RONY CALUS - 1e Nat. Kampioen Kleine halve fond jonge 2023

Liefhebber: 

Naar ’t zéétje! Heist-aan-Zee was de ‘place to be’ om een nationale kampioen een bezoekje te brengen. We mochten op bezoek bij Rony Calus en vriendin Marijke. Rony zette in 2023 zijn volgende kunststukje neer. Hij kroonde zich tot nationaal kampioen kleine halve fond jonge duiven KBDB. Hiermee mocht hij zich 5 jaar na zijn nationale asduiftitel op de snelheid terug op hoogste schavotje hijsen van de nationale podia. 

Wie is Rony? 

Deze kwieke zeventiger speelt sinds 1984 op de eigen hokken te Heist-aan-Zee. En aan zee mogen we gerust letterlijk nemen, want een kleine kilometer verder kunnen we pootje baden. De gepensioneerde kraanman bouwde steen voor steen zijn eigen duivenstam op. Inbreng van duiven van Johan en Nadia Demon, alsook van Gustaaf Standaert waren een schot in de roos. Dit maakt de kolonie Calus een van de sterkste duivenkolonies op de snelheid en de kleine halve fond. Waarom deze afstanden? Een zeer simpele en ook een zeer bewuste keuze. Rony wacht niet graag te lang op zijn duiven. Veel duiven klokken op een minimum aan tijd, daar gaat zijn hart sneller van slaan. 
De kampioenstitel kwam er niet zonder slag of stoot. Zo sloeg in het jaar 2021 het noodlot hard toe. Een steenmarter richtte een bloedbad aan bij de kolonie. Geen enkele van de kweekdoffers overleefde het voorval. Rony was er het hart van in. Zijn levenswerk werd op één zotte nacht verwoest. Twee jaar later toont de kolonie Calus zijn weerbaarheid, maar ook zijn kwaliteit. De nationale kampioenstitel smaakt dan ook bijzonder zoet voor Rony en Marijke. 

Eenvoud siert!

Ondanks zijn schitterende resultaten is Rony in de eerste plaats een hobbyist. Zo heeft hij geluk dat de nationale kampioenschappen tegenwoordig automatisch verlopen, want zelf had hij nooit zijn resultaten binnengestuurd. Hij geniet van zijn duiven, hij geniet van hun thuiskomst, maar hij geniet ook van het nakaarten met vrienden. Op dit moment huizen er 8 kweekkoppels onder de pannen, samen met 27 oude en jaarling doffers die op klassiek weduwschap gespeeld worden. Jaarlijks komen daar een 50-tal jongen bij. 
De kweek begint traditioneel de eerste week van december. Zowel de kweekduiven als de vliegduiven worden gekoppeld. Na het spenen van de eerste ronde worden de vliegduiven voor 14 dagen gescheiden alvorens aan de tweede ronde te beginnen. Na het spenen van de tweede ronde komen de vliegduiven op het weduwschap. Dit is ongeveer begin april. Daarna kan het echte trainen beginnen. Traditioneel start dit met 1x per dag. Verder in het seizoen trainen de duiven zowel ’s morgens als ’s avonds. 
De jonge duiven worden verduisterd tot eind mei. Nadien bijlichten gebeurt te Heist niet. De jonge duiven gaan van start in een systeem met de schuifdeur. Meestal steekt Rony een aantal oudere duivinnen tussen de bende om zo sneller koppeltjes te krijgen. Jonge doffers vliegen snelheid, jonge duivinnen gaan naar de kleine halve fond. 
Alle jonge duiven komen trouwens binnen op dezelfde spoetnik. De duiven schuiven gewoon door van hok naar hok. Zo krijgen de beide geslachten elkaar in de week niet te zien. De jonge duiven trainen in volle seizoen ook 2x per dag. 

De hokken van Rony Calus in Heist-aan-Zee.De voeding

Rony hecht heel veel belang aan een vaste en duidelijke structuur. Deze gebruikt hij ook bij het voederen van de duiven. Zowel de jonge duiven als de vliegdoffers krijgen elke week min of meer eenzelfde stramien voorgeschoteld. Bij thuiskomst verorberen ze traditioneel 50% rui en 50% zuivering. Deze mengeling wordt aangevuld met biergist en lookolie. Het drinkwater krijgt een upgrade naar thee, verrijkt met muitzaad en elektrolyten. Vanaf maandag pikken de duiven steevast zuivering uit de voederbak. Twee dagen voor inkorving schakelt Rony opnieuw een tandje bij. Zuivering maakt plaats voor ruimengeling. Op dit stramien gaan de duiven in de mand. Snelheid wordt wekelijks gespeeld, bij de kleine halve fond slaat Rony meestal een weekje over. Volgend seizoen wil hij trouwens de 300 kilometervluchten eveneens in een wekelijks regime spelen. 

‘De 652’ (3056652/23)

Nationaal kampioen word je niet zomaar. Daar heb je een aantal kleppers onder de pannen voor nodig. Dat tonen ze te Heist ook in de individuele klassementen. Zo vlagde het duivinnetje ‘De 652’ af als 4de nationale asduif kleine halve fond jonge duiven KBDB en als 1ste provinciale asduif kleine halve fond KBDB West-Vlaanderen. Dit lukte ze met volgende resultaten:
5e Fontenay 1769 d.
6e Orleans 3062 d.
27e Fontenay 2231 d.
8e Chateaudun 980 d.
Dit duivinnetje kreeg Rony voor het seizoen van Johan en Nadia Demon. Haar afstamming is alvast doorspekt met edele rassen. Zo zien we langs vaderszijde een doffer uit de kruising Anton Ruitenberg x Broeckx Niels verschijnen. In zijn afstamming de ‘Bliksem’-lijn van Gaby Vandenabeele gekruist met de toppers van Niels Broeckx en Bart en Nance Van Oeckel. Langs moeders zijde verschijnt de ‘Pitbull’-lijn van bij Dirk Van Dyck. Deze wordt gekruist met het edele bloed van Rik Hermans. Goed x goed liegt zelden. Hiervan kregen we nog maar eens bewijs. Dat ‘De 652’ het juiste genenpakket mee kreeg, dat bewijzen haar resultaten!

‘Het 351-tje’ (3067351/23)

Het tweede toppertje onder de pannen te Heist is ‘Het 351-tje’. Dit blauwe duivinnetje komt uit het hart van de kolonie Calus. Haar vader was zelf een uitstekend vlieger op de snelheid en de kleine halve fond. Zijn vader ‘064’ deed het nog beter met 4 primussen Orleans, Arras, Clermont en Le Mans. De moeder van ‘Het 351-tje’ vloog zelf naar een 3de plaats op Chateaudun. In haar voorouders verschijnen met ‘Sea Cove’ en ‘Abo Volo’ twee absolute topduiven. ‘Het 351-tje’ is er met andere woorden eentje van eigen kweek. We nemen even een kijkje naar haar resultaten:
2e Fontenay 155 d.
3e Fontenay 1769 d.
6e Chateaudun 950 d.
8e Fontenay 105 d.
10e Fontenay 210 d.
20e Chateaudun 281 d.
38e Chateaudun 1850 d.
55e Fontenay 2231 d.
Met deze uitslagen piloteerde ‘Het 351-tje’ zich naar de 4de provinciale asduif kleine halve fond jonge duiven KBDB West-Vlaanderen en naar 16de nationale asduif kleine halve fond jonge duiven KBDB. 

‘De 117’ (3075117/21) en ‘De 118’ (3075118/21)

Daarnet hadden we ‘Het 351-tje’, nu schuiven we door naar haar twee oudere broers. De afstamming hoeven we niet meer te herhalen. We kunnen met andere woorden volledig focussen op hun prestaties. En die zijn echt wel om van te watertanden. ‘De 117’ knalde alvast een mooi reeksje topprijzen bij elkaar met daartussen 4 zuivere eerste prijzen:
1e Clermont 155 d.
1e Pontoise 128 d.
1e Pontoise 203 d.
1e Fontenay 107 d.

Zijn broer ‘De 118’ moest evenwel niet veel onder doen en lukte ook een aardig reeksje topprijzen. We focussen op zijn top-5 noteringen:
2e Clermont 257 d.
2e Fontanay 90 d.
4e Arras 336 d.
5e Fontenay 107 d.
5e Fontenay 146 d.
5e Arras 130 d.

Rony Calus en zijn vriendin Marijke voor de hokken.‘De 236’ (3061236/22)

Nog eentje om het af te leren. Hiervoor landen we bij jaarling ‘De 236’. Ook deze toont een pedigree die heel herkenbaar is voor de duiven van Rony Calus. We zien hierin trouwens opnieuw de ‘064’ opduiken als overgrootvader. Nog meer dan hun pedigree onderscheiden de toppers van Rony zich in hun uitslagen. Dit doet ook ‘De 236’:
1e Pontoise 437 d.
1e Pontoise 196 d.
5e Fontenay 104 d.
3e Clermont 451 d.
2e Clermont 172 d.
7e Fontenay 168 d.
7e Arras 191 d.
8e Fontenay 88 d.

Op naar een nieuw seizoen genieten!

Jullie lezen het, de kolonie is tot de tanden gewapend om er ook in 2025 tegenaan te gaan. De fantastische prestaties van de jonge duiven gaan zich ongetwijfeld vertalen naar nieuwe topprestaties bij de stevige ploeg jaarlingen. De twee topduivinnetjes verhuisden naar het kweekhok. De mannelijke tegenhangers maken in 2024 nog deel uit van de vliegploeg. Rony en Marijke kijken er dan ook naar uit om met hen aan de slag te gaan. Uiteraard willen ze winnen. Uiteraard streven ze naar de eerste plaats. Maar in eerste instantie willen ze genieten van hun gevleugelde vrienden. En dat blijft het allerbelangrijkste in duivensport, genieten!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.