BOSMANS-LEEKENS - 1e Nat. Chateauroux 5884 jaarse

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Beverlo – De jonge tandem Bosmans-Leekens zette een meer dan voortreffelijk seizoen 2014 op de tabellen. Dit seizoen wonnen ze al 16 x 1e prijs waaronder meermaals de eerste vijf, 3x 1e Groot Gewestelijk en 1e prov. Gien 4271 d (snelste 6579 d). Afgelopen weekeinde zorgden ze voor een dikke kers op de taart met de 1e nat. Chateauroux tegen 5884 jaarlingen.

Dirk Leekens (54) is in 2011 gestopt met duiven en we herinneren van hem vooral zijn titel van 1e Nat. Kampioen jonge duiven 2010 en zijn nationale exploten als 3e, 4e, 5e nat. Brive 1999, 1e nat. Brive 2011 en 3 Europacupduiven. Marc Bosmans (48) speelde vroeger onder de naam Bosmans-Geboers de grote fond.

De hokken in Beverlo.Maar zijn tandemmaat ging restaurantuitbater spelen en zo kwam hij alleen te staan aan het roer van zijn kolonie. Er kwam een gesprek tussen Dirk en Marc en er werd besloten om alle grote fondduiven weg te doen en deze te vervangen door het beste van het hok Leekens... en de grote halve fond te gaan spelen. Belangrijke aanwinst was de “Triple” van Etienne Stassen die reeds vader is van 6 verschillende 1e prijswinnaars. Gestart in 2012 hebben ze niet lang moeten wachten op de bevestiging dat ze de goede weg ingeslagen zijn.
De tandem Bosmans-Leekens kwam aan de start van het seizoen 2014 met een ploeg van 30 doffers en 46 duivinnen op het totaal weduwschap. tMet de 16 duivinnen “op overschot” hebben een aantal doffers twee partners. Een hok (de betere duivinnen waaronder de nationale winnares) werd op 25 november gekoppeld en heeft een week gebroed. Het merendeel van de duivinnen werd gekoppeld na La Souterraine en er werd op een nestje gespeeld.
De nationale winnares “Miss Limburg” is het iets grotere type van duif en is iets dieper. Ze heeft een “snelle vleugel” (2 pennen gestoten) is goed gespierd en is een baasmaker op het hok. Ze werd eerst succesvol op de kleine halve fond gespeeld en samen met twee andere topduivinnen werd ze op 10 dagen broeden ingekorfd voor Chateauroux. Ze is nu mede-kandidaat voor het nationaal kampioenschap kleine halve fond jaarduiven K.B.D.B.

De duivinnen worden in principe iedere week gespeeld. Na aankomst van een wedstrijd vinden ze op zaterdag en zondag “Recup-mengeling” in het voederbakje. Vanaf maandag tot en met de inkorvingsdag op donderdag wordt er “Brilliant”-mengeling gevoederd. Vanaf woensdag wordt de normale mengeling aangevuld met snoepzaad, pinda’s en vetrijke mengeling. Heel dikwijls gaat er koolzaadolie die koud geperst wordt over het voeder... en de duiven lusten dit bijzonder graag.
Medisch wordt het volledig gamma van Belgica-de Weerd en dierenarts Ferdi Vandersanden (natuurproducten) gevolgd. Tegen trichomonas wordt er om de drie weken een Belgamagix opgestoken. Een paar maanden geleden werd er behandeld tegen luchtwegeninfecties met Belga White. Het gamma van dierenarts Vandersanden omvat Vior... en Vigo Amine. Verder gaat er nog Entrocur en Recupforte over het voeder die samen met Belgasol (drinken) verstrekt worden aan duiven die thuiskomen van een wedstrijd. Duiven die aankomen van een wedstrijd worden gedruppeld met oogdruppels van bij de apotheker. En vooral niet vergeten dat bij de aankomst van een wedstrijd de voorbereiding van de volgende wedstrijd begint !
En wie zegt dat een nestpositie van 10 dagen broeden voor een duivin niet ideaal is zal bij de tandem Bosmans-Leekens zeker geen gehoor vinden !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.