Liefhebber:
Onderwerp:
Ulbeek – Ulbeek is een dorp in de provincie Limburg en is een deelgemeente van Wellen. Het telt amper 1000 inwoners maar is in middens van verzamelaars van oude legervoertuigen zeer bekend. De "Patton Drivers" is een club die legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog verzamelt. Bij dit jaarlijks treffen wordt het verzamelen geblazen voor moto's, jeeps en trucks en ander militair materieel van voor 1945. Ulbeek lijkt dan wel bezet gebied door militairen in uniform uit de Tweede Wereldoorlog.
Het aantal duivenmelkers in Ulbeek is bijna op één hand te tellen. Twee melkers spelen er op de vitesse, 1 op de halve fond en 3 op de fond en dan hebben we het gehad. De fusiegemeente Wellen telt nog zo’n 60 duivenmelkers die inkorven in de “Eendracht Wellen” of de “Veldkets Wellen”.
Ulbeek kwam dit seizoen in de spots door de knappe prestatie van Frederik Coninx. Frederik is een snelheidsspeler in hart en nieren en hij had de 1e Nationale Asduif Snelheid Oude duiven KBDB op de kooi. Een belevenis die ze maar één maal in hun leven zullen meemaken, zegt de familie in koor.
Grootvader Henri Vandenrijn
Grootvader Henri Vandenrijn uit Kerniel was een topmelker en hij speelde van 300 km tot Barcelona. Ooit had hij 19 duiven ingekorfd voor Orleans en klokte er 18 op 8 minuten met de eerste negen. Dan ben je goed bezig. Vader was geen duivenmelker maar moeder Ria wel.
Frederik was reeds als kleine knaap bezeten door duiven en duivensport. Hij moest eens 30 duiven inkorven die door elkaar in een opleermand zaten en alles verliep foutloos.
Frederik is opgegroeid bij zijn grootouders. Hij mocht ook meehelpen op het hok van grootvader bij het schoonmaken van de hokken, het opleren van de duiven, het inkorven en het ophalen van de klok. Een half uur voor opa stierf zegde hij tegen Frederik, nonkel Wim en broer Bart : “Jullie zijn allemaal goede jongens maar er is maar één duivenmelker bij en dat is Frederik.”
Nonkel Wim heeft verder gespeeld met de duiven van opa en Frederik is in 2009 zelfstandig met duiven begonnen in Ulbeek.
24.3 Mettet | 751 d. | 2 |
22.4 Chimay | 1647 d. | 6 |
26.5 Chimay | 1882 d. | 1 |
16.6 Dizy le Gros | 2326 d. | 1 |
30.6 Chima | 1145 d. | 6 |
29.7 Chimay | 1223 d. | 1 |
Kwaliteit aan de basis
De eerste basisduiven kwamen van grootvader Henri. De eerste versterking kwam van buurman Frank Neven, Ulbeek, een melker met een schitterend hok duiven. Via nonkel Wim werden duiven aangeschaft van Leon Arnolds, Kortessem.
Er werden ook twee duiven aangekocht bij John en Jan Baeck, Brasschaat waaronder een echte topper. Ook de inbreng van Johan Noelmans, Schalkhoven leverde hem een echte topduif op. Er werden ook 4 duiven bijgehaald van Vanschoenwinkel, Wellen met origine Gaston Van De Wouwer.
Totaal weduwschap
Frederik Coninx kwam aan de start van het seizoen met een ploeg van 10 duivinnen en 12 doffers die op het totaal weduwschap gespeeld werden, 30 jonge duiven en 16 koppels kwekers die bij zijn broer onderdak vinden.
De doffers worden gespeeld tot eind juli. De duivinnen gaan door tot begin september en gaan in de loop van het seizoen zo’n 30 keer de mand in. Na afloop van het vliegseizoen wordt er doorgaans nog een ronde late jongen gefokt.
De eerste koppeling vindt plaats begin januari. De jaarlingen krijgen de eieren van de beste kwekers ondergeschoven en trekken een koppel jongen groot wat hen meer bakvast moet maken. De eieren van de oude duiven worden weggegooid en die trekken geen jongen groot. Bij het opleren komen de partners nog een drietal dagen samen.
