GABY VANDENABEELE - 1e Nationaal Asduif fond jaarse

Liefhebber: 

Dentergem - De kruitdampen zijn opgetrokken boven de slagvelden van het seizoen 2013... over de zegepralen werd al uitgebreid de loftrompet gestoken... de nederlagen al diplomatisch gecamoufleerd ! De herfst is in het land en we kregen reeds af te rekenen met een van de zwaarste najaarsstormen van de laatste jaren.

Een troost in deze barre tijden is het feit dat we op weg zijn naar een wereldster... en dat is geen woord gelogen ! Superlatieven worden te pas en te onpas gebruikt... en aan de voorraad komt schijnbaar geen einde. Maar dat Gaby Vandenabeele (64) al meer dan dertig jaar duivensport van wereldniveau op de tabellen tovert zal zeker niemand tegenspreken ! Duivensport van een andere planeet met duiven die niet alleen magie over hun eigen hok afroepen... maar die wereldwijd aan de basis liggen van eclatante successen !
De grootmeester uit Dentergem speelde zich een unieke carrière bij elkaar die een massa ereprijzen telt... die met maar liefst 94 provinciale overwinningen gesierd wordt... en waar 6 nationale overwinningen de absolute blikvangers zijn. Gaby speelde een uitstekend seizoen 2013 dat aan het einde van de rit bekroond werd met de titel van 1e Nationale Asduif Fond Jaarlingen K.B.D.B. !

Sublieme stamopbouw !

Reeds als klein manneke maakte Gaby op de hokken van vader kennis met duivensport van topniveau. Vader Gentiel was een allerbeste vakman met uitstekende duiven die hij fokte uit het samenbrengen van het beste materiaal van Desmet-Matthys en Pol Bostyn. Vader en zoon hadden samen al meerdere podia bestegen toen Gaby in 1976 voor eigen rekening begon. De duivensport die Gaby erfde... de goede raad en de goede duiven van vader... waren gesneden koek voor de man die het zou maken in de duivensport ! Hij ging er echter zo fel tegenaan zodat de plaatselijke concurrentie huizenhoge barricades opwierp en hij zich in 1985 verplicht zag het halve fondspel vaarwel te zeggen.
Maar deze onfaire maatregel betekende zondermeer de springplank naar internationale erkenning. Hetzelfde jaar nog... op de nationale Limoges... liet Gaby Vandenabeele voor de eerste keer in zijn kaarten kijken toen hij de 2e en 10e nationaal op zijn conto schreef ! Om nog een tandje bij te steken werd bloed voor “nog meer kilometers” van Robert Willequet en Noël Peiren binnengehaald.
In 1988... na reeds een indrukwekkende carrière... zorgde de “Rambo” met 1e nat. Bourges 13154 d voor een echte voltreffer.

En dan begon het tijdperk van de... “Wittenbuik”... en de “Bliksem” die een kleinzoon van de Wittenbuik is. Duiven van wereldniveau die stuk voor stuk hun gewicht in goud waard zijn !
De “Bliksem”... een doffer met een machtig palmares... een supervlieger en een superkweker... aanvoerder van een bloedlijn met een geweldige verervingskracht... en waarvan er nu 12 kinderen een plaats op het kweekhok verwierven.
Laatste in de rij van de grote kanonnen is B06/3008003 “Rudy”... een uitstekende vlieger en een eminente kweekdoffer. Hij is ondermeer vader van de B12/3088052 “Super Romeo” die in 2013 1e Nat. Asduif Fond Jaarlingen K.B.D.B. werd.
En Gaby is nog steeds gedreven op zoek naar de echte kampioen... liefst nog zijn eigen soort gemengd met een vleugje vreemd bloed van een hok dat goed presteert. En jaarlijks wordt er nog geïnvesteerd in het beste wat er op de markt te koop is... want stil staan is achteruit gaan !
Zo werden de “Super As” (Serré-Laporte) in 2004... “Mister Bergerac” (1e Asduif Fond Frankrijk), een combinatie Casaert x Bolle, op de kop getikt. Ook werd er in 2005 aan samenkweek gedaan met die andere West-Vlaamse kampioen Rik Cools !
In 2006 werd de “Maurice” (Maurice Casaert) ingelijfd... een superdoffer die pakt als boter op een boterham met de “Bliksemlijn” ! In 2007 werd er samen gekweekt met de 1e Nat. Brive van Wed. D’Huyvetter... en werd de “Luna”, een superduivin van Norbert Ally, Aarsele die excelleert met “Inteelt Wittenbuik” binnen gehaald. In datzelfde jaar werd een duivin gehaald uit de “Champion” (2e nat. Asduif Fond K.B.D.B. 2005) van Chris Hebberecht, Evergem waarmee extreem goed gelukt werd. Zij werd moeder van 2e One Million Dollar Race in Zuid-Afrika en de beste jaarling van 2010 ! Daarom werden nog 3 dochters uit de “Champion” gehaald. Ook “Powerful Favoriet” (1e Rethel 26447 d... 1e Reims 17437 d... 1e Rethel 25290 d) van Florian Hendriks, Nijswiller kwam de gelederen vervoegen.
In 2009 werd er aan samenkweek gedaan met Raoul & Xavier Verstraete, Oostakker... en werden er een drietal duivinnen aangeschaft van Jos en Jules Engels, Putte.
In 2011 ging de “Olympic Lloyd” mee naar Dentergem ! Hij was 1e Duitse Olympiadeduif in Polen... 3e Europacup “all round” Polen... en voor 60 % het soort “Wittenbuik” !
Op de laatste publieke verkoping van vriend Rik Cools werden een dochter en twee kleinkinderen van de “Bliksem” teruggekocht.

