HENK SCHEFFEL - Gouden Duif-winnaar Nederland en Superstar van het Jaar Halve fond

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Elburg – Elburg is een stadje in de provincie Gelderland gelegen aan het Veluwemeer. Het is een oude Hanzestad en die steden zochten voor de handel contact met de kleinere dorpen en steden in hun achterland.

Het is ook een gezellig vissersstadje dat de houten botter uit 1700 in ere houdt. Momenteel zijn er nog tien gerestaureerde nog varende botters te bezichtigen. Een botter is een oud Nederlands type van vaartuig waarmee voornamelijk gevist werd op de voormalige Zuiderzee.
We trokken richting Gelderland voor een van de topvedetten van de Gouden Duif-competitie !
Henk Scheffel (55) bekroonde een schitterend seizoen 2013 met de titel van Gouden Duif - winnaar Nederland en die van Superstar van het Jaar halve fond Nederland. Een groot kampioen die na zijn Olympiade-deelname in Poznan 2011 op een verbluffend hoog niveau blijft presteren en de ene topprestatie na de andere op de tabellen tovert.

Vanaf zijn 14 jaar

Vanaf zijn acht jaar had kleine Henk reeds duiven op een hokje van 1m x 1m achter in de tuin. Op een avond... toen Henk veertien jaar oud was... kwam vader thuis met de mededeling dat hij een hok... een klok... en duiven voor hem had... en Henk was meteen zelfstandig duivenmelker ! Ondertussen had hij de duivenstiel geleerd van Dries Fransman waar hij van zijn achtste tot zijn veertiende dag en nacht geholpen had op het duivenhok.
In 1979 werd hij lid van de duivenvereniging “PV Ons Genoegen” (73 leden) en in 1980 werd hij reeds 1e Generaal Kampioen van de Vereniging en 3e Generaal Kampioen van CC Harderwijk en Omstreken (1000 leden).
In 1981 verhuisde hij naar ‘t Loo Oldebroek waar hij tot 1999 de sterren van de hemel speelde. Hij werd er tweemaal Superkampioen Afd. Oost-Gelderland... tweemaal Superkampioen Oost-Twente... hij won in 1989 de 1e Nat. Orleans jonge duiven... en zette zijn naam meerdere keren op teletekst !
In 1999 verhuisde hij naar Elburg en nam daar een nieuwe start. In het begin verliep het moeizaam maar na enkele jaren kwam er schot in de zaak. In 2007 werd Henk 1e Afdelingskampioen Vitesse onaangewezen... in 2010 Generaal Kampioen Snelheid Afd. 8 en Olympiadeduif jonge duiven Poznan (2e geklasseerd over all)... in 2011 7e Generaal Kampioen Snelheid... in 2012 1e Generaal Kampioen Snelheid... in 2013 1e aangewezen en onaangewezen Vitesse Afd 8... 3e Onaangewezen Midfond Afd 8... 5e Aangewezen Midfond Afd 8... 6e Natoer onaangewezen Afd 8 !
Vandaag behoort Henk Scheffel tot de beste spelers van zijn regio en afdeling. Daarbij dient aangestipt dat zijn vrouw Lucie haar man al die jaren door dik en dun gesteund heeft !

Zo werd hij Gouden Duif-winnaar Nederland
S  20-4 Tilburg   8509 d. 41, 85, 35
HF 25-5 Pommeroeul 4424 d. 2, 91, 19
HF  08-6 Chimay 4046 d. 2, 14, 1
Zo werd hij Superstar van het Jaar halve fond      
  25-5 Pommeroeul     4424 d. 2, 91, 19
  08-6 Chimay     4046 d.  2, 14, 1

