GEERT MAROY - 1e Nationale Asduif grote fond jaarlingen 2022

Liefhebber: 

Zwevegem-Heestert – ‘Goeie duiven, en al de rest is larie!’ Deze gevleugelde woorden van virtuoos Willem De Bruijn zetten aan tot nadenken. Is dit het enige ingrediënt dat we nodig hebben? Is duivenspel echt zo simpel? Het doet ons als duivenliefhebber twijfelen. Toch zal de waarheid niet veraf zijn. Je leest in de duivensport onnoemelijk veel vernieuwende systemen die zorgden voor een of andere topprestatie. We gaan daar met z’n allen ook wel een beetje in mee.

Geef toe, een nieuwe revolutionaire methode, dat moeten we geprobeerd hebben. Maar af en toe moeten we ook even terug naar waar het allemaal begon. ‘Going back to gemba!’ 
Die keuze heeft Geert Maroy gemaakt. ‘Welke keuze heeft Geert gemaakt?’ hoor ik jullie denken. Wel, de basis van duivenspel vinden we terug in het klassieke weduwschapsspel met oude duiven. De doffer wordt gespeeld, de duivin blijft thuis. De laatste tientallen jaren zijn daar talloze variaties op gekomen, waarbij ook de duivinnen in de strijd werden gegooid. Geert wou evenwel terug naar de originele basis van het duivenspel waarbij de doffers het dienen waar te maken. Hiervoor haalde hij Sebastien Courtens aan boord. Sebastien had de knepen van het vak geleerd bij Roger Mylle, in het bijzonder het klassieke weduwschap. De extra kennis van Sebastien werd geïnjecteerd in de kolonie van Geert. De resultaten bleven niet lang uit.

Een kijkje in de hokken bij Geert Maroy.Keep it simple!

Te Heestert worden circa 100 oude en jaarling doffers gespeeld. De focus ligt voornamelijk op de fond en de zware fond. Deze trainen in het volle seizoen ’s morgens en ’s avonds een dik uur. Wanneer de training erop zit, krijgen alle duiven een eigen samengestelde mengeling. Hierin vinden we geen erwten terug, ook de hoeveelheid fijn zaad wordt beperkt. De focus ligt op eiwitten. Deze eigen mengeling wordt afzonderlijk gevoederd in de bakken met de lepel. Zo kunnen Geert en Sebastien vinger aan de pols houden betreffende de individuele eetlust. Uiteraard wordt de mengeling aangevuld met verschillende sportmengelingen in functie van de wedstrijden. Twee dagen opvoederen voor de halve fond, drie dagen voor de fond en vier dagen voor de zware fond zijn hierbij de standaard. Onder het eten wordt met de regelmaat van de klok ‘Hepatoveto’ toegevoegd samen met extra vitaminen. Op medisch vlak vertrouwen ze te Heestert volledig op dierenarts Pascal Lanneau. Er wordt niets gegeven wanneer het niet nodig is. 

Naast het spelsysteem kreeg de accommodatie een update. Voor elk hok werd een volière met windgaas en plexi geplaatst. Overdag kunnen de duiven gebruik maken van de volière, ’s nachts gaat hok terug dicht. In functie weer en wind kan er gekozen worden om meer of minder af te schermen. De nieuwe accommodatie zorgt voor zuurstof, veel zuurstof! En dat voelen we ook op het hok. Het is er aangenaam vertoeven. Een duif zou voor minder zo rap mogelijk naar huis terugkeren...
O ja, we vergeten nog iets, de jonge duiven. Elk jaar wordt een 300-tal jonge duiven gespeend. Er wordt één grote vroege ronde gekweekt. Zowel de kwekers als de vliegduiven zorgen hiervoor. De doelstelling is om de jongen aan de tand te voelen op de nationale vluchten. Ze vliegen normaal alle nationaals, zowel de duivinnen als de doffers. Hiervoor worden de jongen verduisterd tot de langste dag, maar bijlichten staat niet in het arsenaal opgenomen. 

Het spelsysteem wordt eenvoudig gehouden. De schuifdeur doet zijn werk. Qua voeding wordt opnieuw de zelf samengestelde mengeling gebruikt. De jongen worden eveneens ondergedompeld in een zuurstofbad met grote volières voor de hokken. Je leest het, ook bij de jonge duiven is het ‘going back to Gemba’!
Geert en Sebastien zweren bij eenvoud en rekenen vooral op steengoede duiven. Hun kolonie hebben ze zorgvuldig samengesteld met de betere rassen op de fond en de zware fond. In hun stam zien we Joost De Smeyter, Ignace en Sabine Ameel-Vanlake, Eric Debaere en Roger Mylle. Deze werden met elkaar verweven tot een eigen stam. 

