EDDY CLAES - 1e Nationale Asduif Kleine halve fond oude 2020

Liefhebber: 

Kortenaken – Kortenaken is een gemeente in het Hageland. Samen met Waanrode, Hoeleden, Stok, Kersbeek-Miskom, en Ransberg vormt het Groot Kortenaken dat 7.888 inwoners telt. Het is een landelijke gemeente met uitgestrekte akkers en weilanden maar het is vooral de fruitgemeente bij uitstek waar de teelt van peren en appelen van kapitaal belang is. In de jaren 1991 tot 2016 was het vooral bekend om zijn rockfestifval Boerenrock dat gestopt werd wegens de complexiteit van de organisatie. Een van de bekendste telgen is ongetwijfeld Zuster Jeanne Devos die zich inzet voor de hulp aan de armen in de sloppenwijken van Bombay in India.

Kortenaken zelf telt nog 27 duivenmelkers. Bekende namen aldaar zijn de tandem Lambrechts-Lismont, ondertussen gestopt, en André Clemens. André is een crack op snelheid en halve fond maar speelt de laatste jaren alleen nog met jonge duiven.
Wij waren te gast bij Eddy Claes, een melker die een blitzstart maakte in de duivensport. Na een nieuwe start in 2018 heeft hij in 2020 reeds de 1e Nat. Asduif KBDB Kleine Halve Fond oude duiven op de kooi.

KAMPIOENSCHAPPEN 2020

(stand van zaken op 7 oktober 2020)

Kampioenschap asduiven
1e Nat. Asduif Kleine halve fond oude
1e en 2e Asduif Momignies jonge W.V. Oplinter
1e en 2e Asduif Soissons jonge W.V. Oplinter
1e en 2e Asduif KHF jonge W.V. Oplinter
1e, 2e, 3e, 4e Asduif KHF jaarse W.V. Oplinter
1e en 2e Asduif KHF oude W.V. Oplinter
2e Asduif GHF oude W.V. Oplinter
Allround Asduif W.V.Oplinter

Kampioenschap 1e en 2e getekende
1e Kampioen KHF oude en jaarse Hafo Vlaams-Brabant. (1, 2 en 3e getekende)
1e Kampioen GHF oude Hafo Vlaams-Brabant
1e Kampioen MOMIGNIES jonge W.V. Oplinter
1e Kampioen SOISSONS jonge W.V. Oplinter
1e Kampioen KHF jonge W.V. Oplinter
1e Kampioen KHF jaarse W.V. Oplinter
1e Kampioen KHF oude W.V. Oplinter
1e Kampioen GHF oude W.V. Oplinter

Claes-Devos

Vader Eduard Claes was in de jaren 1960-1970 een getalenteerde snelheidsspeler. Zijn zoon Eddy zat reeds als kleine knaap op het duivenhok en wou in 1983 absoluut een duif inkorven voor Chateauroux. Het werd de 1e prov. Chateauroux Vlaams-Brabant bij heel zwaar weer.
Eddy trouwde met zijn Diane in 1982 en begon met duiven voor eigen rekening in 1984. De jaren 1984-1986 waren jaren om vlug te vergeten want de duivensport liep voor geen meter.
In 1987 sloegen Walter Devos, Freddy Claes en Eddy Claes de handen in elkaar en begonnen met duiven op de huidige locatie onder de naam Claes-Devos. De moeilijke jaren waren achter de rug en het ging jaar na jaar beter met de duivenliefhebberij. Er kwamen duiven van Bonny Wijns, Langdorp en van Eddy Schroeven, Waanrode. Van deze laatste was “Den 192” een echte superduif. Hij won 24 eerste prijzen op de vitesse en werd 3e Asduif Ave Regina in 1999 en 2e Asduif Ave Regina in 2000. Vanaf 1987 was het trio enkele jaren top op de snelheid en werd kampioen in de “Ware Vrienden” Oplinter en de “Ware Liefhebbers” in Geetbets. In 2001 wonnen ze de 9e nationaal jaarse Argenton 4.955 d en 1e nat. duivinnen 888 d.
In 2005 werd er gestopt met duiven en viel het doek voor deze jonge kolonie. Duiven en beroepsbezigheden zorgden voor te veel druk. Na de publieke verkoop werden ook het hok en alle toebehoren verkocht. Walter Devos ging alleen verder op zijn eigen adres op de grote fond.
Maar Eddy ging de duiven letten bij Walter Devos en volgde een paar jaar “hogeschool” bij Lambrechts-Lismont en de tandem Kumpen-Schepers. Marcel Lismont was een melker met heel wat ervaring en die was ervan overtuigd dat de duiven elke week moesten vliegen en dat goede uit goede werden geboren. Wouter Kumpen en zijn vrouw Pascale Schepers speelden in tandem. Pascale heeft een nooit geziene passie en liefde voor duiven, Wouter is een dierenarts met een nuchtere kijk op de medische begeleiding van duiven zonder veel poespas. Ook van hen beiden heeft Eddy heel wat geleerd. De tandem Lambrechts-Lismont speelde toen samen met Wouter Kumpen en Eddy was getuige van de aankomst van hun 1e Nat. La Souterraine in 2016.