Stamopbouw

Tijdens de periode in ‘t Loo Oldebroek was het zijn “Janssenlijn” die de lakens uitdeelde. De “099” was de stamvader van deze fantastische bloedlijn. Zelf won hij 5 eerste prijzen en hij zette 6 à 7 nakomelingen op de wereld die allemaal minstens 1 eerste prijs wonnen. Daarna volgde de verhuis naar Elburg en in 2004 kreeg Henk 10 duiven van zijn vriend Gert Jan Timmer, Hoge Enk. De basis van de Timmerduiven waren de duiven van Van Elsacker-Jepsen, Schilde.
De Timmerduiven, gekruist met de nakweek van de “099-lijn”, zorgden voor een ware opstoot van klasse en de duivensport in Elburg kwam in een stroomversnelling.
Beert van ‘t Hul, ‘t Harde speelde uitstekend met duiven van Gert Jan Timmer. Hij had ook de topduivin “133” (Ad Schaerlaeckens) die 7 x 1e prijs won. Zowel Timmer als van ‘t Hul hadden succes met de nakweek van de “133”- duivin. Dit kwam Henk Scheffel ter ore en er werden 8 duiven geruild met Beert van ‘t Hul. Van die acht duiven bleven er twee duiven over maar dit waren echte kanjers. “Bendner” NL07/2139156 was een echte topdoffer die met heel wat verschillende duivinnen kwaliteit op de wereld zette en hij ontpopte zich tot de nieuwe stamvader van de huidige kolonie. De andere was topduivin “Superschalie” NL07/2139164 die uitgroeide tot een geweldige kweekmoeder.
In 2009 kwamen 10 duiven van Evert v.d. Horst, Harderwijk de kolonie versterken. Evert v.d. Horst was de te kloppen man op de Veluwe... en daar werd de topduivin “Laura” (Ad Schaerlaeckens) op de kop getikt. Datzelfde jaar werden er ook twee duivinnen (Ad Schaerlaeckens) gekocht bij Frans Timmermans, Wehl... of dochter en kleindochter van de “Cameleon Bonfire”.
Via zijn vriend Gerard Boesveld, die verzorger is bij Hans Eijerkamp, Zutphen, werden er drie Eijerkamp-duiven aangeschaft voor de ééndaagse fond.

Totaal weduwschap

Vele jaren werd er het klassiek weduwschap gespeeld maar in 2011 werd het geweer resoluut van schouder veranderd en werd er gekozen voor het totaal weduwschap. In 2013 werd er van start gegaan met 30 koppels op totaal weduwschap... 70 jonge duiven... en 13 koppels kwekers.
De vliegploeg werd in september 2012... na het afwerken van de natoer op een nestje... gestopt en mocht als afsluiter nog eens 10 dagen broeden waarna doffers en duivinnen gescheiden werden. Ze gingen door de rui met een goede ruimengeling... met eivoer... en Multimix (roodsteen, grit, zeewier). Halverwege de rui werd er 10 dagen behandeld tegen paratyfus en daarna werden de duiven ingeënt.
De eerste koppeling vond plaats de derde week van januari en er werden twee jongen groot getrokken tot aan de ouderdom van 15 dagen. Toen ging de duivin en één jong van het hok en de doffer moest het andere jong groot brengen. De tweede koppeling vond plaats drie weken voor aanvang van het wedstrijdseizoen. Er werd 3 à 4 dagen gebroed en dan werd het nestje afgebroken.
Na drie keer wegvoeren met de wagen ging het naar Hapert... Duffel... Strombeek... en zo verder tot het eindpunt 500 km. Doffers en duivinnen werden iedere week gespeeld.
Na aankomst van een wedstrijd werd er volle bak sportmengeling gevoederd en bij een lastige wedstrijd was er druivensuiker in het water... bij normaal weer alleen zuiver water. Op zondag en maandagmorgen werd er een mengeling geserveerd van 1/3 sport + 1/3 Gerry Plus +1/3 Superdieet. Er werd tweemaal daags gevoederd. Op maandagavond en dinsdagmorgen kregen ze 1/2 sportmengeling + 1/4 Superdieet + 1/4 Gerry Plus in het voederbakje. Moest er op donderdagavond ingekorfd worden (meer dan 400 km) dan werd er vanaf dinsdagmorgen tot aan de inkorving 100 % sportmengeling gevoederd met op donderdag volle bak sportmengeling. Werd er op vrijdag ingekorfd (maximaal 350 km) dan werd er ook op vrijdag volle bak sportmengeling gevoederd.
Naast de klassieke mengelingen krijgen de vliegduiven iedere dag snoepzaad met kempzaad (hennep)... tweemaal per week eivoer... en elke dag ook Multimix, pinda’s en kaas. De dag voor de inkorving gaat er ook altijd druivensuiker in het drinkwater.
Henk benadrukt dat de duiven hier royaal gevoederd worden. Verder is hij ook een aandachtig toeschouwer wanneer de duiven eten. Hij vindt het belangrijk te weten hoe zijn duiven eten... hoeveel ze eten... hoe gretig ze eten... en of er gevochten wordt aan de voederbak.
Ook wanneer de duivinnen eten blijft Henk kijken. De dametjes krijgen onderdak op een hok met schabjes en een schuine vloer met rollen zodat ze niet samen op de bodem kunnen liggen scharrelen. Ook de duivinnen worden ruim gevoederd en tegen het einde van de week spannen de meest paarlustige duivinnen wel met elkaar aan.

