HABRAKEN-DUCHEYNE - 1e Olympiadeduif Jonge duiven Brussel 2017

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Vorselaar – Grote blikvanger op de Olympiade in Brussel was “Olympic Vivianeke”. Eén van de slimste duiven die op de tentoonstelling te zien waren. Het jonge blauwe duivinneke zat te pronken met drie formidabele eerste prijzen. 

In het begin van het seizoen waren bijna geen jonge duiven klaar om halve fond te vliegen maar “Vivianeke” won de eerste tegen 584 duiven op Souppes (2 juli). Op het hok keek het duivinneke niet om naar een duiver maar was gepaard met Staf. Twee weken later was het provinciaal Gien. Gesneden koek voor “Vivianeke”, 1e provinciaal tegen 5470 jonge... De wedstrijd was een echte poten/kotenbreker. Loodzwaar en ’s avonds een hoop duiven niet thuis, zelfs oude. Was er een mirakel in de maak? De weken na Gien bleef “Vivianeke” mooie prijzen vliegen. En toen kwam Chateauroux. De laatste nationaal voor jonge duiven. Eindelijk was het goed weer en “Vivianeke” werd ingekorfd. We kennen allemaal het gevoel van hoop en vrees bij het inkorven van een superduif... Maar soms komen dromen uit... als een duiveltje uit een doosje kwam “Vivianeke” uit het goede gat gedoken. 1e Prov. Chateauroux 2950 jonge, 1e nat zone 4592 d., 2e nat. 15.116 jonge. Staf en Viviane zijn alle jaren bij de besten van Antwerpen maar “Olympic Vivianeke” opende de poort naar internationale erkenning.

Negen gouden medailles
1e Prov. Narbonne (1992)
1e Prov. Orleans 14.373 jonge (2002)
1e Prov. / 4e Nat. La Souterraine 17.814 d. (2009)
1e Prov. Souillac (2013)
1e interProv. Chalon Sur Saone 1.821 d. (2014)
1e Prov./1e zone Bourges 10.308 jonge (2015)
1e Prov. Chateauroux 2.950 jonge / 2e Nat. 15.116 jonge (2016)
1e Prov. Gien 5.470 jonge (2016)
1e Prov. Chateauroux 2.644 oude (2016)

Een auto vol duivenmelkers

Staf en Viviane zijn op vele duivenpodia thuis en dit van in het prille begin. Hoe is het allemaal begonnen?
Staf: “Mijn vader had duiven en mijn schoonvader had ook duiven. Mijn moeder heeft nu nog altijd duiven. Dan zit je kort bij de bron. Ik ben geboren op 23 december 1951 als oudste van zes kinderen. Bij mijn vrouw is het hetzelfde. Ook zij is de oudste van zes kinderen. Maar wel ruim vier jaar jonger dan mij natuurlijk. We zijn al 41 jaar getrouwd. In 1984 hebben we gebouwd. 
Duivenmelkers zijn lepe vossen. Intussen hadden we twee kinderen en zowel schoonvader als vader gaven een koppel duiven aan onze Kim en onze Kurt. Met een paar planken timmerde ik een duivenhok. En de duiven kweekten natuurlijk. Op een gegeven moment zaten er al acht duiven in het kotje. Toen de garage van het huis klaar was timmerde ik een duivenhok boven de garage. Intussen is het garagehok van weleer uitgebreid... voor de vliegers (oude en jonge) hebben we 14 strekkende meters hok. Dat is ruim voldoende want veel duiven zal je hier nooit vinden. In 2017 tien kweekkoppels (boven het huis), negentien weduwnaars, zes vliegduivinnen, drie stopkoppels en zegge en schrijve zestien vroege jonge duiven. Heel goed was de kweek niet gelukt en daarom besloot ik om de vliegers te herkoppelen.”
“Nochtans was het bij mij geen liefde op het eerste gezicht voor duiven. Ik werkte op General Motors in Antwerpen. We reden met vier man uit Vorselaar naar het werk. Drie waren verwoede duivenmelkers. Van het moment dat ze instapten in de auto ging het over duiven. Dat duurde tot we op het werk aankwamen. En de terugreis was hetzelfde. Ik had in het begin nog geen duiven en kon het niet meer aanhoren. Als je nu niet stopt over die duiven dan moeten jullie uitstappen, zei ik tegen mijn reisgezellen. Zij konden hun oren niet geloven. Eén van de reisgezellen was Armand Celis. Armand is een fijne melker die zijn prijzen pakt op alle afstanden.. en ook mijn vader Camille Habraken was er altijd bij, hij speelde hoofdzakelijk Quievrain en Noyon.
Viviane: “Voor de duiven was het werk op GM niet ideaal. Wisselende uren en op een gegeven momenten shiften van tien uur. Dan kwam Staf soms om half vier ’s nachts thuis. In die tijd heb ik veel geholpen op het hok.”
Staf: “Zonder Viviane was ik toen gestopt met duiven. Ik was maar één dag per week thuis en dan was ik een zombie... Gelukkig kon ik op brugpensioen op 52 jaar. Twee maanden geleden ging ik op echt pensioen. We worden er inderdaad niet jonger op.”

Kampioenschappen
1e Prov. kamp. fond jonge duiven KBDB 2009
2e Nat. kamp fond jonge duiven KBDB 2009
1e alg kampioen Fondclub Antwerpen 2010
1e asduif oude Fondclub Antwerpen 2013
1e kampioen hafo Vorselaar jonge duiven 2015
1e asduif kleine fond jonge Turnhoutse Fondvrienden 2016
2e algemeen kampioen kleine fond Turnhoutse Fondvrienden 2016
Olympiadeduif Brussel 2017

Schoonvader

Rode draad op het hok is het ras van schoonvader Charel Ducheyne. Charel heeft altijd goei gehad en stopte in 2002 als een grote meneer met 1e Nat. Limoges oude duiven.
Staf: “De verkoop was een groot succes maar schoonvader kon zijn duiven niet missen. Regelmatig begon hij te schreien, maar zijn gezondheid was slecht... Toen de duiven al weg waren werd hij nog zeven keer geopereerd. De hokken werden gelijk afgebroken. Ik vond dat de naam van Charel niet uit de duivensport mocht verdwijnen, daarom spelen we sinds 2003 als Habraken-Ducheyne.. Een paar zusters van “Cerafin” zijn mijn stammoeders. Zij zitten overal tussen.”
“Maar laat ons beginnen bij het begin. In 1985 speelden we voor het eerst met duiven, het viel mee met 5e kampioen jonge duiven Hafo Lier. Beginnersgeluk volgens velen, het zou kunnen... De meeste melkers beginnen op Quievrain en Noyon, die stap heb ik overgeslagen, onze duiven waren immers echte halve fondduiven.”

Aankoop Jelle

Staf: “Ik had twee stamkoppels, “De 667” (goede vlieger van 1996) en het “Van Laerke” (rechtstreeks Gebr. Van Laer) werden ouders van “Nestbroer Bourgesman” (121 Nat. Bourges 42.763 jonge en 73 Nat. Argenton 23493 jonge) en “Bourgesman”. Die deed het nog beter en vloog 3e Dourdan 502 jonge, 11e Melun 1931 jonge, 2e Melun 1240 jaarse, 7e Prov. Bourges mei 3314 jaarse (13e Nat. 16945 d.), 5e Noyon 598 jaarse, 24e Limoges 964 jaarse, 3e Prov. Bourges augustus 1441 jaarse (27 Nat. 13116 d.). Een knap parcours... zo’n crack wilde ik niet verliezen en daarom ging “Bourgesman” op de kweek. Ik wik mijn woorden: een fantastische kweker is het niet geworden. In tweede generatie wel bruikbare duiven maar rechtstreekse kinderen waren geen kopvliegers. En nochtans, de familie was goed. Een zus van “Bourgesman” is moeder 1e Prov. Orleans 14373 jonge. Maar ik ben misschien te kritisch. Een kleinzoon van Bourgesman wint 1e Prov. Chateauroux 2644 oude (2016). “Broer Bourgesman” is overgrootvader 1e Prov. Chalons 1821 oude (2014).”
“Kweekkoppel 2 is in mijn ogen belangrijker. Het bestond uit “Rappe” (1e Dourdan 1458 jonge) en “Zus Cerafin” (rechtstreeks van Charel). Uit dit koppel komt “Lady Vi” (1e asduif Kempische Fondclub) “Prinses” (topduivinneke 2001) en 238 van 2007 (een duivin zonder naam maar wel moeder van “Lars” 1e Prov. Souillac en 1e asduif oude Fondclub Antwerpen 2013). 
Ook duivinnen van buurman Theo Van Genechten en van Sus Heylen waren goei. Ik heb een briefje klaar gemaakt om zeker niemand te vergeten. Mark Vlaeminck, Ramsel, Herman Van Sande, Vosselaar, Frank Punt, Vosselaar, Daniel De Pauw, Oud-Turnhout, Louis Meulemans, Arendonk... ik ben die mensen dankbaar. Net als Guido en Patrick Claes. Dat waren cracks. Op de totale verkoop had ik mijn zinnen gezet op een jonge duif uit zijn beste vlieger. Twee kinderen uit één nest werden na elkaar verkocht. Het duivinneke kwam eerst, zij ging meer dan duizend euro en ik liet haar gaan. De nestbroer moest ik hebben (voor veel minder). Het is mijn “Jelle” (stamvader).
 In 2009 is “Jelle” vader van “Patrick” 1e Prov. / 4e Nat. La Souterraine 17814 jonge + co-winnaar 1e Prov. / 2e Nat. kampioen fond jonge KBDB. Een dochter van “Jelle” is moeder “Olympic Vivianeke”. Een zoon van “Jelle” is grootvader 1e Interprov. Chalons 1821 oude. “Jelle” was een goedkope koop maar een goede koop.”

