ANNEMIE VANHEE - 1e Nationale Asduif Kleine halve fond jonge 2022

Liefhebber: 

Wervik – Wervik is een gemeente in West-Vlaanderen, het ligt langs de Leie die er de grens met Frankrijk vormt. In het verleden was Wervik vooral bekend om zijn tabaksindustrie. De St. Medarduskerk heeft veel weg van een kathedraal en stamt uit de 14e eeuw. Ook het natuurpark Balokken trekt heel wat toeristen.

Wervik was ook bekend om zijn goede duiven; Gerard en Michel Vanhee waren er de blikvangers en oogstten wereldfaam met hun gevleugelde atleten. Het waren toen schitterende tijden met 21 nationale overwinningen voor vader en zoon.
In navolging van haar vader Michel en grootvader Gerard lukte Annemie Vanhee een schitterend seizoen 2022. Zij werd niet alleen nationaal winnaar Tulle 6842 jaarse en snelste van 16.605 duiven maar had ook de 1e Nationale Asduif kleine halve fond jonge duiven 2022.

De hokken van Annemie Vanhee.Drie generaties

Grondlegger van het geslacht Vanhee is grootvader Gerard. Als 15-jarige werd hij met de duivenmicrobe besmet en de duiven lieten hem zijn ganse leven niet meer los. Zijn duivencarrière werd door de Tweede Wereldoorlog onderbroken, maar al kort na de wapenstilstand trok Gerard Vanhee met een oude jeep door gans België om eieren en jonge duiven te kopen. Hij bezocht ook vele topmelkers als daar waren Charles Van der Espt, Oostende; Gebr. Cattrysse, Moere; Michel Descamp-Van Hasten, Lauwe; Gilbert Vandenweghe, Olsene; Huyskens-Van Riel, Ekeren en nog vele anderen. Zijn eerste nationale overwinning kwam er met de “Goede Jaarling” uit Chateauroux in 1949. 
Michel Vanhee is als jonge gast in de duiven-
sport gerold en samen met vader wisten ze 21 nationale overwinningen op hun palmares te schrijven. Eind jaren zeventig is Gerard zich op de hanengevechten gaan toeleggen en zoon Michel werd toen de drijvende kracht achter de succeskolonie.
Bekende duiven uit die tijd waren de “Atoom”, de “Bambino”, de “Napoleon”, de “IJzeren Kennedy” (Stichelbaut). Wereldfaam was weggelegd voor de “Motta”-lijn of het “rode soort”. De “Motta” werd de stamvader van de kolonie.
Annemie nam in 2002 de fakkel over en speelt nog verder met het oude soort. Er werden nog duiven bijgehaald van Gino Clicque, Wevelgem uit zoon “Red Filip”; Raoul en Xavier Verstraete, Oostakker uit zoon “X-tra” met 1e Nat. Cahors 2008 en een dochter uit “Magic Ace”, 1e Prov. Asduif; Stefan Steenbergen uit zijn “Raketje” en “Iron Man” en er was samenkweek met Chris Hebberecht uit de “Costello”. Annemie Vanhee blijft vooral de oude basis trouw.

KAMPIOENSCHAPPEN

2022
1e Nat. Asduif KHF jongen KBDB
1e Prov. Asduif KHF jongen KBDB
10e Prov. Asduif fond jongen KBDB
17e Prov. Asduif fond jaarlingen KBDB
6e Kampioen zware fond jaarlingen KBDB
3e Kampioen fond jaarlingen FC Vlamertinge

2021
1e Prov. Asduif grote halve fond jaarlingen KBDB
6e Nat. Asduif grote halve fond jaarlingen KBDB
2e Prov. Asduif grote halve fond oude KBDB
21e Nationale Asduif grote halve fond oude KBDB
24e Kampioen grote halve fond KBDB
1e Kampioen fond FC Vlamertinge

Top 100 nationaal 2022
1e Nat. Tulle 6842 jaarlingen, snelste 16.605 d.
4e Nat. Agen 6657 oude
20e Nat. Tulle 6842 jaarlingen
20e Nat. Brive 5885 jaarlingen
63e Nat. Libourne 2992 jaarlingen
72e Nat. Bourges 23.847 jongen
92e Nat. Libourne 3317 oude
100e Nat. Libourne 2992 jaarlingen

Totaal weduwschap

Annemie Vanhee speelt met 30 koppels het totaal weduwschap. Zij worden gekoppeld begin december en trekken een koppel jongen groot. Bedoeling is de duiven bakvast te maken. De doffers worden verduisterd van half maart tot half april. De duivinnen worden niet verduisterd.
De duiven trainen eenmaal daags. Om 6.30 u trainen de duivinnen van het totaal weduwschap. Om 7.30 u trainen de doffers en die trainen samen met de doffers van het klassiek weduwschap. Deze duiven worden gespeeld tot Libourne en een deel vliegt Agen.
De duiven worden in vier etappes opgeleerd en gaan dan direct de mand in voor Clermont. Arras is met een afstand van 55 km veel te kortbij en wordt niet gespeeld.
De tweede koppeling heeft plaats eind maart. De duiven komen met eieren en broeden vijf dagen. In die periode worden de duiven opgeleerd. 
Bij de inkorving gaan de bakken open en er komen schotels op het hok en de partners komen een half uur tot anderhalf uur samen. Bij thuiskomst van een wedstrijd op de fond en de grote fond blijven de partners samen tot de volgende morgen. In het begin worden de duivinnen tijdens de week nog eens weggevoerd. Er is weinig last met onderling paren van de duivinnen omdat de dametjes een zwaar programma vliegen. Er wordt na het seizoen nog een ronde late jongen gekweekt uit de beste duiven.

De hokken van Annemie Vanhee.Klassiek weduwschap

Er worden ook 25 doffers gespeeld op het klassiek weduwschap. De doffers worden verduisterd van half maart tot half april. De doffers worden gekoppeld begin december en trekken een koppel jongen groot. Zij trainen samen met de doffers van het totaal weduwschap. 
Einde maart volgt er dan een tweede koppeling en er wordt vijf dagen gebroed en opgeleerd. Deze doffers worden ook in vier etappes opgeleerd en gaan ook direct naar Clermont. 
Enkele doffers worden ingekorfd op Barcelona en verder wordt er ingezet op Pau, Agen, Libourne, Narbonne. Bij de inkorving krijgen de doffers alleen de nestschotel en geen duivin. Deze doffers moeten in alle rust ingekorfd worden. 
Bij aankomst van een korte wedstrijd blijven de partners niet lang samen. Van fond en grote fond blijven ze samen tot de volgende morgen.
De duiven op het totaal weduwschap vliegen grote halve fond en fond. De doffers van het klassiek weduwschap vliegen fond en grote fond.

Weduwschap en nestspel

De eerste koppeling van deze twaalf duivinnen vindt plaats einde maart. Ze mogen overbroeden maar krijgen geen jongen. Ze worden opgeleerd met de duivinnen van het totaal weduwschap.
De duivinnen werden eerst op het weduwschap gespeeld en vlogen provinciaal Chateauroux, nat. Bourges en nat. Argenton. Op het weduwschap komen de duivinnen een uur samen met hun doffer. Bij aankomst van een wedstrijd blijven ze de hele namiddag samen. Na thuiskomst van Agen blijven ze samen tot de volgende dag. De duivinnen krijgen twee dagen recuperatietijd en worden daarna gekoppeld voor een nestpositie. Ze worden op kleine jongen ingekorfd op Narbonne.
“Super Ace Gerard”
“Super Ace Gerard” B22-3091116 is de 1e Nationale Asduif kleine halve fond jonge duiven. Deze blauwe doffer is genoemd naar de grootvader van Annemie. Het is een doffer uit de middelmaat. Het is de perfecte duif, goed gesloten en met een goede vleugel. Het is een tamme, rustige, intelligente duif met een slim oog. Zijn territorium is hem heilig ! Hij werd nationaal kampioen met 1e Orléans 645 d., 5e zone Fontenay 2592 d., 3e zone Fontenay 1579 d. en 3e zone Fontenay 2992 d.

Het vlieghok van de doffers.Geen schuifdeur

Er worden 130 jongen gekweekt uit kwekers en vliegers. Zij worden gespeend aan 23 à 25 dagen. Het is het derde jaar dat Annemie de jongen verduistert en dit van eind februari tot 15 juni. Nadien worden ze niet meer bijgelicht.
In een zestal etappes worden de jongen opgeleerd tot 55 km en dan gaan ze de mand in voor Arras. In het begin worden de jongen tussendoor nog eens weggevoerd.
Annemie heeft het probleem dat ze dicht bij een bos woont waar drie haviken eveneens hun verblijf hebben. Bij de start van het seizoen bleven er maar 100 jonge duiven over. Ander probleem is dat ze in de lijn ligt van de opleervluchten en dat er daardoor ook jongen verloren gaan. Dat betekent dat er ernstige verliezen zijn tot de jongen opgeleerd zijn.
De schuifdeur wordt niet ingevoerd en alle jongen blijven samen en kunnen in de loop van het seizoen met een nestje komen. Er komen motivatiebakjes op het hok en de jongen zitten op bonenstro. Bij de inkorving worden de jongen gewoon van het hok genomen en in de mand gezet.
Vroeger was het spel met de jonge duiven niet belangrijk voor Annemie maar sedert de jongen verduisterd worden is het veel belangrijker geworden. De totale ploeg jongen heeft nationaal Bourges en Argenton I gevlogen en 15 jongen ook nog Argenton II. Goed opleren zodat ze als jaarlingen met ervaring aan de start komen is eigenlijk de bedoeling.

Voeder en eigen producten

Annemie stelt haar vertrouwen in duivenvoeder Vanrobaeys. Bij aankomst van een wedstrijd wordt er sportmengeling gevoederd en er is Van-Elektrolyth 11000+ en Recup Boost 7000 van het eigen merk Vanhee Products in het drinken. De volgende dag wordt er Lady Mix gevoederd aan de duivinnen. De doffers worden Relax gevoederd. Vervolgens wordt het 50% sportmengeling + 50% zuiveringsmengeling. De laatste vier à vijf voederbeurten wordt het Clicque Golden Racing of een vetrijke mengeling. Dit voederschema geldt voor alle duiven.
Bij thuiskomst wordt er Van-Biergist liquid 17000 + Vanergy 13000 (conditiepoeder) + APF (eiwitten van Brockamp) verstrekt.
Op zondag wordt er Vanasept Nature 12500 (voor de luchtwegen) en Recup Boost 7000 gegeven. Op maandag wordt het dan Vanasept Nature 12500 of Van-Tea liquid 5000 A. Op dinsdag staat er Van-Vitamino 16500 (aminozuren + vitamines) op het menu. Op woensdag wordt overgeschakeld op Van-
Elektrolyth 11000+ (vloeibare elektrolyten).
Op de 4 à 5 voederbeurten met vetrijke mengeling gaat er Van-Oliemix 10500 en Vanergy 13000+. De dag voor het inkorven krijgen de duiven Van-Teunisbloemolie 13500 en Van-Endurance 15500 voorgezet.
Bij de inkorving worden de duiven met oog- en neusdruppels Van-Ogentroost 4000 gedruppeld. De duiven voor de grote halve fond en kleine halve fond krijgen één Victory Power Pills 3000 + opgestoken en de duiven voor fond en grote fond krijgen twee pillen toegediend.
De duiven krijgen eenmaal per week op woensdag een bad met Vanisanbad 6500, badzout met etherische oliën van eucalyptus.

Medische begeleiding

Pascal Lanneau is de dierenarts van dienst en komt om de twee weken op controle voor trichomonas, coccidiose en luchtweginfecties. De week voor de eerste Bourges werd er vijf dagen behandeld tegen luchtweginfecties met Soludox en Linco Spectin-poeder. Tegen tricho krijgen de vliegduiven de gele druppels in ieder neusgat.
Bij thuiskomst krijgen de duiven een Victory Power Pills 3000+ opgestoken en krijgen de oog- en neusdruppels Van-Ogentroost 4000 toegediend.
De vliegduiven worden in mei ingeënt tegen paratyfus zonder voorafgaande medicijnbehandeling. De kweekduiven worden in het najaar ingeënt tegen paratyfus na een medicijnbehandeling (tien dagen Enro-K).

Aluminium roosters

Er wordt gespeeld op 20 meter vlieghokken. Boven de vensters zijn er ventilatieopeningen met schuiven die in de zomer open staan. In het plafond van het hok is een ventilatiestrook van 80 cm en die is ook regelbaar met schuiven. Achter de hokken zijn er volières voor de vliegduivinnen en de jonge duiven. De hokken zijn niet geïsoleerd.
Alle duiven zitten op aluminium roosters. Vanaf april worden de roosters dichtgelegd met karton. Op alle vlieghokken ligt er dan bonenstro behalve op het hok van de vliegduivinnen want die zitten in de volière. Er wordt grote kuis gehouden voor de start van het seizoen en na de rui.
Het hok met zwarte pannen is twee graden warmer dan het hok met rode pannen. Maar op het hok met zwarte pannen zitten er ook lichtpannen in het dak.

Het vlieghok van de jonge duiven.Stevige rug en goed gespierd

De kwekers worden op 5 à 6 december gekoppeld en er wordt herkoppeld. Familiekweek wordt gedaan en ook vader x dochter en moeder x zoon, maar dan alleen in de zomer. Doffers die na twee jaar geen goede nakweek geven mogen vertrekken. Momenteel worden er geen duiven meer bijgehaald en er wordt aan compensatiekoppelen gedaan. Op het kweekhok brandt er licht bij de kweek.
De basisstam wordt gevormd door de “Motta”-lijn, de “Atoom” en “Bambino”. Annemie hecht vooral belang aan duiven met een stevige rug en duiven die goed gespierd zijn. Er wordt niet aan voorkoppelen gedaan.

Selectie

De selectie gebeurt op de prijzen per 10-tal en op de kopprijzen. Ook het model is belangrijk maar aan de ogentheorie wordt er geen geloof gehecht.

Toppers

  • B22-3091247 “Mediterraneo Maxime” is een blauwe duivin . Zij won de 1e extra finale derby del Mediterrraneo Spanje 2022 uit Merida, 557 km. en 11e finale FCI 402 km. Komt uit de Bambino-lijn net als “Super Ace Gerard” die 1e Nat. Asduif Kleine halve fond jonge KBDB ’22.
  • B19-3109129 “Xtra Flipper” is een blauwe duivin. Ze werd 2e Provinciale Asduif Grote halve fond oude KBDB ’21, 21e Nationale Asduif Grote halve fond oude KBDB ’21 en 7e Nationale Asduif grote halve fond oude ranking 5 vluchten. Ze won o.a. 116e Prov. Chateauroux 6923 d., 13e Nat. Bourges 34.311 d., 90e Prov. Chateauroux 4688 d., 146e Nat. Argenton 14.787 d., 119e Nat. Chateauroux 7099 d., 22e Prov. Chateauroux 658 d.
  • In deze pedigree vinden we de B03-3103469 “Kleine Bambino”, die we ook in de 1e Nationale Asduif Kleine halve fond jonge KBDB ’22 “Super Ace Gerard” terugzien. Zij is een superkweekduivin die heel goede nazaten geeft.
  • B20-3113537 “Champion Prince” won 4e Nat. Agen ’22 6657 d. / 6e Internat 16.864 d. Moeder B18-3108498 is ook moeder van “Iron Louchi” B21-3093215 met 20e Nat. Tulle 2022.
UITSLAGEN 2022

28.5 Bourges (415 km)
Lokaal 334 jl : 1, 7, 10, 13, 21, 23, 31, 32, 35, 36... (26/62)
Nat. A1 2574 o : 7, 33, 39, 90, 110, 122, 168, 174, 204, 210, 216, 236, 249, 250... (22/46)
Nat. A1 1369 jl : 5, 17, 22, 28, 43, 49, 63, 66, 69, 70, 73, 91, 104, 106, 116, 125... (26/62) 
Prov. 3696 jl : 84, 183, 199, 221, 270, 291, 324, 329, 345, 349... (29/62)
11.6 Limoges (597 km)
Nat. A1 1418 o : 7, 212, 216, 279, 318
Nat. 17.356 o : 145, 2196, 2244...
28.6 Tulle (584 km)
Reg. 230 jl : 1, 2, 15, 25, 32, 34, 40, 50, 54, 58, 59 (11/23)
Nat. A1 477 jl : 1, 5, 41, 64, 79, 85, 97, 120
Prov. 1458 jl : 1, 13, 149, 204, 255, 269, 309, 386, 402, 420, 421
Nat. 6842 jl : 1, 20, 288, 428, 555, 588, 728, 993, 1059, 1127, 1128, 1611, 1705 (13/23)
2.7 Agen (781 km)
Prov. 1589 o : 4, 229, 288, 390, 425 (5/13)
Nat. 6657 o : 4, 650, 863, 1266, 1371
Nat. 7331 jl : 131, 245, 346, 466, 1092, 1679, 1682 (7/14)
Internat. 16.864 o : 6, 341, 1748, 695,  2779,  1300
Internat. 16.932 jl : 203, 269, 292, 398, 2136, 1464, 1465 (7/14)
9.7 Brive (637 km)
Nat. A1 406 jl : 2, 28, 41, 42, 44, 53, 74, 91, 94, 98 
Prov. 1137 jl : 5, 102, 145, 146, 152, 184, 251, 306, 322, 336, 366
Nat. 5885 jl : 20, 278, 436, 437, 468, 583, 838, 1087, 1155, 1227, 1354
9.7 Fontenay (287 km)
Zone A1 2292 jo : 3, 15, 21, 28, 92, 119, 119, 122, 219, 244, 245, 276, 280, 287... (26/72)
16.7 Orléans (326 km)
Reg. 345 jo : 1, 12, 14, 20, 34, 34, 37, 44, 49, 50, 51, 57, 60, 66, 67, 75... (28/71)
Zone A1 2366 jo : 12, 66, 92, 133, 205, 263, 299, 334, 345, 347, 390... (28/71)
23.7 Fontenay (287 km)
Reg. 384 jo : 1, 2, 10, 15, 16, 17, 18, 19, 2, 22, 27, 27, 29, 34, 36, 41, 43, 43... (43/76)
Zone A1 2592 jo : 5, 6, 18, 38, 44, 45, 56, 57, 58, 59, 75, 110, 110, 118, 135... (48/76)
30.7 Bourges (415 km)
Reg. 492 jo : 1, 7, 9, 12, 16, 20, 22, 23, 31, 32, 33, 38, 46, 50, 51, 52, 58, 90, 99... (32/75)
Nat. A1 1924 jo : 2, 25, 29, 41, 58, 66, 73, 74, 106, 109, 110, 121, 155, 167, 168, 172... (26/75)
Prov. 4705 jo : 5, 72, 82, 82, 112, 162, 192, 208, 215, 307314, 315, 343, 441, 476... (32/75)
Nat. 23.847 jo : 72, 735, 806, 1038, 1391, 1677, 1850, 1951, 2706, 2767, 2780...
6.8 Montoire (370 km)
Zone A1 2704 jo : 7, 43, 62, 113, 141, 155, 170, 172, 174, 207, 237, 240, 240, 245, 246... (45/64)
Prov. 6382 jo : 34, 208, 293, 464, 627, 664, 696, 700, 709, 811, 903, 908, 908, 919... (30/64)
21.8 Argenton (477 km)
Nat A1 2048 jo : 10, 18, 38, 51, 58, 63, 110, 111, 155, 156, 184, 195, 284, 298, 307... 
Prov. 5555 jo : 121, 179, 309, 383, 425453, 702, 705, 838, 839, 954, 999, 1225, 1257...

One Loft Races 2022
1e extra finale Derby del Mediterraneo, Spanje, Merida (557 km)
11e extra finale Derby Brod, Kroatië (482 km)
49e finale Algarve Golden Race, Portugal, Bragança (505 km), met broer Princess Michelle, 1e  Nat. Tulle 2022
40, 46, 72 finale Derby Costa de la Luz, Tarancon (485 km)
6e Belgisch Kampioenschap Spaanse One Loft Races

 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.