In het voorjaar wordt er eenmaal daags getraind. Bij warmer weer wordt er tweemaal daags getraind. Toch denkt Henk er aan om in de toekomst zowel doffers als duivinnen maar één maal daags te laten trainen. Er wordt getraind met de vlag en er wordt verwacht dat de duiven naar buiten stormen... een kwartiertje uit het zicht verdwenen zijn... zich een paar keer laten zien boven het hok... en er moet vooral snelheid op zitten !
Doffers en duivinnen komen zo’n 25 minuten samen bij de inkorving. Henk ziet graag dat de duiven in de nestschotel liggen wanneer hij ze in de mand zet. Na de wedstrijd mogen de duiven, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, van 3 à 4 uur tot de hele dag bij elkaar blijven. Na 6 à 8 weken mogen de duiven ook wel eens een hele nacht bij elkaar blijven. De volgende morgen kunnen ze dan samen uitvliegen en daarna mogen ze in bad.
Er wordt tijdens het seizoen niet gezocht naar meer motivatie voor de vliegduiven. Wanneer naar het einde van het seizoen de “spirit” een beetje weg is dan kan er een extra schabje of bankje opgehangen worden. Dat heeft iedere keer toch wel wat succes gebracht. Zowel doffers als duivinnen krijgen op zondag een bad.

Topkweker “Bendner”

“Bendner” NL07/2139156 is een machtige kweker in de kweekvolière van Henk Scheffel. In twee jaar tijd zorgden kinderen en kleinkinderen van hem voor 11 vermeldingen op teletekst en 8 x 1e in Kring en Regio. Zij nakweek is gewoon subliem :
“Brenda” NL08-1118167 (dochter “Bendner”) 1e duifkampioen Natoer Regio 1 2010
“Branco” NL09-1851704 (zoon “Bendner”) won 4x 1e prijs in de vereniging, 1e duifkampioen Vitesse Kring 1 2011. Deze geweldenaar werd een jaar later 3e duifkampioen Vitesse Regio 1 , 3e Midfond Unie 2012
“Belinda” NL11-1358077 (dochter “Branco”) 1e duifkampioen Natoer Regio 1 2012
“Barnie” NL10-1289062 (zoon “Bendner”) wint 2 kopprijzen, een 1e en een 2e als jaarling.
“Bastiaan” NL10-1289088 (zoon “Bendner”) 2x 1e en 1x 2e in Kring 1 Regio 1.
“Zoon Bastiaan” NL12-1246355 Morlincourt NPO 3e Teletekst 4309 d
“Bente” NL11-1358045 (dochter “Bendner”) 4e duifkampioen Regio 1 Natoer tevens was zij 6e duifkampioen Generaal snelheid Kring 1 2012. Was ook 1e Duifkampioen Gen. Snelheid Kring 1 en 2e duifkampioen Regio Noord 2013 met 14 prijzen
“Zoon Bendner” x Laura NL 11-1357995. “Zoon Bendner” is volle broer van topduivin “Bente”. Deze doffer is nu al vader van 8 x Teletekst (2012 en 2013) en 1e duifkampioen SFG in 2012 bij E. Hoogland.
“Britt” NL12-1246363 (kleindochter “Bendner”) 2e duifkampioen Gen. Snelheid Kring 1, 7e Regio Noord 2013 met 14 prijzen
“Benice” NL12-1246362 (kleindochter “Bendner”) 5e duifkampioen Gen. Snelheid Kring 1, 19e Regio Noord 2013 met 13 prijzen
“Bregje” NL12-1246404 (dochter “Bendner”) 6e duifkampioen Gen. Snelheid Kring 1 2013 met 14 prijzen
“Benjamin” NL12-1246330 (zoon “Bendner”) 7e duifkampioen Gen. Snelheid Kring 1, 10e Regio Noord 2013 met 12 prijzen. “Benjamin”, met de bijnaam “Double One”, won 2 x 1e in de regio tegen duizenden duiven .