BE14-6212511

De melker

Staf: “Vroeger was Viviane in mijn ogen de melker op ons kot. Ze deed dat goed. Ik deed niks speciaal.”
Viviane: “Ik vind motiveren bij het vertrek belangrijk. Dat heb ik geleerd van ons vake. Bij de inkorving lieten we de duivinnen altijd zien. Om nog een schepje bovenop te doen sloot ik soms een koppel half bak en zette een duiver bij in de bak. Dat is ambiance en zet de motivatie op scherp.”
Staf: “Ik sta vroeg op. Dat zijn nog naweeën van de onregelmatige uren van vroeger. Om half zes sta ik op en probeer zo stil mogelijk te zijn. Buiten misschien de houtstoof uitkuisen en een beetje stofzuigen... De kwekers zitten boven het huis. Ik doe ze iedere week manueel in bad. Kwekers worden zo gekoppeld dat ze op mijn verjaardag (23 december) platte jonge hebben. De vliegers waren dit jaar aan het leggen tijdens de Olympiade.”
“De kalender wijst nu begin maart. Ook de jonge van de vliegers zijn gespeend. Stilaan komt alles terug buiten. Jonge duiven mogen hier uren op het dak rotzooien. Ik weet dat het tegen de regels is. Ook altijd zwaar voer (rode mais). Af en toe win ik duiveneten met gele mais en dan eten de duiven dat ook. Opleren vind ik belangrijk. Bij de oude is dat Grobbendonk (2 km), Bouwel (5 km), de Hullebrug op de grens van Bevel, Itegem, Berlaar (12 km), Mechelen-Nekkerhal (30 km). Dan zijn ze bijna klaar en vliegen nog Vilvoorde met vriend Jos Versmissen en nadien Quievrain in het lokaal. Bij de jonge hetzelfde systeem met één verschil: meerdere keren lossen op dezelfde plaats.
Jonge duiven vliegen op de schuifdeur, op inkorvingsdag gaat de schuifdeur in de namiddag open.. ik blijf daar niet bij: de koppeltjes mogen hun goesting doen. Het hok staat vol kartonnen dozen. De weduwnaars krijgen hun duiven een vol uur bij de inkorving... op de vluchtdag kijk ik niet op een uur. Bij een zware wedstrijd vaak tot de volgende dag samen. Want duiven zijn als mensen: ze moeten zich goed voelen. Op dat punt zijn we in de boter gevallen bij de Turnhoutse Fondvrienden. De ambiance is top. Provinciale winnaars geven een rondje voor de hele zaak... in ons geval was dat drie keer in 2016, daar willen we in 2017 voor tekenen.”

BE11-6092208 “Lars”

Dag van genade

Staf: “Mijn mooiste duivendag was in 2003. De eerste woorden die Viviane ’s morgens tegen me zei waren hoopgevend. Ze had gedroomd dat we een eerste prijs zouden winnen. Dat kwam goed uit want Provinciaal Orleans stond op het programma. Het draaide uit op een echte rampvlucht maar onze duiven hadden precies nergens last van. De prijzen waren de eerste dag niet af. Onze jonge deden het knap met 1e 7e 20e 47e 60e Prov. tegen 14.373 jonge. Totaal 15 prijzen van 17 duiven... de twee laatste getekende faalden. Ze zijn nog niet thuis. Dezelfde dag wonnen we 1e Limoges tegen 964 jaarlingen. Zo’n dagen moet je koesteren. Een jaar later speelde ik Brive met de Limoges en zijn broer. Ze wonnen 1e en 2e tegen 500 duiven (2 duiven mee). Ik word soms nog geplaagd in het lokaal. “Vroeger, toen had jij goei Stafke,” zeggen de mannen dan. Ik laat hen maar doen.”

Moeder 1e Bourges 10.308 duiven

Duivenbonden kunnen rekenen op Staf en Viviane. Eén van hun schenkingen werd gekocht door Louis Meulemans, Arendonk. Louis korft ook in bij de Turnhoutse Fondvrienden. Tussen pot en pint informeerde Staf hoe het met het duifke was. Verloren zei Louis. Dan moet je een ander komen halen zei Staf. Toen Louis langs kwam voor het beloofde duifke had hij een cadeautje bij. Een duivinneke uit een goed koppel (lijn Bart en Nance Van Oeckel). Uit de duivin van Louis kweekte Staf 1e Bourges 10.308 duiven (2015). Wie goed doet goed ontmoet.

BE16-6090141 “Blauw”

Hoe kweek je een “Vivianeke”

Staf: “ Iedereen vraagt aan mij hoe kweek je een duif als “Olympic Vivianeke”. Dat is vrij simpel. Het is puur geluk. Ik had vier late van 2015 die ik een kans wilde geven als jaarling. Kinderen uit de beste koppels want anders kweek ik geen late. Ze kwamen op het weduwnaarshok en werden gekoppeld met een willekeurige duivin. 
Toen “Vivianeke” hard begon te vliegen heb ik de vader gestopt. Het is een schone duif en hij vloog goed, zeker en vast de beste van de vier late. De moeder van “Vivianeke” is een zuster van “Patrick” (1e Prov. / 4e Nat. La Souterraine). Maar “Olympic Vivianeke”, zo’n duif heb ik nog nooit gehad.”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.