PHILIPPE DOBBELAERE – 1e Nat. Chateauroux 17.984 oude

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Olsene – In tegenstelling tot wat de meesten verwacht hadden haalden de kopvliegers van Chateauroux meer dan 1820 m en werden heel wat melkers in snelheid gepakt door hun gevleugelde atleten. Maar Philippe Dobbelaere was op post en schreef een lang verwachte nationale overwinning op zijn actief. Eerder was hij al in de buurt van nationaal succes met de 2e nat. Bourges in 2011 en 1e zone Issoudun 2013.

Vader was duivenmelker... grootvader was duivenmelker... en deze laatste zijn hok stond onder een hoogspanningslijn waar veel gekwetste duiven te vinden waren. Het verzorgen van deze gekwetste duiven deed bij Philippe de liefde voor duiven ontwaken. Hij is ook nog het hulpje van vader geweest hij moest hokken krabben... en ook nog helpen de duiven constateren. Hij trouwde in 1983 en begon in 1988 voor eigen rekening met aan de basis het “Souterraintje” en de “Zwarten”... of twee basisduiven van vader.
Philippe Dobbelaere kwam aan de start van het nieuwe seizoen met een ploegje van 14 koppels op het totaal weduwschap en 10 duivinnen op het klassiek weduwschap. De winnares, “Dubbele Brigitte” B12/4218723, is een duivin die op klassiek weduwschap (met vaste partner) gespeeld werd. De eerste koppeling vond plaats eind november... en er werden twee jongen gefokt. Op 29 maart vond de tweede koppeling plaats... er werd 2 à 3 dagen gebroed en tussendoor werden de duiven opgeleerd. Ze gingen 4 maal op stap met de wagen... vlogen 1x Arras... 2x Clermont... 1x Fontenay... Blois... Vierzon... Chateauroux... Bourges... en nu nationaal Chateauroux.
Zowel de duivinnen van het “klassiek” als van het “totaal weduwschap” zitten allemaal los op hetzelfde hok. Ze krijgen een zitje in een speciaal bakje waar ze elkaar niet kunnen zien. De bodem van het hok bestaat uit een schuine draadwand en de rest van de bodem is een metalen rooster. De duivinnen hebben een hok juist naast de doffers en ze horen elkaar. Dat is volgens Philippe een voorname reden waarom de duivinnen niet onderling gaan paren. Vroeger speelde hij voornamelijk met doffers maar hij had het geluk om een paar excellente duivinnen op de kooi te krijgen en sindsdien krijgt het spel met de duivinnen de voorkeur.
De duivinnen worden praktisch iedere week gespeeld (met uitzondering na een lastige wedstrijd) en zij worden gevoederd volgens het systeem Matador. Zaterdag bij thuiskomst ligt er Premium Fond + Premium Turbo + proteïn Bax in het voederbakje. Op zondag en maandag 100 % Premium Super Start en met MG Mix Beute + Prange Suppe op zondag. Op dinsdag 1/2 Premium Super Start + 1/2 Premium Super Vlieg... op woensdagmorgen 1/2 Premium Super Vlieg + 1/2 Premium Fond... en op woensdagavond en donderdag 1/3 Premium Super Vlieg + 1/3 Premium Fond + 1/3 Premium Turbo. Op donderdag (inkorvingsdag) staat er om 13 u nog een extra voederbeurt gepland... en om 16 u nog een maaltijd met 1/2 Premium Turbo + 1/2 Energy (Versele). Op donderdag worden er ook vitamines... Edele Olie... en Winmix verstrekt.
Medisch wordt er uiteraard ook naar het bord gekeken. In de maand oktober wordt er 10 dagen behandeld met Cosumix tegen paratyfus. Tegen trichomonas wordt er voor het seizoen behandeld met 1/4 pilletje Flagyl en na iedere wedstrijd krijgen de duiven een gele druppel in de bek. Tegen luchtwegeninfecties krijgen de duiven kruidendrank (Comed) en SGR (Bony) toegediend. Na aankomst van een wedstrijd gaat er een thee voor menselijk gebruik (goed voor luchtwegen) en elektrolyten van Dr. Boskamp in het drinken.
Winnares is “Dubbele Brigitte” of een goed gespierde duivin uit de middelmaat met een perfecte vleugel. Ze vloog al een geweldig palmares bij elkaar en miste bijna nooit ! Ook zij zat plots op de klep en gelukkig maar hoorde Philippe het klassieke biepje en wist hij meteen dat hij een keivroege... zelfs een nationale winnaar in de klok had zoals achteraf bleek.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.