WIM DE TROY - Top op de nationale kampioenschappen 2022

Liefhebber: 

Berlaar-Heikant – Berlaar is een gemeente in de provincie Antwerpen en wordt in het plaatselijk dialect als Balder uitgesproken. Het is een deelgemeente van Berlaar maar in Berlaar-Heikant houden ze nog echt aan hun eigen identiteit. 

Heikermis vindt plaats de tweede zondag van juli en dat is een hoogdag voor de Heikanters. De mosselfeesten wil niemand missen en er is dan ook een kermisprijskamp voor de duivenmelkers. Trouwens, Berlaar-Heikant telt nog 50 duivenmelkers en dat is tegenwoordig nog een mooi aantal.
Berlaar, evenals Berlaar-Heikant, heeft in duivensportmiddens naam gemaakt als duivennest bij uitstek. En ook de jongere duivenmelkers steken er hun neus aan het venster. Wij waren op de koffie bij vader Wim De Troy en zoon Steven want deze twee hebben een prachtig seizoen 2022 gespeeld.

5 NATIONALE OVERWINNINGEN
1e Nationaal la Souterraine jonge duiven 2016
1e Nationaal Montlucon oude 2019
1e+2e+3e Nationaal Argenton jonge duiven 2020
1e Nationaal Argenton oude 2021
1e Nationaal Limoges jaarlingen 2021

De “Keesboer”

Vader Louis De Troy was geen duivenmelker maar zijn zoon Wim had het geluk dat hij Vic De Belser, Berlaar, als buurman had en die was dat wel. Hij was tevens de drijvende kracht achter de lokale duivenbond. Wim was er regelmatig present wanneer de duiven moesten thuiskomen van een wedstrijd. Wim was zeven jaar en kreeg ook enkele duiven van Vic die onderdak kregen in een oude kleerkast. Toen werd er nog niet met de duiven gespeeld.
Toen hij 16 jaar was had hij zich al een beter duivenhok getimmerd en met duiven van Vic De Belser en van nog een handvol andere vrienden werd een nieuwe start genomen. Toen Wim 20 jaar oud was begon hij zijn echte carrière op een groot hok. De duiven van Vic De Belser maakten nog de dienst uit maar er kwamen ook duiven bij van Jef en Francois Goovaerts (De Kaasboer). Er werden ook meerdere bonnen op de kampioenendagen aangeschaft en Wim werd 3 jaar Algemeen Kampioen op de vitesse in de “Verbroedering Berlaar- Heikant”.
Dan werd de overstap gemaakt naar de halve fond en de “Boxer” B01-6351574 van René Renders, Beerse, was daarvoor de gedroomde vererver. Hij werd niet alleen vader van de 1e provinciaal Vierzon maar ontpopte zich tot de echte stamvader.
Bij Jef en Francois Goovaerts, Beerzel werd de “Keesboer” B08-6176863 aangeschaft en die werd gekoppeld met “Manuella” B08-6374709 en zij was een volle zuster van de 2e Nat. Asduif Grote halve fond 2007.
De kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van dit koppel waren toppers en gekoppeld met duiven van Jos en Jules Engels, Putte; Gaston Van de Wouwer, Berlaar en Van Eynde-Goovaerts, Putte werd dit de basis van de kolonie De Troy.
In de loop der jaren kwam zoon Steven vader Wim vervoegen aan het roer van een succesvolle kolonie. De duivenliefhebberij nam zo’n hoge vlucht zodat Steven De Troy sinds 2022 een professionele duivenmelker geworden is na 20 jaar dienst in een ziekenhuis.

