COMB. LIN - Drie generaties nationale topduiven

Liefhebber: 

In het Zuid-Hollandse Rijnsaterwoude wonen vader en zoon Yong en Jiabin Lin. Samen genieten ze hier sinds 2013 van de duivensport op een prachtig gelegen boerderij waar het nog echt genieten is van de mooie natuur en de rust die dit met zich meebrengt.

Sinds een aantal jaren behoort het tot de gemeente Kaag en Braassem gelegen tussen de Kagerplassen en het Braassemermeer. Dit mooie gebied van Nederland staat bekend om zijn glastuinbouw. Het is een geliefde omgeving om te wonen gezien de hoeveelheid bekende Nederlanders die hier wonen of gewoond hebben met wellicht André van Duin als bekendste. De hoofdpersonen van deze reportage zijn hier niet zozeer gaan wonen vanwege de prachtige natuur, maar met name omdat ze er een ideale stek vonden om met de duiven te spelen.

Yong Lin is geboren in China en woont sinds 1983 in Nederland. Doordat ze achter hun huis in Ter Aar een kooitje hadden voor consumptieduiven, kwamen ze in aanraking met de duivensport. Ze ontdekten dat er nog meer mogelijkheden waren met postduiven dan alleen maar opeten, namelijk met duiven aan wedstrijden deelnemen en Jiabin kreeg de opdracht lokaal een club te zoeken. Als totale nieuwelingen in de sport begonnen ze zo in 2005 met duiven. In het begin met wat krijgertjes zonder prestaties neer te zetten en al snel bleek dat dat niet hun doel was. 
Op advies van clubgenoten zochten ze contact met Gerard en Bas Verkerk. Gerard en Bas dachten dat ze uit China kwamen, maar toen helder was dat ze in Nederland met de duiven speelden, was het ijs gebroken. Duiven kopen was er in het begin echter nog niet bij. Naast het feit dat de prijs iets hoger lag dan de heren hadden verwacht, kregen ze eerst het goede advies van Bas om zeker te weten dat ze de duivensport echt leuk vonden. Tijdens het bezoek zag Yong enkele Chinese duiventijdschriften liggen en ontdekte zo dat er ook een levendige handel is in duiven. Vanaf dat moment was hij niet alleen duivenmelker maar ook duivenmakelaar. Samen met zijn leermeester ging hij op vele tophokken duiven kopen. Uiteraard bij Verkerk, maar ook bij bijvoorbeeld Jan Ouwerkerk en Piet van de Merwe. En als we kijken naar de huidige stam duiven, kunnen we stellen dat de duiven van Verkerk en Jan Ouwerkerk aangevuld met enkele zeer goede van Pieter Veenstra nog steeds de huidige basis vormen van de topduiven.

De hokken in Rijnsaterwoude.

Zoals gezegd kwam Yong door zijn werk als duivenmakelaar in contact met alle topliefhebbers in Nederland en België. Naast zijn zoektocht naar goede duiven voor het eigen hok en de handel, vroeg hij die liefhebbers ook het hemd van het lijf over hun manier van verzorgen. Daar heeft hij ontzettend veel van geleerd met in het oog springend Piet van de Merwe. Volgens Jiabin heeft zijn vader daar absoluut het meest van geleerd. Ook van Chris Hebberecht hebben ze veel geleerd op het gebied van de ondersteuning van de duiven. Tot slot de gebroeders Fanger uit Badhoevedorp, bij wie ze hun voer haalden. Daar hebben ze veel goed advies gekregen, met name op het gebied van voeren. 

De goede prestaties lieten niet lang op zich wachten en in 2009, 2010 en 2011 hadden ze al duiven bij de nationale duifkampioenen met als topjaar 2013 waarin ze beste liefhebber van Nederland werden en de twee Beste doffers van Nederland met “Great Wall no 1” en “Rage Against Time”. 2013 Was ook het jaar van de overstap naar de nieuwe locatie. Omdat ze steeds groter wilden en hun huis in de wijk waar ze woonden zou worden gesloopt, besloten ze op zoek te gaan naar een mooie, rustige maar vooral grote plek om met duiven te spelen. Deze vonden ze in Rijnsaterwoude waar ze een oude boerderij kochten met stallen. Zo werd daar door Jiabin in 2013 voor het eerst gespeeld met de jonge duiven op hokken in de oude koeienstallen, terwijl vader nog met de oude in Ter Aar speelde. Vanaf 2014 spelen ze volledig vanaf de huidige locatie.

