ETIENNE & JEAN GREEVEN - 1e Nat. Chateauroux 4692 oude (ONLINE REPORTAGE)

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Alken – Etienne en Jean Greeven spelen al samen met de duiven vanaf hun veertiende. Een vriendje had duiven en ze wilden voor hem niet onder doen. Toen ze meer aandacht voor de meisjes kregen verhuisde de duivensport naar het achterplan... maar de duivenmicrobe lag op de loer ! Etienne begon in 1989 opnieuw met duiven en een jaar later zijn ze terug in tandem gaan spelen.
Hun kolonie is voornamelijk gebaseerd op duiven van Emiel Clerinx, Nieuwerkerken... Camiel Nulens, Koersel... Verreckt-Ariën, Tesserderlo... Mark Bolle, St. Lambrechts-Herk... Jean Kuyckx, Kozen... Leon Princen, Montenaken... en Gebr. Nelissen, Hasselt.

In 2013 zijn ze gestart met 54 weduwnaars. De eerste koppeling vond plaats op 25 november... en er werden twee jongen groot getrokken. Er volgde nog een tweede koppeling van 5 dagen om wat meer “schwung” onder de weduwnaars te brengen maar de doffers deden het niet echt goed en het roer werd toen drastisch omgegooid. Hun duivinnen werden op het hok van de jonge duivinnen gezet en er werd op de schuifdeur gespeeld met de jonge doffers... en dit marcheerde prima !
Maar iedere week werd er heel vroeg met de duiven “gereden” ! Op dinsdag en woensdag werd er gelost op 50 km... en op donderdag ging het naar 80 km. Wanneer het niet te warm was werd er in de namiddag nog eens aan huis meegetraind met de jonge duivinnen.
De duivinnen worden iedere week gespeeld en bij thuiskomst van een wedstrijd wordt het op zaterdag sportmengeling + Zoontjensmengeling met eiwitten over het voeder en elektrolyten in het drinkwater. Dezelfde mengeling wordt gans de week aangehouden tot de laatste drie maaltijden voor de inkorving. Dan wordt het opvoederen met sportmengeling + “Turbo” Matador + kleine zaden. Eenmaal per week komt er Zell Oxygen over het voeder en er gaat eenmaal Aminovit en eenmaal conditiepoeder in het drinken.
In het voorjaar wordt er behandeld en ingeënt tegen paratyfus. In de loop van het seizoen wordt er om de 4 weken 2 à 3 dagen behandeld tegen trichomonas. Tegen luchtwegeninfecties wordt er om de twee maand gedurende twee dagen behandeld. Bij de inkorving krijgen alle duiven oogdruppels toegediend.
De nationale winnares is B11/5052870... een geschelpte, lange peervormige duivin... een witoger die momenteel 1 pen gestoten heeft. Ze is een laat jong van 2011 en werd tijdens haar geboortejaar alleen maar goed opgeleerd. De duiven werden zo lang mogelijk voor port meegegeven en van de vier vluchten waar ze voor prijs gezet werd won ze 4e Melun 370 d... 2e Marne 280 d... en uiteraard de 1e nat. Chateauroux tegen 4.692 oude duiven.
Etienne en Jean waren internet aan het raadplegen en met een snelheid van 1538 mpm (toen de hoogste snelheid) moesten ze in Alken binnen het half uur klokken. Maar veel vroeger dan verwacht dook de “870/11” met een wijde boog naar de spoetnik. Met 1689 mpm was ze 100 mpm sneller dan haar naaste concurrenten en was ze ook de snelste van de totale lossing van 22.358 duiven.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.