GOUDEN DUIF GLANST!

Onderwerp: 

Bekijk alle foto's van de prijsuitreikingen en het feest op onze Facebookpagina!


Wie had 43 jaar geleden, toen de Gouden Duif geboren werd, durven vermoeden dat het geesteskindje van Stan en Jan zou uitgroeien tot het mooiste feest van de internationale duivensport? Afgelopen zaterdag was het weer zover. Toen Rik om 16 uur zijn openingsspeech uitsprak was het al volle bak. 

Rik zette er onmiddellijk de vaart in. Hij werd bijgestaan door de hostessen Daria en Hoharu en uiteraard door onze ceremoniemeesters Dirk en natuurtalent Sven. Voor Sven was het zijn tweede keer maar hij presenteerde en bespeelde de zaal alsof hij nog nooit iets anders gedaan had.
De trofeeëntafel barstte bijna uit haar voegen maar stuk voor stuk werden ze aan de vrouw of man gebracht. Het podium halen van de Gouden Duif is voor iedere duivenmelker een natte droom. De smartphones van meegekomen familie of vrienden draaiden overuren om deze momenten van glorie vast te leggen. 
Om 17 uur was het eerste showmoment. Lisa del Bo zit al jaren in de harten van veel Gouden Duif-fans. In 1996 zong ze “Liefde is een kaartspel” op het Songfestival in Oslo en ze deed het nu met volle overgave opnieuw in Broechem. 
Uitblinken in de Gouden Duif is echt niet simpel. Dat beeld werd heel scherp toen de laureaten met drie en vier vermeldingen gehuldigd werden. Stuk voor stuk duivenmelkers die op hun terrein bijna onklopbaar zijn. Een speciaal moment was toen Adrie Houmes naar het podium werd gevraagd. Hij was juist aangeschoven in het restaurant maar sprintte met veel plezier naar de grote zaal. Vorig jaar moest Adrie door corona het (wellicht) mooiste moment van zijn carrière missen (Gouden Duif-winnaar Nederland). Hier werd door Rik graag nog even aandacht aan besteed. 
De Gouden Duif Junior werd een internationale strijd op het scherpst van de snee. Uiteindelijk werd het Nederland boven met Joseph Poelstra Jr uit Utrecht voor Jona Schäfer uit Duitsland en Brent Lambrechts uit Berlaar. Judith Arning, de winnares van 2022, eindigde verdienstelijk vierde.
Ook de 4e tot 20e in de Internationale Gouden Duif-Competitie Zware Fond mochten een mooie trofee in ontvangst nemen en werden in de bloemen gezet.
Toen schoof iedereen naar het puntje van zijn stoel voor de Superstars van het Jaar van Duitsland, Nederland en België.
Günter Prange uit Meppen was andermaal een klasse apart. Hij werd Superstar van het Jaar in de categorieën snelheid en halve fond (en later op de avond ook Gouden Duif-winnaar Duitsland). Door het recente overlijden van de vrouw van Günter nam een vriend alle prijzen in ontvangst. Een emotioneel moment.
Voor Nederland werd Gouden Duif-winnaar Geurt Doppenberg ook Superstar van het Jaar Snelheid. Op de halve fond was John van Dongen uit Roosendaal de allerbeste. John werkt in ploegen en krijgt hulp van het hele gezin. Echte toppers en in 2023 buitenmaats. En wat te schrijven van Jo en Florian Hendriks uit Nijswiller. Jo en Florian hebben al alles gewonnen en sluiten hun carrière op het oude adres af met de titel Superstar van het Jaar Fond. Alles met de kleine mand dankzij superduiven als “National Harry”, “Kleine Gerard” en de nieuwe Olympiadeduif “Olympic 101”.
Superstars van het Jaar België werden Bernard Corteel uit Koksijde (snelheid) en Sabrina en Stephan Brugmans (Superstar halve fond, Superstar fond + Gouden Duif België). Bernard Corteel is 80 jaar en het prototype van de kleine topmelker : 10 kweekkoppels,14 weduwnaars en 25 jonge duiven. Dit is ruimschoots voldoende voor Bernard om al heel zijn leven te knallen met de duiven. De Superstar snelheid is een supercrack.
Ook Valère Machiels (rechterhand van Sabrina en Stephan) werd op het podium uitgenodigd.

Topschenkingen

Rond de klok van zes startte Dirk met de verkoping. Het werd weer een masterclass met gigantische biedingen voor Willem de Bruijn (€ 91.000), Gerard en Bas Verkerk (€ 23.000), Rik Hermans (€ 21.000 en € 18.000), Gerard Koopman (€ 17.000), Jan Hooymans (€ 16.000), Flanders Collection (€ 15.000), Günter Prange (€ 12.000), Dolf en Ruud Bakker (€ 12.000) enz. Een groot deel van de aangeboden duiven verhuisde door het fantastische werk van de agenten naar het Verre Oosten.

Na de veiling werden onze sponsors in de spotlights (en bloemen) gezet. Dank u Brouwerij Haacht, Belga-Vet Seiffert, BIFS, Versele-Laga en Toulet-Van Bael.  
Op de Gouden Duif worden vriendschapsbanden gesmeed tussen duivenmelkers uit diverse landen en continenten. Soms met een lach of een traan. Zoals het echte leven. We ontmoetten Willy Daniels, recent slachtoffer van een laffe diefstal. Of Erik Samson die in 2023 alle vliegers verloor door brand in het duivenhok. Hun ambitie is alleen maar groter geworden.
“Laat de zon in je hart” zong Willy Sommers toen hij op het podium klom. Het is (bijna) het lijflied van de Gouden Duif geworden.

Opperste duivengeluk

Nederland (en ook een beetje Duitsland) boven in onze Internationale Gouden Duif-competitie Zware Fond. Winnaar werd Michael Schmell uit Hückelhoven (met een topcoëfficiënt) voor Gero en Evelien Dijk (Alblasserdam) en Sandra en Antoon Deckers (Meers-Elsloo). In 2021 won Michael Schmell 1e Internationaal Narbonne. Het grootste verdriet van Michael is dat vader Franz (in 2015 overleden) deze triomfen moet missen. Een beetje in dezelfde geest als Gero en Evelien Dijk die in 2017 Internat. Agen wonnen en de winnaar “Theo” doopten (vader van Gero). De hymne “Barcelona” en een staande ovatie stak de winnaars een hart onder de riem. Het was ook de eerste keer van de avond dat er levende beelden werden geprojecteerd. De video presentatie van de G.D. winnaars is een meesterwerk van ASBM Studio. De 3D-animatie van de vliegende gouden duif die op het hok van de winnaar landt is prachtig gemaakt. Proficiat aan Armand Scheers en de hele crew van Delimex.

In 2023 werd (na een “Brexitpauze”) ook opnieuw gevlogen (op het scherp van de snee) met als inzet de Gouden Duif Verenigd Koninkrijk en Ierland. Bronzen Duif werden G. & C. Cameron uit Arbroarth (oosten van Schotland) die ondanks 200 km overvlucht (en “the mountains” en water) bijzondere uitslagen spelen. De Zilveren Duif was voor D. Wilton & Son uit Chadwell St. Mary (oosten van Londen). Gouden Duif-winnaar UK & Ireland werd de vader-zooncombinatie John & Ben Oakley uit Whitchurch (drie km van de grens met Wales). John en Ben zijn melkveehouders en ambitieuze duivenmelkers met een unieke stamduivin, “Skyfall”. De nationale hymne “God save the King” werd uit volle borst meegezongen.

Het werd stil in de zaal voor de Bronzen, Zilveren en Gouden Duif Duitsland. Iedereen voelde mee met Gouden Duif winnaar Günter Prange wiens vrouw onlangs gestorven is en die zich liet vertegenwoordigen door een vriend. Voor Günter is het de 9e Gouden Duif. In de video-opname had Günter het over een noodwendige drie-eenheid: melker, duiven en hok. Het applaus voor Günter en Zilveren Duif (de 34-jarige Robert Kittel... what’s in a name, en wat een prestaties, zonder zware investeringen maar héél veel vakmanschap) en Bronzen Duif Vollmer-Vorspohl (Senden) was hartverwarmend.

De titel Bronzen Duif Nederland was voor Peter, Jeroen en Martijn Van Rooij uit Tull en ’t Waal (bescheiden melkers maar supersterren in afdeling 7). Zilveren Duif (in ’22 én ’23) werd Comb. Ebben uit Boven-Leeuwen (kunstenaars met de kleine mand). De Gouden Duif winnen is hun grote droom... in vermeldingen en punten eindigen zij met gelijk met de winnaars, maar geklopt met coëfficiënt... voor het eerst in de geschiedenis van de Gouden Duif). Maar hoe feller de concurrentie, hoe zoeter de overwinning. Winnaars Gouden Duif Nederland werden Geurt en Alie Doppenberg uit Nijkerk. Lees de machtige reportage van Mike nog maar eens na. Wat een geweldige duivenmelkers. Het Nederlandse volkslied Wilhelmus en een staande ovatie waren hun deel. In de reportage wordt de intense vriendschap met de familie Van de Pasch uitvoerig beschreven. Schoonzoon Ricardo was de eerste om Geurt en Alie na het podium een dikke knuffel te geven.

Last but not least was het de beurt aan de laureaten België. Bronzen Duif werd “wonderboy” Tom en Marnik Van Gaver (Luc Sioen begon zijn reportage in december met de woorden... zij waren simpelweg een maat te groot in 2023... 1e Nat. Asduif fond ’23, 1e Nat. Asduif kleine halve fond, 3 Olympiadeduiven Maastricht, enz.), Zilveren Duif werd Michel Lossignol (Gouden Duif-winnaar 2021 en in ’23 opnieuw goed voor 50 eerste prijzen, mede dankzij Geert Vlaeyen en hun 92-jarige mentor Leon Kemerlinckx en duiven van o.a. Willem de Bruijn en Roger Bruninx) en Gouden Duif-winnaars Sabrina en Stephan Brugmans (1e Nat. Asduif Allround jong, 1e Nat. Asduif grote halve fond oude en nog zoveel meer). Op de tonen van onze nationale Brabançonne beleefden al deze veelwinnaars toch een onvergetelijk moment.
De wisseltrofee Stan Raeymakers en de ereprijs Toulet-Van Bael was voor Sabrina Brugmans en de wisseltrofee Jan Hermans voor Geurt Doppenberg. De prachtige geishapoppen van Champion Trade Co waren voor Michael Schmell, familie Oakley, Günter Prange, Geurt Doppenberg en Sabrina Brugmans.
En toen was Domino daar, de beste live band van de Lage Landen.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.