Op de Olympiade in Polen.Gouden lijn

Dat mag je toch rustig stellen als je drie generaties op rij een Nationale Asduif of Olympiadeduif kweekt in lijn. Het begint allemaal met Olympic Error 404. Deze 14-1094404 was zowel in 2015 als in 2016 6e Nationale Asduif duivinnen WHZB/TBOTB en was daarmee Olympiadeduif Allround in 2017. Haar vader is de 10-006 Zoon Rolex uit Rolex x Sissy van Pieter Veenstra. Rolex was zelf 1e Nationale Asduif 2009. Moeder van de 404 is de 11-012 een rechtstreekse Verkerk uit Sven x Magic Amore. Opvallend om te zien is dat Sven een zoon is van Olympic Survivor en dat deze doffer samen met Magic Amore de ouders zijn van Olympic Solange. Ongetwijfeld de allerbeste duif die Verkerk ooit op het hok heeft gehad gezien de vlieg- en kweekprestaties. 
Samen met Golden Dragon, 09-1214695, is de 404 moeder van Olympic Janneke, 17-1310250. Deze krachtige blauwe duivin werd 1e Internationale Olympiadeduif jaarlingen in Poznan. Wat zij bij elkaar vloog als jaarling is ongelofelijk met 9 x bij de eerste 10 in het rayon tegen duizenden duiven en driemaal een eerste van 3270, 2346 en 1190 duiven. Haar vader Golden Dragon is de absolute stamvader van het hok Lin uit Zoon Kleine Figo van Kees Bosua welke toen gekoppeld zat aan een dochter van de Olympiade 003 x dochter super 484 uit 484 Jan Ouwerkerk x dochter Bulldozer Verkerk. Deze 484 zorgde er samen met zijn broer de 483 en de 69 voor dat Jan Ouwerkerk nationaal kampioen Dagfond werd. Ook hier weer een samenstelling van de beste genen van wat er toen in Nederland rondvloog.
En het mooie is dat deze Olympic Janneke weer de moeder is van de doffer China 001, 19-1696001, welke in 2020 is gekroond tot beste duif van Nederland WHZB vitesse/midfond en als beste duif Allround. Ongekend voor een jaarling. Ook hij wist natuurlijk louter kopprijzen te winnen met een 1e Pontoise van 9157 d. als hoogtepunt. Zijn moeder is dus bekend, maar ook zijn vader is zeker een topduif. De 18-5171197, was zelf in 2018 2e Asduif jonge duiven midfond WHZB. Hij stamt uit Inbred Tiger van Verkerk, Inteelt Little Tiger van Willem de Bruijn, x de 13-507 welke een rechtstreekse Koopman is uit Nabor x Fenway. Deze Koopman doffer is weer een ingeteelde naar Magic Man 3e Nationaal Le Mans 2005, ‘t Kerkduifje en Muggie van Kees Bosua.

Het is absoluut geen zekerheid dat je uit topduiven topduiven kweekt, maar het blijkt dat de kans hierop dan toch vele malen groter is. Volgens Jiabin dienen de topduiven dan wel zo kort mogelijk in de pedigree te zitten en is het wel degelijk van belang dat zowel in de vader als moeder meerdere topduiven aanwezig zijn. Althans dat is hier de strategie.

KAMPIOENSCHAPPEN

1e Nat. Kampioen Midfond (aangew.) NPO 2020
1e Beste liefhebber WHZB 2013
7e Beste liefhebber WHZB-TBOTB 2020

1e Nationale Asduif oud WHZB-TBOTB 2020
1e Nationale Asduif vitesse/midfond WHZB-TBOTB 2020
1e Nationale Asduif midfond NPO 2020
1e Nationale Asduif jaarling Allerbeste 2020
2e Nationale Asduif midfond Allerbeste 2020
3e Nationale Asduif jong NPO 2020
4e Nationale Asduif jong WHZB-TBOTB 2020
4e Nationale Asduif vitesse Allerbeste 2020

1e Internationale Olympiadeduif jaarling 2019 Poznan
3e Nationale Asduif dagfond Pipa 2019
10e Nationale Asduif jong midfond NPO 2019

2e Nationale Asduif jong midfond WHZB-TBOTB 2018
9e Nationale Asduif jong midfond Pipa 2018

2e Nationale Olympiadeduif allround 2017 Brussel

5e Nationale Asduif oud Pipa 2016
6e Nationale Asduivin WHZB-TBOTB 2016

6e Nationale Asduif jaarling Pipa 2015
6e Nationale Asduivin WHZB-TBOTB 2015
6e Nationale Asduif jong midfond Pipa 2015
8e Nationale Asduif oud Pipa 2015
9e Nationale Asduif dagfond WHZB-TBOTB 2015
11e Nationale Asduif jong midfond Pipa 2015

