GOUDEN DUIF 2018 - ZONOVERGOTEN HOOGDAG

Onderwerp: 

(Bekijk alle foto's hier op onze Facebookpagina)

Het mooiste weer van de wereld was van de partij voor een verse Gouden Duif. Op de receptie vooraf vloeide de champagne rijkelijk. Het betekende zeker niet het laatste bruisende moment. Het openingswoord werd voor het eerst in 38 jaar niet uitgesproken door onze uitgever Jan Hermans. Het was een emotioneel moment toen Rik de micro nam en – in de stijl van zijn vader – de massa duivenmannen (en vrouwen) hartelijk welkom heette. Vanaf dit moment was het geen moment meer stil op het podium. Op dat éne heel bijzondere moment na.

KBDB-voorzitter Frans Hermans sprak de menigte toe en had woorden van lof voor de Gouden Duif. Het was een komen en gaan van duivenmelkers. Allemaal met de Olympische Gouden Duif- gedachte en voor sommigen het allerhoogste: winnen in de Gouden Duif.
Ogen vol bewondering en verwondering. Hier en daar werd een traan weggepinkt. Het applaus was niet uit de lucht. Voor sommigen was het zelfs een staande ovatie. 
Maar er was vooral veel emotie. De 84-jarige Hans Eijerkamp veroverde alle harten toen hij spontaan de micro vroeg en na (overbodige) excuses omdat hij wat moeilijk te been is, in naam van alle aanwezigen zijn diepste appreciatie uitsprak voor de competitie en het feest van de Gouden Duif en zijn liefde voor de duivensport. 
Alle aanwezigen in Broechem mochten ook getuige zijn van een onvergetelijke gebeurtenis. Voor het eerst in de geschiedenis werd iemand de hand gevraagd op het podium van de Gouden Duif. Mike vroeg niemand minder dan zijn Anke Hermans of ze met hem wilde trouwen. Anke hoefde geen seconde na te denken en het antwoord was volmondig ja. Dat zoiets mogelijk is op het podium van het allermooiste duivenfeest!

Hulde

Dirk Leekens en Rik Hermans zorgden voor een vlotte en vlekkeloze presentatie.
De indrukwekkende prijzentafel (van sponsor Toulet-Van Bael) en de bloemenzee (geleverd door Louis Vollebregt) was van een ongekende schoonheid. De sfeer zat er al vroeg in met de uitreikingen van alle Superstars van de Maand. En uiteraard de Superstars van het Jaar met respectievelijk voor België Roger en Koen Vanmeert, Gaie Freres en Marc en Geert Pollin, voor Nederland Hans & Evert-Jan Eijerkamp, Christiaan van de Wetering en Bert en Roger Martens en voor Duitsland Florian Grundmeier, SG Vollmer-Vorspohl en Roland en Denis Faber. Zij kregen een hartverwarmend applaus.
De Gouden Duif Junior werd gewonnen door Henrico Sneller uit Oldebroek (rand van de Veluwe) voor Joseph Poelstra Jr, Utrecht en Lieselotte De Bisschop, Essene-Affligem.
In de Internationale Zware Fond-competitie kregen we een primeur. Het volledige podium werd bevolkt door drie ijzersterke Belgische fondspelers. Brons was voor Jan Vanermen, zilver voor Vergaerde-Denolf en goud voor Dirk en Christel Christiaens-De Smedt uit Pamel (Roosdaal). In 2018 veroverden zij hun plaats aan de absolute top met 1e Nationaal Kampioen grote fond KBDB en 1e Internationale Gouden Duif Grote Fond... dit alles met zuiver nestspel.
John Crehan, winnaar Gouden Duif VK & Ierland, is de verpersoonlijking van het internationale karakter van de Gouden Duif. John, geruggensteund door een intensieve samenwerking met Jan Hooymans, maakte zijn droom waar en stond op het hoogste trapje van het podium gevolgd door George Macaloney, zoon Willie en kleinzoon Paul (Schotland) en Stafford & Wilson (Engeland). De duivensport verbroedert. Daar zullen de jongste politieke ontwikkelingen geen invloed op hebben.
De Gouden Duif-titel Duitsland werd gewonnen door de tandem Fuchs-Wolf, Hochheim. Zij realiseerden een supercoëfficiënt met uitsluitend eerste prijzen, behaald door overwegend Belgische duiven. Zij waren de beste van Duitsland geflankeerd door Walter & Sven Seltsam, Eppingen-Muhlbach en Hans Hirn & Familie, Schnaittenbach. 
Het podium van de Gouden Duif Nederland onderstreepte de eerlijkheid van onze competitie. Alle delen van Nederland stonden op het podium in de persoon van Bas en Gerard Verkerk, Reeuwijk (westen) gebroeders Leideman, Hardenberg (noordoosten) en last but not least Bert en Roger Martens, Elsloo (zuiden). Bert en Roger zetten in 2018 de kroon op hun imposante carrière... Gouden Duif Nederland en een iconische prestatie met 1 en 2 Nat. Chateauroux tegen 27.656 oude duiven met twee nestbroers. Met prestaties van dergelijk kaliber verwerf je een plek in de geschiedenis. Er lag een sneeuwlaagje toen Armand Elsloo bezocht om te filmen maar in 2018 toverden Bert en Roger een gouden laagje over hun uitslagen. 
Tenslotte was het moment aangebroken voor het uitreiken van de Gouden Duif België. Het werd een podium van ongekende klasse met Bronzen Duif Albert Derwa, Berke speelde een seizoen dat bijna niet te evenaren is,  de Zilveren Duif voor Gebroeders Gaie – wie de uitslagen in hun reportage gelezen heeft beseft... duivensport van dit niveau is een meesterwerk – maar toch werden ze geklopt, door niemand minder dan Sabrina, Stephan en Valere Brugmans. Zij bekronen hun onstuitbare rush naar de top met 53 zuivere eerste prijzen, zes eerste prijzen provinciaal en Gouden Duifwinnaar 2018 voor België. Velen keken bewonderend naar de tovenaars uit Limburg. Het applaus was stormachtig. 

Traditioneel staat de hele zaal recht tijdens het spelen van de nationale hymnes voor de verschillende Gouden Duifwinnaars. Ook de levende beelden van Armand Scheers konden op veel bijval rekenen. De wisseltrofee JHP was voor Bert & Roger Martens, Elsloo en de wisseltrofee Stan Raeymakers voor Sabrina Brugmans.
Nog een bijzonder moment stond te gebeuren. Voor het 30e jaar op rij was Kenichi Yoshihara daar met prachtige Japanse geisha-poppen voor alle hoofdlaureaten. En juist dat soort dingen maakt de Gouden Duif tot een happening enig in zijn soort.

Prijzen schieten door het dak

Een vaste waarde op de Gouden Duif is de verkoping van geschonken duiven. Het werd onder leiding van Dirk Leekens een stormachtig succes. De biedingen kwamen van over heel de wereld. Niet minder dan 41 duiven vertrekken naar Azië. Het vertrouwen in de schenkingen van de Gouden Duif is blijkbaar onmetelijk groot. Toppers in de verkoop waren de schenkingen van Jan Hooymans (15.000 euro), Gaston Van De Wouwer (20.000 euro), Willem de Bruijn (31.000 euro) en Jan en Rik Hermans (40.000 euro).

Dansen in den boomgaard

Duivenmelkers van over heel de wereld gooiden de benen los en dansten letterlijk in Den Boomgaard. Zilveren crooner Omer gaf het beste van zichzelf op het grote podium. Veel duivenmelkers/huisvaders waren speciaal gekomen voor Lindsay. Deze jonge moeder is zoveel meer dan de zuster van Kristof... Het perfecte duivinneke om eerste prijzen te vliegen op sprint en halve fond. Ook de huisband The Real Time Band met zangeres Wendy was een groot succes. 
Toen het sportieve gedeelte helemaal achter de rug was, was het tenslotte tijd voor Rene Schuurmans en werd de polonaise ingezet. De Gouden Duif maakte zijn reputatie van warmste duivenfeest helemaal waar. 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.