Liefhebber:
Onderwerp:
Hallaar – Hallaar is een gemeente in de provincie Antwerpen en is een deelgemeente van Heist-op-den-Berg. Het ligt aan de Grote Nete en er gebeurt heel weinig. Maar Heist bruist van het leven. Er is regelmatig een rommelmarkt, er is een maandagmarkt en het festival “Hestival”. In Heist is er alles! Samen met de fusiegemeenten telt het 40.000 inwoners en heeft het veel weg van een kleine stad.
Ooit was Hallaar een nijverheidsdorp waar de diamantnijverheid welig tierde. Maar dat was in lang vervlogen dagen. Nu telt men er nog een 15-tal duivenmelkers die er wekelijks de degens kruisen.
Een van de blikvangers is ontegensprekelijk de tandem Nick en Roger Thys en die schreven afgelopen seizoen geschiedenis. Zij speelden een grandioos seizoen dat bekroond werd met de titels 1e Nationale Asduif allround jonge duiven 2022 en 1e Nationale Asduif grote halve fond jaarlingen KBDB 2022. Een palmares waar je mee kunt buitenkomen!
1e Nat. Asduif Grote halve fond jaarse KBDB 1e Nat. Asduif Allround jonge KBDB 2e Nat. Asduif grote halve fond KBDB 6e Nat. Asduif grote halve fond KBDB 5e Nat. Kampioen grote halve fond KBDB 1e, 2e, 3e en 4e Prov. Asduif halve fond jonge KBDB |
Grootvader
Grootvader Fons Puttenaers was duivenmelker en Nick was als jonge gast niet bij hem weg te slaan. Hij was 15 jaar oud en in 1991 werd er met de steun van beide ouders thuis een duivenhok gezet. Vader was op dat moment meer geïnteresseerd in voetbal maar moeder Godelieve hielp Nick met zijn duiven en dat doet ze nu nog altijd.
Half jaren negentig ging de duivenliefhebberij van Nick wat slabakken en vader Roger zorgde voor een helpende hand. Na enkele jaren ging het vuur opnieuw branden bij Nick en sindsdien spelen Nick, Roger en Godelieve samen met de duiven. Nick zorgt voor de administratie, helpt bij het inkorven van de duiven, komt mee de duiven letten en zorgt voor de koppeling van de duiven. Roger en Godelieve verzorgen de duiven. De beslissingen worden in gemeenschappelijk overleg genomen.
“De Witte 6”
Er werd gestart met duiven van grootvader Alfons en duiven van vrienden en melkers uit de buurt. In 1995 kwamen er een 12-tal duiven van Geert Lambrechts, Hallaar de kolonie versterken. In 2000 werden er duiven ingebracht van Jozef Goovaerts, Berlaar-Heikant, beter gekend als “De Kaasboer”. In 2008 was er een inbreng van Dirk Van Dyck, Zandhoven. In 2015 kwam er versterking van Gaston Van de Wouwer, Berlaar. In 2018 werden er duiven uitgewisseld met Jos en Jules Engels, Putte. In 2013 werd er aan samenkweek gedaan met de tandem Vermeerbergen-Wilms, Mol. Er werd ook aan samenkweek gedaan met Frans en Dirk Maris, Berlaar en er kwamen nog enkele duiven van Wim De Troy, Berlaar. In 2021 werden er duiven gehaald van het Nederlandse kampioenenduo Gerard en Bas Verkerk, Reeuwijk en de meest recente aanwinsten komen van de tandem Roziers-Xiang, Itegem.
De stamvader van de kolonie is “De Witte 6” uit de “Portier” B06-6111039 x “Stamkweekster” B06-6111045 (Lucien Salien, Beerzel). In bijna alle pedigrees van de kolonie Thys komt men zijn naam tegen.
Klassiek weduwschap
In 2022 werd er gestart met 26 jaarse en 10 oude duiven. De oude doffers hebben gekweekt in het vroeg en een ronde jongen groot getrokken, gekoppeld met de oude duivinnen van de ploeg duivinnen op weduwschap.
De weduwnaars werden gespeeld tot de grote halve fond en hun seizoen liep tot Chateauroux. De weduwnaars trainen tweemaal daags.
Zij worden in vier etappes opgeleerd en gaan naar 10 km, 15 km, 20 km, 25 km en gaan dan de mand in voor Quiévrain. Bij de inkorving komen de doffers nooit samen met hun duivin. Na aankomst van een wedstrijd blijven de partners twee uur of langer samen naargelang het verloop van de wedstrijd. Er wordt niet gezocht naar extra motivatie en de doffers hebben zeer goed gepresteerd. De doffers werden niet verduisterd en werden ook niet bijgelicht. Er werd na het seizoen niet meer gekweekt.
Duivinnen verduisterd
De 19 duivinnen worden gespeeld op het klassiek weduwschap met de doffer thuis. De oude duivinnen werden eind december gekoppeld met de oude doffers van het klassiek weduwschap en trokken een ronde jongen groot.