De hokken van Wim De Troy in Berlaar.Klassiek weduwschap

De 28 weduwnaars worden gespeeld op het klassiek weduwschap. De oude weduwnaars hebben jongen groot getrokken maar de jaarlingen niet. De jaarlingen hebben half maart drie dagen een duivin gekregen en zijn zo op het weduwschap vertrokken. De weduwnaars werden niet verduisterd en ook niet bijgelicht.
De weduwnaars trainen 1x per dag ’s morgens gedurende een vol uur. In drie etappes werden de doffers opgeleerd. Een deel van de doffers wordt gespeeld tot Libourne, de andere doffers worden gespeeld op de grote halve fond.
Bij de inkorving komen de partners samen voor 15 minuten maar de doffer zit halfbak. Na aankomst van een lastige wedstrijd blijven ze 4 à 5 uur samen. Wanneer de doffers heel laat thuiskomen van een wedstrijd dan blijven ze samen tot de volgende morgen. Na afloop van het vliegseizoen worden er geen late jongen gekweekt.

Chaosmethode

De 32 koppels worden gespeeld volgens de chaosmethode en ook zij kweken geen jongen. Half maart komen doffers en duivinnen 3 à 4 dagen samen los op het hok. De doffers trainen 1 x 1 uur en daarna ook de duivinnen gedurende 1 x 1 uur.
Bij de inkorving gaat de schuifdeur open. De doffers worden halfbak gezet anders zijn de gevechten voor een duivin legio. Na een kwartier samenzijn worden doffers en duivinnen ingemand.
Doffers en duivinnen worden gespeeld en bij thuiskomst staan alle woonbakken open. De duiven die thuiskomen pakken wat er voorhanden is.
Soms zijn er onderlinge gevechten en moet de melker tussen komen om erger te voorkomen. Naargelang de moeilijkheidsgraad van de wedstrijd blijven doffers en duivinnen 4 à 5 uur samen. Voor de fond is het klassiek weduwschap beter, voor de grote halve fond is de chaosmethode beter aldus Steven De Troy.

KBDB KAMPIOENSCHAPPEN 2022
2e Nationaal Kampioen grote halve fond oude en jaarse
2e Nationaal Kampioen grote halve fond jongen
2e Nat. Asduif grote halve fond jong KBDB (6033006/22)
3e Nat. Asduif grote halve fond jong KBDB (6033178/22)
6e Nat. Asduif grote halve fond oude KBDB (6181160/20)
18e Nationaal Asduif fond jaarse KBDB (6035184/21)
19e Nat. Asduif Grote Halve Fond (6181008/20)
2e Beste oude duif op 7 Nat. vluchten (6181160/20)
3e Beste oude duif op 7 Nat. vluchten (6181008/20)
2e Beste oude duif op 6 Nat. vluchten (6181160/20)
6e Beste oude duif op 6 Nat. vluchten (6181008/20)
2e Beste oude duif op 5 Nat. vluchten (6181160/20)
10e Beste oude duif op 5 Nat. vluchten (6181008/20)
2e Beste jonge duif op 4 Nat. vluchten (6033178/22)

Op inkorvingsdag niet meer samen

De ploeg van 200 jonge duiven wordt gekweekt uit de kwekers en de oude weduwnaars. De jongen worden gespeend aan de ouderdom van 25 dagen. De jongen worden verduisterd van eind februari tot 21 juni, vanaf 17 u tot 8.30 u ’s morgens. Er wordt bijgelicht van de langste dag tot einde seizoen tot 22.30 u en ’s morgens van 6 u tot 8 u.
De schuifdeur wordt ingevoerd van zodra de halve fond op het programma staat. De jongen hebben op woensdag een vluchtje vanuit Vilvoorde en na aankomst blijven ze twee uur samen. Daarna worden ze opnieuw gescheiden en komen op de inkorvingsdag niet meer samen. Op die manier kunnen de jongen rustig ingekorfd worden. Na aankomst van een wedstrijd blijven de jongen samen tot de volgende morgen.
Op de hokken van de jonge duiven zijn wel wegkruipbakjes voorzien waarin de jonge partners naar hartenlust kunnen stoeien. Jongen worden niet gespeeld met oude partners.
Wim De Troy stelt zich wel vragen over de doeltreffendheid van de motivatie van jonge duiven. Zijn 3e Nat. asduif jonge duiven KBDB dit jaar had geen doffer en presteerde op niveau en vloog uitsluitend voor haar schabje.

Het hok van de jonge duivinnen.Dezelfde voedermethode

De duiven voor de fond en de grote halve fond worden op dezelfde manier gevoederd. Bij aankomst op zaterdag wordt er sportmengeling gevoederd. Op zondag wordt het 2/3 sportmengeling en 1/3 dieetmengeling. Op maandag en dinsdag wordt het sportmengeling. Op woensdag wordt 1/2 sportmengeling + 1/2 Turbo. Op donderdag wordt het dan 100% Turbo.
De bijproducten van AIDI zoals Protein Boost, Recup Fast, Carbo Boost, Probiotica Plus en Health Elixir worden afwisselend verstrekt met Vitamineral en conditiepoeder van dierenarts Fernand Mariën.

Medische begeleiding

Twee weken voor aanvang van het vliegseizoen wordt er vijf dagen behandeld tegen trichomonas via het drinkwater. Na de behandeling tegen tricho wordt er ook vijf dagen behandeld tegen luchtweginfecties. Met adeno hebben ze in Berlaar-Heikant weinig problemen. Tegen paratyfus wordt er eerst tien dagen Baytril verstrekt en daarna worden de duiven ingeënt. De jonge duiven worden tweemaal ingeënt met het rota-vaccin en de oude duiven krijgen de klassieke paramyxo-inenting.
Er worden geen gele druppels meer gebruikt want die zijn niet afdoende tegen trichomonas volgens Wim De Troy.

Volières met windbreekgaas

Er wordt gespeeld op 35 m vlieghokken. Voor alle hokken staan volières die afgeschermd worden met windbreekgaas. De hokken zijn niet geïsoleerd.
Wat betreft de hygiëne worden de woonbakken en de schabjes iedere dag gereinigd. Onder de houten roosters wordt de mest om de drie weken weggenomen. Gans het hok wordt dan ontsmet met Dettol. Op het einde van het seizoen staat er een grote kuis gepland. De woonbakken worden dan geschilderd met hokverf.
Er is een strook van 80 cm plastiekplaat voorzien over de volledige lengte van het dak. Hoe warmer hoe beter de duiven komen is het motto van het duo Wim en Steven.

Het hok van de jonge doffers.Het kweekhok

De 50 kweekparen worden gekoppeld eind november en er wordt herkoppeld. Er wordt weinig aan familiekweek gedaan en als het moet dan bij voorkeur verwijderde familiekweek. Een kweker krijgt 2 à 3 jaar krediet en wanneer hij geen goede nakweek geeft dan mag hij vertrekken. De kolonie De Troy heeft een solide basis en er worden nog weinig duiven bijgehaald.
De meeste duiven zijn medium, zegt Steven, maar een kleine duivin wordt wel aan een grotere doffer gekoppeld. De kwekers krijgen licht op het hok. De stam van de kolonie wordt gevormd door “De Keesboer” 863/08 en de “Boxer”574/01. Er wordt goed x goed gekoppeld en de pedigree is belangrijk maar de uitslagen zijn wel het allerbelangrijkste. Er wordt niet aan voorkoppelen gedaan.

Selectie via de wedstrijden

De mand is de keurmeester en die is onverbiddelijk. Het zijn alleen toppers die naar het kweekhok gaan. Echte toppers of nationale winnaars gaan direct naar het kweekhok. Kopprijzen zijn uiteraard belangrijk. Toppers zijn meestal mooie duiven of ze worden het vrij snel.
Wie overleeft van de jonge duiven mag doorgaans blijven. De vrijgekomen plaatsjes op het hok worden aangevuld.
De selectie gebeurt hier via de wedstrijden. De jongen hebben 4 nationaals gevlogen en dat maakt de zifting.
Hier zijn veel jonge duiven en oude duiven verloren gegaan zoals overal in 2022.

