Liefhebber:
Onderwerp:
Berlaar – In de Tour de France rijdt momenteel een Belgisch fenomeen. Wat kan de Wout niet? We mogen een beetje hetzelfde schrijven over Wim en Steven De Troy. In 2016 winnen zij 1e nat La Souterraine tegen 16.613 jonge. Het begin van een indrukwekkende nationale hold-up met 1e Nat. Montlucon tegen 9857 oude (2019) 1e, 2e en 3e Nat. Argenton tegen 23.280 jonge (2020) en afgelopen weekend 1e Nat. Limoges tegen 9218 jaarlingen (snelste van 16.204 oude en jaarlingen).
Wim: “We volgden de nationale meldingen op de voet. Met 26 duiven in concours was Limoges voor ons een belangrijk examen. Maar ik dacht dat Antwerpen geen schijn van kans maakte. Gino Clicque van de eerste nationaal spelen? Te mooi om waar te zijn. En toen was hij daar. Onze blauwe weduwnaar 6181006-20. Hij deed ons echt verschieten. Hij is één van de weduwnaars met thuiszittende duivin. We zijn dit jaar met 28 duivers begonnen. Daarnaast hebben we een hok op totaal weduwschap. Dit zijn meestal jaarling duivers en duivinnen die als jonge duif de nationaals gevlogen hebben.
De weduwnaars deden winterkweek, de ploeg totaal weduwschap niet. In de winter zitten de duiven schoon. Als je hen laat kweken wordt de conditie toch iets minder.
Ik vind het een lastig jaar. We kregen – zoals iedereen – af te rekenen met verliezen. Van verschillende duiven heb ik spijt. Een duif verliezen die twee keer 11e Nat. vloog en een andere met 4e Nat... dat komt hard aan. Maar we doen dapper verder.”
Twee speciale verervers
Wim: “Onze duivinnen gaan dikwijls mee. Met de duivers ben ik voorzichtiger. Maar onze Steven weet veel beter wat iedere duif heeft gedaan. Ik ben 63 jaar en heb altijd zwaar werk gedaan. Hierdoor ben ik al drie keer aan de rug geopereerd. Met een flinke ploeg kwekers, vliegers en jonge duiven is er altijd werk. Als het heet weer is begin ik om zes uur maar in de regel is acht uur voor mij vroeg genoeg. Onze Steven (44 jaar) werkt in de kliniek (vroege en late diensten) en op het duivenhok voor en na het werk. Een strontje op het hok mag er bij ons niet liggen. Mijn vrouw Marianne is ook voor de duiven en verzorgt de administratie.”
“We hebben twee stamduiven. De “Boxer” heb ik gekocht op de verkoop van Rene Renders. Zijn afstammelingen kunnen alles. En niet te vergeten ons “Keesboer” (rechtstreeks Jozef en Swa Goovaerts). Die “Keesboer” zit in al onze beste duiven en nationale winnaars.”
“Vroege jonge duiven laten we graag de nationaals vliegen (systeem schuifdeur). Maar het is onzeker of ze dat dit jaar zullen halen. Ze hebben drie keer Noyon gedaan. Twee weken geleden was die slechte Noyon. Door de voorspellingen gaven wij de jonge naar Quievrain. Het is misschien niet de juiste voorbereiding op de nationaals maar ik heb schrik van Sermaises. Ik ben eens duiven gaan wachten bij een vriend en zag jonge duiven kapot thuis komen. Niet gedronken in de mand of misschien zelfs geen drinken gekregen. Ik heb mezelf voorgenomen dit jaar voorzichtig te zijn. Als je brute stappen doet met de jonge is de rekening navenant.”
Wout
Wim: “Ik geniet met volle teugen van de prestaties van Wout Van Aert. Een blauwe jaarling die stunt op Limoges heeft dan snel een naam. Onze “Wout” vliegt in Antwerpen twintig minuten los. Dan pakken we “De 85”, een oude duif die debuteerde op de dagfond. Uiteindelijk wint de “85” 2e Prov. Limoges na Raf en Lars Luyckx uit Geel. “Wout” vloog als jonge duif hoofdzakelijk Noyon. Dit jaar is hij meegeweest tot Bourges. Hij zat nog vol reserves. We zijn meer en meer fan van 700 km vluchten. Ik krijg de indruk dat onze duiven dat kunnen. In 2020 ook 1e, 2e, 4e, 7e Prov. Souillac tegen 564 oude.
Het voer is een eigen mengeling (fabrikant Hoebrechts uit Heers). Om de gezondheid te bewaken bezoeken we op tijd de dierenarts en gebruiken de bijproducten van Aidi.”
Auteur: