CO & PIET VERBREE - Een magnifiek 2015!

Liefhebber: 

Putten – Gelderland is een provincie in Midden-Nederland. De natuur is er nog op zijn best, er wordt nog heel veel aan landbouw gedaan en veel kippenboeren hebben er hun tenten opgeslagen. Het is ook een bosrijke omgeving en de roofvogels zorgen voor heel wat problemen voor de duivenmelkers. Gelderland telt nog een aantal duivenliefhebbers dat met gemak de vergelijking met het gemiddelde van de andere Nederlandse provincies kan doorstaan.

Eén hok steekt er met kop en schouders bovenuit en dat is de combinatie Co (72) en Piet (37) Verbree uit Putten. Zij spelen in de vereniging “De Woudvliegers”, een vereniging met 21 spelende hokken, en leggen zich vooral toe op de midfond en dagfond. Ze speelden een schitterend seizoen 2015 met een resem topuitslagen... zes teletekstvermeldingen... 1e NPO Bourges 5.181 d... en een reeks jaarlingen die de sterren van de hemel vlogen. Trouwens hun carrière is doorspekt met prestaties om “u” tegen te zeggen !

Hokken van Co en Piet Verbree.Een beetje geschiedenis

Co Verbree werd niet in een duivenwieg geboren... maar de buren hadden duiven en dat verklaart al heel wat. Hij was bevriend met hun zoon Reind en ging er regelmatig de duiven opwachten. Co is ondertussen al 62 jaar duivenmelker...
Hij begon met duiven... kerkduiven nota bene... toen hij 10 jaar oud was. We hebben het over het jaar 1954 en bij nacht en ontij gingen ze ‘s nachts duiven van de kerktoren plukken. Thuis moest hij het in het begin met een hokje van 1m x 1m stellen. Maar het hok groeide en groeide en toen hij 19 jaar was had hij een hok op een stuk grond dat hij huurde achter de winkel.
Vanaf dan werd de duivensport serieus aangepakt en de eerste duiven werden in 1956 gehaald bij Gebr. De Wit, Koudekerk a/d Rijn. Vader was geboren in Koudekerk a/d Rijn en hij kende de Gebr. De Wit heel goed. Het waren Klakduiven die het uitstekend deden op vitesse en midfond. In 1967 al kwam Harry Schouenberg bij hem thuis een film draaien.
In 1972 werd gestart met duiven op het huidig adres en dit voor een groot deel op hokken die achter de winkel stonden en hoofdzakelijk met duiven van Gebr. De Wit en later “De Wit” via W.A. de Bruijn uit Reeuwijk. In de winter van 1983-1984 had de eerste diefstal plaats en gedurende 6 à 7 jaar kwam de duivenliefhebberij op een laag pitje te staan.
In die periode is Piet met duiven begonnen. Hij speelde zelfstandig en met enorm succes. In 1996 zijn Co en Piet samen gaan vliegen. De basispijlers waren toen NL88/1876232 “Moeder Kweekduifje” die een dochter was van het stamkoppel van Gebr. de Wit. Ook de NL93/2334466 “Ultra Doffer” en de NL93/2105598 “Vak 9 Doffer” via Mees Doornekamp, Amersfoort waren van hetzelfde kaliber. En dan hadden we ook nog de onnavolgbare kweekduivin of de B97/6270352 “Witpen Van Loon Duivin”.
De verdere stamopbouw gebeurde met zonen en dochters uit deze beroemde basis. “Olympic Zigo” en “Olympic Orlando”, twee Olympiadeduiven in Zuid-Afrika, werden uit het “Ultrakoppel” geboren. Het “Ultrakoppel” gaf ook nog “Tonia”... “Ultra 31” (nestbroer van “Orlando”)... en de toppers “Vito” en “Trento”. De “Witpen Van Loon Duivin” werd moeder van de Olympiadeduif “Olympic Shinya”.
Geslaagde aanwinsten die ook in de stam opgenomen werden zijn een dochter van “Kleine Dirk” en een dochter van “Fiero” (zus “Kleine Dirk”) van Gerard Koopman, Ermerveen. Een dochter uit “Olympic Ronaldo” en “Miss Saigon” van Gerard en Bas Verkerk, Alphen a/d Rijn waren een schot in de roos.
Succesvolle inbreng werd nog gehaald bij Ad Schaerlaeckens, Baarle-Nassau uit het “Orleans Doffertje” (directe zoon “Sissi”)... en uit broer Ace-Four… bij Steven van Bremen, Hilversum uit de “Kleine Grijze”... bij Jan van de Pasch, Grubenvorst uit “Lowieke”... “Robinneke”... en de “Asdoffer 60”... bij Jan Ouwerkerk, Lekkerkerk een kleinzoon van de “Oude 05”.
De laatste aanwinsten komen van Rik Hermans, Pulle met een volle broer “Beautyfly”, van Jan Hooymans, Kerkdriel uit “James Bond”, die een volle broer is van “Harry”, van Koen Minderhoud, Koudekerke via uitwisseling en een duivin uit “Di Caprio” van Dirk Van Dyck, Zandhoven. Deze laatste ontpopte zich tot een echte super kweekduivin.
Co mijmert even over vroeger... “Mee van de mooiste tijd uit mijn duivenloopbaan waren de jaren rond 2000, toen we in samenwerking met vooral Willem de Bruijn bijna dagelijks bezig waren met het verduisteren, belichten, het werken met o.a. gekleurde lampen en nog meer van dat soort zaken, die toch wel van invloed zijn geweest op de huidige duivensport.”

KAMPIOENSCHAPPEN 2015
(Totale Afd. 1600 leden)
5e Vitesse onaangew.
2e Vitesse aangew.
1e Midfond onaangew.
11e Midfond aangew.
7e Natour onaangew.
3e Natour aangew.
7e Duifkamp. Natour NL14-1651344 “Platino”
1e Keizer Generaal Snelheid oud - 100 km. tot 500 km. (Aangew. + Onaangew.)
7e Generaal Onaangew. Snelheid
4e Generaal Aangew. Snelheid
3e Keizer Generaal Snelheid
9e Generaal Onaangew. Totaal
3e Generaal Aangew. Totaal
5e Keizer Generaal Totaal
3e Duifkamp. Generaal Snelheid NL14-1651260 “Samanta”
3e Duifkamp. Generaal Totaal NL14-1651260 “Samanta”

... en zoon Piet

In het hele plaatje is er ook een ruime plaats voorzien voor zoon Piet. Piet werkt als loodgieter en voor hij gaat werken komt hij van 6.30u tot 7.30u de weduwnaars verzorgen. ‘s Avonds is hij weer present van 16.30u tot 18.30u voor hetzelfde ritueel. Het inkorven van de duiven is ook zijn job.
De vader-zooncombinatie loopt hier perfect en Piet is daarin niet weg te denken. Zonder Piet zou duivensport voor mij een helse karwei zijn aldus Co Verbree.

Een gigantisch seizoen 2015

Het seizoen 2015 mag als een van de beste uit de carrière beschouwd worden. Co en Piet lukten een aantal schitterende uitslagen en bij de teletekstvermeldingen waren ze niet weg te branden. Op Pont-St-Maxence stonden ze 7e (“Diégo”) en 8e (“Samanta”) tegen 15.083 d... op Bourges stonden ze nummer één met “Milo” tegen 5.181 d... op Melun werden ze als 10e (“Valita”) afgevlagd tegen 8.082 d... op Argenton klasseerden ze zich 4e (“Vanilla”) tegen 1728 d en waren ze 4e snelste van de gehele lossing van 2.916 d.
De 1e NPO. Bourges‘15 is een unicum. Het was de 6e NPO overwinning met teletekstvermelding vanaf 2010 :
2010  1e NPO. Breteuil    5888 d.
2011  1e NPO. Salbris     8890 d.
2012  1e NPO. Blois        5330 d.
2013  1e NPO. Sens        5989 d.
2014  1e NPO. Troyes     6390 d.
2015  1e NPO. Bourges  5181 d.
De topploeg jaarlingen werd aangevoerd door “Valita”, “Platino”, “Vimara”, “Delano” and last but not least de topduivin “Samanta” die omzeggens alles won.
Ook in de “Pipa Ranking” deden Co en Piet het formidabel. Op de “midfond” en de “vitesse/midfond” stond “Samanta” op nummer één. In de reeks “jaarlingen all round” en “oude duiven all round” klasseerde “Platino” zich respectievelijk 8e en 11e.
In de nationale competitie WHZB/TBOTB liet “Samanta” opnieuw een fenomenale score optekenen. Zij werd de 2e beste duif op de “midfond”, 2e beste duif op “vitesse/midfond”, 1e Asduif in de reeks “asduivin” en 2e asduif in de reeks “asduivin 3500 km”.

Het sprookje

Nadat NL99/5774230 “Orlando” in Zuid-Afrika de 1e Olympiade Duif all round werd ging het succes steeds maar crescendo in de jaren die volgden. De topnoteringen van de laatste vijf jaar groeiden uit tot een echt sprookje... zeker voor een duivenmelker die van winnen houdt !

  • 2011 : 1e Beste Duivin van Nederland in de Nationale competitie WHZB met “Anita”.
  • 2011 : 1e Beste Doffer van Nederland in de Nationale competitie WHZB met “Marchino”.
  • 2011/2012 : 1e Beste duivin van Nederland over twee jaar WHZB met “Anita”.
  • 2015 : In de Pipa Ranking : de 1e Beste Duif van Nederland Halve Fond met “Samanta”.
  • 2015 : In de Pipa Ranking : de 1e Beste Duif van Nederland Vitesse/Halve Fond met “Samanta”.
  • 2015 : 1e Beste Asduivin in de competitie WHZB/TBOTB met “Samanta”.
  • 2015 : 1e Nationaal Kampioen Natoer Totaal.

Op totaal weduwschap

Co en Piet Verbree kwamen aan de start van het seizoen 2015 met 30 koppels oude op het totaal weduwschap... 100 jonge duiven... en 26 koppels kwekers.
De oude duiven vlogen hun laatste wedstrijd op de natoer en die loopt van half augustus tot half september. De natoer werd gespeeld op een nestje en de jongen werden gespeend na de laatste wedstrijd. Doffers en duivinnen werden daarna gescheiden en verbleven op het hok van de jonge duiven met vooraan een volière. Overdag gingen ze buiten... ‘s nachts zaten ze op het hok.
Ren voor de hokken.Tijdens de rui krijgen doffers en duivinnen 1x per week conditie poeder (vismeel) van Dr. Mariën. Ze krijgen ook een “kuur” van 3 weken met Prange Suppe en een gevarieerde ruimengeling van Natural/Beyers. Tijdens de rui worden geen geneesmiddelen verstrekt.
De eerste koppeling heeft plaats tijdens de week tussen Kerst en Nieuwjaar. De duivinnen gaan van het hok van zodra de jongen 2,5 weken oud zijn. De doffer moet dan de kroost verder alleen groot brengen. De 2e koppeling heeft plaats 14 dagen voor de eerste opleervlucht. In 5 à 6 keer worden de duiven dan opgeleerd tot 50 km. Er wordt gespeeld op de middenlijn en het gaat dan tijdens het vliegseizoen van Minderhout tot Argenton (700 km). De duivinnen gaan dan iedere week in de korf tot half september. De doffers krijgen boven de 500 km wel eens een week rust wanneer ze minder goed gaan trainen.
De vliegploeg wordt de eerste 5 vluchten van het seizoen verduisterd. Vanaf half juli wordt er vervolgens bijgelicht en dat gebeurt in twee stappen. Vanaf half juli van ‘s morgens 6 u tot ‘s avonds 22 u. Vanaf half augustus tot einde seizoen van ‘s morgens 5 u tot ‘s avonds 23 u. Bij het inkorven komen doffers en duivinnen niet samen. Bij 2 nachten mand worden ze op woensdag op 50 km gelost. Doffers en duivinnen komen samen thuis en blijven dan 1 u bij elkaar en worden dan op donderdag gewoon in de mand gezet.
Tot de week voor de eerste dagfondvlucht wordt er 1x daags getraind. Daarna tot en met de laatste dagfondvlucht wordt er tweemaal daags getraind. Van zowel doffers als duivinnen wordt verwacht dat ze ‘s morgens 3/4 u en ‘s avonds een vol uur trainen. Wanneer ze tweemaal daags trainen is het ‘s morgens een vrije training. Voor de laatste 4 vluchten wordt het een training van kortere duur... “terughalen” heet dat in sporttermen. En vergeten we daarbij niet dat ze vanaf twee nachten mand op woensdag op 50 km gelost worden.
Na aankomst van een wedstrijd blijven doffers en duivinnen tot ‘s avonds bij elkaar. Wanneer ze ‘s avonds laat thuiskomen mogen ze 1 u bij hun duivin en op zondag nog eens 5 u. Bij aankomst van een wedstrijd zitten er ook enkele duiven op het vlieghok (meestal gewonde duiven) die dan het welkomstcomité vormen. Het is ook zo dat de duivinnen altijd voorrang hebben ! Wanneer een duivin heel goed presteert wordt de doffer niet meer gespeeld. Zo vindt de duivin altijd haar doffer in het nestvak wanneer ze thuiskomt van een wedstrijd.

100 jonge duiven

In twee rondes worden er 100 jonge duiven gekweekt uit kwekers en vliegers. De jongen worden gespeend wanneer de pluimen onder de vleugels dicht gegroeid zijn (27 dagen). Doffers en duivinnen komen op hetzelfde hok en worden na de 3e wedstrijd gescheiden en op de schuifdeur gespeeld. De laatste jaren hebben de jongen altijd last van coli en de laatste twee jaar ook van “one eye cold”. En het moet gezegd dat het spel met de oude duiven prioritair is en dat de jonge duiven een beetje “vergeten” worden. De jongen worden verduisterd van de 3e week van maart tot half mei. Er wordt bijgelicht van half juli tot de laatste vlucht.
De jongen worden in 15 keer opgeleerd van 2 km tot 25 km. Daarna vliegen ze nog een opleervluchtje van 70 km met de vereniging. Vervolgens wordt het Minderhout en dan gaat het door tot 450 km.
De motivatie onder de jonge duiven komt er door het hanteren van de schuifdeur, wegkruipbakjes en kartonnen dozen die op het hok komen. Ook de jonge duiven worden op woensdag gelost op 50 km. Bij de inkorving gaat de schuifdeur open en doffers en duivinnen komen 1 u samen. Er wordt op de middag getraind en men probeert een uur vol te maken.

ENKELE MOOIE UITSLAGEN 2015
Duffel (151 km.) 1560 d. 3-4-5-12-14-20-23-27-28-38-39-42-44-50... 55/29 pr. 1:4
Feluy (215 km.) 2998 d. 4-5-6-14-19-26-34-36-37-38-39-47-62-63-64... 56/34 pr.
NPO Melun (452 km.) 8082 d. 10*-11-13-14-17-18 enz. 35/24 pr. 1:4
(6 duiven in 26 sec.) + * teletekst notering !!
Pont St. Max (393 km.) 2399 d. 4-5-9-11-41-42-48-73-85-86-100-101... 24/19 pr. 1:4
St. Quentin (315 km.) 8335 d. 3-13-14-15-20-39-54... 17/15 pr. 1:4
Feluy (215 km.) 1682 d. 3-4-5-6-7-8-10-14-24-25-29-58-68-73-75-77-81... 26/21 pr. 1:4
N.U. Argenton (697 km.) 1728 d. 4*-103-110-157  6/4 pr. 1:4
1e zone 2531 d. + 4e snelste 2916 p.) * teletekst notering !!
Duffel (151 km.) 1363 d. 3-5-7-9-21-22-29-54-57... 23/18 pr. 1:4
Feluy (215 km.) 1279 d. 1-2-4-15-16-18-23-66-67-69-73... 27/19 pr. 1:4

Voeding

Bij aankomst van een wedstrijd krijgen de duiven op zaterdag de hele dag volle bak sportmengeling. Zondagmorgen wordt het superdieet, zondagmiddag een mengeling van kaas + pinda’s + eiwitkorrel, zondagavond een lichte mengeling aangevuld met wat maïs. Op maandag, dinsdag en woensdag wordt het ‘s morgens superdieet... op de middag de “kaasmengeling”... en ‘s avonds een mengeling die progressief zwaarder wordt naarmate de inkorvingsdag nadert.
Donderdag is het inkorvingsdag en dan wordt 4 à 5 keer per dag gevoederd. ‘s Morgens wordt het dan superdieet energy en de voederbak wordt na een uur weggenomen. Op de middag komt de mengeling van kaas + pinda’s + eiwitkorrel op het hok... om
14 u volle bak sportmengeling... en er worden nog wat meer pinda’s gevoederd. Om 15 u wordt er “snoepzaad” gevoederd... en om 16 u nog wat extra pinda’s.
Voor de minder lange vluchten (inkorving vrijdag) wordt er op donderdag hetzelfde gevoederd als op woensdag. Op vrijdagmorgen wordt het dan volle bak sportmengeling tot 12 u en om 16 u dan nog een portie snoepzaad.
Voor de voedingssupplementen trekt men ook de kaart Mariën. Op zondagavond gaat er “vismeel” met oregano-olie over het voeder. Eén maal om de vier weken gaat er “siroop” over het voeder.

Medisch

Wat de medische begeleiding betreft stelt men ook alle vertrouwen in Dr. Mariën die één maal in de 6 weken de duiven komt controleren. Het is ondertussen al twee jaar geleden dat men nog behandeld heeft tegen trichomonas. In 2015 werd er ook niks tegen luchtweginfecties ondernomen. Wanneer het echt nodig is zal men wel zijn toevlucht nemen tot medicijnen maar in 2015 was het absoluut niet nodig. Ook deze winter werd er nog helemaal niks ondernomen zeggen Co en Piet.
De jonge duiven is een ander verhaal. Tegen coli werd er behandeld met een antibioticum van Dr. Mariën en Dr. de Weerd. Tegen de one eye cold werd er gedruppeld met oogdruppels van Dr. Mariën. Soms worden er oogdruppels bij thuiskomst toegediend (Dr. de Weerd). Op maandag gaat er “Forte Vita” (kruidenzuur) in het drinken.

Binnenzicht in het hok.Hokbouw en hygiëne

Er wordt gespeeld op een vlieghok van 12 m met 3 afdelingen voor de doffers en 3 afdelingen voor weduwschap met duivinnen. Het hok voor de jonge duiven is 6.60 m lang en bestaat uit 3 afdelingen. Er staat een ondiepe volière van 80 cm over de hele lengte van het hok en die is voor driekwart dichtgemaakt met plexiglas.
Er zijn nooit problemen geweest met de hokken ofschoon die weinig zon krijgen door de bomen die er rond staan. De hokken hebben een dak van Boomse pannen waardoor de verluchting moet gebeuren. Voor de duiven is er een verluchtingspleet van 50 cm in het plafond en die is regelbaar met schuiven. Wanneer het weduwschap begint worden die zelfs iets dichter geschoven. De hokken krijgen veel licht via het dak (50 cm glas in de voorkant van het dak) en het is de bedoeling om elk zonnestraaltje mee te pikken waar mogelijk. Vroeger was er een gestuurde verluchting op de hokken maar dat werd een tegenvaller... en werd afgeschaft. Er is ook vloerverwarming op de hokken maar die wordt alleen ingeschakeld bij vochtig weer. De hygrometer staat op 75 % vochtigheid ingesteld. De hokken hebben allemaal een plankenvloer die afgetimmerd werd met berkentriplex (reukloos), dat is het beste voor duiven.
Elke broedbak is 60 cm breed en heeft een “broedhol” van 20 cm. Dit is afgeschermd en pikdonker en ideaal om de motivatie aan te zwengelen.
De hokken worden tweemaal daags gekrabd en na de inkorving van de duiven één keer per week (in de zomer) met de stofzuiger onder handen genomen. De drinkpot (ouderwetse stenen pot) wordt iedere dag met kokend water uitgeschuurd en het helpt trichomonas in bedwang te houden. De hokken werden in 1964 gebouwd, werden goed onderhouden en zijn vandaag nog in prima staat.

Kweekhok

Het kweekhok geeft onderdak aan 26 kweekkoppels en nog steeds zijn Co en Piet op zoek naar topklasse. Of het nu doffers of duivinnen zijn... het maakt geen verschil.
Primus inter Pares in de kweekstal is ongetwijfeld de lijn van het “Ultrakoppel” of Mees Doornekamp x Gebr. de Wit. Zij werden de ouders van de Olympiadeduiven “Olympic Zigo”... “Olympic Orlando” met daarnaast nog nationale asduiven en NPO-winnaars.
Een topduivin is zeker en vast “Geralda”... direct Gerard Koopman, Ermerveen uit “Kleine Dirk” x “Miss Ermerveen”.
Ook de “Limo” (Ad Schaerlaeckens) uit een volle broer van “Ace Four”, of de stamvader van het hok in Baarle-Nassau, is een echte topkweker. Enkele parels uit zijn nakweek zijn :

  • NL05/2170384 “Zoon Tonia” (“Limo” x “Tonia”) en vader van o.a. meerdere toppers bij André Roodhooft, Pulderbos.
  • NL08/1158499 “Marchino” (“Limo” x “Cornella”) werd 1e Beste Doffer van Nederland WHZB 2011 !
  • NL10/1326498 “Anita” (“Limo” x “Cora”) werd 1e Beste Duivin van Nederland WHZB 2011 ! Zij werd ook 1e Algemene Beste Duif tegen ca. 200.000 d. Werd ook Beste Duivin van Nederland over twee jaar (2011 + 2012).
  • NL08/1178747 “Zoon Limo” (“Limo” x “Cornella”) werd een topkweker op het hok van Koen Minderhoud.
  • NL14/1651219 “Hachico” (“Limo” x “Yanina” (“Zigo” x “Fortuna”) met 1e Minderhout 2804 d (snelste tegen 11052 d).
  • NL14/1651289 “Vimera” (“Limo” x “Yanina”(“Zigo” x “ “Fortuna”) met o.a. 3e St. Quentin 8335 d... 5e Feluy 2978 d... enz.

Topklasse is ook “Rico” broer “Beautifly” (Rik Hermans) die vader werd van “Platino” met 1e NPO Troyes tegen 6372 d.
Verder gooien duivin “Svetlana” (Jan Hooymans) en “Caprina” of de dochter “Di Caprio” (Dirk Van Dyck) hoge ogen op het kweekhok.
Op het kweekhok wordt er gekoppeld goed x goed en er wordt aan compensatiekweek gedaan. Ieder jaar worden de kwekers herkoppeld om variatie in de nakweek te krijgen. De kwekers brengen zelf hun jongen groot en er wordt niet gewerkt met voedsterkoppels.

De goede duif

Co Verbree : “Een duif moet goed in de hand liggen... ze moet goed gesloten zijn achteraan... en ze moet vooral een goed palmares hebben. Mijn voorkeur gaat uit naar een duif uit de middelmaat die ook stevig gebouwd is. Verder heb ik totaal geen zicht op een duif. Een duif keuren duurt bij mij 10 seconden... en dan weet ik het niet meer.
Ik hou wel van een duif die niet te tam en niet te wild is op het hok. Ik hou van slimme duiven... alerte duiven... die gehecht zijn aan hun woonbak en aan hun kroost.”

Selectie

Co Verbree : “Hier wordt er alleen op gezondheid en prestaties geselecteerd. Veel prijzen en prijzen per tiental volstaan hier niet. Iedere duif die wil blijven moet kopvliegen ! Na 5 vluchten zijn er door de roofvogels... vleugelblessures... en mindere prestaties al 15 van de 50 duiven weg. Aan het einde van het seizoen hou ik 1/3 van de vliegploeg oude duiven over die dan met 2/3 jaarlingen aangevuld wordt.
De oude duiven hebben hier altijd witte oogranden en krijtwitte neuzen en dat is te danken aan de jarenlange selectie waardoor al de negatieve kenmerken er uitgeselecteerd werden. Trouwens ik ben heel sceptisch tegenover heel wat pseudo-belangrijke zaken die nuchter bekeken helemaal niet zo belangrijk zijn.
Op zondagavond, na de wedstrijd op zaterdag, moet er al getraind worden... minimaal een half uur. Daar krijg je ook weer afvallers die dat regime niet aankunnen... en die moeten vertrekken. Zo’n aanpak kost ook veel duiven. Kortom, het is een wedstrijd en je gaat om te winnen !
De grootste concurrenten zijn mijn leeftijd en de problemen met mijn longen. Ook de roofvogels gooien hier regelmatig roet in het eten. In 2016 werden al 6 jongen en 2 oude opgepeuzeld en ook bij het binnenlopen na de vlucht geeft dat grote problemen.”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.