MARC HEYLEN – 1e Provinciaal Asduif Fond Jonge

Liefhebber: 

Grobbendonk – We telefoneerden voor een afspraak voor een reportage met Marc Heylen (61) en we kwamen in Spanje terecht. Marc was aan zijn laatste dagen bezig van een deugddoende vakantie. De batterijen opladen om er dan nog eens een vol seizoen tegenaan te gaan... het moet kunnen.

Marc is tandarts van beroep en heeft een heel drukke praktijk. Daarbij nog duivensport van een behoorlijk hoog niveau beoefenen is niet zo evident. Hij verwedt zijn kansen op een kleine ploeg oude en jonge duiven waar selectie het ordewoord is. In 1992 won hij de 1e nat. La Souterraine en de laatste jaren scoorde hij hoog in diverse kampioenschappen. Ook 2015 werd een superjaar met 7e Prov. Kampioen Fond Jonge Duiven, 5e Kampioen Union Fond Jonge Duiven, 2e Kampioen Hafo Nijlen jonge duiven, 1e Prov. Asduif Fond Jonge Duiven en 1e Asduif Fondclub Antwerpen.

Meester Heylen

Meester Ernest Heylen uit Nijlen... het rijmt een beetje... was indertijd de vedette in Hafo Lier. Hij was de grootvader van Marc Heylen en hij vormde samen met zijn zoon Marcel tandem. Hij speelde in het Lierse duivennest in ware kampioenenstijl van halve fond  tot Barcelona.
Marc begon samen met zijn broer Luc zelfstandig met duiven toen hij amper 10 jaar oud was. Aan de basis van de jonge kolonie lagen de duiven van Meester Heylen en er werd behoorlijk goed gepresteerd. Na het overlijden van Meester Heylen is vader Marcel met zijn zoon Marc gaan samen spelen.
Als jonge gast kon Marc bogen op een succesvolle duivensportcarrière tot zijn studies als tandarts hem volledig in beslag namen en toen is hij 5 jaar gestopt met duiven. In 1979 startte hij zijn tandartspraktijk en in 1986 is hij op zijn huidig adres opnieuw met duiven begonnen. Zijn nieuwe kolonie werd toen geschraagd door namen als Maurits Hasendonckx, Bouwel... Jules Van Dessel, Booischot... en later aangevuld met duiven van Frank Vercammen, Nijlen... Walter De Rijck, Nijlen... Michel Menten, Tongerlo en Sylvain Weyers, Grobbendonk. In 1988 werd hij reeds 4e Prov. Kampioen fond jonge duiven. In 1992 won hij de 1e nat. La Souterraine... werd hij 1e Prov. Kampioen Fond Jonge Duiven en speelde hij zich tussen de kampioenen in Hafo Lier en Fondclub Antwerpen. In 1996 werden wegens een te drukke tandartspraktijk alle duiven verkocht en werd er gestopt met duiven.
Maar eens duivenmelker... altijd duivenmelker ! In 1999 werd er opnieuw gestart met duiven. In 2009 werd bij Louis Keirsmakers, Nijlen een fantastische doffer gehaald die later de “Oude Keirsmakers” werd gedoopt en die de stamvader van de kolonie werd. In 2010 werd bij Willy Daniels, Kessel een ronde jongen aangeschaft waaronder 4 superduivinnen. Ze kwamen uit de lijn van de “Olympiade” en twee waren zelfs volle zusters van de “Olympiade”.
Wat overbleef na een strenge selectie van het “oude soort” werd gekruist met de duiven van Louis Keirsmakers en Willy Daniels. Deze schitterende basis werd later nog aangevuld met duiven van vrienden als Roger Keynen, Nijlen... Peeters-Van Crombruggen, Nijlen... Louis Daems & Zoon, Bevel... en Sylvain Weyers, Grobbendonk.
En het succes zat op hem te wachten !
In 2011 had Marc de beste jonge duif in de Pipa Ranking met zijn “971/11” of de “Best of Belgium”... en in 2012 had hij de 12e Nat. Asduif op de nationale vluchten in Duivenkrant. En zoals hoger al aangehaald werd 2015 een superjaar.
In 2015 viel er ook nog een serieuze appel uit de kast. Zijn Daniels-duivinnen werden bij Michel Menten, die een neef is van Luc Geerinckx, Wommelgem, gekoppeld met o.a. een zoon van de “Gladiator”... een zoon van de “Witpen Wouters”... en een zoon van de “Argento”.