De duivinnen trainen tweemaal daags en later in het seizoen soms maar 1 x. De duivinnen worden verduisterd van 15 maart tot 1 mei. Ze werden zoals de doffers in vier etappes opgeleerd. Bij de inkorving krijgen de duivinnen hun partner niet te zien maar de duivinnen worden wel ingekorfd op het hok van de doffers.
Na aankomst van een wedstrijd blijven de partners een paar uur samen of langer, afhankelijk van het verloop van de vlucht. Tijdens de dag zitten de duivinnen in de volière voor het hok en ’s avonds komen ze binnen op het slaaphok. Er zijn weinig problemen met het onderling paren en de duivinnen worden iedere week gespeeld.
Doffers en duivinnen zijn elkaars evenknie, maar de duivinnen kunnen meer gespeeld worden.
Jongen niet samen bij inkorving
Er werden 104 jonge duiven gekweekt uit kwekers en vliegers en deze worden gespeend aan 23 à 24 dagen. De jongen worden verduisterd van begin maart tot eind juni van 18 u tot 8 u. Er wordt bijgelicht van eind juli tot einde seizoen van 6 u ’s morgens tot 11 u ’s avonds.
Het opleren van de jongen gebeurt in acht etappes tot 30 km. Eens opgeleerd worden de jongen enkele keren tussendoor weggevoerd tot Ittre.
De schuifdeur werd ingevoerd vanaf half juli maar er komen geen kartonnen dozen, motivatiebakje of nestschotels op het hok. Het is zo dat de schuifdeur bij inkorving nooit open geweest is. De jongen worden zo van het hok genomen en in de mand gezet. Na aankomst van een wedstrijd blijven de partners een paar uur samen of langer na een lastige wedstrijd. Roger gelooft hoe langer hoe minder in de extra motivatie van zowel oude als jonge duiven. De jongen waren weinig paarlustig maar hebben toch goed gepresteerd.
Lotte, 1e Nat. Asduif grote hafo jaarse
De 1e Nationale Asduif grote halve fond jaarse is de geschelpte duivin “Lotte” B21-6032716. Het is een duivin uit de middelmaat met een zeer zachte pluim. Het is een rustige duif die zeer goed gesloten is. Het is een kalme duif op het hok en het is een echt mooie duif, en een dochter van “Gikke” x “Black Pearl”.
Zij haalde de nationale titel binnen met 77e nat. Issoudun 12349 jl, 24e nat. Guéret 12.208 jl, 66e nat. Bourges 10.366 jl en 17e nat. Chateauroux 5720 jl.
1e Nat. Asduif allround jonge
De 1e Nat. Asduif allround jonge duiven is de geschelpte witpen duivin B22-6034005. Ook zij is een duivin uit de middelmaat met een zachte pluim. Ze is goed gesloten en een rustige duif. Net zoals haar halfzus “Lotte” is ze een mooie duivin, en dus ook een dochter van “Black Pearl”.
Zij haalde de nationale titel binnen met 5e Noyon 1510 j.d., 4e Melun 2850 j.d., 85e Prov. Fay-aux-Loges 5959 j.d., 197e nat. Argenton 22.869 d., 38e nat. Argenton 13.393 d.
Nick en Roger Thys grossierden in asduiven en hadden ook nog de 2e en 6e Nationale Asduif halve fond jonge en liefst de eerste vier Provinciale Asduiven halve fond jonge.
Spelen jullie voor de kampioenschappen?
“Wij spelen echt voor de kampioenschappen en wekelijks gaan alle duiven mee. Als het meer dan 30 graden warm is dan passen we en gaan er geen duiven mee. Afgelopen seizoen zijn de duiven 1 x thuis gebleven bij meer dan 30 graden warm. We willen geen risico lopen voor de kampioenschappen op wedstrijden in zeer moeilijke omstandigheden.”
Proberen jullie de conditie te sturen?
“Bij ons wordt de conditie niet gestuurd, die komt vanzelf door de duiven een paar keren weg te voeren. De jongen zijn vanaf de eerste wedstrijd keihard naar huis gekomen. Op de nationale vluchten was het iets minder... want de topvorm was weg.”
Voeding
Nick en Roger volgen het voederschema van AIDI. Zaterdag bij thuiskomst van een wedstrijd wordt het Mix 3 + elektrolyten Belgasol (Belgica De Weerd). Op zondag wordt het dan Mix 1. Op maandag wordt het Mix 1 + Health Elixir. Op dinsdagmorgen wordt het Mix 1 en op dinsdagavond Mix 2 en zowel ’s morgens als ’s avonds met Health Elixir. Op woensdagmorgen Mix 2 en woensdagavond Mix 3. Zowel ’s morgens als ’s avonds Condition Booster. Op donderdag is het dan Mix 3 met zuiver drinkwater. Na de laatste voederbeurt op donderdag worden er gepelde zonnepitten verstrekt.
Medische begeleiding
Met trichomonas zijn er weinig problemen maar de duiven krijgen wel de gele druppels over het voeder. Zowel oude als jonge duiven kregen af te rekenen met een ooginfectie. Er ging een medicijnpoeder (dr. Mariën) in het drinken en de duiven werden in de ogen gedruppeld.
