MARC & GEERT POLLIN – 1e Nationaal Asduif Grote fond Jaarse

Liefhebber: 

Snellegem – Afgelopen zomer beleefden Marc, Diana, Samran en Geert Pollin uit Snellegem heuglijke tijden. Nog nooit was duivensport voor hen zo mooi want ze lukten een stunt op de fond die hen nog nooit iemand voorgedaan had.

Op één maand tijd wisten ze vier nationale overwinningen binnen te halen en ze vlogen zich hiermee de geschiedenis in. Maar nog was het sprookje niet ten einde want de B14/3027025 “New Belgium Pride”, die de 1e Nationaal Libourne tegen 5890 d. won en bovendien ook nog de 3e Nationaal Agen tegen 4485 jaarlingen op zijn naam bracht, werd uitgeroepen tot 1e Nationale Asduif KBDB Grote Fond Jaarse.

Stamopbouw

Zoals zoveel duivenmelkers startte Marc Pollin voor eigen rekening op de snelheid. Halfweg de jaren tachtig ging het naar de halve fond met Poitiers als grootste afstand. Maar stilaan groeide de interesse voor de fond waarop de laatste jaren hard gespeeld wordt. Op de grote fond werden slechts een beperkt aantal duiven gespeeld. Maar in 2013 behaalden ze toch de titel van 1e Nationaal Kampioen Grote Fond oude duiven.
De eerste vaandeldragers van de kolonie Pollin waren de “Montauban” en de “Perpignan” (1e nationaal en 1e internationaal Perpignan 1994). De fakkel werd overgenomen door B03/3002141 “Mortifer”... B04/3003154 “Dortmunder”... en B04/300112 “Nai”. “Dortmunder” en “Nai” komen uit de lijn van de “Montauban”... en gaan we nog verder terug dan komen we bij de basisdoffer de “Vooruit” (1977). “Mortifer” komt uit de lijn van de “Perpignan”.
Het kweekhok wordt nu geschraagd door zonen van deze drie topdoffers en de nationale winnaars en hun ouders. Op het kweekhok is er geen gebrek aan doffers vermits alle goede vliegdoffers naar het kweekhok gaan en vreemd bloed wordt voornamelijk via duivinnen ingebracht. Succesvolle inbreng kwam er van Marc en Gerard Santens, Oudenaarde... via samenkweek met “Sedna I” van Jos Thoné, As... en ook via duiven van Fernand en Karel Denduyver, Ichtegem en prima kweekduivinnen van Boudewijn Jonckheere, Torhout.

Binnenzicht van de hokken.Het seizoen 2015

Het beste seizoen uit de carrière... of wat had je gedacht ! Ieder jaar wordt er in Snellegem stilletjes gehoopt op een goeie prijs in de eerste tien nationaal maar het seizoen 2015 was gewoon outstanding. Het begon met de 1e Nationaal Montauban tegen 2.129 jaarse en dezelfde week werd ook nog de 1e Nationaal St. Vincent tegen 3.045 oude duiven binnengehaald.
Maar er was nog een grotere stunt in de maak ! Op dezelfde dag (2 augustus) werd de 1e Nationaal Libourne tegen 5.024 oude duiven en de 1e Nationaal Libourne tegen 5.890 jaarlingen in de wacht gesleept !
En als klap op de vuurpijl werd “New Belgium Pride”, de nationale winnaar Libourne jaarlingen, ook nog de 1e Nationale Asduif Grote Fond Jaarse !
Samengevat kunnen we stellen 4 x 1e Nationaal, 9x 1e Zonaal en 7x 1e Provinciaal in het seizoen 2015.

100 weduwnaars

Het team Pollin kwam aan de start van het nieuwe seizoen met 100 weduwnaars die op het klassiek weduwschap gespeeld werden. Het seizoen 2014 werd afgesloten met de wedstrijden Tulle en Perpignan en daarna werd er nog een ronde late jongen gekweekt.
Doffers en duivinnen werden daarna gescheiden... ze gingen door de rui met een goede ruimengeling... en met Kaucabam die van de eerste tot de laatste dag van het jaar in het drinken gaat.
Eind november wordt de eerste ploeg van 30 weduwnaars gekoppeld, drie weken later nog eens 30, en nog drie weken later de rest van de ploeg. De koppeling is gespreid om niet alle piepers op hetzelfde moment in de nestschotel te krijgen.
Begin april, en afhankelijk van het weer, is er een tweede koppeling. De weduwnaars komen nog 8 dagen samen met hun duivin en worden in die periode opgeleerd. In 5 etappes gaat het tot 40 km en vervolgens 3x Clermont, 1 of 2x Fontenay, Bourges, en vanaf Limoges wordt de ploeg gesplitst volgens de vluchten van het nationaal programma.
Er wordt tweemaal daags 1 u getraind met gesloten vensters maar niet met de vlag. Bij de inkorving krijgen de weduwnaars alleen een nestschotel in hun nestvak.

TOP 25 NATIONALE VLUCHTEN 2015
1e Nat. Libourne (735 km) 5890 d. New Belgian Pride
1e Nat. Libourne jl. (735 km) 5024 d. Joe
1e Nat. Montauban jl. (804 km) 3045 d. Montauban II
1e Nat. St. Vincent (896 km) 2129 d. Bruce
3e Nat. Libourne (735 km) 5024 d. Limo 301
3e Nat. Agen jl. (799 km) 2767 d. Belgian New Pride
4e Nat. La Souterraine II (561 km) (o. + jl.) 2548 d. Kleindochter Gerardje
8e Nat. La Souterraine II (561 km) (o. + jl.) 2548 d. Lien
11e Nat. Agen (799 km) 3524 d. Zoon Gerardje
12e Nat. Agen (799 km) 3524 d. Zoon Mortifer
12e Nat. Issoudun (o. + jl.) (476 km) 2212 d. Lien
14e Nat. La Souterraine I jl. (562 km) 6205 d. Dochter Dortmunder
20e Nat. Argenton I jl. (523 km) 19.925 d. 917-14
22e Nat. Chateauroux III jl. (496 km) 5868 d. Lien
24e Nat. Montauban (804 km) 3990 d. Faris
25e Nat. Libourne (735 km) 5024 d. Zoon Igor

15 duivinnen

De laatste jaren wordt er ook met jaarse duivinnen gespeeld. Wanneer het voor de jonge duivinnen einde seizoen is gaan ze naar de volière tot een maand voor Bourges I. De jaarse duivinnen krijgen dan onderdak op het hok van de jonge duiven. In een viertal etappes worden ze opgeleerd en vervolgens wordt het in eerste instantie Clermont, Fontenay, Bourges I en Chateauroux. Daarna gaan de dametjes terug naar de volière en worden voor Bourges II opnieuw op gang getrokken en gaan dan door tot einde seizoen. Tijdens de tweede periode wordt er aangespannen met jonge doffers, gaan ze de lesbische toer op, of vliegen gewoon voor hun schabje. Dat de duivinnen ook van wanten weten werd bewezen door B14/3027052 “Lien”. In 2014 smukte zij haar palmares op met o.a. 7e Blois 264 d/ 104e prov. 3285 d.,. 6e La Souterraine 274 d /410e Zone A1 2877 d., 10e Guéret 248 d/159e prov. 2834 d. In 2015 ging ze op haar elan verder met 166e nat. La Souterraine 6205 d., 49e prov. Tours 1722 d., 22e nat. Chateauroux 5868 d., 216e nat. Argenton 2419 d., 8e nat. La Souterraine 2548 d.,12e nat. Issoudun 2212 d.

Volle bak

De familie Pollin stelt zijn vertrouwen in de mengelingen van Versele-Laga. De duiven worden tweemaal daags “volle bak” gevoederd en na een half uur wordt de voederbak weggenomen. Bij het binnenlopen ligt er een snuifje snoepzaad in het nestvak te wachten.
Wie niet op tijd binnen is krijgt geen eten en zal de volgende keer beter naar de baas luisteren.
Er zijn normaal twee weken tussen twee fondklassiekers, een uitzondering niet te na gesproken. Bij aankomst van een wedstrijd wordt er sportmengeling gevoederd en is er een dubbele dosis Kaucabam (20 ml i.p.v. 10 ml) in het drinken en geen elektrolyten. Op zondag en maandag gaat er 75 % sportmengeling + 25 % zuivering in de voederbak. Van woensdag tot donderdag van de volgende week (inkorvingsdag) wordt er 100 % sportmengeling gevoederd.
Het is belangrijk dat de duiven blijven eten tot ze in de mand gezet worden. Er wordt op gerekend dat door het voederen in de mand de conditie verder opgebouwd wordt.

Binnenzicht van de hokken.Recuperatie

Vooraf wordt er voor iedere duif jaarlijks een programma voor de nationale wedstrijden opgesteld. Maar in de loop van het seizoen moet dit bijgestuurd en aangepast worden aan de omstandigheden van het ogenblik. Duiven die op een vlucht het wijzertje in het rood duwden moeten goed in het oog gehouden worden. Een niet volledig gerecupereerde duif inzetten op een volgende klassieker betekent in de meeste gevallen duif en centen kwijt.
Je merkt het meteen wanneer een duif langer dan normaal treuzelt bij het los komen... wanneer ze minder lust tot trainen heeft... en wanneer ze vroeger dan de collega’s uit de klad komt. Wanneer de duif opnieuw rond komt te staan betekent dit niet automatisch dat alle sporen van de inspanningen van de vorige wedstrijd verdwenen zijn. Vooral uit het gedrag van een duif op het hok en in de lucht kun je opmaken of ze volledig gerecupereerd is.

Beperkt medisch

Voor aanvang van het vliegseizoen gaan Marc en Geert op controle met hun duiven bij dierenarts Wim Boddaert. Begin december, wanneer de meeste duiven eieren in de nestschotel hebben, worden alle duiven behandeld tegen trichomonas. Voor de inkorving van Limoges stond er nog een dierenartscontrole gepland. Alles was in orde en in de loop van het seizoen werd er niet meer behandeld tegen tricho.
Tegen luchtwegeninfecties werd er helemaal niet behandeld. Om deze kwaal te voorkomen is het belangrijk de duiven niet te veel te pamperen. Ze moeten gehard worden tijdens de winter en er moet natuurlijke weerstand opgebouwd worden. De hokken in Snellegem staan in het open veld en het is er te koud voor een vroege conditie. Trouwens de duiven moeten er niet staan op de vitesse en halve fond en met de warmte in de natuur komt de conditie vanzelf.

40 m vlieghokken

Oude en jonge duiven worden gespeeld op 40 m vlieghokken. Vooraan en achteraan het hok is er een verluchtingspleet (20 cm) onder het vooruitspringend dak. Een goede ventilatie is een noodzaak of m.a.w. een goede luchtcirculatie waardoor de duiven niet in de tocht zitten.
Op het hok is het plafond boven de duiven volledig dichtgemaakt. Boven de gang voor de hokken is er een verluchtingstrook van 1 m breed.
De hokken hebben behoorlijk grote invliegramen en het glas in het dak is eerder beperkt. Verwarming op de hokken is uit den boze want de conditie moet er zijn bij echt duivenweer... en natuurlijk opgebouwd !
De woonbakken worden tweemaal daags gekrabd terwijl de duiven trainen. Tijdens het vliegseizoen wordt de bodem slechts één maal per week gereinigd.
Een grote kuis op de hokken staat niet gepland. Dat er links en rechts wat spinnenwebben hangen is helemaal geen probleem... het is een teken van een gezond hokklimaat. De drinkpot wordt één maal per week grondig gereinigd. Overdreven hygiëne hoeft helemaal niet wanneer we zien welk bezoedeld water ze soms in de mand moeten drinken.

ENKELE UITSLAGEN 2015
Libourne (735 km) Nat. 5024 o. 1-3-25-35-49-56-112-127-199-232-234-399-1248-1256 (14/14)
Libourne Nat. 5890 jl. 1-191-359-861 (4/6)
Montauban (804 km) Nat. 2124 jl. 1- 377-403 (3/3)
Montauban Nat. 3990 o. 24-115-259-286 (4/6)
St.-Vincent (896 km) Nat. 3037 d. 1-195-298-436 (4/6)
Agen (799 km) Nat. 3524 o. 11-12-68-133-493-821 (6/9)
Barcelona (1088 km) Nat. 7791 d. 850-1076 (2/2)
Narbonne (893 km) Nat. 3345 jl. 214-356 (2/2)

Het kweekhok

Vijfentwintig kweekkoppels vormen de achterban van de kolonie Pollin. Vijftien krijgen onderdak op het kweekhok en 10 kweekkoppels zitten in kweekboxen. Vooral de basislijnen “Mortifer”, “Dortmunder”. en “Nai” maken er de dienst uit. Hoofdzakelijk duiven met een prima staat van dienst als weduwnaar gaan op latere leeftijd naar de kweekvolière.
Een prima kweekkoppel is B09/3091012 “De 12” x “Dochter Cadel” B08/3090037. Zij werden de ouders van B10/3164068 “Joe” of de winnaar van 1e nat. Libourne ‘15 tegen 5.024 o.d. Zij werden de grootouders van B13/3016047 “Bruce” of de winnaar van 1e nat. St. Vincent ‘15 tegen 3.045 o.d. De nestbroer van “Joe” of de B10/3164067 werd vader van B11/3050064 met 17e nat. Tulle 5976 d... 22e nat. Tulle 10251 d... en 75e nat. Limoges 17735 d op zijn palmares.
Met de duiven van Jos Thoné werd er met succes aan samenkweek gedaan. B03/3002141 “Mortifer” x B04/5026055 “Sedna I” werden de ouders van B09/3091293 “Joske”. “Joske” werd vader van B14/3027005 “Montauban II” die de 1e nat. Montauban ‘15 tegen 2.129 d op zijn palmares schreef. Hij werd ook grootvader van “Fury” of de 2e Nat. Asduif Grote Fond Jaarse 2015 van Team De Jaeger. De B09/3091294 of de nestzuster van “Joske” is de grootmoeder van “Bruce” of de 1e nat. St. Vincent ‘15 tegen 3045 d.

Alleen de uitslag telt

Alleen de uitslag telt bij de selectie van vooral oude en jaarse duiven. Als jonge duif moet de kampioen in spé zich getoond hebben op de wedstrijden. Ze moeten prijs gevlogen hebben ofschoon echte kopprijzen niet absoluut noodzakelijk zijn. Als jaarling moeten ze minstens één topper kunnen voorleggen... maar regelmaat is belangrijker dan een vroege prijs. Als tweejaarse en oude duif moeten ze die regelmaat bevestigen. Twee keer missen op een nationale wedstrijd brengt doffer of duivin in de buurt van de guillotine. Duiven kunnen hier niet overleven op model en afstamming... de resultaten zijn bepalend.

De goede duif

Moet er een duif bijgehaald worden dan wordt er in de eerste plaats gekeken of de inbreng uit een goede stam geboren werd. Bij bevlogen duiven liggen de zaken iets gemakkelijker maar dan moet er vooral gelet worden op de prijs-kwaliteit verhouding en het palmares speelt een belangrijke rol. Een aankoop moet zeker een meerwaarde betekenen voor de kolonie en grote namen spelen helemaal geen rol.
De voorkeur gaat uit naar een duif met een zachte pluim... die goed gesloten is achteraan... en liefst met een oog met uitstraling. Zoals hoger gezegd gaat de voorkeur naar duivinnen. Op het kweekhok wordt er aan compensatiekoppeling gedaan om de excessen weg te werken.

Op andere hokken

Marc, Geert, Samran en Diana Pollin speelden in 2015 een formidabel seizoen maar ook op andere hokken was de Pollin-duif succesvol.
Een beperkte bloemlezing :

  • Bij Team De Jaeger, Knesselare is “Fury” of 2e Nat. Asduif KBDB Grote Fond Jaarse 2015 een rechtstreekse Pollin.
  • Bij Norbert Ally, Aarsele is de moeder van “Neymar” met 2e nat. Brive jaarse 2014 en 1e nat. Montauban 2015 eveneens een rechtstreekse Marc & Geert Pollin.
  • Bij Gerard Koopman, Ermerveen is de moeder van de 1e NPO Sens een dochter van de “Dortmunder”.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.