10 Geboden van Henk Scheffel
1. Regelmaat in de verzorging. Die is vrij strikt in de zomer... in de winter
   mogen de teugels wat losser.
2. Laat je vooral niet gek maken ! Hou de zaken heel simpel.
3. Alles voor je duiven over hebben. Stel niet uit tot morgen wat je vandaag
   kunt doen.
4. De verluchting moet behaaglijk zijn. Er werd een nieuw hok gezet maar niet
   met pannen maar met plastiek platen. Ondertussen zijn de plastiek platen
   vervangen door dakpannen.
5. Overdrijf niet met blinde kuren. Doe alleen de zaken die echt nodig zijn.
6. Een strikte hygiëne op de hokken... 2x krabben per dag... 1x grote kuis per
   jaar.
7. De overstap van klassiek naar totaal weduwschap is een aanrader. Op die manier
   kun je ook je duivinnen uittesten.
8. 1 à 2 keer per jaar de hokken uitroken met Koudijs Droogontsmetter !
9. Ik verkies kruising boven inteelt ! Kruisingen geven de beste vliegers.
10. Neem twee liefhebbers in vertrouwen. Wanneer het echt klikt haal daar je
    basis of versterking.

Eigen hok

In Elburg wordt er gespeeld op 15 meter tuinhokken (dubbelwandig) die op het zuiden gericht staan. Henk is van beroep timmerman en zowel de buiten- als de binneninrichting geven blijk van perfect vakmanschap. Het hok bestaat uit 7 afdelingen... 2 voor de weduwnaars... 2 voor de jonge duiven... 2 voor de kwekers en de voedsterkoppels... en 1 voor de duivinnen. Alle broedhokken zijn voorzien van automatische transportbanden maar op een paar afdelingen liggen er nog beukensnippers. Om extra zon op het hok te brengen zit er een glasplaat in het dak.
Vooraan in het plafond zit een verluchtingspleet van 40 cm breed. ‘s Nachts worden de schuiven bijna dicht geschoven maar dat heeft alles met het weer te maken. De hokken zijn droog... goed geventileerd... en gezelligheid is er troef. Op de vlieghokken werden er... tot algehele tevredenheid... stralingsplaten aangebracht. Wanneer de duiven van een koude vlucht thuiskomen worden ze opgevangen in een warm hok.

Medisch

Na afloop van het vliegseizoen krijgen alle duiven een behandeling van 6 dagen tegen trichomonas. In de kalme periode worden de duiven ook ingeënt tegen paratyfus. Twee weken voor aanvang van het vliegseizoen krijgen de vliegduiven een geeltablet opgestoken. Dit wordt om de 6 à 7 weken herhaald en dit betekent dat elke duif zo’n drie tabletten per seizoen door de strot geduwd krijgt.
Wanneer de prestaties minder worden of de neusdoppen beginnen wat grijs te worden dan wordt er 1 à 2 keer per jaar gedurende 2 à 3 dagen behandeld met Ornispecial en Belgatai. Er worden geen oogdruppels gebruikt.
Verder wordt er nog “Herbaduif” (kruidenmix) 2 à 3 keer per week verstrekt. Ook wordt er regelmatig Sedochol verstrekt. Met het toedienen van beide producten werd er na de rui van 2013 gestart. Verder wordt er bijna nooit de hulp van een dierenarts ingeroepen tenzij bij onverwachte problemen.

Jonge duiven

De ploeg jonge duiven wordt hoofdzakelijk gefokt uit de kwekers (80 %) en uit de beste koppels van de vliegduiven. Ze worden gespeend aan de ouderdom van 25 dagen en de geslachten blijven samen. Er wordt verduisterd van 1 maart tot 1 juni en daarna wordt er niet meer bijgelicht.
De jongen worden op een nestje gespeeld en na twee wedstrijden wordt er gepoogd met schuine plankjes... kartonnen dozen... en erwtenstro het zo gezellig mogelijk te maken en de jongen aan te sporen om aan een nestje te beginnen.
Vier weken voor aanvang van de wedstrijden (half juni) wordt er gestart met opleren. In een viertal etappes gaat het naar 30 km en verder in de loop van het seizoen worden de jongen nog één maal per week gelost om 30 km.
De favoriete nestposities zijn eieren van 10 à 12 dagen broeden (duivinnen) en een jong van 10 dagen (doffers). Het spel met de jonge duiven staat in de Veluwe hoog aangeschreven en de concurrentie is niet min.
In 2013 deden zich problemen voor met een nieuw hok (ornithose). Het euvel is ondertussen verholpen maar de jongen werden dit jaar pas echt gespeeld op de natoer.

