PATRICK LENAERTS - 1e Nat. Asduif Kleine halve fond oude 2019

Liefhebber: 

Rummen – Een deelgemeente van Geetbets gelegen aan de grens van Limburg en Vlaams-Brabant. Men telt er niet zoveel duivenmelkers meer maar degene die ze er hebben zijn van een uitzonderlijk kaliber. 
Een van de blikvangers is ongetwijfeld Patrick Lenaerts (53). Hij is trappenmaker van beroep en een kunstenaar in zijn vak. Hetzelfde mag gezegd van zijn duivenliefhebberij en 2019 was voor hem een uitzonderlijk seizoen dat bekroond werd met de titel van 1e Nationale Asduif Kleine Halve Fond oude duiven.

Vroeg begonnen

Patrick Lenaerts startte in 1979 als tienjarige knaap in de duivensport omdat hij gefascineerd was door de duiven van de buren. Er woonden toen 5 duivenliefhebbers in een straal van 100 m. De eerste start met gekregen duiven van duivenmelkers uit de buurt werd een flop want die hadden liever dat die kwajongen hen niet voor speelde.
Een paar jaar later besefte Patrick dat het zo niet verder kon en hij leerde Flor Janssen uit Herk-de-Stad kennen. Flor speelde toen de pannen van het dak met de combinatie Houben-Engels. Flor zou Patrick helpen en vanaf dan ging de prestatiecurve steil naar omhoog. Een paar jaar later speelde Raymond Frederix, Paal ontzettend hard en ook daar stond Patrick op de stoep. Maar die duiven waren niet te betalen voor een jonge knaap. Vader is toen meegegaan in het duivenverhaal en “de kleine” had een sponsor nodig en ook Raymond hielp hem verder. En het wilde toch wel lukken zeker dat Houben-Engels x Frederix op elkaar pakten als boter op een boterham. Patrick heeft er jaren succesvol mee gespeeld.
In 1993 is hij op zijn huidige locatie begonnen en speelde vanaf dan nog enkel snelheid op zondag dit door zijn druk zelfstandig beroep als schrijnwerker. Dit gebeurde met dezelfde duiven maar Patrick liep het geluk tegen het lijf. Hij werkte bij een duivenliefhebber die wekelijks de snelheidswedstrijden oprolde en hij kende die duiven. Het waren inderdaad die vuile blauwe en rode (Roosen duiven) en hij nam er 6 mee naar huis voor 1000 BF het stuk. In de jaren die volgden was hij heel succesvol met deze duiven tegen een sterke concurrentie. Er volgden uitsluitingen en het geldspel doofde uit.

TITELS VAN DE LAATSTE JAREN
2015: 14e Nat. Kampioen KBDB Jaarse 
2015: 17e Nat. Asduif Jaarse KBDB 
2015: 2e Beste Pipa Ranking 3 nationale vluchten 
2015: 1e van België met 1e en 2e getekende Nat. Bourges I 
2017: 1e Nationaal Tulle 7.847 d 
2017: 1e van België 1e en 2e getekende Nat. Tulle
2018: 2e Vlaams-Brabant KBDB All Round Jaarse
2018: 12e Olympiadeduif Cat. G All Round Jaarse
2018: 21e Olympiadeduif Cat. F Snelheid Jonge
2019: 1e Nat. Asduif KBDB Kleine Halve Fond oude
2019: 1e Asduif KBDB Vlaams-Brabant Grote Halve Fond Oude
2019: 1e All Round KBDB Vlaams-Brabant Oude duiven
2019: 3e Asduif KBDB Vlaams-Brabant oude/jaarse
2019: 9e Kampioen KBDB Vlaams-Brabant oude/jaarse
2019: 11e Asduif KBDB Vlaams-Brabant oude/jaarse
2019: 11e Kampioen Kleine Halve Fond KBDB Vlaams-Brabant oude/jaarse
2019: 35 eerste prijzen dubbelingen inbegrepen

Een nieuwe start

Vanaf 2006 stond de duivensport bij Patrick op een betrekkelijk laag pitje. Hij speelde nog wat snelheidswedstrijden maar er werd niet meer gekweekt. Maar je weet hoe dat gaat. Zo lang je nog duiven hebt ben je niet echt gestopt en in de zomer van 2012 stond hij op de dorpel bij dorpsgenoot Davy Tournelle en stak nazaten uit de fameuze Tiëstolijnen in zijn mand. Tijdens dezelfde zomer ging hij ook langs bij Vanoppen-Luyten, Herk-de-Stad waar ook heel wat Diamant- en Kannibaallijn naar Rummen verhuisde. Later werden ook duiven gehaald bij Jozef Claeskens, Hasselt. De vader van de 1e nationaal Tulle werd bekomen bij Roger Berckmans, Kortenberg. Georges Hayen, Sint-Truiden met Clerinxduiven deed ook zijn duit in het zakje. Patrick heeft van deze liefhebbers goede duiven bekomen en is er goed mee gelukt. Hij probeert jaarlijks 4 tot 8 zomerjongen op de kop te tikken die naar het kweekhok gaan indien ze door de handkeuring geraken.
Patrick Lenaerts : “In 2015 was ik met een duif kandidaat asduif met 42e nat. Bourges 21522 d, 47e nat. Chateauroux 18658 d, 130e nat. Montlucon 16982 d, 441e nat. Chateauroux 25710 d. Na 3 vluchten stond deze duif 2e in de Pipa Ranking en werd uiteindelijk 17e nat. Asduif. Ik kan alleen de nationale uitslagen insturen gezien ik uiterst oostelijk woon in Vlaams-Brabant en in de zone. Volgens mij is het niet logisch dat melkers die nationaal slecht liggen die dag maar gunstig wonen in hun provincie de provinciale uitslag kunnen insturen voor de nationale kampioenschappen. Daarom vraag ik de KBDB maak de zones smaller en laat voor de nationale kampioenschappen alleen de nationale en zonale uitslag tellen.
In 2017 stond ik in de top vijf met een Asduif Kleine Halve fond. Deze duif verzamelde een zeer goed coëfficiënt ware het niet dat ik twee uitslagen ingestuurd had waarop geen inleg op voorkomt. 
Na heel wat discussie werd ik uit de uitslag gezwierd door de KBDB terwijl een 15-tal jaren geleden de KBDB de verplichte inleg afschafte.
Zo ook het probleem in de Brabantse Unie. Is het oost- of zuidoostenwind dan korft half Antwerpen en Limburg er in. Is het de week nadien westenwind dan gaan zelfs die van Brabant aanpalend in de Vlaanders of Antwerpen spelen. Men speelt waar men woont... punt uit!”
En dan eindelijk de 1e Nationale Asduif Kleine Halve Fond oude in 2019! Dit is een echte superduif gezien de ligging en de lossing. Als jaarse was ze al 2e All Round Vlaams-Brabant en 12e Olympiadeduif cat. C All Round. In 2019 werd ze dus 1e Nationale Asduif KBDB Kleine Halve Fond Oude en 1e All Round Vlaams-Brabant oude. Jammer dat er dit jaar geen Olympiade is.

Nostalgie van een kleine 40 jaar geleden toen er hard gespeeld werd. Links vader Urbain (84) en rechts zoon Patrick Lenaerts in zijn jonge jaren.Woekeren met vrije tijd

Patrick Lenaerts kwam aan de start van het seizoen 2019 met een ploeg van 40 weduwnaars, 35 duivinnen op weduwschap, 150 jonge duiven en 35 kweekparen.
De eerste koppeling van de kwekers en weduwnaars vond plaats op 20 december en de eerste leg van de kwekers werd bij de jaarlingen ondergeschoven. De oude weduwnaars trokken hun eigen jongen groot. Daarna volgde geen tweede koppeling meer. Na het spenen van de jongen begon voor de weduwnaarsploeg de training. In het voorjaar werd er 2 à 3 keer per week getraind. Vanaf half maart werd 1x per dag een vol uur getraind. Het trainen van de weduwnaarsploeg in het voorjaar is zeer belangrijk. Maar Patrick heeft zo’n een drukke job dat hij moet woekeren met zijn vrije tijd. Tijd om het trainen in de gaten te houden heeft hij niet maar toch heeft hij alles gezien op het hok.
Het opleren moet ook op een diefje gebeuren en in 3 à 4 etappes gaat het tot 30 km en vervolgens wordt het 2 x Momignies, 2x Soissons, de halve fond en nationaal tot 600 km. Enkele duiven gaan ook nog verder.
Bij het inkorven krijgen de doffers de nestschotel in hun nestvak maar ze krijgen hun duivin niet te zien. Aan het einde van het vliegseizoen komen doffers en duivinnen wel enkele keren samen bij de inkorving. Bij aankomst van een wedstrijd blijven ze een paar uur samen.
Aan het einde van het seizoen wordt er wel gezocht naar extra motivatie. Hier en daar wordt er een nestvak open gezet en er komen ook kartonnen dozen op het hok. Gestoei in een kartonnen doos lag aan de basis van de nationale overwinning uit Tulle. Na Bourges II kunnen de doffers nog 10 dagen broeden en worden daarna gescheiden.

