Liefhebber:
Onderwerp:
Olsene - Op de memorabele Brive van 2007, toen Weduwe D' Huyvetter en haar zoon Jules na een spetterende zege van hun vaandeldrager "Alfred" de vlag mochten hijsen, was iedereen het er roerend over eens... dit maak je maar eens in je leven mee ! En nu ... 5 jaar later... moeder Germaine telt 100 lentes en zoon Jules versiert zijn tweede nationale zege in zijn carrière op nationaal Chateauroux van afgelopen weekeinde.
Vader Alfred D'Huyvetter was een zeer goede fondspeler en zoon Jules speelde met hem samen tot 1996. Vader overleed dat jaar en nog vele jaren daarna vormde hij samen met moeder Germaine een succesvol team. De laatste jaren staat Jules nu alleen aan het roer van de kolonie.
Vader Alfred had zijn hele leven gewerkt bij de vader van Gilbert Van de Weghe, Olsene en het lag voor de hand dat zijn kolonie bijna uitsluitend op duiven van deze Barcelona-kampioen zou gefundeerd worden.
De Van de Weghe-duiven hebben nog steeds een aandeel van 40 % in het huidig hokbestand.
Vriend Clement Dewaele had zich in 1990 een tiental eieren aangeschaft bij Gaby Vandenabeele, Dentergem ... Jules D'Huyvetter zou de jongen optrekkken... en die zouden dan fifty-fifty verdeeld worden. Maar het ging niet goed met de gezondheid van Clement en na een ziekenhuisopname hield hij de duivensport voor bekeken en de 9 Vandenabeele-jongen bleven bij Jules. Met de basis Van de Weghe - Vandenabeele worden daar in Olsene al vele jaren meer dan behoorlijke resultaten behaald.
Met 36 weduwnaars (15 oude + 11 jaarse) ... zo'n 30 jonge duiven... en 15 koppels kwekers, waaronder 6 voedsterkoppels, houdt Jules de zaken behoorlijk beperkt. Er wordt nooit uit weduwnaars gekweekt... niet voor en niet na het seizoen... maar de eieren van de beste kwekers gaan onder de voedsterkoppels zodat die meteen aan een nieuw nestje kunnen beginnen.
In het vroeg werd er niet gekweekt... de vliegploeg bleef tot februari gescheiden... en 1 maand voor aanvang van het vliegseizoen worden ze dan gekoppeld. Tijdens het jagen worden de doffers opgeleerd... er mocht 4 dagen gebroed worden... en dan was er het weduwschap.
Jules speelt nog met duiven zoals zijn vader het hem geleerd heeft. Tijdens de wintermaanden geen medicijnen. Eén maand voor de voorjaarskoppeling wordt er behandeld tegen wormen ... 2 x twee dagen tegen trichomonas ... en 3 dagen tegen coccidiose. Vanaf de zware halve fond wordt er na thuiskomst van een wedstrijd telkens twee dagen behandeld tegen trichomonas. Een dierenarts wordt niet bezocht... en tegen de kopziekten werd nog niet behandeld.
Verder gaat er bij thuiskomst telkens een lepel honing in het drinkwater. Driemaal per week gaat er biergist over het voeder... en tweemaal per week Naturaline in het drinkwater. Ook tijdens het vliegseizoen wordt er eenmaal per week kruidenthee geserveerd.
Jules had dit weekeinde 3 oude en 2 jaarse in de korven voor nationaal Chateauroux. Na Arras ... Clermont... en Vierzon ging het nu echt voor de knikkers en het werd een schitterend duivenweekeinde ! Bij de jaarlingen zorgt zijn B11/4263517 "Bonte 517" met 1257,68 m voor een schitterende nationale overwinning tegen 15.894 jaarlingen. Een kloeke jaarse doffer met vlammend oog en perfecte vleugel. Hij schoot als een raket naar de spoetnik en liet in Olsene voor de tweede keer de nationale vlag stevig wapperen !
B11-4263517
1e NAT. CHATEAUROUX 15.894 jaarse
Auteur: