KENNY HOLLANDERS - 1e Nat. Argenton 15.210 jaarse

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Berlaar – De 66-jarige Kenny Hollanders heeft zijn allereerste nationale winst beet! Een jaarse duivin zorgde voor het delirium: goud tegen 15.120 jaarlingen én de snelste van het ganse konvooi van 26.505 vliegers. Deze tour de force zat eraan te komen. De resultaten met topnoteringen en enorm hoog prijzenpercentage van het lopende duivenjaar waren sowieso de voorbode voor het feestweekend ten huize Hollanders.

“Alles – maar dan ook echt alles – moet meezitten”, straalt Kenny. Het wondermooi blauw duivinnetje B22-6120169 werd zaterdag afgevlagd om 14u09,03 aan een gemiddelde snelheid van 1281,78 m/m. De lossing om 7 uur in Argenton, op locatie van de Aéroclub 36 aérodrome, verliep deze keer gesmeerd.
De gepensioneerde dokwerker, met de laatste twintig jaar de nachtpost, leeft en beleeft al meer dan vijftig jaar de duivensport met de gekende hoogtes en laagtes die iedere duivenliefhebber ervaart. “Als tienjarige had ik mijn eigen hokje, samen met vader Etienne zaliger”, haalt de grootvader van zeven zich levendig voor de geest. “Feitelijk heb ik altijd tussen de duifjes gezeten, maar sinds een drietal jaren gaan de prestaties nog wat beter.” De reden van de kentering: het duivinnenspel.
“Nimmer zal ik beweren dat ik de wijsheid in pacht heb, zeker niet in het duivenspel”, buldert hij goedgezind. Hij had al vaak horen vertellen over de voordelen van de dames. Na jaren van klassiek weduwschap, waar ook mooie resultaten werden bekomen, schakelde hij in 2020 over naar totaal weduwschap. En in 2022 won Kenny ook al 1e Interprov. Vierzon 8897 oude met een duivin!

Kenny HollandersDe drie R’en

De Rust, Recuperatie en Rendement van de duivinnen is al meermaals aangetoond. Een van de heikele punten is en blijft het onderling paren. Naarmate ze ouder worden – zeker als ze een nestje hebben gehad – is de drift groter. “Het valt wel eens voor dat ze samen in een hoekje liggen, maar op de keper beschouwd valt dit mee.” Om het onderling paren af te remmen, liet Kenny een voorzetvolière maken. “Doorheen de dag vertoeven ze hierin, kort en knus tegen elkaar. ’s Nachts mogen ze – op de grond – slapen in het nachthok”, toont hij.
De ploeg van het totale weduwschap telt twintig doffers en drieëntwintig duivinnen. “Van deze 43 exemplaren zijn het grotendeels jaarlingen: 35 en amper 8 oude duiven (waarvan 7 duivinnen).”

Liever niet ketsen

Terwijl de dames overdag vertoeven in hun knusse lig-volière, beschikken de doffers over hun woonbak. Door fijne omstandigheden trainen de oude en jaarse eenmaal per dag. Rond 17 uur de doffers en daarna de duivinnen. “Ze geven zelf aan hoe lang ze willen trainen. Zodra ze enkele keren het dak aanraken en aanstalten maken om te gaan bekvechten op het dak, worden ze binnengeroepen. Soms duurt hun training drie kwartier, dan eens een half uurtje...” Op de vraag waarom ze de ochtendzon niet al te vaak zien, wijst Kenny met grote fierheid naar de kinderen en zeven kleinkinderen die genieten van een verjaardagsfeestje bij de (groot-)ouders. “Naar school brengen, dan eens bijspringen... onbetaalbaar! Daar kunnen geen tien nationale overwinningen tegenop.”
“Pas vanaf de derde of vierde provinciale vlucht mogen ze voor de inkorving samenkomen op het hok van de doffers. Dan is het natuurlijk kermis, maar ik probeer er voor te zorgen dat ze niet ‘ketsen’ – als je begrijpt wat ik bedoel”, glimlacht hij kwajongensachtig. “Hoewel, ze kunnen twee dagen in de mand bekomen van hun daad, mochten ze toch geketst hebben.” Bij thuiskomst mogen ze tot ’s avonds hun ding doen om dan terug naar hun eigen hok te verhuizen. 

Fris van de nationale vluchten

Het valt Kenny op dat de duiven die meegaan op de nationale vluchten enorm fris thuiskomen. “Je merkt wel dat ze gevlogen hebben en dat ze ervoor gaan, maar ze vallen niet steendood op het dak noch slepen ze de drinkpot door het hok. Ze worden – en ik spreek voor mezelf – prima verzorgd door de begeleiders op deze concoursen.” Hierdoor is er minder werk om ze terug op peil te krijgen voor de aankomende vluchten. 
Op gebied van voeding wordt er sinds dit jaar een nieuwe mengeling gebruikt. Doorheen de week krijgen ze een goede sportmengeling, maar vanaf woensdagavond en op de inkorvingsdag krijgen ze Mix 3 van AIDI. Tegen tricho kregen de totaal-weduwschap-vliegers vanaf de thuiskomst Argenton II hun eerste kuur en dit voor drie dagen op het voeder. “Bij de jonge duiven, er worden zo’n 170 piepers geringd, is dit blind en steevast alle vier weken een trichokuur. Als ik doorheen het seizoen iets opmerk, dan raadpleeg ik dierenarts Bernard Cottenie uit Ranst.” 

Bons

De huidige kolonie bestaat uit duiven van Maurice Hasendonckx via Willy Anthonis, Karel Laenen met de Rudy van Reeth-lijnen; Leo en Gerry Dockx, Rudy Van Eynde en Vic De Wilder, allemaal melkers uit de geburen. “Ik ben gelukt met veel duiven en in 99% van de gevallen heb ik de chance gehad om via bonverkopingen van verschillende maatschappijen prima duiven te scoren. Het succes komt niet vanzelf, want het blijft een belangrijk onderdeel van onze sport: kweken, selecteren en verbeteren.”


B22-6120169 “169”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.