Het opleren start bij goed weer rond half maart. De duiven worden gedurende twee weken 3 à 4 keer per week weggevoerd. De tweede week worden de oude en jaarse duiven duif per duif gelost. Vervolgens wordt het Hannuit, Mettet (75 km), Chimay (110 km) en Dizy (161 km).
Een paar duiven worden gespeeld op de halve fond. De duivinnen worden verduisterd (8 à 9 weken) om ze langer in de pluimen te houden en ze dus langer te kunnen spelen. De doffers worden niet verduisterd. Eens opgeleerd worden de duiven regelmatig tussendoor nog eens weggevoerd naar Jeuk of Hannuit door moeder Ria. De doffers trainen 1x per dag (van 17 u tot 18 u) en de duivinnen trainen om 6 u ‘s morgens een vol uur.
Om de motivatie aan te zwengelen wordt er naar variatie gezocht bij het inkorven. Zo kan het gebeuren dat de duivinnen slechts één doffer op het hok krijgen. Een andere beproefde methode is doffer en duivin samen in de woonbak zetten. Er wordt een tweede duivin bijgezet wat uitmondt in een gevecht in regel. Maar Frederik zorgt er voor dat de beste duif altijd wint. Het gebeurt ook dat de duivinnen op 1 km van het hok gelost worden en bij hun doffer binnenlopen vooraleer ze ingekorfd worden. Het kan ook dat doffers en duivinnen elkaar niet zien bij het inkorven.
Bij het motiveren wordt de meeste aandacht besteed aan de duivinnen want Frederik speelt het liefst met de vrouwtjes. Het moet ook gezegd dat de duivinnen beter presteren dan de doffers.
Bij aankomst van een wedstrijd lopen de duivinnen op hun eigen hok binnen en gaan dan via de gang naar het hok van de doffers. Doffers en duivinnen blijven dan een half uur samen. Bij een lastige wedstrijd kan dat iets langer duren. De doffers hebben niet allemaal een duivin en wie als eerste thuiskomt heeft het meeste plezier.
De duivinnen worden tijdens de week opgesloten in afgeschermde kleine bakjes. Na de training worden ze gevoederd en ze kunnen drinken en dan gaan ze meteen afzonderlijk.
Asduif “Yelina”
“Yelina” B16/2205022 is de 1e Nationale Asduif Snelheid Oude KBDB. Zij heeft in de eerste plaats een magnifiek palmares verzameld en won 9 eerste prijzen zonder dubbelingen. Zij schitterde met 1e Dizy 2326 d, 1e Chimay 1882 d, 1e Chimay 1463 d, 1e Chimay 1223 d, 1e Chimay 808 d, 1e Mettet 414 d, 1e Chimay 397 d, 1e Momignies 237 d, 1e Mettet 78 d, 2e Momignies 241 d, 2e Momignies 184 d, 2e Mettet 751 d, 2e Trelou 92 d, 3e Momignies 287 d, 3e Mettet 248 d, 4e Chimay 1088 d, 5e Chimay 106 d, 6e Chimay 1647 d, 6e Chimay 1145 d.
Het is een plezante duif op het hok die met de melker gepaard is. Trouwens meerdere duivinnen zijn hier met de melker gepaard. Het is een mooie duivin die steeds perfect uit de goede richting kwam. Ze heeft een prachtig oog, is goed gespierd en goed gesloten achteraan. Het is een echt gespierd “blokske” !
Als jonge duif vloog ze zich twee maanden verloren maar kwam op eigen kracht terug naar haar hok. Ze was in perfecte conditie en was waarschijnlijk al die tijd opgesloten geweest. Ze werd opnieuw opgeleerd en vloog meteen al een eerste prijs. Frederik kwam op maandag op het hok en ze zat samen met een doffer in een hoekje van het hok. Nadien heeft ze nooit meer gemist.
Geen schuifdeur
Vijftig jonge duiven is het normale aantal jonge duiven dat er gekweekt wordt maar in 2018 waren er dat slechts 30. De jongen worden alleen uit de kwekers gefokt. Een deel van het hok van de weduwnaars wordt in de toekomst voorbehouden voor de jonge duiven. De jongen worden gespeend aan de ouderdom van 25 dagen en doffers en duivinnen gaan op hetzelfde hok. De jongen worden vanaf 15 maart gedurende 8 à 9 weken verduisterd en worden daarna niet meer bijgelicht.
Er wordt niet met de schuifdeur gespeeld en Frederik laat de jongen betijen. Ze mogen met eieren komen zonder er echter spoed achter te zetten. Wanneer de jonge duivinnen gelegd hebben dan krijgen ze een nestschotel. Gepaard of niet gepaard iedereen gaat de mand in. Bij het inkorven worden er wel nestschotels in de woonbakken geplaatst. Deze aanpak wil echter niet zeggen dat het spel met de jonge duiven niet belangrijk is.
Het opleren van de jongen gebeurt in 10 etappes: 1 km, 3 km, 5 km, 8 km, 10 km en daarna gaat het naar Hannuit. Eens opgeleerd worden de jongen iedere week door moeder 1x weggevoerd tot Hannuit. Het gebeurt ook dat een weduwnaar die niet gespeeld wordt met een paar jonge duivinnen samen gezet wordt om zo de motivatie aan te zwengelen.
De jonge duiven trainen 1x daags om 10 u. Wanneer ze trekken trainen ze probleemloos een vol uur maar eens ze op het dak zitten worden ze meteen binnengeroepen. Op woensdag worden er ook wedstrijden ingericht en moeder Ria speelt met de jonge duiven midweeks. Enkele jonge duivinnen worden tot Orleans gespeeld.
Moeder Ria
Frederik Coninx: “Moeder Ria betekent heel veel voor mijn duivenliefhebberij. Zonder haar hulp zou het voor mij een stuk moeilijker gaan. Moeder is geen echte duivenmelker maar zij doet alles perfect zoals de jongen loslaten, drinkpotten reinigen, de hokken krabben en de duiven wegvoeren en oplaten. Zij is echt het manusje van alles. Mijn onderrichtingen worden op een papiertje geschreven en die worden perfect uitgevoerd maar moeder kent het verschil niet tussen een doffer en een duivin. De “404” is echt haar lievelingsduivin !”
Voederen met de lepel
Oude en jonge duiven worden iedere week gespeeld. Bij thuiskomst op zaterdag wordt er 50% dieet + 50% sportmengeling gevoederd. Er zijn elektrolyten in het drinkwater. Op zondag wordt het 100 dieet + rode bietensap. Er wordt tweemaal gevoederd met 1 soeplepel per duif. Op maandagmorgen wordt het nog 100% dieet en ‘s avonds wordt het 50% dieet + 50% sportmengeling. Dinsdag, woensdag en donderdagmorgen blijft het 50% dieet + 50% sportmengeling. Vanaf donderdagavond tot aan de inkorving op vrijdagavond wordt er 100% sportmengeling gevoederd. Op dinsdag en woensdag worden er vitamines verstrekt van dr. Ectors, Herk-de-Stad. Soms gaat er ook lookolie over het voeder en er is een teentje look in het drinkwater. Voor aanvang van het vliegseizoen wordt er aaneensluitend gedurende twee weken rode bietensap gegeven.
Adeno en “one eye cold”
Tijdens het vliegseizoen gaat Frederik 5 x op consultatie bij dr. Ectors. Voor aanvang van het seizoen werd er 7 dagen behandeld tegen trichomonas. In de loop van 2018 heeft Frederik niet meer moeten ingrijpen. Tegen de luchtweginfecties werd er niet behandeld.
De jonge duiven hebben gedurende 4 à 5 weken veel last gehad van “one eye cold”. In die periode kregen de jongen oogdruppels en een antibioticum toegediend. De jongen kregen ook af te rekenen met Adeno en werden 7 dagen behandeld met een product van de dierenarts. Met Adeno speelde Frederik kort op de bal. Wanneer het donker was ging hij de mest inspecteren op het hok. Bij waterige mest werd er meteen ingegrepen met medicatie.
Hygiëne belangrijk
De 8 m hokken zijn onderverdeeld in 4 m voor de doffers, 2 m voor de duivinnen en 2 m voor de jonge duiven. Boven en voor de duiven is een verluchtingstrook van 1 m voorzien. Het zijn niet geïsoleerde tuinhokken met een plankenvloer die tweemaal daags gereinigd worden. Tweemaal per jaar is er een grote kuis voorzien met Dettol en daarna worden de hokken opnieuw droog geschroeid. Hygiëne op het duivenhok is zeer belangrijk. Ook de drinkpot wordt dagelijks met Dettol uitgewassen.
Harde selectie
Frederik Coninx: “Oud en jong moeten kopvliegen ! Oude duiven moeten 7 à 8 keer per tiental vliegen. Van de 12 oude doffers zijn er dit jaar 7 overblijvers, van de 10 duivinnen kregen er 6 een verlengde verblijfsvergunning en van de 30 jongen blijven er nog 5 over.
Er wordt ook geselecteerd op natuurlijke gezondheid en van de 30 gespeende jongen waren er na een paar weken al 2 à 3 geëlimineerd.
Varia
Een nieuwe inbreng waarvan er na twee jaar niks op het vlieghok zit moet vertrekken. Dezelfde regels gelden ook voor de eigen kwekers. Een “super” gaat na 5 jaar vliegen naar het kweekhok. Einde seizoen worden de beste vliegers met de beste duivinnen gekoppeld en er worden zo’n 10 jongen gekweekt. De mooiste in de hand mogen dan naar het kweekhok.
In eerste instantie wordt goed x goed gekoppeld. Compensatiekweek is er alleen wanneer het niet anders kan. In Ulbeek wordt er veel aan inteeltkoppeling gedaan. Vader x dochter kan maar de nakweek moet tegen “vreemd bloed” gekoppeld worden. Tijdens de voorbereiding op de koppeling wordt er niet aan voorkoppelen gedaan. Een basislijn in de kolonie Coninx is ongetwijfeld het stamkoppel “Blauwe Wim” x “Frank Neven Duivin”.
Frederik is nog steeds een gedreven melker. Op een keer pakte zijn buurman 4 duiven voor hem en Frederik deed een drastische ingreep op eigen hok. Hij elimineerde zijn eigen eerste 4 duiven omdat ze de concurrentie niet aankonden.
Een top kweekkoppel
Een uitstekend kweekkoppel is ongetwijfeld “Blauwe Wim” B10/5137969 x “Duivin Frank Neven” B11/5144572. Zij werden de ouders van :
- B15/2271240 “Het 240” won 10 x eerste prijs. Zij werd asduif als jonge duif in 2015 en als jaarduif in 2016. Zij won 1e Chimay 618 d, 1e Momignies 437 d, 1e Momignies 115 d, 1e Sourdun 349 d, 1e Chimay 114 d, 1e Mettet 58 d, 1e Chimay 84 d, 1e Chimay 54 d, 1e Momignies 201 d, 1e Momignies 142 d, 2e Chimay 133 d, enz.
- B14/2115593 “Het 593”. Zij won 1e Momignies 406 d, 1e Chimay 126 d, 1e Chimay 102 d, 1e Mettet 117 d, 1e Chimay 306 d, 1e Chimay 88 d, 2e Chimay 106 d, enz.
- B15/2271156 “Het 156” met 5 x eerste prijs en veel kopprijzen. Mist nooit ! Vliegt bij broer Bart.
- B14/2330118 “De 118”. Werd asduif als jonge duif. Hij won 1e Chevrainvilliers 148 d, 1e Gien 173 d, 1e Chimay 122 d, 1e Sourdun 130 d, 2e Momignies 87e, 2e Laon 196 d, 3e Dizy-le-Gros 190 d, 10e Chimay 1432 d, 14e Chimay 1488 d, enz.
Enkele toppers
- B13/5110067 “De 067” met 1e Laon 1167 d, 1e Chimay 917 d, 1e Chimay 261 d, 1e Momignies 230 d, 1e Momignies 293 d, 2e Chimay 118 d, 2e Mettet 124 d, 5e Chimay 1706 d, enz.
- B15/2271162 “De 162” met 1e Momignies 868 d, 1e Momignies 194 d, 1e Chimay 118 d, 1e Chimay 133 d, 2e Chimay 217 d, 2e Chimay 187 d, 3e Chimay 197 d, 3e Chimay 111 d, 6e Chimay 1861 d, enz.
- B15/2271256 “De 256” met 1e Chimay 420 d, 1e Momignies 197 d, 1e Momignies 111 d, 1e Chimay 680 d, 1e Momignies 87 d, 2e Chimay 102 d, 3e Chimay 167 d, 4e Laon 1167 d, 11e Chimay 1720 d, enz.
Downloads:
Auteur: