ANDRE ROODHOOFT - 13x KONING en 6x KEIZER UNION !

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Pulderbos - Decennia lang hield het record van 11 koningstitels in Union Antwerpen stand ! Heel wat grote namen beten hun tanden stuk op dit pronkstuk in de Antwerpse duivensport. Niet meer te evenaren wisten insiders met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid !
Das war einmal ! Ondertussen belandde dit prestigieus record al enige tijd in de prullenmand. André Roodhooft (66) prikte vorig seizoen zijn twaalfde koningstitel op de tabellen ... dit seizoen haalde hij nummer dertien binnen... en schreef hij zijn 6e keizerstitel op de Uniontabellen !

2012 een superjaar !

Andre Roodhooft vatte het seizoen 2012 aan met 40 weduwnaars... 20 duivinnen op weduwschap ... 140 jonge duiven... en 20 kweekkoppels. André houdt niet van grootspraak maar het werd het beste seizoen van de laatste decennia... misschien wel uit de ganse carrière. De vraag brandt dan op de lippen... "wat doet een door de wol geverfde melker dan om zo'n spetterend seizoen op de tabellen te zetten ?"
"Vraag me niet waarom ik in 2012 een superjaar kende... ik heb er geen verklaring voor. Alles ging beter dan anders ... alles ging als vanzelf. De duiven trainden als vanzelf... ik had veel minder de vlag nodig... en de conditie kwam sneller en bleef het ganse seizoen.
Er wordt zo weinig mogelijk medicatie gebruikt maar wanneer er iets hapert heb ik het rap gezien. Wanneer ik vermoed dat er iets aan de hand is wordt er meteen 2 dagen antibiotica tegen luchtwegeninfecties ingelast.
Het is in feite heel simpel... coccidiose en wormen mogen gewoon niet op een goed hok. Paratyfus is beheersbaar... na het seizoen wordt er gekuurd... en dan volgt er al dan niet een inenting. Trichomonas hebben de meeste melkers onder controle. Wanneer er iets hapert dan is het bijna altijd de kopzieken of luchtwegeninfecties.
Veel zuurstof op je hok is zeker een must. Op ieder hok zitten er "verklikkers"... of duiven die als eerste de symptomen laten zien van een kwaal die op komst is. Duiven die niet echt goed meer trainen... duiven die wat ingetrokken zitten... duiven met de minste conditie... die moeten in het oog gehouden worden. Wanneer zo'n "flikkerlichtje" aangaat moet er direct en adequaat ingegrepen worden en elke aarzeling kan fataal zijn.
Ik ben zeker geen voorstander van "blinde kuren" maar helemaal zonder gaat het niet. Ik kom geen jaar rond zonder een drietal keren "iets te doen"... en meer bij de jonge duiven dan bij de oude duiven.
Al heel mijn carrière lang hou ik een dagboek bij over de gebeurtenissen van de dag... over wat doe ik... wat zie ik ... hoe handel ik. Ik kijk heel dikwijls in mijn notities en probeer dan op dezelfde manier te handelen zoals ik deed in de aanloop naar de successen uit het verleden.
In 2011 speelde ik de eerste zeven bij de jonge duiven in St. Job... en mijn zevende jonge duif klasseerde zich als 106e op de nationale uitslag. Ik volgde nauwgezet de voorbereiding van het jaar voordien... maar die wedstrijd werd de slechtste van het seizoen 2012. Bij mij is het meestal zo dat wanneer ik veel verwacht het meestal tegenvalt. In de duivensport valt er moeilijk een lijn te trekken... men moet het in de vingers hebben... en vooral kunnen oordelen en beoordelen.
Ik herinner me nog Lou Wouters uit 's Gravenwezel... een melker die bij mijn weten nooit geld verloren heeft in zijn hele carrière. Een melker die een "goed zicht" had op een duif in de hand. Je moest hem niet spreken over medicamenten... verbandcirkel ... of correlatie...voor hem was dat Latijn. Maar je moest er maar eens tegen spelen in het weekend dan wist je meteen hoe de vork aan de steel zat. Veel melkers zijn sterk in de theorie ... maar vallen door de mand in de praktijk.
De Gebr. Janssen kenden niet veel meer dan dovenetel en kopersulfaat... maar ging er maar eens tegen spelen in hun gloriejaren."

Blij met nationale overwinning

De carrière van André Roodhooft... duivenkronieker bij de genade Gods ... en boegbeeld van de provinciale en nationale duivensport werd op alle niveaus gelauwerd ! Toch vertoonde zijn palmares al die jaren een hiaat. Maar dit seizoen kwam daar verandering in want op de afsluitende nationale wedstrijd uit Guéret zette hij met veel bravoure de zege tegen 3415 oude duiven op zijn palmares. En of hij blij was ?
"Ik was er al meerdere keren heel kortbij geweest... 2e nationaal Bourges... 3e nationaal Bourges... 1e semi-nationaal maar juist dat tikkeltje geluk ontbrak me steeds. Op Guéret viel de puzzel perfect in elkaar en bezorgde mijn "Gueretje" mij de eerste nationale overwinning van mijn carrière. Een van de mooiste momenten uit mijn loopbaan... zeker toen men mij de volgende morgen opbelde met het heugelijk nieuws dat ik voor de dertiende keer Koning van Union Antwerpen werd.
Maar toch loert tegenslag achter ieder hoekje. Gisteren vloog mijn beste jonge duif ... 11 prijzen op 15 inzetten... zich keidood tegen de hoogspanning. Ik heb doorheen de jaren zo'n zaken leren relativeren maar plezant is natuurlijk iets anders. Om maar te zeggen hoe relatief alles is... vreugde om het succes... spijt om het verlies van een goeie duif."

Anders dan vroeger !

"Met deze nationale overwinning heb ik zeker een van mijn voornaamste objectieven verwezenlijkt. Maar deze nationale zege zal zeker geen afbreuk doen aan de motivatie waarmee ik jaarlijks in de arena stap. Ik ben nog steeds gemotiveerd... ik wil nog altijd winnen ... zij het dan op een andere manier dan vroeger. Door die vele jaren in de duivensport heb ik wat eelt op mijn ziel gekregen. Vroeger was ik ziek wanneer er een duif verloren ging. Dat ben ik nu niet meer ofschoon ik het jammer vind om een kampioen te verliezen. Ik probeer de zaken veel simpeler te houden dan vroeger want heel wat van die wetmatigheden in de duivensport zitten alleen bij de duivenmelkers tussen de oren. Waar vroeger alles tot in de puntjes geregeld was en alles volgens het boekje moest gebeuren... daar ben ik van afgestapt. Ik rij nog een paar keren per week naar het Kweekstation... ik neem mijn late jongen mee... en los ze daar uit de "verkeerde" richting. Vroeger was dat zondigen tegen de regels ... nu gebeurt dat probleemloos.
Ik heb ook geen website... ik maak geen reclame... ik wil alleen goed spelen met de duiven. Punt andere lijn !
Tijdens de kalme periode (winter en herfst) en wanneer de grootste rui achter de rug is (kleine pluimpjes)... zo eind oktober, begin november... gaan zowel vliegdoffers als vliegduivinnen allemaal in de volière. Ze komen dan tot 20 maart niet meer los en moeten het stellen met een ruimengeling ... zuiver water... grit... piksteen ... en vitamineral. Vanaf Nieuwjaar wordt het dan zuivering tot de eerste koppeling op 1 april. Op die manier wordt gepoogd om de natuurlijke weerstand wat aan te scherpen"

Strenge selectie

André wint heel graag kopprijzen maar probeert toch bij voorkeur zijn duiven te ziften op regelmaat. Dat komt goed uit voor de kampioenschappen en dat was ook zo in 2012. Het kampioenschap voor oude duiven wordt gespeeld met de 4 eerstgetekende duiven over 12 wedstrijden. Van de 48 mogelijkheden wonnen zijn 4 eerstgetekende duiven zo maar eventjes 45 prijzen met 4x een 1e prijs. Dit mag wel een voorbeeld van regelmaat genoemd worden.
"Een jonge duif moet minstens 60 à 65 procent prijs vliegen... met kopprijzen maar vooral ook regelmaat. Ik had een jonge duif die tweemaal een 1e prijs won begin dit seizoen maar die daarna onregelmatig presteerde. Zo'n duif moet hier vertrekken want dit verstoort de regelmaat.
Op het einde van 2012 blijkt dat ik in de loop van het seizoen te onstuimig met de hakbijl gezwaaid heb want aan het einde van de rit heb ik niet voldoende jonge doffers meer over om de vrijgekomen plaatsen op het weduwnaarshok op te vullen. Ik ben nu een ploegje late jongen aan het opleren dat voor 2013 de gaten zal moeten opvullen."

Geen geloof in graan en water !

“Het zou een gebrek aan realiteitszin zijn moest ik beweren dat je in de actuele duivensport nog je mannetje kunt staan met graan en water. Maar het is wel zo dat je met een minimum aan medicijnen nog succesvol met de duiven kunt spelen. Sommigen overdrijven... maar ik durf er mijn hand voor in het vuur steken dat hokken die jaren aan de top staan niet overdrijven met poedertjes en pillen ! De beste seizoenen uit mijn carrière... ik heb ze gerealiseerd zonder wangedrag i.v.m. geneesmiddelen !
De oude duiven kwamen uit de volière rond 20 maart... er werd niet vroeg gekweekt... ze werden op 1 april gekoppeld... en na 5 dagen broeden begon het weduwschap. Vanaf het moment dat ze op het hok kwamen tot het einde van het seizoen kregen ze geen enkele dag zuiver water ! Steeds werd er een soeplepel Naturaline en een soeplepel appelazijn in 1 liter drinkwater gemengd... met uitzondering van de dagen dat er medisch behandeld werd of dat er vitamines verstrekt werden.
Vanaf 20 maart werd er gedurende 7 dagen behandeld tegen trichomonas... en vervolgens om de 2 à 3 weken een ondersteunende behandeling tegen tricho van 1,5 à 2 dagen. Vele duizenden duiven zijn gedurende mijn loopbaan in het Kweekstation door mijn handen gegaan... dat is een groot voordeel... en ik heb het heel snel door wanneer de conditie vermindert. Want wie de plaag te lang laat woekeren maakt veel kans om dat seizoen de trein niet meer op de rails te krijgen. Zoals hoger gezegd het zijn de luchtwegeninfecties die de grote boosdoener zijn.
Toch geen planmatige aanpak van de “kopziekten”... maar eerder op het gevoel als duivenmelker. Dat betekende doorgaans 2 à 3 keer per seizoen een behandeling van een paar dagen met de combinatie van “Ornisol” en “Belga Tai”. Wormen... coccidiose... en trichomonas hebben de meeste melkers onder controle. Wanneer er iets hapert kun je met bijna honderd procent zekerheid zeggen dat het probleem zich situeert bij kop + luchtwegen. Wanneer het warm en lastig is moeten de luchtwegen zuiver zijn anders loopt het gegarandeerd verkeerd.
Op dinsdag worden vitamines en sedochol verstrekt via het drinkwater... en op woensdag en donderdag verse look + Naturaline + appelazijn. Ook bij de jonge duiven is een dergelijke aanpak voorzien... maar bij de piepers wordt wel een keer meer behandeld tegen luchtwegeninfecties.
Maar het is een wetmatigheid in de duivensport dat een seizoen met weinig geneesmiddelen doorgaans een topseizoen is wat de resultaten betreft. En nog dit... look heeft dezelfde werking als antibiotica ! Geloven of niet... met verse look in de drinkpot haal je de topconditie op je hok !
Na de laatste wedstrijd van het seizoen worden alle duiven gedurende 10 dagen behandeld tegen paratyfus met Baytril. Na een seizoen in de manden is het mogelijk dat de duiven
lichtjes besmet zijn met paratyfus maar je kunt het niet merken. Wanneer de rui zijn intrede doet verzwakken de duiven en kun je af te rekenen krijgen met een paratyfusuitbraak. Daarom behandelen na afloop van het seizoen... en inenten in het voorjaar.”

Het kweekhok

"Van de 20 koppels op het kweekhok zijn er 30 duiven die goed gevlogen hebben... veel asduiven ... veel kopprijzen. De rest zijn zusters en broers van deze duiven. Bij mij op het kweekhok is het een "geleide vrije koppeling" waarbij ik te dichte inteelt probeer te vermijden. Goede kweekkoppels blijven hun hele leven samen... bij de andere worden de partners om de twee jaar gewisseld. Wanneer ze gedurende twee jaar niks waardevol op de wereld gezet hebben dan worden deze duiven geëlimineerd. Een duif zonder goed model geraakt evenmin op het kweekhok.
En toch... ofschoon het hier een zwaar geselecteerd kweekhok betreft... worden er in verhouding weinig goede duiven op de wereld gezet. Koppels die alleen maar goede duiven geven ... ik heb er zo geen enkele op mijn kweekhok.
Een goede jonge duif wordt hier door de band ook een goede jaarling ... en ook een goede oude duif. Een middelmatige jonge duif kan ook nog uitgroeien tot een goede oude duif. Zo gemakkelijk... of zo moeilijk is duivensport."

Enkele uitslagen 2012

 19.5 Dourdan    1051 jl. 2, 4, 5, 11, 16, 34, 44, 45, 76, 87, 104, 117, 188, 197, 231, 268, 326, 347 (18/21)
 23.6 Melun  750 jl. 1, 4, 5, 15, 16, 19, 26, 70, 71, 75, 78, 80, 83, 105, 108, 124, 143, 156, 198, 200, 201, 223 (22/27)
 23.6 Montlucon   101 o. 1, 4, 5, 16 (4/4)
30.6 Argenton  665 jl. 7, 14, 18, 26, 29, 31, 42, 54, 59, 70, 85, 104, 128, 129, 159, 181 (16/21)
07.7 Dourdan  496 jl. 1, 2, 14, 26, 27, 79, 97, 112, 116, 131, 137, 148, 163 (13/19)
  180 o. 1, 4, 8, 9, 33, 34, 48, 62, 64, 79, 112, 117, 118, 122, 128, 167, 177, 194, 215, 241, 244, 245, 247, 298, 327, 334 enz. (42/67)
15.7 Orleans    2088 jo. 2, 4, 7, 10, 14, 18, 21, 22, 56 (9/11)
 22.7 Noyon 975 jo. 4, 6, 11, 13, 21, 28, 44, 45, 55, 56, 59, 61, 71, 84, 86, 90, 94, 102, 112, 128, 136, 149, 171, 172, 175, 208, 212, 242, enz.(30/34)
29.7 Bourges  5333 jl. 17, 67, 87, 96, 101, 144, 297, 342, 446, 499, 507, 538, 658, 661, 725, 765, 768, 813, 848, 1059, 1070, 1199, 1226 (23/27)
  12.532 jo. 2, 19, 90, 273, 313, 371, 424, 506, 609, 624, 673, 810, 1102, 1256, 1369, 1580, 1629, 2386, 2493, 2574, 2827 (21/35)
18.8 Blois  289 jo. 1, 4, 6, 29, 30, 46, 82, 89, 91 (9/14)
08.9 Gueret Nat. 3415 o. 1, 80, 126, 140, 141, 190, 213, 299, 322, 415, 464, 493, 523 (13/19)

 

Kampioenschappen Union Antwerpen 2012

 Keizer Union Antwerpen 2012
 (koning 2005 – 2006 – 2007 – 2008 – 2009 – 2010 – 2011 – 2012)
 Koning Union Antwerpen 2012
 Algemeen kampioen halve fond Union Antwerpen
 Kampioen oude duiven halve fond Union Antwerpen
 Algemeen kampioen halve fond “De Snelle Vlucht” Zoersel
 Algemeen kampioen kleine fond “Fond 2001” jaarlingen

VADER : 04-6250335 “Tom”
Broer Nestpenner
 2e Asduif Union Antwerpen 2005
 1e Asduif Union Antwerpen 2006
G.V. : 96-6296463
 1e Toury 556 d.
 3e Dourdan 482 d.
 8e Dourdan 379 d.
 12e Dourdan 1139 d.
G.M. : 02-6303373 “Zuster van 036”
 “036” was 1e Asduif Union Antwerpen 2001+2002
MOEDER : 03-6355923
 Super kweekduivin
 G.V. : 00-6101141
 Lijn Hofkens via Nelles van de Pol
 G.M. : 93-6681610
 Uit Super Kweekkoppel

BE07-6295038
B07-6295038

 1e Asduif Fond Union Antwerpen 2010
 Wint 46 prijzen

1e Etampes    1.161 d.
 1e Bourges    510 d.
 30e Nat.   22.476 d.
 10e Nat. Argenton   5.034 d.
 18e Prov. Heidelberg   10.451 d.
 22e Prov. Bourges   2.468 d.
 24e Prov. Chateauroux  2.412 d.
 24e Interprov. Bourges  844 d.
 37e Nat. Zone B Chateauroux 6.149 d.

VADER : 99-6256036 “De 036”
Hofkens, Merksplas
 4e Asduif Union Antwerpen ‘00
 1e Asduif Union Antwerpen ‘01
 1e Asduif Union Antwerpen ‘02
G.V. : 97-6463999
G.M. : 97-6463435
MOEDER : 05-6381252 “Dochter Superkoppel”
G.V. : 01-6153949
 Hok Engels, Putte
 Superkweker
 Kleinzoon van “Den 31”
G.M. : 03-6355571
 Super kweekduivin
 Lijn Hofkens via Nelles Van De Pol

 Gueretje

VADER : 97-6463999
 Vader van “036”
G.V. : 87-6439531
 Blauwe Kweker Van De Pol, Weelde
G.M. : 87-6439549 “Het Goed Kweekduivinnetje”
MOEDER : 06-6201013
 Hofkens-Wouters
 2e Chateauroux 509 d.
 7e La Souterraine 218 d.
 8e Quievrain 265 d.
 9e Bourges 428 d.
G.V. : 99-6482206
 Lou Wouters, ’s Gravenwezel
G.M. : 00-6101019
 Lijn Hofkens, Merksplas
 Via Nelles Van De Pol
 Lijn Janssen, Arendonk
 39e Nat. Zone B Argenton  3.761 d.
 52e Nat. Zone B La Souterraine 1.629 d.
 53e Prov. Issoudun   1.619 d.
 53e Prov. Chateauroux  2.179 d.
 62e Nat. La Souterraine  4.778 d.
 75e Nat. Zone B Argenton  3.785 d.
 86e Nat. Zone B Limoges  4.331 d.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.