Duivinnen op rollen

De duivinnen op weduwschap worden niet in het vroeg gekoppeld. De eerste koppeling heeft plaats een week voor de eerste inkorving (begin april) en doffers en duivinnen komen dan een drietal dagen samen.
Na Nieuwjaar wordt er reeds gestart met de training. In het begin wordt er vlot een vol uur getraind maar in de loop van het seizoen zakt de trainingslust en wordt er nog een half uur getraind.
In een drietal etappes worden de duivinnen opgeleerd tot 30 km. De duivinnen worden in het begin ingekorfd zonder nestschotel en zonder hun partner te zien. Vanaf de halve fond komen ze een kwartier met hun doffer samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze een paar uur samen. Na thuiskomst van de grote halve fond blijven de partners tot de volgende dag bij elkaar.
Tijdens de week zitten de duivinnen op een hok met schabjes en de bodem bestaat uit rollen wat het onderling paren tot een minimum beperkt.
De duivinnen worden gespeeld op de kleine en grote halve fond. De grote halve fond is belangrijk maar in 2019 werden 3 duivinnen, waaronder de 1e asduif “Queen of Prime”, gespeeld op de kleine halve fond en met succes mag gezegd.

Algemeen zicht op de hokken.“Queen of Prime”

“Queen of Prime” B17/2057743 is de 1e Nationale Asduif Kleine Halve Fond Oude Duiven 2019. Het is een mooi geblokt duivinnetje uit de middelmaat. Ze is zacht gepluimd en achteraan goed gesloten. Kortom ze heeft alles wat een kampioentje moet hebben. Het is een duivin die vanaf de eerste indruk bekoort en het is in de hand en op het hok een rustige duif.
Zij behaalde de nationale asduiftitel  met 1e Chevrianvilliers 2087 d, 2e Etampes 4168 d, 3e Fay-aux-Loges 2604 d, 1e Chevrainvilliers 657 d, 5e Etampes 615 d. Zij won 22 x 1e prijs, 12 x 2e prijs en 49 x per 100-tal. Ze werd 1e KBDB All Round Vlaams-Brabant in 2019 en 2e KBDB All Round Vlaams-Brabant in 2018. Ze werd ook 12e KBDB Olympiadeduif Polen Cat. C All Round. Zij won ook 76e nat. Chateauroux 4641 d en 142e nat. Bourges 8978 d.

Jongen alleen op vitesse

De jongen worden gekweekt uit de oude weduwnaars en de kweekduiven en worden gespeend aan 23 à 24 dagen. Jonge doffers en duivinnen komen samen op één hok. De jongen worden verduisterd vanaf de 1e week van april tot begin juni. De verduistering gaat in om 17.30 u en vanaf mei start de verlichting om 6.15 u en om 6.30 u begint de training. Er wordt bijgelicht vanaf 21 juni om 5 u ‘s morgens en het licht blijft gans de dag branden (tot 22 u) om de donkere dagen op te vangen.
In 5 à 6 etappes worden de jongen opgeleerd tot 30 km en tussendoor worden ze niet meer weggevoerd. De schuifdeur wordt ingevoerd vanaf 3 weken voor Bourges II of het begin van het bouwverlof. Voor de motivatie komen er kartonnen dozen op het hok en schuine plankjes waarachter er kan gestoeid worden. De jonge duiven trainen alleen ‘s morgens.
Bij de inkorving komen jonge doffers en duivinnen een paar uur samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot ‘s anderendaags. Adeno is een grote plaag voor het jonge volkje.  En zoals bij de oude duiven is er ook tijdsgebrek voor de jonge duiven. De prioriteit  gaat echter naar de oude duiven. De jonge duiven vliegen alleen maar 2x Momignies en 6x Soissons en einde augustus is het voor de jongen gedaan.

Volle bak “Turbo”

In Rummen wordt er Matador gevoederd. Zaterdag bij aankomst van een wedstrijd wordt er Turbo+sport gevoederd en zijn er elektrolyten in het drinken. Op zondag en maandag wordt het dan “Start” + beetje sport en elektrolyten op zondag en Avidress op maandag in het drinkwater. Op dinsdag staat er 100% sport op het menu en zijn er vitamines in het drinken. Op woensdag wordt het dan 50% sport + 50% Turbo en vitamines in het drinkwater. Op donderdag 25% sport + 75% Turbo met elektrolyten. ‘s Avonds wordt het volle bak “Turbo” en pindanoten.
Na een zware wedstrijd op de grote halve fond wordt het de volgende week Momignies. Tijdens die week wordt het van zaterdag tot woensdag “Start”, op donderdag 50% “Start” + 50% Sport, en op vrijdag 100% Sport. Gedurende gans de week gaat er Avidress in het drinkwater.

Gele druppels

In de maand maart gaat Patrick naar de dierenarts. Tegen trichomonas wordt er iedere maand 1/4 Flagyl opgestoken en er worden iedere week “gele druppels” toegediend via het voeder of in de bek.
Tegen de luchtweginfecties werd er afgelopen seizoen 3 x 4 dagen behandeld. Oog- en neusdruppels worden toegediend bij de inkorving.

Hok van de weduwnaars.Goed verluchte hokken

De weduwnaars worden gespeeld op een zolderhok van 4 m en een tuinhok van 4,5 m, de duivinnen op weduwschap op een tuinhok van 2,5 m en de jongen op een tuinhok van 10 m. Het zijn goed verluchte hokken met een zadeldak en met een verluchtingstrook van 1 m met schuiven voor de duiven. Tijdens de winter is de verluchtingstrook dicht en tijdens de zomer volledig open. Er zit geen glas in het dak en er zitten slechts kleine vensters in de voorzijde van het hok.

Strenge selectie

Van de 40 weduwnaars bleven er vorig seizoen aan het einde van de rit nog 12 over. Ook 12 duivinnen van de 35 wisten het kapmes te ontwijken. Van de 150 jongen mocht alles wat eind augustus nog aanwezig was op het hok blijven. Van de weduwnaars en de duivinnen op weduwschap wordt verwacht dat ze meermaals kop vliegen en dat ze een prijspercentage van 70 à 75% kunnen halen.

Familiekweek in het laat

De weduwnaars en de kweekduiven worden gekoppeld op 20 december en de eerste leg van de kwekers gaat onder de weduwnaars.
De vliegduiven worden allemaal gefokt uit kruisingen. Familiekweek zoals vader x dochter en moeder x zoon gebeurt alleen tijdens het fokken van een late ronde. De duiven die daarna nog door de handkeuring geraken gaan naar het kweekhok.
Het topkoppel op het kweekhok is “Mister Prime” B12/5157477 x “Miss Prime” B12/2069750. Zo’n 75% à 80% van alle duiven is aan dit koppel verwant. Zij werden o.a. de ouders van:

  • “Prime Princess” B16/2115356 met 6e Soissons 960 d, 15e Momignies 322 d, 9e Melun 315 d, 208e zone B2 Chateauroux 6276 d, 15e nat. Argenton 22712 d, 64e prov. Blois 2953 d, 7e Laon 504 d, 94e prov. Bourges 1012 d, 27e Soissons 490 d, 106e nat. Argenton 5782 d.
  • “Top Prime” B14/2188345 met 3e Sourdun 347 d, 27e Soissons 868 d, 42e nat. Bourges 21522 d, 47e nat. Chateauroux 18658 d, 130e nat. Montlucon 16982 d, 441e nat. Chateauroux 25710 d. Zij werd 3e Pipa Ranking 3 nationale vluchten en 17e Nat. Asduif Grote Halve Fond KBDB 2015.
  • “Prime 397” B14/2188397 met 2e Soissons 148 d, 4e Montargis 912 d, 27e Sourdun 766 d, 38e nat. Bourges 21522 d.
  • “Gusti Prime” B16/2115302 met 9e Momignies 322 d, 7e Melun 601 d, 10e Chevrainvilliers 379 d, 3e Melun 235 d, 23e Soissons 944 d, 31e Chevrainvilliers 1017 d, 10e Chevrainvilliers 379 d, 33e Soissons 597 d, 30e Melun 416 d, 

Een paar toppers

  • “Topper” B17/2057776 vloog alleen op de snelheidswedstrijden. Hij won 6e Momignies 164 d/14e vs 742 d, 5e Soissons 642 d/10e vs 2016 d, 9e Soissons 253 d/54e vs 1291 d, 5e Soissons 232 d/26e vs 1118 d, 2e Soissons 102 d/3e vs 450 d, 1e Momignies 668 d/24e vs 1500 d, 2e Soissons 387 d/ 21e vs 1682 d, 13e Soissons 620 d /80e vs 1516 d, 4e Soissons 383 d /6e vs 841 d.
  • “Rapide” B18/2039710 won 25e Momignies 668 d/106e vs 1500 d, 19e Momignies 828 d/59e vs 2023 d, 8e Nanteuil 412 d/63e vs 1682 d, 12e Soissons 297 d/59e vs 1585 d, 1e Nanteuil 347 d/ 1e vs 1108 d, 10e Soissons 192 d/38e vs 511d.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.