Een handvol weduwnaars

Met slechts 6 weduwnaars... 4 duivinnen op het klassiek weduwschap... 60 jonge duiven en 12 kweekkoppels moet Marc Heylen zeker bij de kleine melkers gerekend worden. De 6 weduwnaars sluiten hun seizoen af op Bourges II en kunnen dan nog eens “vuil” broeden. Ze gaan daarna door de rui met een goede ruimengeling en eenmaal per week gaat er  “Proteïne Star” (Vanrobaeys) en “4 Oliën” (Herbots) over het voeder.
De eerste koppeling vindt plaats begin januari en er worden twee jongen groot getrokken. Daarna volgt er geen tweede koppeling meer. De weduwnaars worden de hele maand maart verduisterd... van 18 u tot 9 u.
Half april wordt er gestart met opleren en in een paar etappes gaat het tot 20 km. Vervolgens wordt het Quiévrain... Noyon... halve fond. Daarna vliegen de weduwnaars het programma van de Antwerpse Fondclub met Bourges I... Guéret... Argenton I... Chateauroux II... Bourges II... en Tulle.
Nu trainen de weduwnaars 1x per dag van 17 u tot 18 u. Vanaf de maand mei wordt er ook ‘s morgens van 8 u tot 9 u getraind. Bij het inkorven krijgen de doffers geen duivin en soms ook geen nestschotel te zien. Na aankomst van een wedstrijd blijven doffer en duivin meerdere uren samen. De doffers vliegen om de veertien dagen een wedstrijd van het programma en het andere weekend worden ze ingekorfd voor Quiévrain.

4 Duivinnen op weduwschap

Ook de duivinnenploeg is met 2 jaarse en 2 oude van een miniformaat. Zij vliegen hun laatste wedstrijd op La Souterraine en kweken nadien geen late jongen meer. Na een succesvolle rui worden ze een eerste keer gekoppeld begin januari en trekken twee jongen groot. Aansluitend wordt er nog eens gelegd en ze krijgen dan één jong in de nestschotel. Op dit jong worden de duivinnen opgeleerd en eens het jong weg is begint voor hen het weduwschap. Na de voorbereidende vluchten volgen ook zij het programma van de Antwerpse Fondclub.
De duivinnen vliegen om de twee weken een wedstrijd van het programma en het andere weekend worden ze ingekorfd voor de halve fond.
De duivinnen worden op het weduwschap gespeeld tot La Souterraine I. Dan blijven doffers en duivinnen samen en beginnen aan een nestje. Via Quiévrain worden ze daarna weer op gang getrokken en ze worden dan verder gespeeld tot La Souterraine II op een jong dat ze alleen groot brengen.
Wanneer ze op weduwschap gespeeld worden komen doffer en duivin bij de inkorving zo’n 15 minuten samen en seks mag voor de wedstrijd. Na  aankomst van een wedstrijd blijven ze doorgaans tot ‘s avonds bij hun doffer maar het gebeurt ook dat ze tot ‘s anderendaags samen blijven. ‘s Avonds om 19 u trainen de duivinnen samen met de jongen van de derde ronde. In tegenstelling tot de doffers worden de duivinnen niet verduisterd.

60 Jonge duiven

Een 1e en 2e ronde jonge duiven worden gekweekt uit kwekers en vliegers. Er wordt nog een 3e ronde jongen gefokt die niet verduisterd maar wel bijgelicht wordt voor het spel rond de kerktoren.
De jongen worden gespeend aan 21 à 22 dagen en 1e en 2e ronde gaan elk op een afzonderlijk hok. Wanneer de 2e ronde behoorlijk begint weg te trekken dan komen 1e en 2e ronde samen. Doffers en duivinnen worden gescheiden de week voor Orléans en worden daarna op de schuifdeur gespeeld tot einde seizoen. De eerste ronde wordt verduisterd, samen met de tweede ronde, vanaf het spenen van de 2e ronde en dit tot de week voor de langste dag. Vanaf de week na de langste dag (21/6) wordt er bijgelicht tot 23 u en dit tot einde seizoen.
Vanaf april en alleen bij goed weer wordt de 1e ronde opgeleerd. In een vijftal etappes gaat het van 5 km tot 25 m. Vanaf Bourges II worden de jongen op woensdagmorgen nog eens weggevoerd voor een “lapvluchtje”. Ze komen dan samen thuis... worden samen gevoederd... en worden dan opnieuw gescheiden. Bij het inkorven komen doffers en duivinnen zo’n twee uur samen.
Op het hok van de jonge duiven wordt de woonbak in twee gedeeld door een uitneembare wand. Bij het inkorven wordt die wand weggenomen en dat brengt uiteraard leven in de brouwerij want plots heeft iedere jonge duif een concurrent in zijn nestvak. Daarna komen ook kartonnen dozen en schuine plankjes op het hok om het nog wat gezelliger te maken.
De jonge doffers trainen alleen in de voormiddag en ‘s avonds wordt er samen met de weduwnaars  getraind. De duivinnen trainen slechts eenmaal per dag.

Voeding

Zaterdag bij thuiskomst van een wedstrijd wordt er sportmengeling gevoederd en zijn er elektrolyten in het drinkwater. Van zondag tot maandag van de tweede week wordt het 1/2 sportmengeling + 1/2 “Casaert” mengeling (zuivering met wat maïs). Op zondag gaat er “Proteïne Star” + “Broncho Star” over het voeder. Op dinsdag en woensdag wordt er “volle bak” sportmengeling gevoederd. Donderdagmorgen (inkorving) wordt er niet gevoederd. Om 14 u wordt het dan “volle bak” van een mengeling van 1/2 sport + 1/2 Energy Mix.
Oud en jong wordt tweemaal per dag gevoederd. Op woensdag gaat er Aminovit in het drinkwater en BMT (biergist) + 4 Oliën over het voeder. De jonge duiven krijgen tweemaal per week appelazijn in het drinkwater en de oude duiven krijgen gedurende drie weken voor aanvang van het seizoen bietensap.

UITSLAGEN 2015
18/7 Gien prov. 7128 j.d. 98, 132, 349, 447, 506, 712, 790... (15/33)
01/8 Bourges prov. 4527 j.d. 37, 147, 167, 261, 263, 282... (18/28)
16/8 Argenton prov. 1964 j.d. 24, 45, 49, 97, 153, 243, 267... (11/18)
  442  jl. 6, 54, 82 (3/3)
22/8 La Souterraine 1123 j.d. 54, 83, 193, 246, 326 (5/9)
  960 o.d. 7, 8, 14 (3/3)
29/8 Issoudun 2125 j.d. 17, 137, 219, 282, 364, 479,  505, 521, 523 (9/15)

Medisch

Na einde seizoen (oktober) wordt er 12 dagen behandeld met Baytril en aansluitend wordt er nog 7 dagen behandeld met Ridsol tegen trichomonas. Dan zitten de duiven perfect in orde voor de eerste koppeling.
Half april worden de jongen van de derde rond ingeënt tegen paramyxo en enkele oude en jonge duiven (1e en 2e ronde) gaan mee naar de dierenarts voor een algemene controle. Indien nodig wordt er dan ingegrepen. In 2015 werd er nogmaals behandeld tegen trichomonas bij de jonge duiven.
De week voor Orléans werd er ook nog eens tegen tricho behandeld en de week na Orléans werd er 5 dagen “gekuurd” tegen luchtweginfecties met Ornimix. Na een slechte wedstrijd kan er uitzonderlijk ingespoten worden met Linco Spectin.
Tijdens het vliegseizoen wordt er nooit “blind gekuurd”. Enkel na overleg met dierenarts Guy Mertens, Herselt wordt er met medicamenten ingegrepen.

Strenge selectie

De selectie van oude en jonge duiven is hier zeer belangrijk. Van de 10 oude duiven bleven er aan het einde van de rit drie duiven over en eentje ging naar het kweekhok. Zowel doffers als duivinnen vliegen hun laatste seizoen als tweejaarse. De beste duiven gaan naar het kweekhok en de rest moet weg. Dat geldt zowel voor doffers als duivinnen. De vliegcarrière is wel beperkt... de vliegploeg blijft jong... maar de doffers die naar het kweekhok gaan hebben nog een lange loopbaan in het vooruitzicht. Op het kweekhok speelt de ouderdom geen rol. Van de 60 jonge duiven bleven er 6 jaarse doffers en 3 jaarse duivinnen over. De selectie gebeurt op de uitslag en model en afstamming zijn van belang bij een twijfelgeval.

Twee belangrijke bloedlijnen

De twee voornaamste bloedlijnen op het kweekhok zijn de duiven van Willy Daniels en de lijn van de “Oude Keirsmakers”. De “Oude Keirsmakers” 09/6173941 x “Witpen Bourges” B03/6063636 hadden de “Best of Belgium” B11/6113971 als voornaamste nakomeling. Twee goede duivinnen van Willy Daniels werden nog gekoppeld met de “Best of Belgium” vooraleer die naar het buitenland verkocht werd.
Een van de beste kweekkoppels wordt nu gevormd door de “Oude Keirsmakers” 09/6173941 x “Rikske” B10/6025294 (Willy Daniels). Zij werden de ouders van “Rik” B13/6228416 met 35e zone La Souterraine 2136 d... 40e zone Argenton 3550 d... en 46e prov. Poitiers 2011 d. “Broer Rik” is een goede kweker en hij werd vader van “Detje” met 8e zone La Souterraine 960 d... 61e prov. Gien 6446 d... 78e prov. Vierzon 4706 d op haar palmares.
B12/6299222 is een zoon van “Blauwe Bourges” x “Rikske”. “Blauwe Bourges” is nog van het oude soort en hij won 4 op 4 op de nationale vluchten met o.a. 65e nat. 37.357 d en is nog steeds een goede kweker. B12/6299222 was als jonge duif 1e Asduif Fondclub Bevel en 12e Asduif Nationale Vluchten Duivenkrant. Als jaarling ging hij spijtig genoeg verloren de week nadat hij de 9e nat. Chateauroux won van 9005 duiven.
Momenteel komen de beste duiven uit de lijn “Best of Belgium” B11/6113971 x de “Daniels-duivinnen”.

“Porsche 911”

1e Prov. Asduif Fond Jonge “Porsche 911” B15/6168911 is een grote lange geschelpte doffer. Het is een tamme... rustige duif met een uitstekende mordant. Het is een duif met een stevige rug en met een zachte pluim. Hij heeft een kop met uitstraling maar heeft verder niets speciaal wat hem doet opvallen tussen andere duiven.

Met vloerdekkorrel

Marc Heylen speelt op een vlieghok van 12 m waarop weduwnaars en jonge duiven onderdak vinden. De duivinnen op weduwschap hebben een klein afzonderlijk hok. Marc heeft een voorkeur voor een gang achter de duiven i.p.v. een gang voor de duiven. Hij streeft naar een model van een hok in een hok. Er is een luchtinlaat zowel vooraan als achteraan onder de vooruitspringende pannen van het dak. De verluchtingspleet in het plafond voor de duiven is 80 cm breed.
De hokken hebben een plankenvloer met zowel vloerdekkorrel bij de oude als bij de jonge duiven. Deze vloerdekkorrel blijft gans het jaar liggen en alleen de meest bevuilde plaatsen worden wat bijgewerkt. De nestvakken worden eenmaal per week gereinigd.

Helpende hand

Vader Marcel, die 90 jaar oud is, is de trouwste letter van Marc Heylen. Bij deze ook een woord van dank voor broer Luc, die zelf een goede fondspeler is, en die de duiven komt verzorgen wanneer Marc met vakantie gaat. En natuurlijk ook voor zijn vrouw Bernadette die de duiven gaat opleren en die instaat voor het los laten van de duiven voor de trainingen.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.