Het kweekhok

Dat Henk Scheffel kan terugvallen op een uitstekend kweekhok staat als een paal boven water.
* Zijn superkoppel is ongetwijfeld “Bendner” NL07/2139156 x “Superschalie” NL07/2139164 dat een spoor van klasse doorheen zijn kolonie trok. Zij werden ondermeer de ouders van “Branco” met 1e, 3e, 4e in groot verband... en “Benjamin” met 2 x 1e regio en 1x 2e NPO en vermeldingen op teletekst. “Bendner” is een topkweker die met meerdere duivinnen schitterende nakweek gaf.
* “Gerardus” NL08/1128457 x “Superschalie” NL07/2139164 en zij werden de ouders van “Olympic 033” of de Olympiadeduif in Poznan.
* “Jacob” NL10/1288498 x “Lady Diane” NL09/1861971 en zij werden de ouders van 4 jaarlingen die in 2013 in totaal 49 prijzen wonnen waarvan 20 in de eerste 24 in groot verband.
* “Bendner” NL07/2139156 x “Jonge Bonfire” NL09/1957884 en zij werden de ouders van “Bastiaan” met 2x 1e en 1 x 2e in groot verband. “Benny”, met 3e NPO, is een broer van “Bastiaan” en “Jacob”.

De goeie duif

Henk Scheffel : “Ik hou van een duif uit de middelmaat die bovendien goed gespierd is en ze moet ook uitstraling hebben. Het oog van een duif zegt me weinig alhoewel ik een voorkeur heb voor een staaloog. Mijn ervaring heeft me geleerd dat er aan een echte kampioen heel weinig mankeert.
De mand is hier de enige keurmeester want het gebeurt nog als eens dat een mooie duif een grote teleurstelling wordt. Ook moet een goede duif de “mordant” hebben om snel naar huis te komen. Maar wie kent de goeie duif ? Niemand veronderstel ik want dan hadden we geen 40 kweekkoppels nodig !”

KAMPIOENSCHAPPEN 2013

Kring 1 Regio Noord
1e Vitesse Onaangewezen
1e Midfond Onaangewezen
2e Natour Onaangewezen
1e Vitesse Aangewezen
1e Midfond Aangewezen

Duifkampioenen
Vitesse 1e 2e 4e 5e 7e 8e
Midfond 3e 7e 9e
Natour 4e 6e 9e
Gen Snelheid 1e 2e 3e 5e 6 7e 8e

Regio Noord
1e Vitesse Onaangewezen
2e Midfond Onaangewezen
5e Natour Onaangewezen
1e Vitesse Aangewezen
2e Midfond Aangewezen
Duifkampioenen
 Vitesse 1e 2e 7e 9e
Gen Snelheid 2e 7e 10e 15e 19e

GOU Afdeling 8
1e Vitesse Onaangewezen
3e Midfond Onaangewezen
6e Natour Onaangewezen
1e Vitesse Aangewezen
5 Midfond Aangewezen
Duifkampioenen
Vitesse 1e 2e 9e 12e

 

MOOISTE UITSLAGEN 2013

Tilburg 3425 d. 1-2-3-4-6-7-13-14-16-17-18-19-21-24-29-31-35-38-39-40-41-42- enz. (60/43)
Chimay    1544 d. 1-2-3-6-7-8-9-10-11-12-15-17- enz. (20/19)
Nanteuil le H. 1888 d. 1-2-3-5-8-10-11-12-19-22-31-43- enz. (44/28)
Nanteuil le H.  1281 d. 1-2-7-9-10-14-15-18-19-22-24-31-36-38-39-40-43-44 (39/25)
Pommeroeul  1588 d. 1-2-4-8-11-24-33-39-40-41-42-49- enz. (30/22)
St. Quentin   1166 d. 1-6-7-8-22- enz. (30/15)
Peronne 902 d. 1-15-16-17-24-27-32-43- enz. (20/12)
Duffel 3317 d. 2-3-4-5-7-8-9-18-19-21-22-23-24-28-32-38-48- enz. (42/15)
Tilburg   2315 d.  2-3-10-11-12-14-15-16-17-22- enz. (40/36)
Meaux     677 d.  3-4-5-9-10-20-24-35-42-43- enz. (30/19)
Nijvel    3184 d. 4-5-6-11-12-41-45- enz. (37/17)
Duffel    2966 d. 12-13-14-15-16-17-18-19-20-22-23-24-25-36-37-40-42-43- enz. (40/25)

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.