Liefhebber:
Onderwerp:
Ramsdonk – Ramsdonk ligt op de grens van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant en vormt samen met Nieuwenrode en Kapelle-op-den-Bos de fusiegemeente Kapelle-op-den-Bos in Vlaams-Brabant. De duivensport is er op sterven na dood en in Ramsdonk zijn er nog welgeteld twee duivenmelkers en dit in tegenstelling met vroeger toen ze daar zelfs een lokaal in eigen beheer hadden.
Ook in de hoofdgemeente Kapelle-op-den-Bos is het aantal duivenmelkers schrikbarend gedaald.
Maar Ramsdonk kon in 2017 wel juichen naar aanleiding van de schitterende prestatie van Francois Van Den Troost (68). Hij is een melker met de kleine korf maar schopte het afgelopen seizoen tot 1e Nationaal Kampioen Grote Fond en Fond Jaarlingen ! Daarnaast werd hij ook 1e Kampioen Jaarse Brabantse Unie 2017. Eerder al won hij 1e prov. Agen (2013), 1e prov. Brive (2013), 1e prov. Libourne (2013), 1e prov. Blois (2014), 1e prov. Cahors 2015 en 1e prov. Bergerac (2017).
Agen Nat. | 5335 d. | 231e (1e get.) | 640e (2e get.) |
Jarnac B1 | 1136 d. | 36e (1e get.) | 52e (2e get.) |
Narbonne Nat. | 3424 d. | 598e (1e get.) | 480e (2e get.) |
Tulle B1 | 2627 d. | 155e (1e get.) | 128e (2e get.) |
Geschiedenis
Francois Van Den Troost is uit een duivenmelkergeslacht geboren. Grootvader Jean-Baptist en vader Frans Van Den Troost waren allebei goede duivenmelkers die hoge ogen gooiden op de snelheidswedstrijden. Francois heeft ook nog een aantal jaren samengespeeld op de vitesse met vader. Toen hij 25 werd en trouwde ging hij in Kapelle-op-den-Bos voor eigen rekening spelen met duiven van vader... op de vitesse. Na 8 jaar verhuisde hij naar Ramsdonk waar hij met succes de degens kruiste op de snelheidswedstrijden. In 1997 werd de overstap gemaakt naar de halve fond waar hij ook succes oogstte met zijn snelheidsduiven.
Maar Francois hield van lang "duiven letten" en ging regelmatig de fondduiven van Leon Van den Berg, Londerzeel opwachten. Hij had zelfs een bon gekocht van deze fondliefhebber en deze beloofde om Francois in te spannen om de fond te spelen. In de periode 2009 - 2010 werd dan met duiven begonnen op de fond en dat lukte meer dan behoorlijk.
Er werden verder duiven gehaald bij Louis Van den Brande, Ramsdonk.
Van Stefan Beeckmans, Wolvertem kreeg Francois een aantal kwekers en de jaarlingen die nu het mooie weer maken zijn voornamelijk kinderen van de Beeckmans-duiven.
Met de tandem Swinnen-Van Hoof, Zichem werden er ook duiven uitgewisseld evenals met de tandem Van de Putte-Van den Hende, Beerzel ... Alex Rans, Herent en Stijn & Jeroen Rans, Wijgmaal. Voor Francois is duivensport een hobby die geen geld mag kosten. Dus de inbreng van duiven gebeurde steeds met gesloten beurzen en werd verkregen op basis van uitwisseling.
Weduwnaars
Francois Van Den Troost kwam aan de start van het seizoen 2017 met 8 oude weduwnaars, 16 jaarse weduwnaars, 50 jonge duiven en 25 koppels kwekers. Het zijn vooral de jaarse weduwnaars die knap presteerden.
De weduwnaars worden tussen Kerstmis en Nieuwjaar gekoppeld en trekken een koppel jongen groot. Daarna volgt er geen tweede koppeling meer en de doffers gaan meteen op het weduwschap.
De weduwnaars worden begin april opgeleerd en na driemaal wegvoeren wordt het 2x Quiévrain, 2x Noyon, de halve fond en vervolgens tot Barcelona.
Bij de inkorving krijgen de doffers alleen maar een nestschotel in hun broedvak en nooit hun duivin. Na aankomst van een wedstrijd blijven doffer en duivin samen tot ‘s anderendaags. Francois onderstreept nog eens duidelijk dat hij het klassiek weduwschap op de eenvoudigste manier speelt.
