MARTIN RAVELINGIEN - 1e Nationaal Kampioen Zware fond oude 2024

Liefhebber: 

We schrijven 2016, Martin Ravelingien kroont zich tot nationaal kampioen zware fond oude duiven bij de KBDB. Met veel plezier reisden we toen af naar Tiegem om er een gezellige duivennamiddag te beleven. Acht jaar later flikt Martin het opnieuw! Na twee 4de plaatsen in 2017 en 2020 kroont hij zich voor de tweede maal tot nationaal kampioen zware fond oude duiven. 

Het is duidelijk, Martin kraakte de code. We zijn dan ook nieuwsgierig: wat is er overeind gebleven van de aanpak in 2016? Wel, voor u staat een tevreden reporter. 2016 en 2024 zijn een kopie van elkaar. Zelden zo snel klaar! ‘Copy’, ‘paste’, wat datums veranderen en klaar is kees. Tja, het zou zo gemakkelijk zijn. En zeg nu zelf, wie herinnert zich nog wat we in 2016 hadden geschreven? Maar ja, we zijn nog een beetje trots op ons werk. We gaan voor variatie. We nemen u graag mee in de, noem het maar eigenzinnige aanpak van Martin Ravelingien. 

ZO WERD HIJ NATIONAAL KAMPIOEN
24.6 Nat. Pau 3368 d. 11 - 146
19.7 Nat. Marseille 2082 d. 17 - 10
28.7 Narbonne 4983 d. 137 - 407 

Sisyphus

Overtuiging, ambitie en energie! Deze drie woorden typeren Martin ten voeten uit. Het zijn gouden karaktereigenschappen, zeker voor een duivenliefhebber. De kwelling van Sisyphus is zowat de routine bij elke duivenkolonie. Welke kwelling hoor ik er veel onder jullie denken. We zorgen voor een opfrissing van de Griekse cultuur. Koning Sisyphus wordt door de Griekse goden gestraft voor zijn brutaliteit en verbannen naar de onderwereld. Daar krijgt Sisyphus zijn eeuwigdurende kwelling. Hij moet als straf voor zijn daden een zwaar rotsblok een heuvel oprollen. Maar steeds wanneer hij de top lijkt te bereiken, rolt de rots weer naar beneden en moet Sisyphus herbeginnen. Duivensport toont in deze veel gelijkenissen. Elk jaar verdrummen we elkaar aan de voet van de heuvel. In tegenstelling tot de kwelling bereiken er wel enkelen de top, de rest dondert onherroepelijk naar beneden. Martin slaagt erin om zich tussen die happy few te positioneren. Hiervoor heeft hij een vast recept!
Martin koppelt de kwekers elk jaar tussen juli en november. Geen gepruts in de winter en minder verliezen. De laatjes volgen als jaarlingen het seizoen van de jonge duiven. De doffers worden opgeleerd vanaf april, de duivinnen gaan richting volière. Vroeger stapte Martin richting halve fond. Dit jaar kon dit recept niet herhaald worden zonder de duiven een chip aan te doen. Om deze reden bleven de jaarlingen snelheidsvluchten vliegen. 
Als tweejarige blijven de doffers op hetzelfde hok. Hun leerproces gaat verder met als examen de vlucht uit Narbonne. Een systeem dat vooral zijn resultaten toont op latere leeftijd. Duiven hebben zich langzaam kunnen ontpoppen en leveren op oudere leeftijd topprestaties. 
Vanaf de leeftijd van drie jaar verhuizen de doffers naar het vlieghok en krijgen ze een vaste nestbak. Daar begint hun carrière op de zware fond! Een carrière die doorloopt tot 8 à 9 jaar. 

De hokken van Martin Ravelingien te Tiegem.Delphi

Duivenjaar 2016 en duivenjaar 2024 tonen veel gelijkenissen. Beide seizoenen werden ingeleid door een koud en grillig voorjaar. De duivenlossingen waren zowel in 2016 als in 2024 een moeilijke beproeving, zeker op de internationale vluchten. Zo werden in 2016 de duiven van Barcelona na de middag gelost en vonden de organisatoren van Narbonne het noodzakelijk om de duiven op de dag van de lossing nog enkele kilometers verder landinwaarts te rijden om de strakke ‘tramontane’ te ontlopen. Dat dit een topidee was, hebben we meer dan geweten! Op die manier toonde Narbonne een vrij gelijkaardig (lees: traag) verloop als 2024. Verder waren westelijke winden en regen vaste ingrediënten. De hoge moeilijkheidsgraad die de duiven onderweg te verduren kregen in 2016 en 2024, vragen specifieke eigenschappen bij een duif. We hebben dan ook geen orakel nodig om te voorspellen dat de stam van Martin Ravelingien na 2016 in 2024 opnieuw voor de hoofdvogel zou gaan. Martin kan namelijk terug vallen op een minutieus opgebouwde stam zware fondduiven.
De basis van de kolonie Ravelingien is gebouwd op duiven van Vandendriessche-Benoit (Catrysse, Bostijn, Marcel Desmet, Jozef Huysentruyt en Noël Peiren). Deze werden verder aangevuld met duiven van Jozef Huysentruyt (Delbar, Julien Matthysen lijn 1ste Nat. Montauban) en Marcel Demeyere (lijn 1ste Nat. Sint-Vincent). In de loop der jaren werden een aantal kruisingen succcesvol geïntroduceerd. André Verhoest (vnl. ras Noël Peiren), Dr. Antoon Lenaert (vnl. ras Vanbruaene, Emiel Denys, Gyselbrecht), Hok Haerinck-Poelmans, Jozef Vandenberghe, Menne und Tochter en Van Pamel-Demulder zijn hierbij de belangrijkste. 

Cure & care

Landen we nu bij de derde pijler, de dagelijkse aanpak. In deze bracht 2024 weinig veranderingen ten opzichte van 2016. Enkel in het voorbereidingsprogramma werden de kleine halve fondvluchten vervangen door een snelheidsvlucht. 
In februari worden de vliegduiven gekoppeld om een vijftal dagen te broeden. Daarna verdwijnen de partners opnieuw in de volière. Het opleren start in de tweede helft van april. Na een tweetal keer zelf lappen gaat het stapsgewijs omhoog met 1x 75 km (Arras), 3x 175 km (Clermont) en daarna richting 430 km met de eerste zware halve fondvlucht. Deze betekent meteen de laatste voorbereiding richting het zwaardere werk. 
De duiven krijgen de volledige vliegperiode een lichte mengeling met weinig peulvruchten. Opvoederen naar de grote afspraken wordt niet echt gedaan gezien de duiven toch nog een aantal dagen in de mand zitten. De duiven eten altijd gezamenlijk. Belangrijk is wel dat er dagelijks vers grit voorzien wordt. Daarnaast wordt met de regelmaat van de klok gewerkt met biergist (niet bij warm weer), appelazijn, avidress, naturaline en vitamines. Belangrijk te vermelden is dat de duiven in deze periode maar éénmaal per dag trainen. Ze worden evenwel nauwlettend in het oog gehouden. De nodige vlieglust en vliegarbeid is een must.
Zoals elk jaar krijgen de duiven voor hun eerste grote afspraak een kuur tegen luchtweginfecties van een 4-tal dagen, iets wat nogmaals herhaald wordt voor de vlucht uit Perpignan. Sinds 2014 is Martin gestart met de ‘gele druppels’ en daar is men in Tiegem tevreden over. Voor de rest wordt niets aan het toeval overgelaten en krijgen de vliegduiven in de week voor inkorving een coccidiosepil en een trichopil. Je leest het goed, zonder veel franjes en tierlantijntjes worden de duiven klaargemaakt voor hun grote afspraken. Sinds 2016 komen er geen duivinnen op het hok voor de inkorving. Ook bij thuiskomst dienen de duiven eerst te recupereren alvorens ze hun partner te zien krijgen.

De hokken van Martin Ravelingien te Tiegem.Pau 2024

Genoeg gepraat, laat ons nu even kijken naar het seizoen 2024. We starten met de eerste internationaal van het jaar uit Pau. Alle zware fondmannen waren er klaar voor, maar dat was buiten het weer gerekend. De duiven bleven tot maandag in de mand. Het werd meteen een zware beproeving met NO-wind op de terugweg. De dag van de lossing waren nog geen Belgische duiven op de afspraak. ’s Anderdaags kwam alles traagjes op gang. Martin begon aan zijn reeks om 6u34 ’s morgens. Onmiddellijk ging de eerste getekende in de klok. Dit was meteen goed voor de 11de nationaal. Anderhalf uur later was ook de 2de afgegevene op de afspraak. 
Pau nationaal (3.368 d.): 11, 92, 146, 316... (7/10)
- internationaal (13.199 d.): 109, 368, 572, 1112... (7/10)
- Provinciaal (866 d.): 5, 38, 53, 99... (7/10)
- regionaal (225 d.): 3, 13, 18... (7/10)

B17-3134274 ‘Witstaartje’

Wie is nu die primus die voor de 11de nationaal zorgde op Pau? Wel, hij luister naar het ‘Witstaartje’. Het is een doffer van 2017 geboren uit de ‘Red Pino’. En jawel, die kennen we nog uit 2016. Deze klepper was een van de kopmannen bij het winnen van het nationaal kampioenschap. ‘Red Pino’ zorgt nu voor een topzoon. In de pedigree van ‘Red Pino’ zien we vooral dr. Antoon Lenaert en Menne und Tochter. De moeder van ‘Witstaartje’ is een halfzus van ‘Red Pino’. Het is meteen ook een kleindochter van ‘U2’, de nationale asduif van Martin op de zware fond in 2007. Het ‘Witstaartje’ is echt wel een hele goeie. Zo won deze klepper in 2023 reeds een 16de nationaal op Pau. Dit jaar deed hij nog wat beter met een 11de nationaal. Dit zorgt ervoor dat ‘Witstaartje’ zich mag kronen tot de beste Belgische Pau-vlieger in 2023-2024. 

Agen 2024

Op de kraker uit Pau had de kolonie van Martin hoogvorm getoond. Met veel vertrouwen werden 19 kleppers ingekorfd voor de tweede beproeving uit Agen. En het werd een pittige. Een moeilijk vertrek van de duiven bij lossing had een grote invloed op de val. Te Tiegem was er op de dag van lossing wat ontgoocheling. Slechts 4 van de 19 duiven tekenden ’s avonds present. ’s Anderdaags werd dit ruimschoots goedgemaakt met maar liefst 7 duiven die de thuishaven bereikten voor 6u00.
Agen nationaal (6.435 d.): 119, 342, 586, 591... (13/19)
- regionaal (322 d.): 6, 18, 37, 39... (14/19)

De hokken van Martin Ravelingien te Tiegem.Barcelona 2024

Veel tijd om na te denken is er niet in een duivenseizoen. De 7 internationale vluchten volgen elkaar in sneltempo op. We fietsen verder naar de koninginnenvlucht uit Barcelona. 13 doffers werden gereserveerd voor deze klassieker. De zwaarste vlucht van het jaar zou het niet worden. Integendeel, de avond van de lossing maakten 13 duiven in België hun baasjes blij. Helaas bleven Martin en Arlette vruchteloos in de lucht staren. Om 23u30 werd beslist om toch maar in bed te kruipen. Om 4u45 slofte Martin naar beneden en zag in het schemer een duif zitten. Toen hij dichter kwam werd duidelijk dat het er eentje uit Barcelona was. Arlette werd wakker gemaakt en alles werd uit de kast gehaald om hun klepper naar beneden te krijgen. Maar dat lukte niet bijster wel. Om 5u22 besliste ‘Barca Sting’ om zich te laten klokken. Achteraf gezien hadden ze de duif misschien beter rustig laten binnen gaan, maar gedane zaken nemen geen keer. Het is en blijft de klok die telt! 
Barcelona nationaal (6.310 d.): 57, 181, 646... (6/13)
- regionaal (287 d.): 3, 5, 24... (7/13)