De jonge duiven werden tweemaal ingeënt met PMV-rota. De oude duiven werden ingeënt met het klassieke vaccin. Verder worden de producten van dierenarts Mariën gebruikt. Het wordt dan 1 à 2 maal per week conditiepoeder en 1 x per maand siroop.
Veel in de volière
Er wordt gespeeld op 7 meter hokken voor de jonge duiven en 7 meter hokken voor de oude duiven. In de hokken zit er weinig glas. Voor het hok van de jonge duiven staat een volledig afgeschermde volière met windbreekgaas. Voor de andere hokken hangt een kleinere volière. In de hokken van de jonge duiven is er een schuifraam dat praktisch de hele dag open staat. Het plafond van het hok is volledig dicht en de verluchting gebeurt door het open plafond in de gang voor de hokken. Buiten zijn er vier luchtinlaten. De jongen zitten heel veel in de volière.
Op het hok van de oude duiven is er een verluchtingsstrook van 80 cm in het plafond met schuiven en die staan praktisch het hele jaar open.
De hokken worden tweemaal per dag gereinigd. ’s Morgens is er een grondige poetsbeurt en ’s avonds worden alleen de woonbakken gereinigd. In september of oktober gebeurt de grote kuis. Na het invoeren van de schuifdeur komen er roosters op de bodem van het hok van de jonge duiven. Bij de oude duivinnen bestaat de bodem uit rollen.
Alle paren herkoppeld
Het kweekhok herbergt 18 koppels kwekers en 5 proefkoppels. De kwekers worden op 10 december gekoppeld. Na elk seizoen worden alle paren herkoppeld. Aan dichte inteelt wordt er niet gedaan maar wel aan verwijderde inteelt.
Een kweker heeft 2 à 3 jaar de tijd om te bewijzen dat hij iets in zijn mars heeft. Er ligt altijd een heel scherp mes klaar, zegt Roger met overtuiging. De laatste jaren worden er nog weinig duiven bijgehaald. Aan compensatiekoppelen wordt er zeker gedaan.
Veertien dagen voor de koppeling krijgen de doffers licht op het hok. Er wordt niet aan voorkoppelen gedaan.
Selectie
De norm bij de oude duiven is dat ze kopprijzen winnen op echte klassiekers. Ook de jonge duiven moeten 1 à 2 kopprijzen gewonnen hebben. Het model speelt geen enkele rol, alleen de uitslag telt.
Enkele toppers
- B22-6034099 met 1e Melun 2850 d., 3e Melun 2784 d., 22e Fay-aux-Loges 5959 d., 24e Melun 2803 d. Werd 2e nat. Asduif halve fond en 1e prov. Asduif halve fond.
- B22-6034064 met 4e Melun 2784 d., 2e Melun 2850 d., 11e Melun 2803 d., 21e Melun 1009 d. Werd 3e prov. Asduif halve fond.
- B18-6063557 met 82e nat. Chateauroux 17.281 d., 224e nat. Argenton 16.496 d., 3e prov. Vierzon 2691 d., 1e prov. Issoudun 1085 d. / 9e nat. 10.603 d., 269e nat. La Souterraine 9496 d., 20e nat. Guéret 7175 d. Werd 3e Prov. Asduif Kleine fond 2020.
- B20-6185703 “Tammeke” met 3e Noyon 1299 d., 117e nat. Bourges 25.096 d., 50e nat. Chateauroux 22.196 d., 251e nat. Argenton 21.282 d., 97e nat. Chateauroux 7674 d. Werd 7e nat. Asduif KBDB en was beste jaarling van België grote hafo over 8 nat. vluchten KBDB
- B21-6032645 “Ace 45” met 45e nat. Argenton 23.124 d., 38e nat. Vierzon 18.710 d., 7e prov. Fay-aux-Loges 1858 d., 268e nat. Chateauroux 18.741 d. Werd 6e nat. Asduif KBDB, 3e nat. Asduif Allround jonge duiven, 1e Prov. Asduif Antwerpen. 1e Asduif Beyers.
- B18-6063567 “Black Pearl” met 117e nat. Argenton 22.826 d. Werd moeder van B21-6032716, 1e nat. Asduif Grote halve fond KBDB 2022 en moeder van B22-6034005, 1e nat. Asduif Allround KBDB 2022. Grootvader langs vaderskant is B11-6217606 “Witte 6” en grootmoeder langs moederskant B06-6111045 “Stamkweekster”.
Het seizoen 2022
Roger: “Wij speelden een super seizoen 2022 met oude, jaarse en jonge duiven. We hebben drie à vier oude duiven verspeeld. Meer dan de helft van de jonge duiven geraakten we kwijt. We zijn met nog 40 jongen gestopt.
We moeten nog altijd vaststellen dat sommige melkers in een grotere omtrek mogen spelen. Eigenlijk zou iedereen gelijk moeten zijn voor de wet.”
Auteur: