JELLE DE BOCK - 1e Nat. Bourges 8585 jaarse

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Kluisbergen – In Oost-Vlaanderen, tegen de taalgrens, vinden we Kluisbergen. Deze gemeente doet natuurlijk vooral een belletje rinkelen bij wielerliefhebbers. Legendarische Vlaamse knoesten als de Paterberg, de Oude Kwaremont en natuurlijk de Kluisberg liggen op haar grondgebied. Wie je hier ook kan tegenkomen is Jelle De Bock, de nationale winnaar van de loodzware Bourges II 2020 bij de jaarse.

Zijn duivin “Lena” B19-4169696 kwam thuis om 12u32. Over de zoals eerder al vermeld loodzware 419,806 km behaalde ze een gemiddelde van 1263,71 m/m. waarmee ze dus de eerste werd van 8585 jaarlingen alsook de snelste van 14.021 duiven. 

Jelle is een 28-jarige leraar lager onderwijs en zijn overwinning is een positieve vaststelling voor de toekomst van de duivensport. Hij combineert topduivenspel met een fulltime baan en een pracht van een gezin. Vrouw Annelies is zijn muze en hun tweejarige oogappel, dochtertje Lena, was vanzelfsprekend de inspiratiebron voor de naam van de winnende duivin.

Enkele jaren geleden besloot streekgenoot en wereldtopper Joost De Smeyter zich enkel nog te focussen op het zware werk en enkele duiven te “plaatsen” bij beloftevolle melkers. Een kolonie duiven hoofdzakelijk afkomstig van de lijnen van de Nederlandse topper Willem de Bruijn kwam  zo enkele kilometers verderop terecht op het hok van Jelle.
De Smeyter heeft niet alleen een neus voor goede duiven, hij kan er blijkbaar ook de goeie melkers uithalen. Navraag bij Joost leert ons dat Jelle en Joost natuurlijk overleggen maar dat het absoluut Jelle is die verantwoordelijk is voor het duivenspel en dus verdiend de pluimen op zijn hoed mag steken. Hierbij dient gezegd dat inwonend schoonvader Johan de Clercq Jelle bijstaat met raad en daad. 

Zo vertrekt Jelle na dit fantastisch weekend met een gerust hart voor een welverdiende vakantie, Johan zorgt voor de nodige continuïteit. Jelle benadrukt tijdens het interview dat de rol van Johan niet gering is en niet valt te onderschatten. Een mooi bewijs dat met de nodige creativiteit duivenspelen best mogelijk is in deze moderne, hectische tijden.
Duivenspelen op deze manier is niet alleen mogelijk, het kan zelfs zeer succesvol zijn. Dat de prestatie van zijn “Lena” geen toeval is, bewijzen zijn resultaten dit weekend. Hij won nationaal 1-17-66 en 88 bij de jaarse en 13-43-48 en 54 bij de oude. Eerder vloog “Lena” ook al 6/309 d. en 9/500 d. op Toury, 20/215 d. Issoudun en 21/271 d. Vierzon.

De huidige vliegploeg wordt gevormd door 32 doffers en 32 duivinnen, beide geslachten worden op totaal weduwschap gespeeld. Het seizoen 2020 werd begonnen met een 150-tal jonge duiven, De Smeyter zorgde nog eens voor wat extra inbreng van kwaliteitsbloed.
Voor de voeding van de duiven vertrouwt Jelle op de mixen van Versele-Laga en de bijproducten van Belgavet. Om de 2 à 3 weken wordt dierenarts Pascal Lanneau uit Moen ingeschakeld ter controle. Bij thuiskomst van elke vlucht krijgen de duifjes gele druppels toegediend. Op medisch vlak wordt er dus niets aan het toeval overgelaten op dit Oost-Vlaamse hok.

Rest mij enkel nog Jelle en zijn gezin na dit geweldig weekend ook een geweldige vakantie toe te wensen. Jelle kan zich concentreren op zijn geliefden en cocktails, schoonpa Johan waakt over zijn andere lievelingen!


B19-4169696 “Lena”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.