Liefhebber:
Onderwerp:
Dordrecht – Het prachtige Dordrecht is de vijfde grootste gemeente van de provincie Zuid-Holland. Van oudsher speelt deze stad een belangrijke rol in de aan- en afvoer van goederen en staat het bekend als handel- en stapelplaats, een plaats waar exportgoederen worden verzameld om verder te kunnen worden verhandeld. Door de samenkomst van de drie rivieren de Beneden-Merwede, de Noord-Maas en de Oude Maas is het een van de drukst bevaren rivierenknooppunten van Europa.
Het is zeker dat de familienaam Van de Merwe voortkomt uit de rivier de Merwede wat zoiets als moerasbos of moeraswoud betekent. Aan de Noordendijk, eerder gezegd onder aan de Noordendijk woont Nathalie samen met haar man Peter en dochter Gwen in een prachtig onderkomen omgeven door de dieren, want het zijn niet alleen duiven die je vindt op het erf bij de van de Merwes. Gecompleteerd met Arie en Plonie, de vader en moeder van Peter die naast hen wonen, genieten ze daar al jarenlang samen van de duivensport en presteren ze alle drie afzonderlijk op absoluut topniveau.
De hoofdpersoon van deze reportage is zoals gezegd Nathalie van de Merwe. Ondanks dat ze al zeker twintig jaar lid van de NPO is en al die tijd al vele hand-en-spandiensten verricht in de duivenclub en actief meehelpt op het duivenhok, speelt ze pas sinds twee jaar op eigen naam met de duiven. Dit kwam door de start van de Ladies League in 2019. Dit vond ze een ontzettend leuk initiatief, waardoor ze een dertigtal roze ringen kocht speciaal voor deze competitie. Met deze duiven speelde ze als jonge duif en hiervan bleven er een stuk of 17 over waarmee ze in 2020 deelnam aan de vluchten voor de oude duiven. Daarnaast speelde ze in 2020 ook met een 25 jonge duiven.
Dit kleine aantal duiven belette haar niet om met de groten mee te spelen en het mooie is dat ze haar titel Superstar halve fond te danken heeft aan zowel de oude als jonge duiven. Op 20 juni stonden haar drie getekende jaarlingen geklasseerd op de plekken 5, 13 en 43 tegen 2.875 d. Op 5 september waren het de jonge duiven met de plekken 16, 119 en 469 tegen 19.142 duiven die voor de punten zorgden. Met deze twee uitslagen werd ze Superstar halve fond. Haar derde vermelding behaalde ze op de dagfondvlucht vanuit Vierzon.
Haar twee eerstgetekende jaarlingen behaalden de plekken 71 en 181 tegen 9031 d. Opvallend is dat deze twee jaarlingen ook op Pont St Maxence de punten voor haar pakten. Hierover later meer. Met deze drie vermeldingen werd ze 2e opvolger Gouden Duif Nederland. Ondanks dat Peter en Gwen voor de Gouden Duif-competitie hun meerdere moesten erkennen in Nathalie, mogen ook hun prestaties zeker gezien worden. Peter eindigde namelijk als 2e bij de halve fond en 23e in de fondeindstand en Gwen eindigde 7e bij de Gouden Duif Fond Nederland. Dat mag toch ook gezien worden, nietwaar.
Familiesport
Zoals gezegd is de duivensport in huize Van de Merwe een echte familiesport. Het was Peter die als echte dierenvriend in 1985 startte met de postduiven, nadat hij een gewonde duif had opgevangen en verzorgd. Al snel bleek hij bevangen te zijn door het duivenvirus en dit was zijn oom Piet van de Merwe niet ontgaan. Vader Arie bouwde een hok voor hem en de eerste goede duiven kwamen van oom Piet. Nog belangrijker was dat Peter een echt natuurtalent bleek te zijn en eigenlijk speelde hij van het begin af aan zeer goed. Zo groeide hij steeds verder in de sport en behoort hij nu al decennialang tot de Zuid-Hollandse en Nederlandse top.
Hij trouwde met Nathalie en samen kregen ze dochter Gwen. Ook zij is van kindsbeen af met de duivensport opgegroeid. Als Nathalie en Peter haar kwijt waren, dan zat ze in het jonge duivenhok en op een dag wilde ze haar eigen hokje met jonge duiven. Op dit moment spelen ze dus alle drie op eigen naam met de duiven.
De rolverdeling tussen de drie is vrij helder. Peter is de hoofdverzorger van alle duiven. Omdat alle vliegduiven van hun drie door elkaar op de hokken zitten, verzorgt hij dus ook de vliegers van Gwen en Nathalie. Dit wil niet zeggen dat ze hem hierbij niet ondersteunen, zeker niet. Nathalie helpt daarbij voornamelijk bij de kweekduiven en is zoals gezegd onmisbaar in de club. Gwen, die momenteel studeert en ook nog eens actief is in de paardensport, helpt waar ze kan bij het inkorven en africhten van de duiven en is degene die bij de thuiskomst van de duiven in het wachthokje alles goed bijhoudt en registreert. Als Peter en Nathalie haar horen juichen als de eerste duif in de klok zit, dan weten ze al dat het een duif van Gwen is.
Zeker mag ook de rol van vader Arie niet vergeten worden. Jarenlang was hij de grote steun en toeverlaat van Nathalie en Peter op het duivenhok en hielp hij waar mogelijk. Helaas heeft een flinke ziekte een tweetal jaren geleden ervoor gezorgd, dat dit lange tijd lichamelijk niet meer mogelijk was. Gelukkig gaat het nu weer een stuk beter met hem, waardoor hij de duiven van eten en drinken kan voorzien als Nathalie, Peter en Gwen er niet zijn en ze hopen dat hij dit nog lang kan blijven doen. Hij geniet echt als hij bij de duiven is.
De duiven
Zonder goede duiven geen prestaties. Dat geldt hier zeker ook. Natuurlijk had Nathalie geluk bij haar start dat haar jongen geringd werden van de beste kwekers die er op de hokken in Dordrecht huizen. Want dat mag je toch wel stellen als er vele sector, afdelings en provinciale winnaars een broedbak hebben aangevuld met verschillende 1e en top 10 nationale asduiven. Natuurlijk moet je dan nog zeker het geluk hebben dat hier enkele toppers tussen zitten. Drie duiven wil ik speciaal belichten, omdat deze de grootste bijdrage hebben geleverd.
Als eerste de 19-7005652. Dit kranige kras duivinnetje was eigenlijk de vaste eerste getekende van Nathalie en heeft laten zien een echte topduif te zijn. Met een 71e op Vierzon (9031d.) en een 13e Pont St Max (2875 d.) leverde ze een grote bijdrage. Daarnaast won ze in haar jonge leven al een 9e NPO Fontenay 17.629 d., 33e nat. Pontoise 8.068 d. en een 50e NPO Blois 11.576 d.
Als tweede de 19-7005661. Dit blauwe toppertje won als tweede getekende een 181e Vierzon en 5e Pont St Max voor de Gouden Duif. Daarnaast won ze ook al een 7e NPO Fontenay en een 6e NPO Pont st Max 6.733 d.
Als derde het jonge duivinnetje 20-7021261. Dit zwarte duifje mag zeker al een toppertje worden genoemd, want naast de 16e NPO Pont st Max 19.933 d. won ze in haar jonge carrière ook al de 2e Duffel 3.192 d., 14e NPO Roye 20.199 d., 38e NPO Fontenay 15.396 d. en de 55e NPO Peronne 28.284 d.
Verzorging
Omdat er ten huize Van de Merwe redelijk wat duiven huizen, wordt er voor gekozen om de duivensport zo effectief mogelijk te houden. Dat levert al meer dan werk genoeg op. Met de manier waarop de duiven op deze wijze verzorgd worden, zijn ze toch de hele dag met de duiven bezig.
De oude duiven worden gespeeld op dubbel weduwschap. De doffers en duivinnen van Nathalie, Gwen en Peter huizen op hetzelfde hok en gaan beide eenmaal daags los voor hun training. In het voorseizoen komen ze wel op nest, maar wordt er niet van ze gekweekt. De kwekers leveren al meer dan voldoende jonge duiven. Nadat ze op nest zijn geweest, gaan ze op weduwschap. I.v.m. corona zijn ze het afgelopen jaar voor het eerst verduisterd en gingen ze zeer onregelmatig los. Het was toch niet duidelijk wanneer het seizoen begon, het scheelde veel werk en zo werd de vorm wat getemperd. Kort voor het seizoen werden ze enkele keren goed opgeleerd om daarna iedere week de mand in te gaan. Heel af en toe mogen de doffers thuisblijven, maar dit alleen na een hele zware dagfondvlucht. De doffers huizen in hun broedbak en de duivinnen in de afdeling ernaast waar ze voor en de eerste weken van het seizoen overdag in een ren verblijven. Naarmate het seizoen vordert en er soms duivinnen met elkaar aanlopen worden ze de eerste dagen van de week in de ren gehouden om daarna te worden opgesloten. Voor inkorving wordt de schuifdeur opengetrokken en mogen ze enige tijd bij elkaar verblijven, waardoor zeker 90% van de duiven rustig kan worden ingekorfd.
Werd er in het verleden Teurlings gevoerd, sinds vorig jaar zijn ze overgestapt op Beyers en met name de Galaxy-lijn. Galaxy light is de basis. Bij de zware midfond en de dagfondvluchten krijgen ze de laatste dag half light/half energy. Ook gaat er dan met regelmaat een hand snoepzaak bij de maaltijd. Op medisch gebied vertrouwen ze volledig op de kennis en producten van Belgica De Weerd. Belgasol bij thuiskomst, na een vlucht met twee nachten mand BS of een Belga Magic en heel af en toe Orni-special. Dit alleen als ze denken dat de duiven iets minder zijn. Dit gaat op gevoel. Als ze echt twijfelen gaan ze natuurlijk op controle in Breda.
Met de jonge duiven is de verzorging soortgelijk. Ze krijgen in het begin junior van Beyers om na enkele vluchten ook de Galaxy Light te krijgen. De jonge ploeg wordt gedegen maar zeker niet overdreven opgeleerd voor het seizoen. Na een aantal weken worden ze gescheiden en op de deur gespeeld. Verder ook hier eenvoud troef.
Kracht
Zowel Nathalie als Peter geloven dat de kracht van hun prestaties ligt in de eenvoud van hun systeem. Wekelijks de duiven op dezelfde wijze voorbereiden en niet rommelen met motivatietrucjes, omdat die vaak maar één keer werken. Hoor je dit ook niet bij toppers als Verkerk en De Bruijn? Jaar in jaar uit wordt dit systeem al gehanteerd en hier wordt niet van afgeweken en het bewijs is er dat hiermee top kan worden gevlogen. Ze geloven totaal niet in wondermiddelen en systemen.
Aan de ene kant moet je heel goed zijn voor de duiven en ze stipt verzorgen, bij de selectie dien je juist weer keihard te zijn. Samen starten ze ieder jaar met een 100 oude duiven, waarvan er slechts een twintigtal als tweejaarse op het vlieghok zitten. De paar echte supers gaan naar de kweek, maar de rest wordt te licht bevonden. De vliegploeg wordt aangevuld met jonge duiven. Hier is de selectie veel minder streng, omdat ze al meermaals gezien hebben dat mindere jonge duiven zeker niet de mindere oude duiven hoeven te zijn.
Trots en genieten
Uiteraard zijn ze alle drie zeer trots op de prestaties van hun duiven het afgelopen jaar en in het bijzonder op het winnen van de titel Superstar van het Jaar halve fond door Nathalie.
Ze kunnen ook zeker genieten van de goede prestaties die andere liefhebbers behalen met hun duiven, maar wellicht genieten ze gezamenlijk nog het meest van de thuiskomst van de duiven. Gwen in het hokje bij de klok, Nathalie en Peter op de uitkijk en vader Arie en moeder Plonie in hun stoel. Samen hopen ze dit nog jaren te kunnen doen.
Auteur: