ANDRE ROODHOOFT - 1e Nat. Argenton 3990 oude

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Pulderbos – Andre Roodhooft voorstellen is overbodig. Hij is een van de meest gelauwerde Antwerpse duivenliefhebbers met 18 koningstitels in Union Antwerpen. Toen hij in Antwerpen letterlijk alles ontelbare keren had gewonnen maakte Andre van de nationaals zijn nieuwe uitdaging. In een dikke tien jaar wint hij nu 1e nat. Gueret ’12, 1e nat. La Souterraine ’14 (jonge), 1e nat. La Souterraine oude ’14 (1e nat. oude en jonge op dezelfde dag), 1e Olympiadeduif Nitra, 1e nat. Bourges ’17 (oude), 1e nat. La Souterraine ’20 (oude), 1e nationaal kampioen KBDB oude grote halve fond 2015, 1e nat. asduif KBDB oude grote halve fond 2015 (“Sandra”), 1e nat. Argenton ’23.

En niet te vergeten de ontelbare keren dat Andre bijna won. We denken bijvoorbeeld aan die Bourges tegen 24.676 oude die Rik Hermans op zijn palmares schreef met “Cow Girl”. Wie won toen tweede nationaal met miniem verschil (5,5 sec.) ? Dat was de “onvermijdelijke” Andre.

De hokken van Andre Roodhooft in Pulderbos.Andre: “Vijf jaar geleden was ik doodongelukkig met een tweede plaats, maar dat is weg. Nu ben ik content als een duif vroeg is. Toen onze eerste getekende van Argenton viel wisten we dat het top was. Ik zal proberen de situatie te beschrijven. Onze volledige vliegploeg zat er in: 19 oude op nest en 30 jonge duiven. Vriend Roger Bollansée was door zijn dochter gebracht om te komen letten. Op Roger kon ik vele jaren rekenen. Iedere morgen en avond kwam hij helpen. Zeven dagen per week. Maar nu is Roger drie keer geopereerd en zit in de rolstoel. Toen de duif viel was dat een adrenalineshot. Snelste van 22.827 duiven (3.990 oude + 18.837 jonge). Vorig jaar stond ik ook op de eerste nationaal maar werd nog geklopt door de overvlucht. Deze keer hadden we meer geluk. Toen het zeker was kwamen de emoties. Zaterdagavond belde Roger van blijdschap nog drie keer. Jan en Marleen Broeckx kwamen persoonlijk langs met champagne. Ook zij waren in de wolken. Dat is mooie duivensport. De winnende duivin komt rechtstreeks van hun hok.”

B22-6060477Omslagmoment

Als manager bij Natural heeft Andre miljoenen duiven in handen gehad. Voor en na de werkuren kroop hij als ontspanning op zijn duivenkot. Basis de uitzonderlijke soort van Nelles Van de Pol (Gust Hofkens) en vriend Lou Wouters. 
“Ik deed er alles voor. Als het tijd was voor de duiven was ik niet te houden. Alles moest perfect zijn. Ik zal je een anekdote vertellen. Ik gaf graag thee aan de duiven. Op een dag was ik thee aan het brouwen in de keuken toen mijn vader op bezoek kwam. Op een bepaald moment dronk hij een glas water en liet enkele waterdruppels in mijn duiventhee vallen. Voor mij was die thee niet meer perfect en ik zette een nieuwe pot. Als ik er aan terug denk schaam ik mij. Ik deed er echt alles voor. De laatste jaren minder en minder. Het omslagmoment was de verkoop van de oude duiven in 2020. Vroeger was ik superprecies. Dit heb ik niet meer. Of ik ’s morgens naar de duiven ga om acht of negen uur is niet meer belangrijk voor mij.”

Op een nestje

“Ik speel graag halve fond in Union Antwerpen. Vanaf de vierde week van mei is dit met de kleine mand. De meeste duiven vliegen vanaf Bourges het nationale programma. In de weekends dat er geen nationale wedstrijd is vliegen ze Noyon (1 nacht mand). Mijn eerste doel is proberen goed te spelen op de nationale uitslag. Lukt dit niet dan misschien provinciaal. Derde kans is in de club. Lukt dit drie keer niet heb ik gewoon slecht gespeeld. 
Naar mijn gevoel heb ik de oude dit jaar te lang verduisterd. Na Chateauroux (22 juli) heb ik de oude samen gelaten. Een week later vlogen ze Bourges. In mijn boek heb genoteerd ‘niet vroeg genoeg’. Dag van thuiskomst van Bourges drie duivinnen gelegd en de volgende dag zes duivinnen.” Niet ideaal natuurlijk. Nadien vlogen de duiven Noyon (8 augustus) en op 15 augustus opnieuw Bourges. Het werd een mooie uitslag: 51, 53, 88, 97 nat. tegen 9922 duiven (18 prijzen van 21 duiven). Op 20 augustus vlogen ze andermaal Noyon en woensdag voor de inkorving Vilvoorde. Ik lapte enkel duivinnen en jonge. Duivers lappen vind ik minder belangrijk. 
Op Argenton vliegen de duiven mijn mooiste uitslag van het jaar: 1, 10, 20, 21, 28, 48 nat. 3990 oude (14 prijzen van 19 duiven). De jonge vliegen 15 op 30. De nationale winnares vertrok op kleine jongen van vier dagen. Deze gaat nooit meer in de mand. De stand van de Argentonploeg was van gekipte eitjes tot jongen van vijf à zes dagen. De eerste jongen van de Argentonploeg zijn gisteren (zaterdag) geringd. Er is nog één nationale vlucht en ik ga proberen. Plan is om volgende week als de duiven stouwen de duivers overdag bij de jonge te laten en de duivinnen ’s nachts.” 
De duiven worden bijgelicht van 6:00 tot 10:00 en van 17:00 tot 22:30. Het eten is vrij licht. Andre kapt zes potten Dieet en twee potten Sport in de emmer en bevochtigt deze met oregano-olie, sedochol en ijzer. Dat krijgen ze op de dag van thuiskomst en de dag nadien. Daarna wordt overgestapt op Sport.
De duiven zaten te blinken in hun vel. De jongen werden door Andre samen gelaten tot zondag. Zondagmiddag gingen ze apart en kregen een bad. 

B22-6060477Voor- en nadelen totaal weduwschap

“Ik schrijf veel op. De vliegers zijn gekoppeld op 28 december. Ze brachten een nest groot. Toen de jonge duiven twaalf dagen waren zette ik de duivinnen van het hok en brachten de duivers hun jongen groot. Oude en jonge duiven werden verduisterd. Vanaf maart komen de oude af en toe buiten. Gelukkig hebben we hier geen last van de havik en de slechtvalk. De elektriciteitsdraden op korte afstand van het hok waren een veel groter probleem, vooral bij de jongen. Dit zorgde voor onvermijdelijke verliezen. Nu de draden weg zijn heb ik minder verlies. Tweede voordeel: minder kweken. Mijn kwekers zitten al twee maanden los.”
De eerste kampioenschappen van ’23 zijn intussen bekend. In Union Antwerpen is Andre 1e algemeen kampioen halve fond (oude, jaarse en jonge samen). In de zone Oost 2e kampioen oude, 1e kampioen jaarse en 1e asduif jaarse. De jonge deden het dit jaar minder.
“Heel mijn carrière speelde ik weduwschap met thuiszittende partners (duivers en duivinnen) maar in 2022 schakelde ik over op totaal weduwschap. Ik denk dat klassiek weduwschap iets beter is maar veel meer werk. Door het afhaken van Roger en na enkele operaties aan mijn rug moet ik opletten. Daarom minder werk. Gelukkig heb ik vriend Leo voor het zware labeur.
Tot vorige week was ik niet supertevreden over het seizoen maar, en dat is het spannende aan duiven, het kan snel veranderen. De kampioenschappen raakten bekend en die reuze-uitslag op Argenton telt ook.”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.