1e Beste liefhebber WHZB 2013
1e, 2e, 6e, 10e Beste doffer WHZB 2013
6e Beste duivin WHZB 2013

2e Europese Asduif allround Europacup Dortmund 2011
1e Nationale Asduif natoer WHZB 2011

2e Europese Asduif dagfond Europacup Dortmund 2010
4e Nationale Asduif dagfond WHZB 2010

Rolverdeling en spelsysteem

Op dit moment wordt er gespeeld vanaf de hokken die ingebouwd zijn in de kap van de boerderij. Vijf afdelingen voor de oude duiven waarvan drie voor de doffers en twee voor de duivinnen. Dit is het domein van vader Yong. Hij wordt hierbij geassisteerd door zijn schoondochter die sinds een paar jaar ook zelfstandig met jonge duiven speelt vanaf de hokken van Yong en Jaibin. 
Ze hebben 72 bakken voor de doffers die tegenover elkaar staan, omdat de ingang tot het hok aan de achterkant zit. De duivinnen zitten op kapelletjes in de andere hokken. Ze worden dus gespeeld op dubbelweduwschap, waarbij de prestaties van duivinnen de laatste jaren beter zijn dan die van de doffers. De heren zijn al jaren op zoek naar de oorzaak hiervan, maar krijgen deze niet gevonden. Wellicht zit deze in hun voersysteem volgens Jiabin, omdat zowel de doffers als de duivinnen op dezelfde wijze gevoerd worden. Zo mengen ze drie mengelingen vliegvoer door elkaar. Beyers, Versele Laga en Mariman. Dit wordt aangevuld met vetrijk voer en zuivering. Bij thuiskomst krijgen ze volop vlieg en vetrijk voer voor het herstel. Ook gaat er dan vaak een eiwitproduct over het voer. In de dagen erna wordt er zuivering toegevoegd. In het begin vrij veel en zo steeds minder en wordt dat aangevuld met vetrijk. Op de midfond- en dagfondvluchten staan er ook Tovo, P40, snoepzaad en pinda’s op het menu. 

Een goede ondersteuning op natuurlijke wijze vinden ze belangrijk en ze zijn zeer tevreden over de producten van Dr Brockamp. Zo gebruiken ze de probac, pro vito en de oregano olie iedere week. Het gebruik van medicijnen wordt zeker niet geschuwd. Om de drie weken krijgen ze iets voor t geel of de luchtwegen. Hiervoor gebruiken ze producten van De Weerd en Van der Sluis. Zeker voor een belangrijke dagfondvlucht wordt er behandeld voor de koppen. 
Naast een goede verzorging wordt er ook veel aandacht besteed aan de training. Iedere dag dienen ze een uur en een kwartier tot anderhalf uur hard te trainen. Dit is meestal in de ochtend. Voor het seizoen wordt er wel eens gelapt, tijdens het seizoen niet meer omdat ze vanaf de eerste vlucht iedere week meegaan. Omdat de nadruk ligt op de dagfondvluchten worden de oude duiven hier ook verduisterd. De voorkant van het hok bestaat bijna volledig uit glas. 1/6e Deel is open en bezet met windbreekgaas voor de verluchting. In de rest van het hok is alles dicht. Als het ware een doosconstructie. In de zomer kan het lekker warm worden op de hokken, maar de duiven voelen zich er wel bij.
De jonge duiven worden verzorgd door Jiabin. Ook hierbij zijn de prestaties zeer goed te noemen. Ze worden ingespeeld door elkaar om zo na een vlucht of vier gescheiden te worden. In tegenstelling tot zijn pa voelt Jiabin zich het meest prettig bij het voer van Matador. Dit bestaat uit een startmengeling, vliegvoer en vetrijk. Hiermee kan hij heerlijk spelen en weet hij zijn jonge garde perfect in controle te krijgen. Als hij de oude zou verzorgen, dan zou hij ook daar zeker overstappen op dit systeem.

Binnenzicht van het duivinnenhok.Snel terug aan de top

Zoals geschreven zijn de heren in 2014 verhuisd. Na eerst nog flink uit hun allerbeste duiven te kweken om zo verder te kunnen met de jonge duiven, hebben ze toen de oude totaal verkocht. Een enkele duif, zoals Golden Dragon, hebben ze zelf teruggekocht maar ze zijn voornamelijk verder gegaan met de jonge duiven. Je mag rustig stellen dat hen dit goed gelukt is. Kochten ze in het verleden met regelmaat duiven aan, nu is hun strategie meer gericht op het behouden van hun eigen goede lijn en heel af te toe iets uit het allerbeste aan te schaffen. Aan de basis de goede duiven van Gerard en Bas Verkerk en Jan Ouwerkerk gekruist met een paar goede van Pieter Veenstra. Ook een duif van Willem de Bruijn uit de Hurricane lijkt een toevoeging te zijn. De eerste twee jonge duivinnen hieruit speelden vorig jaar al op teletekst. 

Tot slot

Beide heren zijn bezeten van duiven, het is hun passie maar zeker ook hun professie. Volgens Jiabin heeft zijn vader Yong het in de vingers. Hij ziet alles, is zeer serieus en niets is hem te veel. Zijn totale focus ligt op de duiven. Dit geldt ook voor Jiabin die iets gestructureerder is dan vader. Alles moet op uur en tijd, anders kan hij daar wakker van liggen. Hun filosofie is dat duiven het op het hok echt naar de zin moeten hebben, zodat ze goed voorbereid kunnen worden op de vluchten. Goede duiven die optimaal gezond zijn op een goed hok en dan extra bijdrage van de liefhebber leidt tot topprestaties is hier het devies. 
Hun doel voor de komende jaren is weer nieuwe nationale asduiven te kweken en NPO-overwinningen te boeken. Aan de kwaliteit op het hok en de gedrevenheid van de liefhebbers zal het zeker niet liggen.

MOOIE UITSLAGEN
18.7.20 Duffel Jong (122 km) – Samenspel 4378 d. :
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 15, 16, 17, 19, 22, 23, 30, 33, 35, 41, 44, 47, 67, 70, 77, 80, 81, 89, 90, 91, 92, 93, 98, 99, 103, 110, 126, 127, 137, 151... (105/163)
05.9.20 Pt. St. Maxence Jong (354 km) – s-prov. 5811 d. :
1, 5, 7, 32, 37, 38, 39, 42, 45, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 70, 81, 84, 97, 99, 101, 122, 126, 131, 132, 148, 155, 157, 160... (106/135)
11.7.20 Fontenay sur Eure (480 km) – s-prov. 5725 d. :
1, 7, 17, 33, 42, 43, 51, 52, 60, 88, 89, 92, 93, 96, 109, 118, 119, 170, 191... (52/69)
18.7.20 Vierzon (584 km) – s-Prov. 2842 d. :
3, 5, 7, 10, 13, 15, 20, 21, 30, 46, 50, 53, 60, 66, 76, 111, 131... (41/61)
29.8.20 Blois (566 km) – s-Prov. 1065 d. :
4, 6, 9, 12, 15, 16, 18, 19, 22, 23, 45, 48, 51, 60, 73, 77, 88, 93, 103, 108, 128, 133... (34/55)
07.7.19 Argenton (663 km) – s-Prov. 1225 d. :
1, 8, 9, 10, 11, 12, 17, 27, 31, 39, 64, 98, 101... (21/46)
21.7.19 Blois (566 km) – s-Prov. 1051 d. :
1, 4, 13, 18, 31, 35, 47, 48, 49, 58, 64, 68, 78, 82... (27/49)
22.6.19 Issoudun (614 km) – s-Prov. 1525 d. :
1, 12, 49, 55, 56, 74, 85, 87, 88, 106, 123, 129, 140... (23/45)
18.8 Pont St. Maxence Jong (354 km) – Semi-Prov. 5119 d. :
1, 9, 10, 23, 24, 25, 29, 37, 38, 40, 44, 50, 65, 86, 97, 122, 125, 149, 181, 197, 205, 209, 218, 234, 236, 239, 240, 248, 255, 258, 264, 299, 300... (78/138)
01.9.18 Fontenay sur Eure Jong (479 km) – Semi-Prov. 3562 d. :
2, 8, 9, 27, 30, 31, 32, 40, 63, 82, 90, 96, 99, 136, 137, 176, 185, 202, 203, 234, 235, 238, 245, 258, 274, 288, 341, 361, 378, 388, 414, 416, 418... (60/125)
20.8.18 Pont St. Maxence Jong (354 km) – Semi-Prov. 2601 d. :
1, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 37, 38, 39, 40, 43, 44, 66, 68, 70, 80, 83, 89, 93, 98, 100, 110, 115, 117, 118, 121, 126, 142, 174, 175, 180... (89/125)

 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.