Het hok in Kortenaken.Eddy kreeg de smaak weer te pakken en in 2018 nam hij een nieuwe start in de duivensport. Hij bouwde een goed hok en de duiven kwamen van Lambrechts-Lismont, Kortenaken; Kumpen-Schepers, Kortenaken; Walter Devos, Kortenaken (duiven van Rudi Serré en Sabrina Brugmans); Davy Tournelle, Rummen en Frank Monette, Webbekom. In 2018 debuteerde Eddy Claes op de vitesse en hij speelde al een 1e prijs. Alle duiven die dit seizoen overleefden mochten blijven.
In 2019 werd er gestart met jaarlingen op het totaal weduwschap en het werd een geweldig jaar. Hij werd 3e Algemeen Kampioen in de Brabantse Unie, had de 3e Asduif Kleine Hafo Jongen Vlaams Brabant en won 32 eerste prijzen met inbegrip van de dubbelingen. Maar in augustus 2019 sloeg het noodlot toe en werden er 10 duiven gestolen waaronder 4 duiven die een 1e prijs wonnen.

Het seizoen 2020 kende een moeilijke start wegens de coronaperikelen. Op advies van Davy Tournelle, de raadegever van Eddy, werden de oude duiven verduisterd en het seizoen kende daarna een blitzstart op Melun. De vliegploeg deed het formidabel en elk weekend werd er minstens een 1e prijs gespeeld. Het spel met de jongen was niet prioritair maar ze werden toch “echt” gespeeld. De oude duiven vlogen 78,5% prijs, de jaarlingen 72,5% en de jonge duiven 54%. De bekroning van het seizoen kwam er met het behalen van de titel van 1e Nationale Asduif KBDB Kleine Halve Fond oude!

Totaal weduwschap

Eddy kwam aan de start van het seizoen 2020 met 16 doffers en 20 duivinnen die op het totaal weduwschap gespeeld werden, 60 jonge duiven en 13 koppels kwekers. De oude en jaarlingen vlogen hun laatste wedstrijd van 2019 de tweede week van september. Na afloop van het seizoen hebben ze dan nog een ronde late jongen groot getrokken. Daarna gingen de doffers en de duivinnen elk naar hun eigen hok en verbleven overdag in de volière voor de hokken.
De vliegduiven en de kwekers werden gekoppeld op 3 januari en er werd terug een ronde jongen gefokt. Toen de jongen 14 dagen oud waren werden de doffers en de duivinnen gescheiden en de jongen werden om beurten gevoederd door de doffer en de duivin.
Corona gooide roet in het eten en doffers en duivinnen werden verduisterd van 21 maart tot 5 mei en dat was een meevaller. Er werd 1x daags getraind in de namiddag en de vliegploeg trainde probleemloos 1 à 1,5 u.

