MATTHIAS COEL - 1e Nat. Argenton 19.305 jonge

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Rotselaar – Mathhias Coel was 12 toen hij met duiven begon. Hij was op zoek naar een hobby en is zo in de duivensport beland. Er vlogen wat “soepduiven” aan huis... je kon er wedstrijden mee vliegen... en zo werd hij duivenmelker. En eens de zoon gelanceerd werd vader ook vrij snel duivensjapper. Er werd echt met de duiven begonnen in 2000 in alle disciplines... maar in 2009 werd er voor specialisatie gekozen en werd er alleen nog maar met jonge duiven gespeeld op de Grote Halve Fond.
De kolonie werd gefundeerd op de namen Albert Derwa, Herent... Bob Berendsen, Didam... Patrick Lismont, Bekkevoort... Paul Huls, Zonhoven... Florent Deruysscher, Wespelare... Frederik Mouton, Tienen... en André Verbesselt, Buggenhout.
Matthias Coel fokte een ploeg van 70 vroege jonge duiven... hoofdzakelijk eigen kweek en aangevuld met enkele jongen van aangekochte bons... enkele jongen van Frederik Mouton... en twee eieren die gehaald werden bij Albert Derwa.
De 30 koppels kwekers werden op 25 november gekoppeld en trokken twee jongen groot. De jonge bende werd gespeend en werd verduisterd vanaf half maart tot 30 juni. Ze werden bijgelicht vanaf 1 juli tot 1 augustus (aanhouden van de langste dag)... en na 1 augustus werd de dag langer gemaakt of licht tot 11 u ‘s avonds en vanaf 4 u ‘s morgens.
Van het opleren werd er meer werk gemaakt dan de vorige jaren en de jongen werden wel 20 à 25 keer weggevoerd vooraleer ze aan hun eerste wedstrijd deelnamen. Daarna werd het 2x Momignies... 2x Soissons... Pithiviers... Blois... Salbris... Bourges... Chateauroux... en Argenton. Matthias huldigt het principe van telkens met een zo groot mogelijke ploeg aan de wedstrijden deel te nemen. Elke duif waarvan hij vindt dat ze een potentiële winnaar is die gaat de mand in. Zo had hij op Argenton 26 jonge duiven aan de start.

Vanaf de tweede week van juli wordt de methode van de schuifdeur ingevoerd. Voor de inkorving van Argenton kwamen de jonge doffers en duivinnen samen van ‘s morgens tot16 u... daarna werden ze 1 u gescheiden... werden gevoederd... en mochten daarna opnieuw samen. Motivatie is geen vaste regel en kan van vlucht tot vlucht verschillen. Er zijn houten “wegkruipbakjes” en die worden soms wel en soms niet gebruikt... soms komen doffers en duivinnen samen en soms niet. Het is wel belangrijk dat niet altijd op dezelfde manier gehandeld wordt.
Tot 1 juli kregen de jongen één maal per dag vrije training. Vanaf 1 juli werd het in principe op maandag, dinsdag en woensdag iedere morgen 45 km... en nog één keer trainen aan huis. Maar door het vele slechte weer werd er op maandag meer dan eens niet gelost op 45 km. Door het lastige weer van de afgelopen weken werd tijdens de week voor Argenton niet gelost op 45 km... maar op donderdag werd er bij uitzondering wel gelost op 25 km.
Recuperatie van de geleverde inspanningen is hoofdzaak in Rotselaar. Hier wordt altijd ruimengeling gevoederd... van aankomst tot inkorving. Op zaterdag en zondag zijn er elektrolyten en “Energy Boost” in het drinkwater. Meer dan eens wordt er aan de basismengeling een handvol “energiemengeling” van de firma Mijten toegevoegd. Bij het binnenlopen na de training wordt er een ruime portie zonnepitten gevoederd (vetten). Verder nog Omega olie... conditiepoeder... maar vitamines zijn geen vaste regel. Naar de inkorving toe wordt er heel weinig maïs gevoederd want Matthias rekent er op dat er maïs in de korven gevoederd wordt... en dat zijn duiven die dan gretig zullen pikken.
Vanaf het spenen ging er bij de jongen Avidress in het drinkwater en in die periode werd er niet behandeld tegen trichomonas. Op 1 juli en 1 augustus kreeg het jonge volkje een trichopil opgestoken (Belgamagix). Tegen de luchtwegeninfecties werd er tot op heden nog helemaal niks ondernomen. Wel worden soms oogdruppels van Raf Herbots toegediend bij aankomst of vertrek. Wat de selectie betreft worden alle jonge duiven die overblijven aan het einde van het seizoen geselecteerd op hun lichaamsbouw. Met alle duiven die deze eerste selectie overleven trekt Matthias naar zijn vriend Bob Berendsen en de overblijvers worden gekoppeld op basis van de ogentheorie.
Winnares is B13/2111134 “Nolleke”. Matthias zijn broer was zaterdag jarig en hij had hem beloofd dat wanneer hij de 1e nationaal won hij hem of haar naar hem zou noemen. En zo gebeurde ! De winnares is een eerder kleine blauwe duivin met een pienter kopje en heeft momenteel nog geen enkele pen gestoten. Ze was niet alleen de winnares tegen 19.305 jonge duiven maar was tevens de snelste van het totale contingent van 32.044 Argentonvliegers.
Bij al de commotie die een nationale overwinning met zich meebrengt mogen we zeker niet vergeten enkele mensen te bedanken. Matthias is onderwijzer en de twee maanden vakantie zijn natuurlijk een godsgeschenk... maar moeder is een belangrijke hulp tijdens de winter. Hij kan voor vele problemen terecht bij zijn mentor Albert Derwa... en de winnares Argenton komt uit een van de twee eieren die hij van Berke gekregen heeft. Ook een bedankje voor Frederik Mouton of de man waarmee in samenspraak de nieuwe aankopen gebeuren.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.