Enkele toppers

  1. “Bugatti” B22-6033178 werd 3e Nat. Asduif Grote halve fond KBDB 2022 en 2e beste jonge duif 4 nat. vluchten. Zij won 33e nat. Argenton 22.869 d., 80e nat. Bourges 23.846 d., 109e nat. Chateauroux 17.081 d., 113e nat. Argenton 13.393 d. Ze is een halfzuster van “Lamborghini” met 7e nat. Chateauroux 12855 d.
  2. “Maud” B20-6181160 werd 6e nat. Asduif Grote halve fond KBDB 2022, 2e Beste oude op 5+6+7 wedstrijden. Ze won 4e nat. Guéret 8375 d., 48e nat. La Souterraine 4907 d., 60e nat. Bourges 33.410 d., 95e nat. Chateauroux 7674 d., 99e nat. Argenton 9851 d., 78e interprov. Vierzon 6544 d., 312e Issoudun 14.758 d., 132e nat. Vierzon 11.952 d., 9e Melun 1652 d., 14e Interprov. Vierzon 8922 d., 129e nat. Issoudun 8151 d.
  3. “Megan Fox” B21-6035017 met 16e nat. La Souterraine 6761 d., 5e interprov. Vierzon 6345 d., 82e nat. Issoudun 12.349 d., 213e nat. Vierzon 18.710 d., 68e nat. Chateauroux 5720 d., 60e nat. Argenton 5166 d. Ze is de zuster van “Miss Hollywood” en die werd 14e nat. Asduif Grote halve fond KBDB 2018.

Een super kweekkoppel

Een machtig kweekkoppel is “Den 092” B09-6109092 (58e nat. Bourges 24.676 d., 61e nat. Montlucon 17.865 d.) x “Las Vegas” B12-6225975. Zij werden de ouders van o.a.:

  1. “James Bond” B13-6060007 met 1e Soupes s/ Loing 841 d, 3e Soupes s/ Loing 816 d, 2e Soupes s/ Loing 624 d, 9e Soupes s/ Loing 552 d, 10e Soupes s/ Loing 1178 d, 3e Soupes s/ Loing 715 d en werd 17e nat. Asduif Kleine Halve Fond 2014.
  2. “Django” B14-6070133 met 617 nat. Tours 24.097 d., 40e nat. Chateauroux 25.710 d., 546e nat. Chateauroux 18.658 d., 98e nat.  Bourges 14.496 d.
  3. “Blue Moon” B15-6046098 met 14e Soupes s/ Loing 1194 d., 10e prov. Gien 7128 d., 713e nat. Argenton 18.363 d., 79e nat. Bourges 23.155 d., 201e nat. Chateauroux 20.473 d., 1e prov. Blois 1022 d., 27e nat. Argenton 13.730 d., 72e nat. Chateauroux 10.454 d. Werd 2e nat. Asduif Grote halve fond 2017.
  4. “Willem Tell” B16-6020166 met 36e Soupes s/Loing 1662 d., 6e Quiévrain 548 d., 307e nat. Bourges 28.078 d., 6e Noyon 713 d., 183e nat. La Souterraine 16.613 d., 94e nat. Chateauroux 14.762 d., 211e nat. Chateauroux 26.695 d., 269e nat. Chateauroux 14.955 d. Werd 19e nat. Asduif Grote halve fond 2016.
  5. “Den 155” B17-6050155 met 2e Chevrainvilliers 1737 d., 130e nat. Argenton 8772 d., 102e nat. Chateauroux 4203 d., 138e nat. Issoudun 10.603 d., 275e nat. La Souterrraine 9469 d., 32e Sermaises 2481 d.
  6. “Den Bond” B13-6060008 met 240e nat. Chateauroux 12.071 d., 4e Soupes s/ Loing 841 d., 10e interprov. Vierzon 1029 d., 90e nat. Bourges 7479 d.
  7. “Telma” B13-6060151 met 138e nat. Bourges 18.478 d., 118e nat. Argenton 19.303 d., 157e nat. Montlucon 19.298 d.

“Den 092” B09-6109092 x “Cleopatra” B10-6030147 werden de ouders van “Den Chateauroux” B12-6022040 met 3e nat. Chateauroux 19.691 d.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.