Freddy Claes neemt de verzorging in de namiddag voor zijn rekening en zorgt ook voor het “lappen” van de duiven. Eddy Claes is voorstander van het veelvuldig wegvoeren van de duiven. Bij goed weer worden de duiven een paar dagen na elkaar gelapt. De eerste keer dat ze in de grote mand gingen was voor Fleurus (55 km). Tussendoor werden de duiven nog gelost op 20 km. Het snelle vertrek na de lossing wordt hierdoor aangeleerd.
Bij de inkorving krijgen de doffers een nestschotel in hun woonbak en doffers en duivinnen komen van 5 minuten tot een half uur samen naargelang wie eerst en wie laatst in de mand gezet wordt. Er wordt geen chaos gecreëerd en iedere doffer heeft zijn vaste duivin. De eerste duif die aankomt van een wedstrijd loopt binnen op een leeg hok en vindt alleen eten en drinken in zijn woonbak maar geen partner. Gelukkig moesten ze nooit lang wachten vooraleer er andere duiven binnen liepen. In het begin van het seizoen bleven de partners een half uur samen en later bleven ze soms samen tot de volgende dag. De duivinnen worden tijdens de week opgesloten in de loketkast met alleen drinken. Ze komen alleen uit de loketkast om te eten en te trainen. Op die manier waren er zeer weinig problemen met het onderling paren.
In 2020 werd er gespeeld van Melun (14/6) tot La Souterraine (12/9). Daarna werden doffers en duivinnen niet meer gekoppeld. Van zodra het seizoen er op zit komen doffers en duivinnen niet meer los maar komen in de volière voor de hokken.¨

De jonge duiven in de volière voor het hok.Asduif “Ella”

De 1e Nationale Asduif KBDB Kleine Halve Fond oude 2020 is B18/2142643 “Ella”. Zij is een dochter van “Poudy” B17/2058196 (Davy Tournelle) x “De 66 Duivin” B15/2020666 (Walter Devos). Het is een fijne, goed gespierde duivin met een prachtig oog. Zij is goed gesloten en heeft een zachte pluim. Ze heeft een sportieve vleugel met een korte achtervleugel. Het is een eerder schuwe duif maar wel een vlotte binnenloper bij aankomst van de wedstrijden. Het is geen opvallende duif op het hok. Ze heeft twee jaar gevlogen met twee verschillende doffers. Haar eerste doffer ging verloren en er moest een nieuwe partner ingepast worden. Maar “Ella” deed het nog beter met haar nieuwe partner. Ze heeft op de twee jaar dat ze gevlogen heeft geen enkele keer gemist.
Door een foutieve interpretatie van de criteria zijn niet de beste resultaten ingediend. Voor “Ella” was het coëfficiënt 0,2502% te hoog en voor haar halfzuster 1,873% te hoog.
In 2019 vloog ze 18 prijzen van 18 inkorvingen met 7 x per 20-tal en 3x per 10-tal en de 1e Etampes 728 d.
In 2020 won ze 10 prijzen van 10 inkorvingen met 4 x per 100-tal met 1e Sermaises 313 d, 1e Sermaises 271 d en 1e Sermaises 870 d.

Jongen veel wegvoeren

De 60 jonge duiven (1e en 2e ronde) worden gekweekt uit de kwekers en beloftevolle vliegers. Er worden ook nog een 20-tal jonge duiven (latere) gekweekt die in een volière zitten. Deze worden niet verduisterd en alleen maar opgeleerd tot Soissons.
De jongen worden gespeend aan de ouderdom van 25 dagen en doffers en duivinnen blijven samen. Ze worden verduisterd van 8 maart tot 22 juni van 17 u tot 7 u. Er wordt bijgelicht van 22 juni tot einde seizoen van 18 u tot 22 u en vanaf 7 u ’s morgens. Het opleren van de jongen gebeurt stapsgewijs (15 x wegvoeren) en op korte afstanden. Tijdens het seizoen worden ze ook nog wekelijks weggevoerd.
De schuifdeur wordt ingevoerd na de 2e Soissons en bij de inkorving komen doffers en duivinnen van 15 minuten tot een halfuur samen. In opgaande volgorde worden de jongen gemotiveerd. Eerst alleen met de partner, daarna ook met kartonnen dozen, vervolgens met de nestschotel en als laatste komt er ook nog stro aan te pas.

Aviol op dag van inkorving

De duiven worden iedere week gespeeld op vitesse, halve fond en grote halve fond. Bij aankomst van een wedstrijd wordt er op zaterdag en zondag “volle bak” sportmengeling gevoederd en er zijn electrolyten/eiwitten in het drinkwater. Op maandag en dinsdag wordt het Recupmengeling en het verzorgingsschema van Gert Jan Beute wordt gevolgd. Op woensdag wordt het 50% Recupmengeling + 50% sportmengeling en vitamines. Op donderdag wordt er overgeschakeld op 100% sportmengeling + wat Energymix en wat conditiepoeder. Iedere dag wordt er snoep en pinda’s gegeven. Op vrijdag krijgen ze nog de overschot van donderdagavond met nog wat snoep en pinda’s. Op de dag van de inkorving gaat er Aviol in het drinken.

Gele druppels

Voor aanvang van het vliegseizoen gaat Eddy met zijn duiven op controle bij dierenarts Kumpen. Voor aanvang van het seizoen werd er 5 dagen behandeld tegen trichomonas en daarna werden de gele druppels toegediend via de bek. Er worden oogdruppels toegediend bij de inkorving en bij thuiskomst wanneer de geslachten gescheiden worden. Tegen luchtweginfecties werd er behandeld voor de start van het seizoen. Adeno is een jaarlijks terugkerend probleem waarvoor men nog geen degelijke oplossing gevonden heeft. Tegen paratyfus wordt er 10 dagen behandeld maar er wordt niet ingeënt. Verder wordt er ingeënt tegen paramixo en alleen de jonge duiven worden ingeënt tegen de pokken.

De oude vliegduivinnen in de volière voor het hok.Volières voor de hokken

Er wordt gespeeld op een hok van 2,2 m voor de doffers, 3,2 m voor de jonge duiven en 1 m voor de duivinnen. De kweekduiven krijgen onderdak bij Walter Devos. Het is een geïsoleerd hok met een naar achter afhellend dak. De verluchting gebeurt via een ventilatiestrook van 50 cm voor en boven de duiven en die is regelbaar met schuiven. Er zitten geen verluchtingsroosters in de voorzijde van het hok. In 3 van de 4 hokken staat er een hor met windbreekgaas in het raam. Er is een volière voor alle hokken.
De hokken worden dagelijks gereinigd maar een grote kuis gebeurt niet. De schroeivlam wordt alleen gehanteerd wanneer Adeno op bezoek is. De duiven krijgen iedere dag een verse drinkpot. Eentje staat op het hok terwijl de andere staat te drogen.

Fit thuiskomen

Van de jonge duiven wordt er verwacht dat ze fit thuiskomen van een wedstrijd maar dat ze ook eens laten zien dat ze vroeg kunnen vliegen. De jongen gaan iedere week de mand in en de resultaten zijn zeker bepalend voor een verlengd verblijf.
De jaarse en de oude duiven gaan ook elke week de mand in en die moeten kopprijzen vliegen. Driemaal per 20-tal en 50% per 10-tal zijn hier de norm.

Kwekers krijgen twee verschillende partners 

De kweekduiven worden gekoppeld op 31 december. Er worden 2 rondes van de bewezen koppels gekweekt en daarna worden de kwekers herkoppeld. De jongen van deze ronde worden alleen opgeleerd. Er wordt niet aan familiekweek gedaan. De kwekers krijgen twee verschillende partners en wanneer er geen goede nakweek is betekent dit einde verhaal.
Ieder jaar worden een 5-tal bons gekocht voor jonge duiven. Deze worden eerst gespeeld en op de rooster gelegd vooraleer de deur van het kweekhok open gaat. Bij de oogkeuring wordt de methode van Gert Jan Beute gevolgd. De basisbloedlijnen van de kolonie zijn Tournelle-Brugmans-Rudi Serré- Lambrechts-Lismont-Kumpen.

“Brugmans” topkweker

De B15/2089061 “Brugmans” is een topkweker in Kortenaken. Hij werd gekoppeld met B15/2020666 “66 Duivin” en werd vader van:

  • B19/2083185 “Ina” (nestzuster “Sabrina”). Als jonge duif won ze 3 x 20-tal en 2 x per 10-tal en werd 5e Asduif Snelheid Frankrijk Jongen in “De Ware Vrienden Oplinter” 2019. Ze vloog als jaarling 11 op 12 waarvan 8 x 20-tal met 7 x 1e (zonder dubbelingen). Zij won 1e Melun 364 oude & jaarse, 1e Sermaises 455 d oude & jaarse, 1e Sermaises 186 oude & jaarse, 1e Sermaises 101 jaarse, 1e Sermaises 398 d oude & jaarse. Ze werd 1e Asduif KHF Jaarse “W.V. Oplinter” 2020.
  • B19/2083184 “Sabrina”. Als jonge duif vloog ze 4 x 20-tal en 3 x per 10-tal met o.a. 2e Soissons 954 d, 4e Nanteuil 829 d. Ze werd 1e Asduif Snelheid Frankrijk Jonge in “De Ware Vrienden Oplinter” 2019. Ze vloog als jaarling 8 op 10 waarvan 4 x 20-tal en 1x 10-tal met o.a. 2e Melun 126 d, 1e Sermaises 180 jaarse/ 1e van 313 oude & jaarse. Ze werd 2e Asduif KHF Jaarse “W.V. Oplinter” 2020.
  • B19/2083161 “Ann”. Ze vloog als jonge duif 6 x 20-tal en 2 x per 10-tal met o.a. 2e Etampes 261 d en werd 3e Asduif Snelheid Frankrijk Jonge in “De Ware Vrienden Oplinter” 2019. Zij is moeder van B20/2049539 met 8e Momignies VSOB 1025 d en 5e Soissons VSOB 614 d.
  • Gekoppeld aan B15/2020758 “Pluimpoot Marcel” is “Brugmans” ook vader van:
  • 18/2110221 “De 221 duivin”. Als jaarling vloog ze in 2019 6e Prov. Fay-aux-Loges 742 d/ 6e B.U. 900 d, 3e Prov. Fay-aux-Loges 332 d/4e B.U. 387 d. Als tweejaarse vloog ze 9 op 10 waarvan 3 x 20-tal en 3 x per 10-tal met o.a. 8e Prov. La Souterraine 1476 d/30e nat. 9796 d en 131e Nat. Guéret 7175 d. 
  • B20/2049510 “De 510” vloog als jonge duif 14 op 15 waarvan 5 x 20-tal en 3 x per 10-tal met o.a. 1e Momignies 202 d. Hij werd 2e Asduif Snelheid Momignies Jonge in “De Ware Vrienden Oplinter” 2020.
  • B20/2049558 “De 558” vloog als jonge duif 11 op 14 waarvan 4 x per 20-tal en 2 x per 10-tal met o.a. 8e Soissons 1278 d, 1e Soissons 41 d. Hij werd 2e Asduif Snelheid Soissons Jonge in “De Ware Vrienden Oplinter” 2020.
  • B20/2049559 “De 559” vloog als jonge duif 11 op 14 waarvan 6 x per 20-tal en 2 x per 10-tal met o.a. 1e Soissons 109 d, 1e Soissons 74 d. Hij werd 1e Asduif Snelheid Soissons Jonge in “De Ware Vrienden Oplinter” 2020.

Succes met bon-duiven

Ondanks alle successen is de kolonie van Eddy Claes nog in volle opbouw en de jaarlijks aangeschafte bons gaven goede resultaten.

Bons gekocht 2018:

  •  B18/2110247 (Geert Beken, Scherpenheuvel) met 1e Nanteuil 125 d, 1e Sermaises 51 d, 1e Sermaises 230 d en werd 2e Asduif KHF Oude “W.V. Oplinter” 2020.
  • B18/2139897 (Veulemans-Perilleux, Visssenaken) met 1e Etampes 346 d.
  • B18/2139895 (Veulemans-Perilleux, Vissenaken) “Veulemans-duivin” met 1e Bourges 118 d, 1e Salbris 180 d, 1e Soissons 49 d, 2e Sermaises 298 d en ze werd 2e Asduif GHF “W.V. Oplinter” en won 9 x prijs op GHF nationaal.

Bons gekocht 2019:

  • B19/20833151 (Geert Beken) met 1e Fay-aux-Loges 117 d, 1e Etampes 2018 d en 1e Asduif KHF Jongen “W.V. Oplinter” en 3e Prov. Asduif KHF jongen 2019. Ook 1e Sermaises 167 d en 3e Asduif Jaarse KHF “W.V. Oplinter”.

Bons gekocht 2020:

  • B20/2049490 (Ludwig Hoobergs, Tienen) met 3e Sermaises 327 d. en 5 prijzen KHF op 6 vluchten en 1e Asduif KHF “W.V. Oplinter”.
  • B20/2049541 (Geert Beken) met 1e Fleurus 133 d en 5 prijzen KHF op 6 vluchten en 2e Asduif Jongen KHF “W.V. Oplinter”.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.