JAY LISSENBERG - 1e INTERNAT. ZWARE FOND GOUDEN DUIF 2021

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Utrecht – Utrecht is een van de oudste en een van de snelstgroeiende steden van Nederland. De agglomeratie Utrecht telt meer dan zevenhonderdduizend inwoners. De “Dom van Utrecht” heeft de hoogste toren van Nederland.

Jay Lissenberg (35), daarbij gesteund door zijn vriendin Kitty Stevens, werd 1e in de Internationale Zware Fondcompetitie 2021 van de Gouden Duif. Een schitterende prestatie van een jong duo die weerklank vindt in België, Nederland en Duitsland. Utrecht ligt in Afdeling 7 en er wordt ingekorfd in P.V. Maarssen en P.V. Soest voor de grote fond.

Stamduivin NL05-1131982

Jay is boomverzorger bij de gemeente Nieuwegein, Kitty is cateringmanager bij ABN-Amro. 
Vader Johan Lissenberg was een goede duivenmelker en daar heeft Jay de duivenmicrobe opgedaan. Hij heeft ook een tijd samengespeeld met vader. Toen vader een tijdje stopte met duiven is Jay daar met de duiven gaan spelen.
In 2005 heeft hij op “Het Landje” een duivenhok gebouwd en is daar gestart met duiven van verschillende melkers. De eerste marathonduiven die voor succes zorgden kwamen van Harry Brakele, Maarssen, en een rode Theelen-doffer via Jaap van Alphen gekocht op de Voorjaarsbeurs. De Van Alphen-
doffer werd vader van een doffer en die werd gekoppeld met zijn eigen moeder, en zij werden de ouders van NL05-1131982. Als jaarling won die de 1e NPO Périgueux met een voorsprong van 1,5 u op de tweede duif. Het was een lastige wedstrijd met noordoostenwind. Deze duivin werd de stamduivin van de kolonie. Uit de zoon-moederkoppeling kwamen er meerdere goede duiven.
Om de stam te versterken werden er later duiven bijgehaald van Ko van Dommelen, St. Philipsland; Poelstra en Zonen, Utrecht; Marlon Kok, Ransdorp; Richard Kuijer, Maarssenbroek; Nico Volkens, Bergen; Jurrian van Amerongen, Bunnik (samenkweek); A. van de Meer en Zonen, Utrecht (een ronde jongen geruild); Jac Steketee, Bruinisse en Piet de Vogel, Oude-Tonge.
Het stamkoppel van de kolonie wordt gevormd door NL03-2300064 (doffer stamkoppel) x NL02-1346647 (Harry Brakele).

ZO WON HIJ 1e INTERNAT. ZWARE FONDCOMPETIE GOUDEN DUIF
vlucht aantal duiven 1e get. 1e gekl.
28-05 Limoges 1562 d. 14 52
25-06 Pau 4614 d. 97 19
06-08 Perpignan 13.274 d. 7 3

Oude en jaarlingen

Er werd gestart met een vliegploeg van 24 koppels oude duiven en 16 koppels jaarlingen. Oude duiven en jaarlingen worden op dezelfde manier gespeeld. 
De duiven werden op 1 april gekoppeld en kwamen met eieren. Na vijf dagen broeden werden de eieren weggenomen. De duiven werden verduisterd tot half mei en vanaf 21 juni werden ze bijgelicht. De vliegploeg werd eerst gespeeld op het totaal weduwschap en daarna op een nestje vanaf het begin van de zware fond. De duiven werden gekoppeld in functie van de inkorvingsdag van de wedstrijd waarop ze zouden gespeeld worden. Ze werden telkens ingekorfd op jongen van één week. Vier weken voor Limoges werd de verduistering opgeheven. 
De doffers en de duivinnen trainen 1x daags wanneer ze op totaal weduwschap zitten en de training wordt goed in de gaten gehouden, want het is de graadmeter van de conditie. Wanneer de duiven op nest zitten wordt er tweemaal getraind. Maar de vliegploeg trainde slecht en later werd er terug overgeschakeld naar 1x vrije training per dag.
Bij het opleren werden de duiven 4x weggevoerd. Voor elke wedstrijd werden ze ook nog eens weggevoerd tot zelfs 250 km.
De oude duiven werden gespeeld op Pau (1003 km), Perpignan (1069 km), Marseille (984 km), St.-Vincent (1055 km) en Narbonne (1009 km). Wanneer de duiven op totaal weduwschap gespeeld werden kwamen de partners een uur samen bij de inkorving. Na aankomst van een wedstrijd bleven ze samen tot ’s avonds en soms tot de volgende dag. 
De jaarlingen werden op Narbonne gespeeld op grote jongen en eieren. 
Na het vliegseizoen werd er een ronde late jongen gekweekt.

Het vlieghok van de oude duiven.Vogelgriep

 Jaarse en oude konden op een aantal vluchten, met name Agen en Barcelona, niet gespeeld worden wegens een uitbraak van vogelgriep in de streek. Funest natuurlijk voor de kampioenschappen, waar Jay en Kitty er voor diverse goed voorstonden.
Maar voor Jay was dat geen “grote ramp”. Hij speelt liever enkele keren heel vroeg dan dat hij een kampioenschap wint. Hij is ook heel wispelturig met spelen, als de duiven hem niet aanstaan houdt hij ze gewoon thuis. 
Deelname aan Agen was niet mogelijk vanwege de vogelgriep, maar daarvoor zat geen echte ploeg klaar. Voor Barcelona natuurlijk wel, al durft Jay het niet aan om met hun beste duiven te gaan. Op Barcelona hadden ze uiteindelijk kunnen inkorven, omdat vanaf 12u ’s nachts de beperkingen opgeheven werden, maar dat was een last minute beslissing en er werd ten huize Lissenberg niet voor opgevoerd, dus daarom werd er ook niet ingekorfd. 
Achteraf is de schade voor Jay en Kitty dus uiteindelijk heel beperkt gebleven.

Ervaring opdoen

De jonge duiven worden alleen gekweekt uit de kwekers. Ze worden gespeend wanneer de pluimen onder de vleugels dicht gegroeid zijn. 
Bij het opleren worden de jongen 7 à 8 keer weggevoerd tot 80 km. De geslachten blijven samen en de jongen worden niet verduisterd. Ervaring opdoen is de boodschap en prestaties in hun geboortejaar zijn niet echt belangrijk.
Er wordt voor gezorgd dat de jongen niet met een nestje komen en vliegen voor hun schabje. Wanneer er toch eieren gelegd worden dan worden die weggenomen.
De jongen worden gehouden via de droge mestmethode. De bakjes worden gereinigd en de mest wordt op de grond gegooid. Gans het seizoen wordt het hok niet gereinigd. Voor de jongen is er geen extra motivatie en ze worden bij de inkorving gewoon van het hok genomen.

Altijd volle bak

Er wordt Galaxy Kweek (Beyers), Vlieg Speciaal (Patagoon), Compleet “all-in one” (Patagoon) en vetvoer (Beyers, Vanrobaeys) gevoederd.
De duiven op de grote fond worden om de maand gespeeld en gaan tweemaal per seizoen mee op de grote fond. Vanaf zaterdag bij thuiskomst tot aan de volgende inkorving wordt er Galaxy Kweek + Vlieg Speciaal “volle bak” gevoederd. Vier dagen voor de inkorving krijgen de duiven een potje met vetvoer en pinda’s in hun woonbak. Tweemaal per week krijgen de duiven Gentochol (Belgavet) en Jodaïne in het drinken. Er worden ook elektrolyten verstrekt bij de thuiskomst.

Medische begeleiding

De medische begeleiding is in handen van dierenkliniek V.d. Sluis. Na iedere wedstrijd worden de duiven gecontroleerd. Voor aanvang van het vliegseizoen werd er vijf dagen behandeld tegen trichomonas. In de loop van het seizoen werd er nog 1x behandeld tegen trichomonas en 1x tegen aspergillose. Bij de inkorving krijgen de duiven een pilletje tegen luchtweginfecties toegediend. Bij problemen met adeno worden er medicijnen van de dierenarts toegediend. Voor een betere immuniteit wordt er Sitrici BVP (Belgavet) toegediend.
De vaccinatie tegen paramyxo gebeurt met het gewoon vaccin. Oude duiven en kwekers krijgen in december eerst een medicijnbehandeling en worden daarna ingeënt tegen paratyfus. Bij een uitbraak van coli wordt er behandeld met antibiotica.
Het moet gezegd dat de duiven van Jay en Kitty bij ons bezoek echt zaten te blinken in hun vel !

Binnenzicht van het hok van de oude duiven.Erwtenstro in de zomer

De duiven krijgen onderdak op 4 m hok voor de oude duiven, 2,5 m voor de jaarlingen, 3 m voor de jonge duiven en 3 m voor de kwekers.
Het dak helt schuin naar achter en in het plafond van de hokken is er een ventilatie opening van 40 cm. Er staan volières voor de hokken en de hokken zijn geïsoleerd.
Bij de oude duiven liggen er roosters in de woonbakken en in de zomer ligt er erwtenstro op de bodem. Bij de jongen is er de drogemestmethode. In de winter worden alle hokken gekrabd. Er is geen grote kuis voorzien. In de voorzijde van het hok zit er veel glas. Er is overal plankenvloer op de hokken.

Enkele toppers

  • NL13-1032592 “Lichtkras” met 1e nat. S3 Cahors 4407 d.; 620e nat. ZLU Agen 6887 d.; 205e nat. S3 Orange 5024 d. Zij is moeder en grootmoeder van o.a. 15e, 19e, 51e, 71e nationaal
  • NL19-1493056 “Kit” met 440e nat. Agen 5480 d., 2e nat. Perpignan 4873 d. / 3e internat. 13.262 d.
  • NL18-1712238 met 13e nat. S3 Cahors 3462 d., 100e nat. Perpignan 3354 d., 100e nat. Marseille 4310 d., 119e nat. St. Vincent 2714 d., 191e nat. Pau 4255 d.

Koppelen op het gevoel

De kwekers worden gekoppeld eind januari. Er wordt ieder jaar herkoppeld. Er wordt aan familiekweek gedaan en soms is er redelijk nauwe inteelt. De selectie van de kwekers gebeurt op de kwaliteit van de nakweek. Ieder jaar wordt er wel iets bijgehaald bij de concurrentie en er wordt ook aan samenkweek gedaan. Er wordt aan compensatiekoppelen gedaan. Bij het kweken krijgen de duiven licht. Er wordt gekoppeld op het gevoel want Jay neemt er de tijd niet voor om de pedigrees uit te pluizen. Er wordt niet aan voorkoppelen gedaan.

Selectie

“De selectie van de duiven gebeurt op de prestaties en op het gevoel. Het model speelt geen rol. Het aantal prijzen per 10-tal is niet bepalend. Het draait allemaal om kopprijzen. Hoe een fondduif er uit moet zien maakt me niet heel veel uit als ze maar zacht is, goed in evenwicht is en met een mooi oog. Als ze goed vliegen worden ze steeds mooier”.

Het seizoen 2022

“Wij hebben een goed seizoen 2021 gespeeld. We hebben mooie prestaties geleverd op Pau en Perpignan. En daarbij komt natuurlijk de winst in de Internationale Zware Fondcompetitie van de Gouden Duif. Maar het moet nog beter !”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.