Meer recent nog werd zijn eigen “Bliksemlijn” teruggehaald bij Jan Hooymans, Kerkdriel (Nl) waar fantastisch mee gelukt is. Ook bij Geert Van Renterghem, Lochristi werd een duivin met 95 % Vandenabeele-bloed teruggehaald. Ook werden nog duiven bijgehaald op hokken met Vandenabeele-duiven zoals bij Hans Paul Esser, Nievenheim... er werden duiven uitgewisseld met Wolfgang Roeper (kampioen van Duitsland 2012)... en samen gekweekt met de nationale winnaar van Nicolas Bascourt (1e nat. Limoges 2013), Braine-le-Compte.

Rustig weduwschap

Gaby Vandenabeele kwam in 2013 aan de start met een ploeg van 50 weduwnaars... en 100 jonge duiven. Het vliegseizoen van de weduwnaars strekt zich uit van begin april tot de 2e zondag van augustus met Argenton.
Na thuiskomst van Argenton ondergaat de vliegploeg een doorgedreven selectie... de “blijvers” krijgen hun duivin en mogen een late ronde jongen grootbrengen. Begin oktober komen de “nieuwe jaarlingen” op het vlieghok, samen met een oude duivin die de woonbak kent, en samen mogen ze een ronde broeden... en zelfs over broeden. Op die manier acclimatiseren ze op hun nieuw hok en vinden ze hun plaats tussen de oude duiven. Half november gaan alle duivinnen naar de volière.
Op 1 februari worden de weduwnaars gekoppeld... ze mogen 5 dagen broeden en worden dan opnieuw gescheiden. Er volgt eigenlijk geen tweede koppeling meer... doffers en duivinnen komen een drietal dagen samen en worden in die periode opgeleerd. Ze gaan in een 6-tal etappes (opleren in voor- en namiddag) naar 30 km... en zo leren de jaarlingen meteen de knepen van het weduwschap. Daarna wordt het Arras... 2x Clermont... 1x Fontenay... en verder Tours, Chateauroux... enz.
Gaby heeft ondertussen geleerd dat het gevaarlijk is om alle eieren in dezelfde korf te leggen. De weduwnaars worden in twee ploegen onderverdeeld die telkens om de veertien dagen gespeeld worden. Op de zware halve fond wordt er twee opeenvolgende weken ingekorfd en daarna volgt er een week rust. De bedoeling hiervan is tweeërlei... ten eerste niet te veel duiven op dezelfde wedstrijd... ten tweede op die manier proberen de rampvluchten een stapje voor te blijven.
Gaby Vandenabeele : “Ik speel het doodgewone klassieke weduwschap zonder extra motivatie ! Bij de inkorving wordt alleen de nestschotel getoond. De weduwnaarsploeg is ondergebracht op 4 hokken... de weduwnaars worden tussendoor niet meer opgeleerd... ze trainen tweemaal daags een half uur (niet meer)... en “that’s it” !

Rust is zeer belangrijk op het weduwnaarshok... maar betekent niet dat de dagdagelijkse geluiden storend werken. Ik probeer op het hok alles rustig te houden door de weduwnaars eten en drinken te geven in hun woonbak. Geen heen en weer gefladder naar voederbak en drinkpot... maar allemaal rustig in de woonbak blijven. Er wordt op mijn hok weinig gevochten tussen de doffers onderling. De hokken worden niet afgeschermd... en ik kom alleen ’s morgens en ’s avonds op de hokken om de duiven niet te storen.
 Bij de inkorving wordt alleen de nestschotel omgedraaid en nooit de duivin getoond. Bij thuiskomst van een wedstrijd blijven doffer en duivin zo’n half uur tot één uur samen. Het betekent 18 weken weduwschap zonder inzinking. Ik probeer mijn duiven zo rustig mogelijk in te korven... en dat is zeer belangrijk wanneer ze 2 tot 3 nachten mand voor de boeg hebben. Ik wil juist geen extra-motivatie... en ik hou zeker niet van duiven die zitten te huilen in de mand op weg naar het lokaal.”

“Super Romeo”

Blikvanger van het seizoen 2013 is ongetwijfeld B12/3088052 “Super Romeo”. Een blauwe doffer uit de middelmaat... zachte pluim... een mooie vleugel met de laatste drie pennen goed geventileerd. Een doffer zoals een “echte Vandenabeele” moet zijn.
Langs vaderszijde gaat zijn pedigree terug via “Rudy”... naar “Bliksem”... “Kolonel”... tot de “Wittenbuik” of een ode aan de 4 stamdoffers van de kolonie Vandenabeele. Misschien wordt hij wel de nummer vijf in de lijn van deze super verervers wiens nakomelingen over de hele wereld verspreid zijn.

Jonge duiven

In 2013 werden alleen maar de 100 jongen van de derde ronde behouden. Zij werden alleen maar opgeleerd tot 350 km en er werd met de jongen niet deelgenomen aan de nationale vluchten voor jonge duiven.
“Een provinciale wedstrijd duurt hier normaal een half uur en er zijn weinig verliezen. Een nationale wedstrijd daarentegen duurt hier 1 à 2 uur en regelmatig blijft er 10 procent van de duiven achter. Wij hebben in de meeste gevallen de massa van de jonge duiven tegen. Er wordt niet echt meer met jonge duiven gespeeld zo lang het systeem zo blijft. Bij de oude duiven stelt dat probleem zich niet want dan is de massa niet zo groot en deze duiven hebben meer ervaring.”

Kwaliteit door selectie !

“Klasse krijg je op je hok door selectie ! Van de 50 weduwnaars hebben er 50 procent de zifting overleefd (6 gingen naar het kweekhok + 18 overgebleven)... van de 100 jongen heb ik 38 doffers overgehouden. Bij de aankoop van topduiven hanteer ik dezelfde regels ! Het moeten duiven zijn die excellent presteren bij hard weer... en stamopbouw en verervingskracht van de basisduiven moeten duidelijk aanwezig zijn. Het moeten bovendien mooie duiven zijn... uit de middelmaat... met bij voorkeur een zachte pluim en een mooie vleugel. De nieuwe aanwinsten worden meteen gekoppeld met het beste van eigen hok. De nakweek wordt duchtig op de rooster gelegd... en pas na 2 à 3 jaar én met bewijzen worden ze in de stam ingekweekt.”

Licht maar voldoende !

Het sleutelwoord in het voedersysteem van Gaby Vandenabeele !
Tijdens de ruiperiode wordt er “Premium Rui” van Beyers gevoederd... aangevuld met lijnzaad en onkruidzaden. In de drinkpot gaat er regelmatig Blitzform en Sedochol. Tijdens de kweekperiode wordt het “Premium Kweek” en regelmatig ook Gervit-W... Avitonicum... elektrolyten... en mineralen. Er staat ook steeds Cédé-eivoer in een potje op het hok vanaf enkele dagen voor het kippen van de eieren.
De weduwnaars worden tijdens het vliegseizoen om de twee weken ingekorfd (600 – 800 km). Zaterdag bij thuiskomst van een zware wedstrijd wordt het kweekmengeling en daarna “Vandenabeele-mengeling” (Beyers – zonder eiwitten) en Cédé-eivoer. In het drinkwater elektrolyten... en pas op dinsdag krijgen ze een bad. Op zondag hetzelfde voeder als op zaterdag... maar dan met Avidress-Plus in het drinkwater. Op maandag Vandenabeele-mengeling (zonder Cédé-eivoer) en Naturaline en Carlsbadszout in het drinken... op dinsdag Vandenabeele-mengeling met dan Blitzform in het drinken. Op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag en dinsdag Vandenabeele-mengeling... meestal zuiver water in de drinkpot of soms ook al eens kruidenthee. Op woensdag en donderdag (inkorvingsdag) 80% Vandenabeele-mengeling + 10% gepelde zonnepitten + 10 % Hennep. Geen maïs meer want die krijgen ze genoeg tijdens het transport naar de lossingsplaats. In het drinkwater gaat er op woensdag Kapuvit – B... en op donderdag elektrolyten. De duiven worden ’s morgens en ’s avonds gevoederd met de soeplepel en op de inkorvingsdag is hun laatste voederbeurt om 17 u. Er gaan geen voedingssupplementen over het voeder want dit tempert de eetlust van de duiven.

Beperkt medisch

“Na afloop van het vliegseizoen (Argenton) worden helemaal geen medicamenten verstrekt... de duiven krijgen drie maand open hok en mogen probleemloos het gazon bezoeken en gaan velten. Na een mestonderzoek worden de 30 koppels kwekers eind november... en de weduwnaars begin februari gekoppeld... en een maand eerder werd er ingeënt tegen paramixo.
In tegenstelling tot voorgaande jaren, toen er ingeënt werd tegen paratyfus zonder behandeling met medicijnen, werd er in 2013 alleen maar 5 dagen behandeld met medicijnen en werd er niet meer ingeënt.
Behandeling tegen trichomonas gebeurt al enkele jaren niet meer... het opdrijven van de “zuurtegraad” van het drinkwater is een zeer efficiënt middel. Tegen de kopziekten wordt er Koudijs-droogontsmetter gebruikt. Tijdens de “rookkuur” blijven de duiven op het hok... en zo’n behandeling duurt 2 uur en wordt 3x per seizoen herhaald. Een beetje alternatief... maar wel doeltreffend. En vergeet niet... een goeie duif is een gezonde duif ! Voor duiven die worstelen met een weerbarstige gezondheid is er in Dentergem geen plaats !
Persoonlijk vind ik het medisch luik niet het belangrijkste in de duivensport... en ik weet dat velen het daarmee roerend “oneens” zullen zijn. Volgens mij is het succes in de duivensport niet in de apotheekkast te vinden. Mijn vader Gentiel heeft gans zijn leven goed gespeeld... en die had een heel scherp mes. Hard vliegweer... 1200 meter... en wie niet present was ging er uit ! Ik moet hem gelijk geven... de selectie is het allerbelangrijkste onderdeel van de duivensport !”

Trainen is belangrijk !

Gaby Vandenabeele : “Hoe ze trainen is primordiaal... hoe lang ze trainen is helemaal niet belangrijk ! Wanneer ik ze over en weer zie spurten van mijn hok naar de kerk (500 m verder) dan is het opletten geblazen !
Ik laat mijn weduwnaars maximaal een half uur trainen... en dan worden ze binnen geroepen. Al wat meer is dan een half uur is energieverspilling... de vlieg-conditie gaat weg... en wanneer ze te veel tijd krijgen dan kweken ze “lelijke manieren”... ze houden zich bezig met andere duiven... gaan “buurten” bij de kerkduiven... enz. Buiten het seizoen vliegen mijn weduwnaars soms anderhalf uur... maar tijdens het vliegseizoen slechts een half uur !
Wanneer mijn duiven niet echt goed willen trainen dan ga ik lichter voederen (sommigen doen juist het omgekeerde)... er gaat 3 dagen thee of Blitzform in het drinkwater... maar de duiven wegvoeren is volgens mij geen oplossing. Op mijn hokken is geen verwarming... alleen bij slecht weer komen zo’n twee dagen voor de inkorving maxiplaten op het hok. Vrij snel zie je dan dat er enkele duiven op die platen gaan liggen. Op het hok van de jonge duiven liggen maxiplaten en die zijn aangesloten op een hygrometer (65 % vochtigheid).”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.