FRANK ZWIERS – 1e Nat. St. Vincent 13.472 d.

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Breda – De 77e editie van de enig overgebleven Nederlandse overnachtklassieker met middaglossing St. Vincent kreeg 13.472 duiven aan de start. Ruim 2400 duiven minder dan vorig jaar en dat is een bevestiging van de tendens, dat het grote fondspel zich meer en meer verplaatst naar de morgenlossingen (ZLU). Toch blijft St. Vincent nog altijd tot de verbeelding spreken.

Gingen de nationale zegebloemen in 2015 naar grootmeester Cor de Heijde, thans zijn deze weggelegd voor een van de opkomende talenten van de nieuwe generatie. De 34-jarige Frank Zwiers is in het dagelijks leven actief als commercieel manager bij G.P.S. Via een toenmalig vriendinnetje verzeilde hij zowat 15 jaar geleden in de duivensport. Dat duurde niet heel lang en het was echtgenote Suzan die hem in 2011 ertoe aanzette de draad weer op te nemen. Ze gaf Frank voor zijn verjaardag een “duivenbon” van vriend Mark van den Berg uit IJsselmuiden en de (fond)trein was vertrokken. Er kwamen duiven van het beste van Mark van den Berg, Jelle Jellema en Arjan Beens.

Rush naar de top

Frank houdt duiven op een simpel, klein tuinhok. In totaal huizen er momenteel 42 vliegduiven en 14 kweekkoppels. In verband met een op handen zijnde verhuizing naar een groter huis (+ tuin) in Terheijden heeft hij geen jongen. Op het eind van het jaar worden de vliegers verkocht en wordt volledig opnieuw begonnen met de kwekers.
Het talent van Frank bleek snel na de start, want in 2013 werd al de 1e NPO Tarbes (5e Nationaal) gewonnen, maar ook 7e NPO Cahors, 13e NPO Bergerac en 18e NPO Dax. En dat met enkel   jaarse en 2-jaarse duiven.

“Le Bernard”

Le BernardDat is de naam die Frank zijn winnaar gaf als “hommage” aan de duivenverzorger bij G.P.S. Bernard van Oerle. Toen Frank overschakelde van weduwschap naar nestspel zinde de bestaande verluchting hem niet meer. Bernard gaf hem goede raad en als dank daarvoor deze geste.
Overigens verliep de voorbereiding dit seizoen niet naar wens. Tot tweemaal toe werd Henk de Weerd ingeschakeld en er werd behandeld tegen coccidiose, tricho en ook werd een kuurtje gegeven tegen ornithose. Tenslotte werd de raad van Henk gevolgd om het oude stro uit de hokken te verwijderen en de hokken 2 dagen achter elkaar uit te branden.
Op zaterdag kwam er nieuw stro in de hokken en dat deed de duiven zichtbaar goed. Toch werd het bang afwachten voor St. Vincent, want mogelijk had de conditie wat te lijden gehad van de medicijnen. Dat dit allerminst het geval was, bewees “Le Bernard” door zijn magistrale solotocht vanuit St. Vincent. Gelost op zaterdag om 13 uur arriveerde hij op zondag om 7.44.19 uur. De afstand van St. Vincent tot het hok in Breda is 990 km en de gemiddelde snelheid bedroeg 1324 m/m.
“Le Bernard” is een prachtige blauwe doffer en werd ingekorfd op jongen van 8 dagen. Hij schitterde eerder al met o.a. 26e Nat. St. Vincent ’15 7830 d.
Zijn afstamming is fenomenaal en beantwoordt volledig aan de filosofie van Frank dat zijn duiven minimaal 3 toppers als grootouders moeten hebben. Overigens werden de ouders van “Le Bernard” geleend van vriend Mark van den Berg.

Nog een paar weken

Dan verhuizen Frank en Suzan met de twee (bijna drie) kinderen naar Terheijden. Daar wordt een nieuwe start gemaakt en niemand twijfelt eraan dat dit natuurtalent zich binnen de kortste keren zich ook daar zal doen gelden.
Het is hem van harte gegund !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.