B21-3061829 ‘Fritts’

Het seizoen 2022 werd voor Geert en Sebastien een aaneenschakeling van topmomenten. We kijken met jullie graag naar een aantal hoofdactoren. Beginnen doen we met degene die met de hoogste eer ging lopen, de 1e Nationale Asduif grote fond jaarlingen KBDB 2022. ‘Fritts’ zorgde te Heestert voor deze oppergaai. Na een topnotering (12de nationaal) op Agen had hij zich bij de kanshebbers geplaatst. Narbonne werd door onweders een bijzonder moeilijke vlucht. Maar ‘Fritts’ liet zich niet kisten en scoorde een 30ste nationaal. Er kwam nogal wat rekenwerk aan te pas, maar finaal deed hij de champagnekurken knallen. Deze prestaties zorgden naast de nationale titel ook voor de provinciale Asduif grote fond jaarlingen West-Vlaanderen. 
‘Fritts’ heeft het van geen vreemde. In zijn pedigree heel wat edele zwarefondduiven. Zo is de vader ‘Gerard’ een 100% Joost De Smeyter. De tandem Brantegem-De Nooze kweekte ‘Gerard’ uit een zoon van ‘Cas’ (1ste internationaal Pau) toen gekoppeld op ‘Elsie’ (1e Nationale Asduif grote fond). De moeder van ‘Gerard’ was een dochter van ‘Pierre Mistral’ (1e Nationale Asduif grote fond oude) toen gekoppeld op de moeder van ‘New Ace’. Je leest het, alleen maar nationale winnaars en asduiven in de pedigree. De moeder van ‘Fritts’ is afkomstig van het hok van Roger Mylle. Ook daarin zien we alleen maar topduiven met ‘De Labeeuw’ als absolute supervererver. Wat zei Willem De Bruijn ook al weer over die goeie duiven...

Een kijkje in de hokken bij Geert Maroy.B21-3061814 ‘Blue Jackson’

Tweede in het rijtje toppers luistert naar de naam ‘Blue Jackson’. Ook hij scoorde als jaarling met een 49ste nationaal op Agen, een uitstekend resultaat. Narbonne zorgde voor de tweede topnotering met een 130ste nationaal. Hiermee vlagde hij af als 8e Nationale Asduif grote fond jaarlingen KBDB 2022. Narbonne bracht met andere woorden veel blijdschap. 
Al klinkt het hiermee veel rooskleuriger dan het in werkelijkheid was. Het relaas van Narbonne werd ook te Heestert eentje met twee gezichten. De avond van de lossing was er veel volk afgezakt naar Heestert. Er waren namelijk vier grote kanshebbers op een nationale asduif bij de kolonie Maroy en jawel, de duiven trainden wonderlijk. De schrik zat er evenwel in, iedereen had de weerkaarten gezien. Toen er in België slechts 1 jaarlingduif de thuishaven bereikte na een dag vol onweders, waren er bij Geert en Sebastien zeer veel vraagtekens. Ondertussen was iedereen al ontmoedigd terug naar huis gekeerd. Het werd een bijzonder korte nacht voor het duo. En het ochtendgloren bracht ook niet onmiddellijk verlichting. Het duurde tot iets na negen vooraleer de eerste arriveerde in de persoon van ‘Fritts’. ‘Blue Jackson’ landde iets na tien. Uiteraard zorgde de aankomst van deze twee voor opluchting en later blijdschap. Maar het verlies van hun andere twee toppers zindert nog altijd na. Maar goed, ‘Blue Jackson’ had naast ‘Fritts’ de opdracht tot een goed eind gebracht. Zijn pedigree toont ook verschillende toprassen als Norbert Ally en Joël Verschoot. Goed bloed liegt niet, maar dat hadden we al eens verteld. 

B19-3038034 ‘Luc’

Naast de twee topjaarlingen huisde er in Heestert ook een fantastische driejaarse doffer onder de pannen. ‘Luc’ had zich als tweejaarse al fenomenaal getoond met een 11de nationaal uit Limoges van meer dan 15.000 duiven. Dit jaar ging ‘Luc’ volledig los:
128e Limoges 17.356 d.
40e Tulle 9.763 d.
87e Brive 6.117 d.
18e Souillac 4.476 d. 
Dit hoogstaande seizoen resulteerde in de 6de nationale asduif fond oude duiven KBDB 2022. Tevens vlagde hij af als beste oude duif fond over 4 vluchten in de PIPA Ranking. Provinciaal scoorde hij nog de 4de plaats als asduif fond oude duiven KBDB West-Vlaanderen 2022. 
De afstamming van ‘Luc’ mag er best wezen. Zijn vader is afkomstig van het hok Ameel-Vanlake. Daarin zien we verschillende toprassen zoals Toye, Huls, Ally en Leytens. De moeder van Luc is afkomstig van bij Joost De Smeyter. Het is een blend van zware halve fondrassen zoals Willem De Bruijn en Gaby Vandenabeele. Zij werden gekruist met de zware fondduiven van Joost. Hoe het muntstukje vallen kan... Dat dit geen toevalstreffer is, bewijst de broer van ‘Luc’. Broer ‘Bart’ vliegt namelijk 12de nationaal uit Limoges. 

Op naar 2023

De weg naar de absolute top in de Belgische duivensport werd ingezet door Geert en Sebastien. Toch zijn ze te Heestert nog niet verzadigd. Ze willen in 2023 al het goede verder bevestigen. Het strijdtoneel wordt opnieuw de fond en de zware fond. De jonge duiven zullen opnieuw hun kunnen dienen te bewijzen op de nationale vluchten. Met andere woorden, hun beproefd recept willen ze niet inruilen. Al is dat recept eenvoudig. ‘Goeie duiven, en al de rest larie!’ 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.