CÉDRIC DELBUSHAYE - 1e Nat. Cahors 8562 oude

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Petit-Réchain - Een melker... nog jong in de duivensport... die meteen een nationale wedstrijd op zijn palmares schrijft... in de duivensport kan dat ! Cédric Delbushaye uit Petit-Réchain in de buurt van Verviers lukte afgelopen weekeinde zo’n exploot. Met weinig woorden maar met des te meer daden werd hij de nationale winnaar tegen 8.562 oude duiven op Cahors.
Grootvader André was een kleine duivenmelker maar hij inspireerde de jonge Cédric om zijn kans te wagen in de duivensport. Hij debuteerde op de hokken van grootvader boven op de zolder. Maar in 2012 werd een meer moderne installatie neergepoot in de tuin en werd er van wal gestoken met heel wat ambitie.
De basis van de kolonie werd gehaald bij Thierry Jacqmotte, Lambermont... Weduwe Caro, Lambermont... Victor Andot, Visé... en Marc Olivier, Dison. Ondertussen weet onze nieuwkomer Cédric dat de duivensport staat of valt met de goede duiven. En het mag gezegd worden dat de melkers waar hij zijn duiven haalde hem goed bediend hebben.

Er wordt klassiek weduwschap gespeeld met 20 duivinnen en 15 doffers waarvan de partners thuis blijven. Jaarlijks worden er 60 jongen gekweekt... en 20 koppels kwekers zorgen voor de achterban.
De duivinnenploeg werd de eerste helft van februari gekoppeld en trok twee jongen groot. Er volgde geen tweede koppeling en er werd gestart met het opleren op een groot jong. De winnares vloog als voorbereiding Suny... Rethel... Reims... Epernay... Angerville... Gien... Melun... en dan Cahors. De duivinnen trainen aan huis slechts één maal per dag... de doffers twee keer.
Vermits vader en zoon alle twee uit werken gaan werd er gekozen voor een eenvoudig systeem van verzorging zodat ze zonder veel problemen van elkaar kunnen overnemen. Er wordt volle bak gevoederd... de doffers in een voederbak op de vloer... de duivinnen worden in hun woonbak opgesloten en worden daar ook gevoederd. Er gaat met regelmaat lookolie met biergist over het voeder... in het drinken gaat er één maal per week vitamines... op maandag is er steevast appelazijn in de drinkpot... en bij thuiskomst zijn er elektrolyten in het drinken.
Ondertussen hebben ze ook geleerd dat een goede hygiëne op de hokken een grote stap richting succes is. Goede duiven zijn belangrijk en die worden gekoesterd... maar de zwakkelingen worden ook vlot geëlimineerd. Natuurlijke selectie is belangrijk en niet de pedigree maar de uitslag telt bij de beoordeling van het eindresultaat. Als jonge duif mogen ze nog een steekje laten vallen maar als jaarling moeten ze er staan..
Het medisch luik werd zo beperkt mogelijk gehouden. Voor het kweekseizoen werd er een bezoek gebracht aan de dierenarts en op zijn advies werd er opgetreden tegen trichomonas. Er werd 1/4 Flagyl opgestoken en dit wordt om de 6 weken herhaald. Tegen de luchtwegeninfecties werd er nog niks ondernomen maar van zodra de kwaal zich manifesteert zal er met antibiotica behandeld worden.
De winnares luistert naar de naam van “La Cahors” B11/1040100 en heeft momenteel één pen gestoten juist voor het vertrek. Het is een duivin uit de kleine middelmaat... een witoger... met goede spieren en een zachte pluim... een echte fondduif zoals de kenners ze graag hebben ! Een duivin in de conditie van haar leven die Cédric Delbushaye een entree langs de grote poort bezorgde in de duivensport!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.