Dax 2024

De volgende in het rijtje luisterde naar Dax. De 18 krijgers van Martin en Arlette kregen er geen simpele beproeving voorgeschoteld. Het werd vrij snel duidelijk dat ’s avonds klokken een must werd om de uitslag te toppen. Om 21u23 was het bingo te Tiegem en luttele minuten later volgde ook de tweede in het rijtje. Deze twee kleppers zorgden voor twee internationale topnoteringen!
Dax internationaal (8.478 d.): 43, 50, 826... (5/18)
- nationaal (2.575 d.): 34, 39... (4/18)
- regionaal (165 d.): 3, 4, 16... (5/18)

Marseille 2024

Met Marseille fietsen we naar de volgende afspraak. Marseille is een vlucht die Martin meestal overslaat. Maar in het tussenseizoen had hij zich laten overhalen. En maar goed ook, want Martin kon de puntjes voor het kampioenschap goed gebruiken. Martin korfde twee oude rakkers in voor deze bijzonder moeilijke internationaal. Bij de lossing was hij er niet gerust in. De duiven werden gelost met in de buurt heel wat onweders. Het zou met andere woorden afwachten worden hoe de duiven dit zouden trotseren. Het antwoord valt met bovenstaande wat te verwachten. De duiven kwamen er druppelsgewijs door. ’s Avonds bereikten slechts 8 duiven de thuishaven in België. Te Tiegem bleef het hok leeg. Dan maar opnieuw vroeg opstaan dacht Martin. Om 6u20 bingo! De eerste dook naar beneden. ‘Red Bull’ zorgde voor een 10de nationaal. Bijna een uur later volgde ook de tweede, ‘Antonio’. Deze prestatie was nog altijd goed voor een 17de nationaal. Het toont meteen ook de moeilijkheidsgraad van deze Marseille aan. 
Marseille nationaal (2.082 d.): 10, 17 (2/2)
- internationaal (5.991 d.): 35, 61 (2/2)
- provinciaal (195 d.): 2, 3 (2/2)
- regionaal (64 d.): 1, 2 (2/2)

De hokken van Martin Ravelingien te Tiegem.B16 3144388 ‘Red Bull’

Welke toppers zorgden voor deze fenomenale prestatie? We beginnen met ‘Red Bull’, een vale klepper uit Tiegem. Zijn vader is alvast eentje uit het hart van de kolonie. ‘Little Tutsi’ vloog in zijn carrière een vlekkeloos parkoers met 15/15 op de internationale vluchten. In 2017 piloteerde hij zich naar de 14de plaats op de ranking 3 internationale vluchten. Zelf stamt hij af uit topkweker ‘Tutsi’ gekoppeld op opnieuw een dochter van nationale asduif ‘U2’. Langs moeders zijde zien we bij ‘Red Bull’ niets dan topduiven met als grootvader ‘Sting’, een zeer goede vlieger met onder andere een 91ste nationaal Perpignan. Daarnaast prijken Noël Peiren, Emiel Denys en nog andere zware fondtoppers in de pedigree.
‘Red Bull’ had in 2024 al getoond over de juiste vorm te beschikken met een prijs per tiental op Pau. De 10de nationalaeuit Marseille betekende dan ook een weergaloos orgelpunt!

B17-3134219 ‘Antonio’

De tweede topper uit Marseille luistert naar ‘Antonio’. Ook in zijn afstamming zien we opnieuw de vertrouwde lijntjes. De vader is afkomstig van bij goede vriend dr. Antoon Lenaert. Deze doffer uit 2012 zette al verschillende topduiven op de wereld. De moeder van ‘Antonio’ is eveneens de moeder van ‘Witstaartje’, de klepper op Pau. We kunnen hier een boutade brengen over de appel en de boom, maar dat past niet binnen onze rode draad rond Griekse mythologie. 
We springen dan ook graag naar zijn resultaten. En daarin zien we dat hij als tweejaarse toonde dat hij uit het goede hout gesneden was. Hij lukte een 80ste nationaal uit Limoges van bijna 10.000 duiven. De jaren nadien bleven de goede prestaties komen, zonder nog echt te toppen. 2024 bracht de kentering. Op Pau vloog hij zich naar de 92ste nationaal en toonde hij hoogvorm. Hij trok deze prestatie door naar Marseille met een 17de nationaal, een topnotering!

Narbonne 2024

Met de fenomenale prestatie uit Marseille scoorde Martin zijn 6 punten voor het nationaal kampioenschap. Alleen wist hij ook dat de coëfficiënt uit Agen nog diende verbeterd te worden om mee te doen voor het nationale podium. Op Narbonne korfde Martin dan ook een aantal toppers in. Deze werden aangevuld met het peloton tweejaarse doffers die naar hun eerste examen trokken. Die laatste hadden het evenwel niet getroffen. Een ronduit dramatische lossing zorgde voor een bijzonder moeilijk verloop van Narbonne. Maar goed, ook op moeilijke wedstrijden dient er gescoord te worden. Dat is één van de harde wetten in de duivensport. Op de tweede dag van de lossing bereikten de duiven met mondjesmaat hun hok. Om 9u57 was het te Tiegem bingo met de 1ste afgegevene, goed voor een 137ste nationaal. Dik twee uur later bereikte ook de tweede afgegevene de thuishaven en ook deze vloog nog mooi een prijs per tiental. Een flinke verbetering van het coëfficiënt. 
Narbonne nationaal (4.983 d.): 137, 150, 219, 407, 424... (9/46)
- regionaal (269 d.): 10, 11, 16... (16/46)

De hokken van Martin Ravelingien te Tiegem.Nationaal kampioen

Martin en Arlette keken met veel spanning uit naar de vlucht uit Perpignan. Uiteraard waren ze benieuwd in de prestaties van hun duiven, maar nog veel meer keken ze uit naar hun concurrenten. Het eerste werd een degelijk resultaat zonder meer. Hun eerste afgegevene ontgoochelde niet, de tweede afgegevene miste. Een verbetering zat er met andere woorden niet in. Maar het werd snel duidelijk dat dit ook niet hoefde. Voor de tweede maal op tien jaar scoorden Martin en Arlette de titel van nationaal kampioen zware fond oude duiven KBDB. Een superprestatie! 
Als we vragen aan Martin of dit het orgelpunt betekent van een fenomenale carrière, komen we bedrogen uit. We hadden Martin getypeerd met drie woorden: overtuiging, ambitie en energie. We voegen daar graag twee woorden aan toe: onuitputtelijke overwinningsdrang! Martin wil de komende jaren graag jagen op die derde nationale titel. Hij zal dit doen met hetzelfde recept, hij zal dit doen met dezelfde stevige stam zware fondduiven en hij zal dit doen met dezelfde drive. Voor ons werk als reporter hopen we dat Martin en Arlette nog een aantal jaar wachten. Anders kunnen we bovenstaand artikel niet hergebruiken. Maar langs de andere kant gunnen we hen ook dit unicum. We zullen het in ieder geval in de gaten houden. Proficiat Martin en Arlette! 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.