Recuperatie is belangrijk in het fondspel en daarom worden de fondvliegers slechts om de drie weken gespeeld en wie dat regime niet aankan moet vertrekken. Maar duiven in topconditie kunnen uiteraard iets meer verdragen. Zo gebeurde bij Francois dat de duiven juist thuis waren van Tulle en er moest ingekorfd worden voor Libourne. In een moment van onoplettendheid korfde hij een thuiskomer van Tulle meteen in voor Libourne met een tussentijd van amper een week. Wie dacht dat die jongen het zou laten afweten kwam bedrogen uit want met heel veel panache won hij de 1e prov. Libourne !
De fondvliegers trainen ‘s morgen en ‘s avonds telkens een vol uur met gesloten ramen. En de conditie moet vanzelf komen. Wanneer de duiven boven het bos gaan trainen en je ziet overal duiven in de lucht dan mag een duivenmelker op zijn twee oren slapen.
Zoals gezegd is Francois de melker van de kleine korf en per wedstrijd worden er maximaal 3 oude en 3 jaarlingen ingekorfd. De doffers worden dag en nacht in hun woonbak opgesloten en krijgen ook afzonderlijk eten en drinken. Alle duiven zitten op hetzelfde hok en kunnen op die manier individueel opgevoederd worden. Afzonderlijk eten en drinken stelt geen problemen... alleen is het wat meer werk voor de melker.
4e Asduif fond Brabantse Unie 2017 | |
3e Aurillac reg. | 57 d. |
3e Jarnac reg. | 110 d. |
6e Cahors reg. | 138 d. |
14e Limoges reg. | 425 d. |
Noord-West-Brabant (Gooik-Beersel-Kapelle o/d Bos) |
Onze nationale kampioen voert een strenge selectie door bij oud en jong. Hij zegt dat hij altijd een aardappelmesje in zijn zak heeft (lacht) en een duif die na een wedstrijd moe thuiskomst gaat er tussenuit. Dan wordt er niet gekeken naar de pedigree en het is de mand die bepaalt wie er mag blijven. Na een succesvol seizoen 2017 werden er slechts 4 duiven van de 24 uit het team verwijderd. Het zijn vooral de jaarse weduwnaars die knap presteerden en 14 van de 16 jaarlingen wonnen 2 op 2 op de fond.
Francois heeft een voorkeur voor een fondvlieger met een stevige rug die achteraan goed gesloten is. Duiven met een korte voorarm... een zachte pluim... en excellente spieren hebben een streepje voor. Het oog van een duif heeft voor hem geen speciale waarde.
Francois Van den Troost : “Maar in de duivensport is het zo dat al die goede eigenschappen geen garantie zijn voor succes. Anderzijds is het ook zo dat duiven zonder die geroemde eigenschappen ook wel eens een goede vlieger kunnen zijn.
De carrière van een fondvlieger ziet er hier uit als volgt. Als jonge duif worden ze goed opgeleerd en vliegen tweemaal halve fond. Als jaarling vliegen ze tweemaal fond. Een oude duif krijgt 3 à 4 fondvluchten op haar bord en een 3-jaarse kan naar Barcelona.”
Jonge duiven
Er worden 50 jongen gefokt uit kwekers en vliegers die na 25 dagen gespeend worden. Er wordt gestart met opleren van zodra de jongen goed beginnen te “trekken”. De jongen gaan in vier etappes tot 25 km en daarna wordt het Quiévrain. Op het hok van de jongen gaat alles zijn natuurlijke gang. De jongen worden niet verduisterd... alles blijft samen en ze worden niet op de schuifdeur gespeeld. Wanneer ze willen kunnen de jongen een nestje bouwen maar in 2017 kwam er geen enkele met een nestje.
De jonge duiven vliegen 4x Quiévrain... 2x Noyon... 3x Chevrainvilliers en sommige nog 2x grote halve fond. Maar het resultaat heeft helemaal geen belang. Het is alleen de bedoeling dat de jongen ervaring opdoen die hen tijdens hun verdere carrière heel goed van pas komt.
De jongen worden geselecteerd op model en afstamming. Van de 50 jonge duiven blijven er aan het einde van de rit nog 9 jonge doffers en 12 jonge duivinnen over. De eerste Noyon van 2017 was een tegenvaller van formaat. Francois had 35 jongen in de korf waaronder 19 doffers waarvan er maar negen de weg naar huis vonden.
Voeding
Oude en jaarse duiven worden om de drie weken gespeeld en hun voederschema ziet er uit als volgt. Zaterdag bij thuiskomst ligt er “Sport Galaxy Light” (Beyers) in het voederbakje te wachten en zijn er elektrolyten in het drinkwater. Op zondag wordt er ook “Sport Galaxy Light” gevoederd en is er B.S. in het drinkwater (tegen trichomonas). Verder wordt er de eerste veertien dagen na thuiskomst “Sport Galaxy Light” gevoederd.
De laatste vijf dagen voor de inkorving wordt het dan “Sport Galaxy Energy” + een koffielepel vetrijke mengeling “Super Energy”. De jonge duiven krijgen een sportmengeling voor jonge duiven gevoederd van Van Camp uit Boechout. Jong en oud wordt tweemaal daags gevoederd.
Medisch
Francois Van Den Troost volgt zoveel mogelijk de natuurlijke weg op zijn duivenhok. Naturaline, appelazijn en look gaan er dagelijks in het drinkwater. Tricho wordt in de gaten gehouden via controle met de eigen microscoop. Tegen tricho wordt alleen opgetreden via B.S. die gedurende één dag na aankomst van een wedstrijd in het drinkwater gaat.
In het begin en in de helft van het seizoen wordt de kop zuiver gemaakt met Schliepzand. Schliepzand wordt via de bek toegediend en achteraf worden de slijmen met een oorstokje verwijderd. Na het vliegseizoen wordt er 8 dagen behandeld tegen paratyfus maar daarna wordt er niet meer ingeënt.
Hokken
Bij Francois Van Den Troost wordt ook de hokinstallatie klein gehouden. Zowel de weduwnaars, de jonge duiven als de kwekers hebben twee hokken van 2m x 2m. Het zijn droge hokken die zuidoost gericht staan. De duiven zitten overal op roosters behalve één hok van de kwekers. De ruimte onder de roosters wordt tweemaal per jaar gereinigd. De woonbakken en de schabjes op de hokken worden tweemaal daag gereinigd.
De verluchtingstrook is 1 m breed voor en boven de duiven en niet regelbaar met schuiven. Er is redelijk veel glas in de voorzijde van het hok en er zitten zo’n 12 glazen pannen in het pannendak. Na het seizoen gebeurt er “grote kuis” op de hokken.
Twee kweekkoppels
Twee goede kweekkoppels zijn :
* B14/2323814 “Swinnendoffer” x B14/2000030 “Ransduivin”.
Zij werden de ouders van B16/2115835 die co-winnaar werd in het Nationaal Kampioenschap met o.a. 16e reg. Limoges 450 d/72e prov. 1562 d, 16e reg. Tulle 364 d/77e prov. 1190 d en B16/2115812 met 8e reg. Jarnac 130 d/ 18e prov. 634 d, 11e reg. Aurillac 135 d/31e prov.410 d.
* B14/2236012 “Beeckmandoffer” x B14/2339527 “Van de Putte-duivin”.
Zij werden de ouders van B16/2115814 met 10e reg. Jarnac 131 d/31e prov. 634 d, 1e reg. Bergerac 97 d/ 1e interprov. 316 d. en B16/2115845 met 3e reg. Montélimar 43 d/11e prov. 634 d, 5e reg. Aurillac 135 d/12e prov. 410 d.
Agen | 775 jl. | 18e, 25e (2/3) |
Montélimar | 319 jl. | 11e, 52e (2/3) |
Limoges | 1562 jl. | 72e, 113e, 120e, 298e, 444e (5/5) |
Libourne | 483 jl. | 60e, 117e (2/9) |
Jarnac B1 | 1136 jl. | 22e, 36e, 52e, 74e, 225e (5/5) |
Narbonne | 490 o. | 123e, 130e (2/2) |
489 jl. | 66e, 92e, 110e (3/3) | |
Tulle | 1193 jl. | 77e, 85e, 110e, 131e (4/5) |
Aurillac | 410 jl. | 12e, 31e, 119e (3/3) |
Bergerac | 316 jl. | 1e, 44e (2/8) |
Auteur: