JOS VAN OLMEN - Gouden Duif-winnaar Internationale competitie zware fond

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Broechem. In 2011 was het fondseizoen te vroeg gedaan voor Jos Van Olmen. Hij sloot het seizoen uitmuntend af met 2e prov. Limoges, 1e prov. Narbonne en 2e prov. Perpignan. Dat zijn mooie papieren om de winter in te gaan maar toch werd het een sukkelwinter voor Jos.

Met de duiven ging alles prima maar Jos had zelf veel last van zijn luchtwegen.

Jos : “Eigen gezondheid komt natuurlijk eerst. Omdat het niet goed ging met mij – ik trap soms als het ware op mijn adem- werden de duiven in 2012 later gekoppeld dan normaal. Niet zo belangrijk want ik ben toch geen specialist meer met de jonge. In de tijd met moeder was dat anders . Zij legde ziel en zaligheid in het jonge volkje en de uitslagen volgden.
De laatste jaren is het allemaal fond bij mij. Ik klok ook op de kortere vluchten maar dan weet je dat je de snelle mannen moet laten voorgaan. Vanaf juni wordt dat anders. Dan moeten mijn duiven hun best doen. In 2012 hadden ze de forme van hun leven te pakken met 7 eerste in Sint Job... 4 eerste provinciaal ... en als kers op de taart 1e Gouden Duifcompetitie Zware Fond.”

Oudste van acht

Jos: “Ik ben de oudste van acht kinderen (° 1937). Vader en moeder verdienden de kost op een boerderijtje ergens tussen Vorselaar en Herentals. Op iedere boerderij zaten toen wel een paar duiven. Bij ons was het niet anders. We hadden smierels en andere duiven... alles ondereen. Ik was de oudste en moest de duiven eten geven. Met de fiets ging ik ze soms lappen. Spelen deden we alleen in de schoolvacanties. Als jonge gast ging ik werken bij Inza... ik was nog te jong om met de auto te rijden maar toch werd ik achter het stuur gezet... in die tijd ging dat allemaal. In 1958 verhuisden mijn ouders naar Broechem... ik had nog geen lief en verhuisde uiteraard mee. In de tuin van ons nieuw huis stond een duivenkot... in 1959 ging ik bij de bus. Dat heb ik altijd graag gedaan.
 Ik ben graag tussen de mensen... dat kon niet beter. Eén van mijn collega’s was Alois Van den Plas uit Rijkevorsel... in de jaren dat ik niet met oude duiven speelde heb ik hem een paar keer mijn beste jonge duif cadeau gedaan ... Alois is dat nooit vergeten ... hij gaf me duiven terug uit zijn beste.”

De wonderjaren

Jos: “In de jaren zestig werden we een keer 7de nationaal kampioen jonge duiven. Moeder speelde de eerste viool op het hok... ze liep altijd rond met eten in haar zak... tegenwoordig beheersen de kettinguitslagen alles... toen was alles op nest... het meeste met duivinnen... ik probeerde vroege jonge te hebben en liefst het dubbel aantal jonge duivinnekes... als er een jong koppel gepaard was pakte ik het duivinneke van het kot... voor je het weet is zo’n jonge duiver terug gepaard... die wachten echt niet lang ... als de inkorving daar was haalde ik het eerste duivinneke terug tevoorschijn... dan vlogen de pluimen in het rond... op die manier kon ik vroege duiven pakken... “
Jos: “In de jaren zeventig wonnen we twee jaar op rij de openingsvlucht in Union Antwerpen. In die tijd vlogen 3-4000 jonge. Ook de kampioenschappen rolden binnen. Ik werkte met onregelmatige uren en speelde niet met oude duiven... een mens moet niet alles willen.
Staf Martens uit Melsele is één van mijn leermeesters... Motivatie is de beste doping zei Staf... hij had gelijk... hetzelfde is het met kuisen... want ben je met een proper en schoon kot als de duiven niet presteren... ik heb ook liever dat ons Maria naast mij in de zetel komt zitten dan heel de tijd te kuisen... bij duiven is dat vermoedelijk hetzelfde...
Moeder mocht 95 jaar worden maar de laatste jaren sukkelde ze... een schone oude dag wat is dat zei ze altijd... vader stierf in 1990... toen moeder niet meer kon moest ik een tandje bijsteken en probeerde het ook met oude duiven... we waren vijftig jaar getrouwd in 2012 maar van Maria heb ik nooit een melker kunnen maken.
Misschien heb ik niet genoeg geprobeerd” voegt Jos er fijntjes aan toe. Want dat is nog het mooiste aan de winnaar van de internationale Gouden Duifcompetitie Zware fond 2012 ... alle successen hebben Jos geen millimeter veranderd... hij amuseert zich en geniet ook als de zon schijnt voor een ander.

Goed kweekkoppel

Jos Van Olmen werd groot met duiven van vrienden.
Jos kweekte zijn eigen soort uit duiven van Alois Van den Plas, Hok Slots, Stan Truyts, Stan Denisse, Paul Vets, Francois Struyf, Herman Van Helmond, Adriaan Daems, Gunter Ceulemans, Claessens Wyndorps en Louis Vandeweyer (Hever).
Rode draad is de koppeling Van den Plas x Slots.
Jos: “Ik koppelde de zoon van de “Leeuw” Van den Plas tegen een duivinnetje van Hok Slots uit Lede . Het Slotsduivinnetje was gemeld in Turnhout. Gaston telefoneerde me met de vraag of ik het wilde gaan halen... hij voegde er fijntjes aan toe dat ik het mocht houden en op het kweekhok zetten. Dan heb je een kweekkoppel maar het duurt natuurlijk wel even voor je het in de gaten hebt... de eerste keer dat ik wakker geschud werd was toen ik twee goede oude duiven inkorfde op Cahors... voor het kampioenschap van Cureghem Centre tellen echter drie duiven... als derde gaf ik een jaarling mee... toen we zaten te letten viel de jaarling als eerste op de plank op de voet gevolgd door de twee oude... aan de vijfde prijs had ik alles terug... de jaarling uit “Zoon Leeuw” x Slotsduivin won 1e Cahors in Union Antwerpen... twee weken later korfde ik hem in op Montauban... niet al te slim want hij bleef achter.
En nog had ik het niet in de gaten. Op een gegeven moment had ik een paar kwekers die te mager waren. Dat zag er niet goed uit... ik reed er mee naar de dierenarts ... onderweg stond mijn besluit vast... in plaats van beginnen dokteren kon ik ze beter opruimen... de stommiteit van mijn leven?... wie zal het zeggen... in ieder geval: dat was het roemloze einde van mijn allerbeste kweekkoppel... zoon “Leeuw” x Slotsduivinnetje ... de twee beste vliegers uit het koppel waren de 561 (1e prov. en 12e nat. Perpignan, 11e nat. Dax, 4e prov. Bourges) en de “Ezel” (1e prov. Pau en vroeg op vele fondvluchten w.o... Barcelona).
Ook in het succes van 2012 staat het koppel centraal... als ik duiven koppel heb ik twee richtpunten... de duiven moeten zacht zijn en ik probeer altijd een paar druppels bloed van zoon “Leeuw” x Slotsduivin in een nieuw koppel te slijpen.”

Winnaar Internationale Gouden Duif Zware fond
24.6 Montauban  1.950 d. 21, 1
30.6 Bordeaux  10.622 d. 28, 24
 28.7 Narbonne 11.000 d. 82, 3

Een weekend om nooit te vergeten

Jos : “In 2012 ging alles vanzelf. Op Limoges - de eerste wedstrijd van het fondprogramma- pakte ik vlot 7 prijzen van 10 duiven met 23e 35e 61e 69e 97e 133e tegen 1014 d. De “Blauwe Pau” - mijn beste duif- kwam echter pas in het duister terug. Drie weken later vloog hij 1e prov. en 5e nat. Pau.
Een week voor Pau vloog een tweejaarse 1e Cahors in Sint Job... toen de mannen in het lokaal mij feliciteerden antwoordde ik dat mijn beste thuis aan het rusten waren voor Pau en Montauban.
We dronken een glas en maakten er grapjes over.
De duiven van Pau werden vrijdagmorgen gelost. Even na vijf viel de “Blauwe” en niet veel later mijn tweede duif... goed voor 1e en 6e prov.
Montauban vloog de volgende dag... het werd de mooiste dag uit mijn carriere... met 6 tweejaarse in wedstrijd speelde ik 1e 12e 83e 197e en 238e nat. tegen 6822 duiven. De zesde duif kwam gekwetst terug. Ik ben heel nuchter maar zo’n uitslag trekt je in een andere luchtlaag... dat maak ik nooit meer mee.
Het treintje stond op de rails en de duiven bleven komen... ook op Bordeaux, Barcelona, Sint Vincent, Narbonne en Perpignan was het feest ...
Eén anekdote zal ik ook nooit vergeten. Op Perpignan zaten we te letten samen met aantal vrienden. Het begon geweldig met eerste prov. (millimetersprint met Gouden Duif runner up Jos Joosen) en ging goed verder met 11e 35e 74e prov.
Rond tien uur viel er motregen en werd het duister... we dachten aan slapen toen een duif rakelings over onze hoofden scheerde... het licht sprong aan door de bewegingsdetector... daar zat hij de “Blauwe Pau”... mijn lievelingsduif... één van de letters verloor bijna het bewustzijn van het schrikken... ”

Een jaarling moet zich laten zien

In wintertijd heeft Jos weinig werk. De oude vliegers zitten opgesloten van november tot begin maart.
In de nieuwe jaarlingen steekt Jos al zijn duivenlatijn.
Kwekers (9 koppels) en de oudste jaarlingen (ongeveer 12 duivers) doen winterkweek. Dit laatste om de bakvastheid groter te maken. In de paardenstal heeft Jos ieder jaar nog enkele duivers van de tweede en derde ronde . Op dit hok zaten in 2012 de twee geweldige jaarlingen. De “Blauwe Narbonne” 572-11 was van de derde ronde, de 549 -11 van de tweede ronde... Deze laatste vloog als jonge duif Dourdan zonder chipring.
Jos : “Mijn winterjongen vliegen in de regel een nationaal. Het is echter geen voorwaarde om te presteren als jaarling en oude. Een jaarling moet zich toch eens laten zien. De beste jaarlingen worden altijd mijn beste oude duiven.
Een primus was de 574 van 2001 die ik kweekte uit een duif van Stan Truyts. Als jaarling won hij 3e nat. Perpignan 3560 d. Als oude ging hij verder met 13e Dax 542 d. en 32e nat. Barcelona 12998 d.
Jammer genoeg verspeelde ik hem op een rampvlucht... daar was ik enkele dagen niet goed van.
De oude weduwnaars zijn echte renteniers in de winter. Ze zitten op kapellekes in de voliere en worden op 10 april gekoppeld. Ze worden opgeleerd op nest... Duffel (15 km), Mechelen (individuele lossing), Quievrain (meestal 2 keer). In de trainingsfase speel ik liever 2 keer Quievrain dan 1 keer Noyon. In mei trek in de ploeg in twee. Eén kot vliegt Vierzon en twee weken later Limoges.
De andere ploeg gaat naar Bourges... dat probeer ik tenminste want de planning ligt gemakkelijk overhoop.”

Dicht bij de natuur

Op de hokken bij Van Olmen zijn geen tierlantijntjes.
Jos: “Je merkt het, ik ben zeker geen fanatieke kuiser. Als je een tijd niet poetst wordt een hok vanzelf droog. Dan denk ik opnieuw aan Staf Martens. “Ge krabt de prijzen weg Jos” zei de smid tegen mij.
In zijn motivatiebakken geloof ik wel. Het zijn bakken met hoeken en kanten en schuiven. Ideaal om een duif te motiveren. De ene duif is daar beter voor geschikt dan de andere... de “Blauwe Pau” kan ik het beste naar mijn hand zetten.
Medisch is basic hier. Trichomonen probeer ik van het kot te houden. Voor het seizoen geef ik een kuur van zes dagen. Ook paratyfus wordt preventief te lijf gegaan met een enting en een kuur met parastop.
Voor het seizoen en één week voor een grote vlucht gebruik ik sliepzand om de koppen proper te maken. Af en toe laat ik de duiven nakijken bij Bernard Cottenie in Ranst. Mijn systeem is simpel... één duif per kot gaat mee naar de veearts. Begin juni liet ik enkele duiven nakijken en moest het kot met de Pau en Montauban-duiven behandelen tegen coccidiose (Baycox)... of het er iets mee te maken had weet ik niet maar Pau en Montauban waren voltreffers. Uit dankbaarheid heb ik Bernard na het seizoen een fles champagne gegeven. “
Sinds 2011 geeft Jos ook zelfgebrouwde waterkefir.
Jos: “Ik drink dit water ook zelf. Het brouwen is simpel. Ik doe drie lepels kefir in een bokaal van één liter samen met 100 gram rietsuiker, drie gedroogde vijgen, een halve citroen met schil en verder gewoon kraantjeswater. De bokaal zet ik op de vensterbank. De kefir vermeerdert zich snel en het koolzuurgehalte stijgt dagelijks. Af en toe roer ik in de bokaal. Na maximum drie dagen is de kefirbereiding rijp. Ik giet alles door een zeef en bewaar in een propere bokaal. Per liter gewoon drinkwater voeg ik 1 dl kefirwater toe en dit sinds 2011. Eenmaal per week geef ik ook schapenmelkpoeder over het voer (vochtig maken met vlierbessensiroop).”

Kleurentheorie

In de negentiger jaren had Jos zijn Witneuskoppel. Duiven die hard vlogen ... liefst met wind van achter. Drie zonen uit het koppel waren de “Witneus” himself (1e prov. Chateauroux tegen de massa), de “Montlucon” (2e prov. Montlucon één week na de zege van zijn broer op Chateauroux... wat niet op de uitslag stond... de “Montlucon” durfde niet binnen gaan ... schrik van de klamper) en tenslotte de 319 van 99 (1e prov. Perpignan). Ook deze duif kende pech... Jos had zich verslapen en vond zijn duif op de plank... het werd 2e nationaal tegen 8041 duiven op een zucht van de eerste.
Jos: “Het Witneussoort schonk mij veel plezier als het rap ging. In de loop van de jaren ben ik echter een beetje uit de Witneuzen geraakt. Het koppel was een mix Beerten, Mon Roelen, Arnold Van Hout, Miel Oorts en Marcel Dillen.
Velen dachten dat Marcel mijn leermeester was. Toen hij stierf hoorde ik zeggen: “Jos Van Olmen zal nu ook niet meer hetzelfde spelen... ”
Jos: “Nog een woordje over het Witneuskoppel. Ik kweekte er duiven uit met witte nagels en duiven met zwarte nagels. Die met witte nagels dat waren ze. Hetzelfde verhaal met het stamkoppel “Zoon Leeuw” x Slotsduivinneke. Twee geschelpte duiven waaruit ik ook blauwe kweekte. Die blauwe dat waren ze. Uitzondering op die regel is de “Ezel”... een geschelpte met witte pennen.”
Tot zo ver het verhaal van Jos Van Olmen... sinds vele jaren een vaste waarde in Antwerpen. Na zijn wonderseizoen 2012 is hij ook internationaal doorgebroken.



 
“Blauwe Pau” 6189403-07

 2008 :
 2e Issoudun 310 d.
 5e Chateauroux 241 d.
 24e Limoges 567 d.
 44e Argenton 407 d.
2009 :
 1e prov. Cahors 712 d. (39e nat. 7347 d.)
 14e Etampes 2308 d.
 75e Bourges 735 d.
2010 :
 1e prov. Cahors 747 d. (54e nat. 8651 d.)
 70e prov. Tarbes 499 d.
 73e prov. Perpignan 682 d.
2011 :
 2e prov. Perpignan 650 d. (24e nat. 5591 d.)
 52e prov. Cahors 771 d.
 42e prov. Tarbes 476 d.
2012 :
 1e prov. Pau 202 d. (5e nat. 1989 d.)
 24e prov. St Vincent 622 d.
 35e prov. Perpignan 785 d.


“Blauwe Narbonne” 6058572-11
 1e prov. Narbonne 746 d.
 3e nat. Narbonne 6933 d.
 3e internat. Narbonne 11.000 d.
 1e Bordeaux 185 d.
 2e prov. Bordeaux 815 d.
 19e nat Bordeaux 5480 d.
 24e internat. Bordeaux 10.622 d.
 1e internat. Asduif Jaarlingen Narbonne + Bordeaux 2012


6058549-11
 28e internat. Bordeaux 10.622 d.
 82e internat. Narbonne 11.000 d.
Vader : “Rode” 6237701-05
 Rechtstreeks Alois Van den Plas
Moeder : 6189404-07 (nestzuster “Blauwe Pau”)


6082150-10
2011
 2e prov. Limoges 2060 d.
 2e nat. Zone B 5150 d.
2012
 133e prov. Limoges 1014 d.
 83e nat. Montauban 6822 d.
 5e prov. Sint Vincent 622 d.
 74e prov. Perpignan 785 d. (gekwetst)
Vader : “Donkere” 6212659-03
 Rechtstreeks Francois Struyf
Moeder : 6189404-07 (nestzuster “Blauwe Pau”)


6156784-09
2012
 69e prov. Limoges 1014 d.
 59e nat Pau 1989 d.
 40e prov. St Vincent 622 d.
 1e prov. Perpignan 785 d. (15e nat. 6661 d.)
 1e asduif IFC 4000
 Vader : 6124637-00
 2e prov. Pau, 2e prov. Biarritz (11e nat.), 158e nat. Perpignan
Moeder : 671-08
 Rechtstreeks Hok Slots


 

Wonderuitslagen met de kleine korf

Pau (3 gespeeld)   Prov.  192 d. 1, 6
Nat. 1989 d. 5, 51
Internat. 8382 d 13, 252
Montauban (6 gespeeld)    Sint Job 134 d. 1, 2, 3, 8, 10
Prov. 593 d. 1, 3, 8, 21, 28
Zone. 1950 d. 1, 7, 21, 48, 58
Nat. 6822 d. 1, 12, 83, 197, 238
Bordeaux (3 gespeeld)   Sint Job 185 d. 1, 2,
Prov. 815 d. 2, 4, 236
Nat. 5480 d. 19, 22
Internat. 10622 d. 24, 28
Narbonne (3 gespeeld)    Sint Job 252 d. 1, 8, 84
 Prov. 746 d. 1, 14, 208
Nat. 6933 d. 3, 73, 1506
Internat. 11000 d. 3, 82, 2310
Perpignan (8 gespeeld)    Sint Job 175 d. 1, 4, 13, 28, 37
Prov. 785 d. 1, 11, 35, 74, 101, 206
Nat. 6661 d. 15, 137, 598, 983, 1170

 

Wonderjaar 2012
1e Internationale Gouden Duifcompetitie Zware Fond
1e Antwerp Flying Club Algemeen
1e Prov. Kamp. KBDB (Fond)
1e Prov. Kamp. KBDB (Marathon)
1e 2e en 4e asduif oude Grote Fond Sint Job
1e en 2e asduif jaarse Grote Fond Sint Job
1e en 4e internat. asduif jaarse Grote Fond Pipa + Herbots
1e en 3e asduif jaarse Grote Fond IFC 4000
3e asduif Barcelona + Perpignan IFC 4000

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.