BART & NANCE VAN OECKEL - 1e Nationale Asduif kleine halve fond oude 2022

Liefhebber: 

Oud-Turnhout – Woensdag 28 december hadden de Turnhoutse Fondvrienden hun jaarlijkse kampioenendag met 214 gasten en een 70-tal melkers die later kwamen op het feest. Dit alles vond plaats in de feestzalen van Alta Ripa en groeide uit tot een echte duivenhappening. Sterren van de avond waren ongetwijfeld Bart en Nance Van Oeckel. Bart was tevens oproeper van dienst van de geschonken duiven.

Oud-Turnhout is nog een plaats waar de duivensport floreert en hun kampioenendag mag gezien worden als het kleine broertje van de Gouden Duif, zegt Bart met een knipoog. Maar Bart en Nance hadden ook nog een andere reden om feest te vieren. Zij speelden een goed seizoen 2022 met als bekroning de titel van 1e Nationale Asduif kleine halve fond oude duiven.

De hokken bij Bart en Nance Van Oeckel.De weg naar het succes

Als jonge knaap ging Bart al met vader Jan Van Oeckel mee naar het duivenlokaal “De Prijsvlucht”. De duiven inkorven, de constateurs regelen en openen was zijn geliefkoosde job. Naar de “zatte zever” van de duivenmelkers luisteren was een leuke bijkomstigheid. De knepen van de duivensport heeft Bart geleerd bij zijn vader. Tijdens de vakantie de duiven loslaten om te trainen als vader ging werken was ook een leuke bezigheid. 
Aan zijn achttiende en als fulltime bakkersgast, om van bier en de vrouwen maar te zwijgen, stond de duivensport op een laag pitje. In 1994 is Bart met de bakkerij begonnen in de ouderlijke woning omdat zijn ouders al verhuisd waren naar een andere locatie in Oud-Turnhout. In 2001 werd er een klein hok gebouwd aan de bakkerij. De bedoeling was om alleen maar met jonge duiven te spelen. Een paar toppers hebben daar anders over beslist en er werd een hok bijgebouwd. Door drukke werkomstandigheden werd de focus gelegd op de nationale wedstrijden in augustus en er werd regelmatig een provinciale overwinning behaald.
Vanaf 2010 kwam alles in een stroomversnelling omdat Bart iets meer vrije tijd kreeg. “Black Diamond” (Geerinckx) zorgde als topkweker voor succes in de kweekvolière met “Miss Poznan” (1e Olympiadeduif Fond Poznan 2009) en “F16” die de o.a. 1e Nationaal La Souterraine won. Daarnaast was er nog “Gaston Jr.” (via moeder halfbroer “F16”) die 1e Prov. Salbris won en zich daarna net zoals “F16” als een superkweker ontpopte. Het is met deze duiven dat de stam opgebouwd werd en waarmee successen behaald werden.
“In 2015 hebben wij een van onze bedrijven verkocht en is Nance fulltime duivenverzorger geworden op de huidige accommodatie in Schuurhoven, waar ondertussen al drie nationale overwinningen behaald werden, naast twee nationale overwinningen op de vroegere locatie.
De laatste twee jaar hadden we zes nationale asduiven of 1e nat. Asduif Halve Fond oude, 2e nat. Asduif fond jaarse, 3e nat. Asduif Allround en 4e, 5e, 6e nat. Asduif Fond Jaarlingen. Verder hadden we nog de 2e Olympiadeduif marathon 2022, 2e Olympiadeduif jaarlingen 2022 en 3e Olympiadeduif halve fond 2022.”

Een kijkje in de hokken bij Bart en Nance Van Oeckel.Story van de kolonie

Eerst werd er gestart met duiven van vader aangevuld met duiven van Jan Broeckx, Baarle-Hertog; Willy Lanslots, Merksplas; Hubert Schroyen, Itegem en Gebr. Aerts, Bevel. Later kwamen daar “bonduiven” bij en in 2007 werden er via Jos Vissers, Oud-Turnhout directe duiven van Luc en Bart Geerinckx, Wommelgem bijgehaald. Verder werd er een superduif gekocht op de verkoping van wijlen Jef De Houwer, Retie. Ook de vader van “Gaston Junior” werd als bonduif bij Gaston Van de Wouwer, Berlaar gehaald.
In 2016 kregen ze van Jan en Marleen Broeckx, Oud-Turnhout als kerstgeschenk een volle zuster van de “Olympic 306”. Deze werd gekoppeld met de “F 16” en gaf de “F Hao Hao” die zich later ontpopte als topkweker door vader te worden van 1e, 4e, 5e nat. Asduif KBDB. 
Vanaf 2018 werd er ieder jaar een ronde jonge duiven aangekocht en gespeeld van Geert Lambrechts, Hallaar. Deze duiven waren zeer succesvol op de vlieghokken en bewijzen nu ook hun waarde als toppers op de kweekhokken.
In 2020 werd “Olympic Super Werner” getransfereerd van Werner Sas-Van der Eycken, Vosselaar naar Bart & Nance Van Oeckel. Deze werd gespeeld door Werner en Linda en werd daar 3e Nat. Asduif Snelheid KBDB en 3e Olympic Hope. Hij blijkt eveneens een topkweker in wording want in zijn eerste kweekjaar werd hij al vader van zeven eersteprijswinnaars met vijf verschillende duivinnen. Hij is ook vader van de 1e Asduif 10-Verbond jonge duiven 2022 en was toen gekoppeld tegen “Olympic Nance”.

Een kijkje in de hokken bij Bart en Nance Van Oeckel.Oude duiven

De oude duiven worden gespeeld op twee afdelingen van 8 m op een hok links en een hok rechts van de hokaccomodatie. Een afdeling links (8 m) wordt gespeeld op de kleine halve fond en de rechtse afdeling wordt gespeeld op de nationale wedstrijden. Zowel voor de nationale wedstrijden als de kleine halve fond wordt er gespeeld met 40 doffers en 40 duivinnen op het totaal weduwschap. Bij de ploeg voor de kleine halve fond worden 24 duivinnen gespeeld met thuisblijvende partner. 
Alle oude duiven worden begin januari gekoppeld om zes weken samen te blijven. Na zes weken worden de duiven opnieuw gescheiden, sommige hadden jongen, andere hadden eieren en 30% was nog niet gepaard. Van de betere vliegduiven werden de jongen verlegd onder voedsterkoppels. Na de scheiding begon half februari de training. Vanaf half februari tot en met april wordt er 1 x per dag getraind en wanneer het weer het toelaat vanaf mei 2 x daags een uur. De oude duiven worden verduisterd vanaf half maart tot 1 mei.
Einde maart worden de duiven in zes etappes opgeleerd tot 80 km en daarna vliegen ze met de vereniging een paar Quiévrains (136 km) en 2 x Noyon (240 km) om vervolgens naar de halve fond te gaan begin mei.
Bij de inkorving is er chaos troef. Doffers en duivinnen komen samen op de dag van de inkorving of op een andere willekeurige dag in de week. Wanneer ze echt paarlustig zijn komen ze soms tweemaal per week samen.
Bij aankomst van een wedstrijd met matig resultaat is de periode van samenzijn vrij kort en bij een betere prestatie kan een langere vrijpartij.

Een kijkje in de hokken bij Bart en Nance Van Oeckel.Hafo Kempen

Bart en verzorger Kjenten selecteerden twaalf duivinnen om wekelijks in te korven in Hafo Kempen. De andere hafoduiven werden ingekorfd in Hafo Turnhout. De oude duiven voor de nationale vluchten kregen hetzelfde programma van Quiévrain en Noyon en werden in mei in Hafo Turnhout ingekorfd.
De twaalf duivinnen voor Hafo Kempen kwamen in het begin het beste op Quiévrain en Noyon en werden daarom geselecteerd voor Hafo Kempen en hebben niet teleurgesteld:
14.5 Sermaises (393 km)
1590 o: 1-6-13-18-21-30-36-41... 12/12
21.5 Toury (412 km)
1007 o: 1-3-4-17... 11/12
28.5 Melun (340 km)
1057 o: 1-2-10-11-13-16-21... 9/12
04.6 Melun (340 km)
1147 o: 1-2-4-12-13-14-15-16... 10/11
11.6 Auxerre (404 km)
890 o: 1-10-13-18-20... 11/12
18.6 Melun (340 km)
562 o: 1-3-13-19... 4/10 
25.6 Melun (340 km)
510 o: 1-2-19-26... 5/6
Zeven opeenvolgende weken 1e prijs in Hafo Kempen 

KAMPIOENSCHAPPEN 2022
1e Nationale Asduif kleine halve fond oude KBDB
6e Nationaal Kampioen kleine halve fond oude + Jaarse KBDB
1e Provinciaal Kampioen kleine halve fond oude + Jaarse Antwerpen
1e Provinciale Asduif kleine halve fond oude + Jaarse  Antwerpen
5e Provinciale Asduif kleine halve fond oude + Jaarse  Antwerpen
6e Provinciaal Kampioen kleine halve fond jonge Antwerpen

Nationale Asduif “Zilliqa”

“Zilliqa” B20-6154197 was het toppertje van de klas. Het is een blauwe topduivin uit de middelmaat die als jonge duif drie platte prijzen heeft gewonnen. Als jaarling won ze vijf prijzen per 50-tal en als oude duif liet ze haar ware kunnen zien.
Het is een duif met een zachte pluim en een fel geeloog. Het is niet moeders mooiste maar wel moeders beste. Het is een heel pientere en alerte duif. Ze wordt zoals haar moeder niet graag in de hand genomen.
Ze werd 1e Nationale Asduif kleine halve fond oude met 1e Melun 1147 d., 1e Melun 1057 d., 1e Melun 562 d., 2e Melun 510 d., 3e Toury 1007 d. en totaliseerde hiermee een coëfficiënt van 1,03%.

De prijzenkast van Bart en Nance Van Oeckel.Jongen niet gemotiveerd spelen

De jonge duiven zijn ondergebracht op vier hokken van telkens een 100-tal duiven. Ze worden gekweekt uit de kwekers en enkele beste vliegers. Ze worden gespeend aan 24 dagen in de winter en aan 22 dagen in de zomer.
Ze worden verduisterd van 15 maart tot 1 juni en krijgen 11 u licht per dag. De vierde ronde jongen wordt niet verduisterd. Er wordt bijgelicht vanaf 1 augustus tot einde van het seizoen van 6 u tot 23 u.
De jongen worden opgeleerd in 15 à 20 etappes tot 60 km en de duiven worden korf per korf gelost. De jonge doffers en duivinnen blijven samen vanaf het spenen tot einde seizoen. Ze kunnen niet met een nestje komen vanwege roosters en te kleine bakjes. De jonge duiven worden niet gemotiveerd gespeeld.
Door de roofvogels en bij het opleren gaan heel wat jongen verloren omdat ze in Oud-
Turnhout de jonge duiven moeilijk aan het “trekken” krijgen.

Alle duiven dezelfde basismengeling

Oude en jonge duiven worden op dezelfde manier gevoederd. De basismengeling is “Premium Youngsters” van Beyers die aangelengd wordt met “Recup” om ze lichter te maken of met energierijke mengeling om ze zwaarder te maken. De mengeling wordt aangepast naargelang de moeilijkheidsgraad van de gevlogen wedstrijd en de te verwachten moeilijkheidsgraad van de komende wedstrijd. De kweek- en ruimengelingen worden aangeschaft bij Vanrobaeys.
De gebruikte voedseladditieven zijn wekelijks mineralenpoeder van dierenarts Mariën en de mineralenmix van Herbots met afwisselend gele en blauwe emmer. Bij de kwekers continu verstrekt en bij de vliegers 1 x per week.
In de loop van de week wordt Herbo MA Liquid, Herbo CMB, Herbial en Herbochal verstrekt. Van de firma Herbots wordt ook BMT, Optimix en Oliën gegeven.

TOP 10 KBDB & OLYMPIADE 2020-2022
1e Nationaal Asduif kleine halve fond oude KBDB 2022
1e Nationaal Kampioen fond jaarse KBDB 2021
1e Olympic Hope marathon 2020
2e Olympiadeduif marathon (team A) Roemenië 2022
2e Olympiadeduif jaarse  (team A) Roemenië 2022
2e Olympic Hope jaarse 2020
2e Nationaal Asduif fond jaarlingen KBDB 2021
3e Olympiadeduif halve fond (team A) Roemenië 2022
3e Olympic Hope halve fond 2020
3e Nationaal Asduif allround Oude + Jaarse KBDB 2021
4e Nationaal Asduif fond jaarlingen KBDB 2021
4e Nationaal Kampioen halve fond oude + jaarse KBDB 2020
5e Nationaal Asduif fond jaarlingen KBDB 2021
6e Nationaal Asduif fond jaarlingen KBDB 2021
6e Nationaal Kampioen Halve Fond Oude + Jaarse KBDB 2022
7e Algemeen Kampioen KBDB 2021
7e Algemeen Kampioen KBDB 2020

Medische begeleiding

De medische begeleiding is in handen van dierenarts Raf Herbots die de inentingen doet en wiens producten gebruikt worden.
De jonge duiven werden 1 x vijf dagen behandeld tegen trichomonas. Verder worden alle oude en jonge duiven wekelijks behandeld met de gele druppels over het voeder of in de bek.
Voor aanvang van het seizoen werden de doffers tien dagen behandeld tegen luchtweginfecties. De duivinnen nooit want dat is zinloos omdat het geen effect heeft. “Ik heb dat al geprobeerd maar zie en merk bij de duivinnen na een kuur nooit verbetering, geen enkel verschil,” aldus Bart.
Bij de jonge duiven zijn er weinig problemen met adeno wegens een goede vaccinatiestrategie.
De oude duiven worden in februari ingeënt met  paramyxo-rota (1 x). In oktober wordt er 10 dagen met medicijn behandeld tegen paratyfus, vervolgens een week Herbochol en daarna wordt ingeënt tegen paratyfus.
De jonge duiven worden bij het spenen ingeënt met paramyxo-rota, drie weken later met het klassieke paramixo vaccin, drie weken later tegen paratyfus en nog eens drie weken later tegen pokken met het borsteltje.
De kweekduiven krijgen in oktober tien dagen een medicijn tegen paratyfus, vervolgens een week Herbochol en daarna volgt de vaccinatie tegen paratyfus. In januari is er de inenting met paramyxo-rota. In maart is er nog een inenting tegen paratyfus zonder medicijnbehandeling vooraf.

Roosters en mesttransportbanden

Er wordt gespeeld op 54 m vlieghokken en er is 16 m kweekhok. Aan de achterzijde van alle hokken is een volière. Er zijn geen ventilatieopeningen op de hokken maar er is een volière die alle dagen open staat behalve tijdens het verduisteren. Het zijn geen geïsoleerde hokken.
De hygiëne op de hokken is perfect met roosters en mesttransportbanden. De grote kuis gebeurt in het voorjaar. Er is heel veel glas op de hokken en er zitten 288 glasraampjes in het plafond.

Proost Bart!Het kweekhok

De kwekers worden eind november gekoppeld en er wordt ieder jaar herkoppeld. Er wordt weinig aan familiekweek gedaan. Prestatieduiven en kinderen, broers en zusters van toppers gaan naar het kweekhok.
Er worden nog duiven bijgehaald van o.a. Herman Bevers, St-Job; Eddy Janssens, Zandhoven, Niels Broeckx, Oud-Turnhout, Geert Lambrechts, Hallaar en Sas-Van der Eycken, Vosselaar.
Er wordt altijd aan compensatiekoppelen gedaan en de duiven krijgen licht van 7.30 u tot 21.30 u. Goed x goed wordt gekoppeld en er wordt aan voorkoppelen gedaan.
Bij de jonge duiven zijn de prestaties niet belangrijk maar de oude duiven moeten per 100-tal kunnen vliegen. Het model speelt geen enkele rol bij de beoordeling van een duif.

Kjenten

Kjenten werd in oktober 2020 fulltime verzorger bij Bart en Nance Van Oeckel. Hij ging vroeger niet graag naar school waarvoor zijn moeder altijd kwaad werd. Zijn doel was om in het leven zijn kost te verdienen in de duivensport. Loodgieterij en kruipkelders waren niet zijn ding. En na een passage bij Natural, First en EPW was het zijn doel om in Oud-Turnhout nationale asduiven en olympiadeduiven te winnen. Daar hebben Bart en Nance Van Oeckel mee van geprofiteerd en naast hun drie dochters hebben ze er met Kjenten een plus-zoon bijgekregen.

Goede kweekduiven

  • “F-Hao Hao” B18-6058116 is de beste kweekdoffer en zoon van “F16” B09-6107016. Hij is vader van:
    • * “Zilliqa” B20-6154197 en zij werd 1e Nationale Asduif kleine halve fond oude KBDB 2022 (300-450 km)
    • * “Shiba” B20-6154334 en zij werd 4e Nationale Asduif fond jaarse KBDB 2021 (600-750 km)
    • * “Polkadot” B20-6154367 en zij werd 5e Nationale Asduif fond jaarse KBDB 2021 (600-750 km)
  • “Junior” B19-6063313 is een bewezen vlieger en kweker en de favoriete zoon van “Gaston JR” en een volle broer van de 1e Nat. Chateauroux en snelste van 24.783 d. “Gaston JR” B08-6031121 is vader van 1e, 3e, 3e, 7e, 7e, 9e, 10e... op nationale wedstrijden.

Enkele toppers

  • “Olympic Elena” B19-6091088 werd 2e Olympiadeduif jaarlingen (team A) Roemenië 2022. Ze is een rechtstreekse duif van Geert Lambrechts. Zij won 1e Sermaises 3137 d., 1e Melun 2150 d., 1e Sermaises 1986 d., 1e Quièvrain 1409 d., 2e Chevrainvilliers 2185 d., 2e Sermaises 321 d., 2e Quièvrain 467 d., 3e Melun 452 d., 5e  Quièvrain 875 d., 18e Quièvrain 1804 d., 27e Nat. zone Chateauroux 5640 d. Zij is moeder van 1e Nat. Asduif KBDB Kleine Halve Fond oude 2022.
  • “Shiba” B20-6154334. Zij werd 4e Nat. Asduif Fond jaarlingen KBDB 2021. Ze won 1e  Prov.  Souillac 743 d./4e Nat. 4571 d.; 9e Prov. Tulle 1008 d./30e Nat. 7267 d.; 9e Bourges 629 d./71e Nat. Zone 1760 d.; 115e Interprov. Vierzon 6544 d.; 46e Quièvrain 1661 d., 95e Quièvrain 1263 d.
  • “Polkadot” B20-6154367 werd 5e Nationale Asduif Fond jaarlingen KBDB 2021. Hij won 8e Prov. Tulle 1008 d./29e Nat. 7267 d.; 3e Prov. Souillac 743 d./7e Nat. 4571 d.; 5e Quièvrain 637 d., 7e Quièvrain 1263 d., 9e Quièvrain 1661 d., 11e Noyon 1793 d., 14e Bourges 793 d., 15e Chateauroux 377 d./ 88e Nat. zone 2441 d., 16e Sermaises 750 d., 19e Nanteuil 456 d., 32e Sermaises 1014 d., 42e Fay-aux-Loges 806 d.
  • “Solana” B20-6154467 werd 2e Nationale Asduif Fond Jaarlingen KBDB 2021. Zij won 1e reg. Tulle 109 d./7e Nat. 7267 d.; 2e reg. Souillac 88 d./5e Nat. 4571 d.; 23e Melun 447 d., 34e Sermaises 705 d., 60e Quiévrain 1263 d.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.