GOUDEN DUIF 2017 - MAGNUM!!

Onderwerp: 

Broechem - De weergoden waren de Gouden Duif gunstig gezind. Het zorgde voor goesting bij de trouwe schare vaste bezoekers. België, Nederland, Duitsland en United Kingdom verbroederden met China, Japan en Taiwan... de Gouden Duif maakte zijn reputatie van Wereldfeest van de Duivensport opnieuw helemaal waar.

Rond de klok van vier nam onze uitgever Jan Hermans de micro en opende de 37e editie van de Gouden Duif. Het was een drukke bedoening... een stoet van kampioenen en sympathisanten, een komen en gaan van mondiaal bekende duivenmelkers, maar ook vele kleine melkers met geweldige duiven die hun dromen waar maakten. Schitteren in de Gouden Duif staat hoog op ieder verlanglijstje. Het kristal blonk en de ogen blonken ook. Hier en daar werd een traantje weggepinkt.
Onze ceremoniemeesters Dirk Leekens en Rik Hermans hadden de handen vol. Superstars van de Maand uit België, Nederland en Duitsland kregen hun prijs én een stevig applaus. Frank Galan opende het showgedeelte. Zonnebank Frank is de lieveling van vele duivenmelkersvrouwen. In Broechem is geen totaal weduwschap. Intussen werd gemolken aan de bar... bier van plezier... duivensport een feest van hier. 

Toen was het de beurt aan Gust Raeymakers en Dirk. 49 Topduifjes wachtten op een nieuwe eigenaar. Het werd een hevige strijd tussen Europa, China, Amerika en Japan.
Duurste schenkingen waren die van Bart en Nance Van Oeckel (€ 5000), Philippe Dobbelaere (€ 5000), Hans en Evert-Jan Eijerkamp (€ 5000), Hugo Vlaeminck (€ 6000), Roger Buvens (€ 6500), Gerard en Bas Verkerk (€ 5500), Albert Derwa (€ 5000), Koen Minderhoud (€ 4000), Willem de Bruijn (€ 8500), Gaston Van de Wouwer (€ 16.000), Comb. Van Wanrooij (€ 6000), LBJ Geerinckx (€ 4500), Hok Jos Vercammen (€ 4000), Dirk Van Dyck (€ 7500), Luc en Hilde Sioen (€ 4500), Bosmans-Leekens (€ 10.000) en Rik en Jan Hermans (€ 30.000).
Volgens velen gaan de prijzen in de duivensport het voetbal achterna. Het zou best kunnen.

De Superstars van het Jaar werden naar het podium geroepen. Het neusje van de zalm met voor België Hok Sapin (snelheid), Philippe Dobbelaere (halve fond) en Roger Buvens (fond); voor Nederland Buck & Martijn de Kruijf (snelheid), Hans & Evert Jan Eijerkamp (halve fond) en Kees Bosua (fond) en voor Duitsland Dieter Wöhr (snelheid), Günter Prange (halve fond) en SG Rudi & Regina Heinen (fond).

Tussendoor kregen de laureaten Gouden Duif Junior hun prijs. Voor de vierde keer was Gwen van de Merwe onklopbaar... zij heeft een aardje naar haar vaartje en speelde een daverend seizoen. Dichtste ereplaatsen waren voor Corjan Tiggelman en Damien Kaman.
Alle handen gingen op elkaar voor de top van de Internationale Gouden Duif-competitie Zware Fond. Veelvraat Etienne Meirlaen, Sint-Martens-Latem (Etienne speelde het beste seizoen van zijn leven... en dat wil wat zeggen) werd geflankeerd door Bart en (lady en rose) Nance Van Oeckel, Oud-Turnhout en Frans Belleter, Nispen (NL). De bewegende beelden van Armand Scheers en de hymne Barcelona beroerden de massa... Ik ga ook fond spelen, hoorden we in de wandelgangen. Alsof het allemaal zo gemakkelijk is. 

De sfeer steeg naar een volgend hoogtepunt. De Gouden Duif Award UK & Ierland was voor de broers Leon en Dan Prince uit Cheadle. Jonge melkers van 30 en 27 jaar met een eigen bouwbedrijf en een hok vol (Belgische) topduiven op een gehuurd stuk grond.
Gouden Duif winnaar Duitsland was Günter Prange. Voor de zevende keer... misschien daarom noemen sommigen hem de beste duivenmelker van de hele wereld. Omwille van gezondheidsredenen kon Günter niet in Broechem zijn. Vriend Richard Van der Horst nam de honneurs waar. Gelukkig gaat het de goede richting uit met Günters gezondheid. De zaal in Broechem gaf Günter (Richard) een klaterend applaus.
Co en Piet Verbree gaven hun uitpuilende palmares nog meer glans... Voor het tweede jaar op rij Gouden Duif Nederland en definitief eigenaar van de Wisseltrofee Jan Hermans Pigeons.
Naar goede traditie had Jan voor iedere laureaat een persoonlijk woord. Hij onthulde het geheim van Co en Piet: twee vaste topduiven en als derde pion de duif in forme... bij Co en Piet gaat het (ogenschijnlijk) vanzelf.
Toen was het tijd voor de Gouden Duif België. Gebr. (Jean Marie en Arnould) en Kenny Raets, Vliermaal speelden een wonderjaar met zes vermeldingen. Limburgs vakmanschap in de internationale schijnwerpers. Zilver en brons waren voor Pierre en Patrick Philippens, Voeren en Hugo Vlaeminck, Rupelmonde.

Zoals ieder jaar had Kenichi Yoshihara / Champion Trade een speciale attentie voor de Gouden Duif-winnaars, prachtige geisha en ninja-poppen uit het land van de Rijzende Zon. Overal zagen we bloemen, prachtige boeketten geleverd door fondicoon Louis Vollebregt.
Het dak ging eraf toen meidengroep Swoop het podium inpalmde. Misschien ligt het aan het bier maar de meisjes worden ieder jaar meer vrouw. Duivenmelkers die normaal gezien alleen naar de pijpen van hun duiven of hun vrouw dansen waagden zich op de dansvloer. 
En Broechem zag dat het goed was. De Gouden Duif is een dag van vriendschap en voorbode van de lente. De 37e editie was echt magnum.

Bekijk nog meer foto's op onze Facebookpagina!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.