgende dag. De jaarlingen hadden als jonge duif weinig ervaring opgedaan en ze werden als jaarling niet beoordeeld op hun prestaties. Na het seizoen werden er geen late jongen gefokt maar er werd tweemaal vuil gebroed.

Grote verliezen

Er werden 180 jongen gekweekt uit 4 rondes van de kwekers en deze werden aan de ouderdom van 28 à 29 dagen gespeend. Bij het opleren werden ze 8 keer weggevoerd tot 35 km. De jongen werden niet verduisterd en ook niet bijgelicht. Bij de jongen werden er dit jaar veel verliezen geleden.
Kristian had besmet bonenstro (schimmelinfectie) gebruikt en dat zorgde voor 30 dode jonge duiven. Ook op de wedstrijden gingen er een aantal duiven verloren zodat er van de 180 jongen bij aanvang nog 44 overblijven. Bij de jonge duiven werd er ook geen schuifdeur gebruikt. De jongen bleven onder elkaar en sommige kwamen met een nestje.

B15-2317704 “Mister Rhône”

“Mister Rhône” B15-2317704 is de 1e Nat. Asduif KBDB Rhonevallei 2021. Het is een eerder kleine geschelpte doffer. Het is een zeer tamme maar nerveuze duif met een zachte pluim. Het is wel een goed gesloten, sterke duif. Hij heeft een kop met uitstraling en een goed geventileerde vleugel. Op de laatste wedstrijd uit Marseille had hij twee pennen gestoten.
“Mistere Rhône” kan terugblikken op een knap palmares. Met 7e Prov. Valence ’21 (59e nat.), 15e Zone B2 Montélimar ’21 (75e nat.) en 42e nat. Marseille ’21 verzamelde hij een coëfficiënt van 4,0048 en haalde hiermee de titel van 1e Nat. Asduif KBDB Rhônevallei binnen. Zijn palmares wordt verder gesierd met 82e nat. Montélimar ’18, 168e nat. Montélimar ’19, 212e nat. Valence ’18, 415e nat. Montélimar ’20.
“Mister Rhône” is een zoon van B14-2177768 “Kleinzoon Champion”. “Champion” werd 2e Nat. Asduif Fond 2005, Chris Hebberecht (B11-4306415 “Mayo” x B07-4081877 “Dochter Champion”) x B10-4281954 “Kleindochter Joost”. “Joost” won 1e Internat. Perpignan jl. 2003, De Smeyter-Restiaen (B03-4456308 “Zoon van de Joost” x NL02-2055542 “Kleindochter Perpignan King”, Kurvers-De Weerd).

Volle bak sportmengeling

Kristian Vrebos stelt zijn vertrouwen in de mengelingen van Beyers. Voor de zware fond wordt er altijd volle bak sportmengeling gevoederd van thuiskomst tot inkorving met uitzondering van de laatste twee dagen voor de inkorving waar er een vetrijke mengeling gevoederd wordt. Er wordt alleen maar ’s avonds gevoederd.
Er gaat veel vlierbessensiroop over het voeder (3x per week). Rodebietensap wordt tweemaal per week verstrekt en Sedochol 1x per week. De jonge duiven krijgen vlierbessensiroop en bietensiroop. Het voederen wordt zo simpel mogelijk gehouden in Neerijse.

Medisch

Van zodra de wedstrijden beginnen krijgen de duiven om de drie weken een trichopil opgestoken. 
Voor trichomonas wordt ook het advies van de dierenarts ingewonnen. Tegen luchtweginfecties wordt er niets ondernomen. Na een kuur van 12 dagen tegen paratyfus worden de duiven ingeënt. Ook tegen paramixo wordt er éénmaal ingeënt. Het is reeds 10 jaar geleden dat er nog problemen waren met adeno. Zoals gezegd deden er zich grote problemen voor met besmet bonenstro. Het stro moest van de hokken verwijderd worden en alles moest ontsmet worden met Virkon S.

Een kijkje in de hokken.Oude hokken de beste

Er staan 12 m oude hokken in de tuin van het ouderlijk huis die wel 50 jaar oud zijn. Boven de garage zijn er nog 10 m vlieghokken met achteraan nog 3 kweekhokken met kweekboxen (40 koppels). De oude hokken zijn wel de beste. Op een van de hokken zorgen luchtpijpen voor een goede verluchting. Het zijn hokken met een afhellend dak naar voor. Het zijn geen geïsoleerde hokken en alleen bij de kweekduiven staat er een volière voor het hok.
Iedere dag worden de woonbakken en de bodem van het hok gereinigd en de duiven krijgen iedere dag een verse drinkpot. Een grote kuis staat niet echt gepland. Op de hokken is er weinig glas in de voorzijde en ook niet in het dak. De nieuwe hokken boven de garage hebben meer glas.

Kweken in boxen

De kwekers worden gekoppeld op 1 december. Na het groot brengen van de eerste twee rondes worden alle duiven herkoppeld en met kweekboxen gebeurt dat probleemloos. Aan familiekweek wordt niet gedaan maar kruisen des te meer.
De kwekers krijgen twee jaar de tijd om zich te bewijzen. Bij een onvoldoende moeten ze vertrekken.
Er worden in principe geen duiven meer bijgehaald. Als het met deze basis niet lukt zal het nooit meer lukken zegt Kristian Vrebos.
De duiven worden gekoppeld op het gevoel en het merendeel van de duiven zijn struise duiven die een stootje kunnen verdragen.
Er wordt aan “voorlichten” gedaan bij het koppelen. Vroeger kregen de duiven licht tot de jongen groot waren. Dat wordt niet meer gedaan want dat heeft een nefaste invloed op de rui van de duiven.
Een echte stam kan Kristian niet aanduiden want hij is pas in 2020 opnieuw gestart en het zijn totaal nieuwe bloedlijnen.

De mand de enige keurmeester

De selectie is voor Kristian vrij eenvoudig... wat naar huis komt mag blijven! De mand is de enige keurmeester. De jaarduiven krijgen alle kansen en de jaarlingen die naar huis komen mogen blijven als oude duif.
Als oude duif moeten ze twee prijzen winnen op drie inkorvingen en liefst met een een kopprijs op de klassiekers. Het model van de kwekers speelt geen rol als ze maar kwaliteit op de wereld zetten is Kristian tevreden.

Wat vroeger een echte passie was en waarvan Kristian bij tegenslag wakker lag is voorbij. Nu is het een hobby geworden. Vroeger was hij meer gedreven dan nu. Maar dat doet niks af van de knappe prestatie als 1e Nat. Asduif KBDB Rhônevallei 2021.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.