WINNAARS ORLEANS - Fondclub Zuid-Nederland

De winnaars van Orleans: Henri, Pieter & Geert de Lau | Adrie Thijs & ZoonLouis Stabel & Zoon

Orleans, 16-09. Dit attractieconcours, gesponsord door Fondclub Zuid-Nederland, bracht in totaal 8991 duiven ingekorfd door 650 liefhebbers aan de start. Die mochten vanaf 8.45 u de strijd aan gaan om de eer en zeker ook om de mooie gratis extra prijzen van de FZN. 

Op het traject stond een westzuidwestenwind en hier en daar een stevige bui zorgde ervoor dat het niet voor alle duiven van een leien dakje ging. Het overkoepelende concours stond ruim veertig minuten open. In Afdeling Zeeland waren de prijzen op ongeveer zeventig minuten verdiend. Oost Brabant pakte zijn kansen in de overkoepeling en Comb. H. en P. en G. de Lau uit Eersel voerde de Oost-Brabantse kopgroep aan en finishte als eerste van het totale concours met 1518 m./min. In Brabant 2000 namen L. Stabel en Zn., uit Goirle de plaatsen een en twee voor hun rekening tegen 5110 duiven. Hun eerste duif haalt 1484 m./min., goed voor de eenentwintigste plaats in de overkoepeling en de eerste Zeeuwse duif van Adrie Thijs uit Heikant vliegt 1478 m./min, en pakt de achtendertigste prijs in de overkoepeling. 


HENRI, PIETER & GEERT DE LAU
1-10-16 Interprov. Orleans 8991 d. FZN

Henri, Pieter & Geert  de Lau stunten opnieuw

Eersel – Op het afdelingsconcours uit Sens van 14 dagen geleden, haalden vader Henri en zonen Pieter en Geert al uit door tegen 2865 jonge duiven de prijzen 1, 2 en 4 te winnen. Afgelopen zaterdag op de interprovinciale Orleans deden ze dit nog eens over door 1, 10 en 16e Interprov. te winnen tegen 8991 d.

De hokken in Eersel.Na het afschaffen van de Nationale Derby der Junioren in Nederland afgelopen winter, was er hoge nood aan een “echte” vlucht voor jonge duiven. Eéntje waar alle jonge duivenspelers zonder twijfel een heel jaar naartoe leven zoals vroeger de nationale Orleans met meer dan 100.000 duiven aan de start. 
Zeeland speelde enkele weken geleden al samen met de “kustprovincies” Zuid- en Noord-Holland een vlucht uit Fontenay, voor de liefhebbers uit Afd. 2 (Midden-Brabant) en Afd. 3 (Oost-Brabant), was het zelfs nog langer op een houtje bijten. Waar er vroeger drie “grote” vluchten uit Orleans, Bourges en Chateauroux gevlogen werden, moesten de liefhebbers in Oost-Brabant het nu stellen met 4 midfondvuchten vooraleer de degens echt gekruist konden worden op Orleans, terwijl Afdeling 2 al eens Orleans vloog op 2 september.
Onder impuls van de Fondclub Zuid-Nederland werd er door de 3 zuidelijke afdelingen (Zeeland en Midden en Oost-Brabant) alsnog een vlucht uit Orleans georganiseerd met speciale sponsoring en gezamenlijke lossing.
Op 16 september werd om 8u45 het lossingssein gegeven voor de bijna 9.000 duiven uit de 3 afdelingen. Uiteindelijk bleek dat de snelste duiven vooral in het westen van Oost-Brabant vielen, en ook de regio Tilburg speelde nog een aardig deuntje mee. 
Winnaar van het concours werd de Eerselse bakkersfamilie De Lau, ofwel vader Henri en zijn zonen Pieter en Geert. 
Op het afdelingsconcours vanuit Sens (379 km) van 14 dagen geleden, haalden vader Henri en de zoons Pieter en Geert de Lau al uit door tegen 2865 jonge duiven met de prijzen 1, 2 en 4 aan de haal te gaan. 
Voor Orleans zette met name Geert de jonge garde nog eens op scherp en opnieuw werd er gestunt. Tegen de 2712 jonge duiven van het afdelingsconcours pakte de combinatie met 1, 10 en 16 opnieuw de overwinning en 3 duiven rats aan de kop. Maar ook in de Fondclub Zuid-Nederland, tegen 8.991 jonge gaan ze lopen met de prijzen 1, 10 en 16 !
Henri: "Natuurlijk hadden we nu ook hoge verwachtingen - onze Pieter zei donderdag na het inkorven nog “als we ooit kans hebben, is het dit jaar” - maar die werden ’s morgens tijdens het verloop van de vlucht Laon wat getemperd. Er werd begonnen met de 36e prijs tegen 540 j.d. en dat was behoorlijk minder als we de laatste weken gewend waren. Uiteraard waren de beste duiven (o.a. 1-2-4e Prov. Sens) mee naar Orleans, maar toch. We stonden gedrieën tijdig bij de hokken en omdat er nog steeds duiven nakwamen van Laon, werd er al verschillende keren één van de lokduifjes uitgegooid. Opnieuw kwam er een van de nakomers aan... maar op hetzelfde moment verscheen er heel hoog in de lucht een tweede duif die naar beneden dook. Met zijn drieën waren we er van overtuigd dat dat er eentje van Orleans moest zijn... en jawel hoor, het duurde even voor het blauwe duivinneke NL17 /322 beneden was en via het rennetje op de klep belandde. Ze drukte een tijd af van 13.43. 56 en behaalde op een afstand van 453 km een snelheid van 1518 m.p.m."
Omdat de familie nog niets van de naaste concurrentie gehoord had, wisten ze dat het opnieuw om een vroege duif ging. Het antwoord kwam ruim vijf minuten later toen hun tweede duif al gearriveerd was. De naaste concurrenten waren opnieuw geklopt en naarmate de tijd vorderde en ook de achtervlucht het niet meer kon winnen, werd steeds duidelijker dat het jongeduivenseizoen met de overwinning en drie kopduiven een nieuwe bekroning kreeg.
Ondanks het slechte weer van de afgelopen week kwamen de duiven elke dag los. Ze trainden goed, 2x per dag vlot een uur, en van dat uur waren ze toch een hele tijd uit zicht. 
Om de puntjes op de i te zetten werd er voor Orleans 3 dagen gekuurd voor de kop en alle duiven werden 3x gedruppeld, vooral Geert stak er veel tijd in. De laatste weken probeerde Geert ook de jongen nog wat extra te motiveren. Her en der werden hoekjes gemaakt en broedschotels gezet. Zo ook voor Orleans, en de jongen werden al samen gelaten rond 15u30 zodat ze zich samen nog goed konden vermaken tot ze ingekorfd werden rond 19u, 19u30.

NL17-3742322 "Dolle Mina"

Is een blauwe duivin (zie pedigree) met de ring NL17-3742322. Ze werd ondertussen omgedoopt tot “Dolle Mina”. Geert: “Ze draait net als een doffer en zit je echt op te wachten voor de deur als je het hok inkomt. Dat was echt haar hoekje, waar ze iedereen wegjaagt. Sinds enkele weken, sinds we hoekjes maakten en schotels zetten, is ze ook aangepaard met een doffer, die ook zijn eigen hoek heeft. Maar haar hoekje bleef heilig, niemand mocht daar in de buurt komen.”
De tweede duif (10e van 8991 d.) is 100% van Jan en Rik Hermans, sterk ingeteeld naar de basislijnen “Jaarling” x “Janssen”), terwijl de 3e duif (16/8991) komt uit “Zoon Nitro” (“Nitro”, gekweekt door Leekens-Hermans, was 1e Nat. Asduif jeugd en werd later één van de stamduiven) x “Dochter 53”.
Die “53” (zoon stamkoppel “Jaarling x Janssen” van Jan & Rik Hermans en Miel Van den Branden) is trouwens een fantastische kweker en vader van “Dolle Mina”. Echter, hij is ook grootvader van “Irma” die 1e Prov. Sens Afd. 3 2865 d., 2e Quievrain 2981 d. en 3e Vervins 1670 d. won de laatste 3 weken. Ze ging als 1e get. naar Orleans, maar kwam net na de prijzen en was ondertussen volop in de rui gevallen. 
Ook frappant is dat de 2e Orleans 8991 d. van Will en Dirk Geudens ook een kleinkind is van deze “53” net zoals hun 1e NPO Blois 5186 d. in 2010 ! 

Het jonge duiven seizoen dat in Eersel matig startte kwam in de lift vanaf de derde week nadat de jonge garde gescheiden werd. De vorm nam toe en het groeide uit een “stuntseizoen”. Eentje dat Henri, Pieter en Geert niet makkelijk zullen vergeten, en zeker naar meer smaakt. Mannen een hele dikke proficiat. 

P.V.B.


ADRIE THIJS & ZOON 
1e Prov. Orleans 1201 d.

Adrie en Ria Thijs pakken de 1e op Orleans tegen 1201 duiven in Afdeling Zeeland.

Adrie Thijs pakt zijn twintigste provinciale overwinning.

Vorige week won de familie Thijs uit Heikant de provinciale vlucht uit Pointoise voor de jonge duiven. Dat was de negentiende provinciale overwinning uit hun duivensport carrière. Aangezien hun jonge duiven de vorm goed te pakken hadden schreef ik toen ‘op naar de twintigste provinciale overwinning’. En dat lukte met de winst op Orleans.
Adrie speelt zijn jongen ook gescheiden. Voor het inkorven komen ze altijd bij elkaar. Na te zijn verduisterd worden ze vanaf half augustus bijgelicht, alleen ’s avonds tot 22.15 u.
De winnende duif is de NL17-3706257 “Erna” een geschelpte duivin. Ze is als ei bekomen van Etienne Meerschaert uit Kemzeke een goede vriend van Adrie, waar hij op zondag vaak naar de aankomsten uit Noyon gaat kijken. 
Haar vader is de NL15-1838870 rechtstreeks van Hans Dekkers.
Haar moeder is de 15-4172038 een grijze duivin die prima vloog als jonge duif.
NL17-257 Erna” won eerder Peronne 7507-8, Roye 5390-38, Pont St. Maxence 5529-91, Roye 6016-1195 en nu Orleans 1201-1 na een minuutje blijven vliegen bij aankomst met een vreemde duif. Ruim een minuut later arriveerde nummer twee en dat is de NL17-3706272 een blauwe doffer.
Zijn vader is de NL11-3054818 van Hans Dekkers
Zijn moeder is de NL16-3610094 eigen ras Thijs en een kleindochter van stamduif “Den Asdoffer” De NL17-272 won eerder Roye 5390-33, Pont St. Maxence 5529-208, Pointoise 2625-231 en Niergnies 3420-431 en nu Orleans 1201-2. Proficiat.

Marcel Buijsse


LOUIS STABEL & ZOON
1e & 2e NPO Orleans 5110 d. - 1e & 2e Prov. Creil 7034 d.

Louis Stabel & zoon sluiten seizoen 2017 sensationeel af.

Al jarenlang behoren Louis en Eugene Stabel uit Goirle tot absolute top in de Midden-Brabantse duivensport. De laatste jaren kloppen ze ook op de deur van de nationale top en met de prestaties van afgelopen weekend, mogen we rustig stellen dat deze deur definitief is open gegaan. Zoals Eugene zelf mooi omschrijft, is het voor veel mensen een droom om een eerste te spelen in de afdeling Brabant 2000. En als je dan in het afsluitende weekend van het seizoen zowel op de natourvlucht Creil, als de voormalige nationale jonge duivenvlucht vanuit Orleans de plekken 1 en 2 bezet van de gehele afdeling, mag je rustig stellen dat er meer dan een droom in vervulling is gegaan.
Het begon op zaterdag 16 september met de kraker vanuit Orleans. Ondanks dat dit dan niet meer de nationale Orleans is, werden er in totaal 5110 jonge duiven gelost van de afdeling Brabant 2000. Louis en Eugene hadden 105 jonge duiven ingekorfd en de verwachtingen waren zeer hoog gespannen. In de week voor Orleans hadden ze alles op alles gezet om de grote ploeg jonge duiven te motiveren middels het onderschuiven van jonkies, of het iedere dag bijleggen van een eitje. Deze inspanning werd meer dan beloond met de plekken 1, 2, 8, 30, 37, 40, 43, 44, 45, 47 enz en 52 prijzen.
Als eerste arriveerde de 17-3730928. Dit kleine krasduivinnetje zat op haar eerste nestje en dit bleek voor haar een topmotivatie te zijn. Tot voor zaterdag had ze slechts 1 prijs gewonnen. Het weekend voordien werd ze in tegenstelling tot de tweede prijswinnaar niet gespeeld, maar gelapt op 50 km. Ook op dinsdag werd ze gelapt, dit zelfs tweemaal op 50 km. Haar vader is de late AS rechtstreeks Ad Schaerlaeckens en haar moeder is een volle zuster van Esmee, de absolute topduivin van het hok Stabel. Een vol zusje van de 928 speelde op deze Orleans de 7e afdeling Oost-Brabant van 2712 duiven.
De tweede prijs werd opgeëist door de 17-3730941, Liselotte, genoemd naar het derde kleinkind van Louis en Annet. Zij is een volle zus van Romy, 1e nationale asduif natour 2015. Haar vader is de Wouwer 662, uit twee rechtstreekse duiven van Gaston Van De Wouwer via goede vriend Bart Verbeek uit Poppel. Haar moeder is Gertje, topvlieger op het hok Stabel en in de kweek blijkt ze ook fenomenaal te zijn. Zij komt van Gert van de Bogaard uit Rijen en is een kruising van Koopman x Verhoeven. Liselotte ging als een bolletje de mand in op een nestje van wel 5 eitjes. Zij werd de week voor Orleans wel ingekorfd op Peronne en heeft de nacht overstaan dat weekend blijkbaar goed verteerd. Op de 8e plek zien we de 17-888 welke naast deze topprestatie kampioensduif midfond in rayon 4 werd. Ook hij stamt weer uit de haast gouden kweeklijn Esmee. 

NL17-3730928 "Orleanske"

In de week voor inkorving was het weer niet al te best. Tussen de buien door werden de duiven losgelaten en op dinsdag gelapt. De winnaar zelfs tweemaal. Op advies van Jan van Wanrooy van firma Belgica De Weerd, welke de heren Stabel bijstaat met medische adviezen, werd er twee dagen een mix van enkele luchtwegproducten in het drinken gedaan. Daarnaast kregen ze volop vliegvoer gemixt met vetrijkvoer en eenmaal olie met Belgabac over het voer. 
Na Orleans moesten de duiven van Creil thuiskomen. Het feest werd helemaal compleet toen bleek dat ze ook op Creil, de laatste natourvlucht, de eerste en tweede prijs tegen 7034 d. wonnen. Het waren de duivinnen 16-598 en 16-649 welke op Creil voor het mooie weer zorgden. Met 66 duiven in concours en 50 prijzen werd het seizoen in stijl afgesloten. Deze twee duivinnen zaten beide op een jong van een dag of 6 bij inkorving. Iedere vlucht zijn ze dit jaar de mand in geweest, eerst op weduwschap en op de natour op nest. Tijdens deze natour werden ze iedere week twee tot driemaal op 50 km gelapt. 
In huize Stabel is duivensport absolute topsport. Niets is hen teveel. Met drie personen, ook vrouw des huizes Annet is zeer actief, is het van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat duiven. Louis is sinds deze zomervakantie met pensioen, maar grapte dat hij de laatste weken harder heeft moeten werken dan op de school waar hij tot voor kort werkte. Louis, het is het waard geweest. 

Rodger

NL16-3630598

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.