GOUDEN DUIF OP HAAR PAASBEST

Onderwerp: 

Bekijk alle foto's van de viering op onze Facebookpagina!

Broechem – Vijfentwintig graden in de schaduw op de dag van de Gouden Duif: wie had ooit durven dromen dat we dit zouden meemaken? Op paasmaandag werd het werkelijkheid. De goesting van ontelbare Gouden Duifliefhebbers was groot maar door coronarestricties was het onmogelijk om onze hoogdag op de normale datum in februari te laten doorgaan. 

Met zijn welkomstspeech om 14.00 u. trok ons aller Rik Hermans het feest op gang, 
gevolgd door diverse huldigingen met winnaars België, Nederland, Duitsland en Gouden Duif Junior. Heel wat echtgenotes, moeders of schoonmoeders haalden hun smartphones boven om hun kampioen te filmen op het Gouden Duifpodium.
De Primus van onze sponsor Brouwerij Haacht stroomde als nooit tevoren.
Om 16.00 u begon het optreden van Gunther Neefs, één van de sympathiekste Vlaamse zangers mét een geweldige stem.
Omdat het dinsdag weer gewoon een werkdag was zat er een sneltreinvaart in onze 41e Gouden Duifviering. De trofeeën van Toulet-Van Bael deden alle harten sneller kloppen. Omdat koken (veel) geld kost is er de traditionele verkoping van het beste van de Europese duivensport. Ook dit jaar werd het een gigantisch succes met kopers over heel de wereld. De duurste duiven gingen zonder uitzondering naar China en Japan. Toppers in de veiling waren de schenkingen van Rik en Jan Hermans 
(€ 41.000), Willem de Bruijn (€ 36.000) en Gerard en Bas Verkerk (€ 16.000). Topbedragen werden ook geboden voor de schenkingen van Combinatie Lin, Eddy Janssens, Cor de Heijde, Willy Daniels, Gebr. Brugemann, De Smeyter-Restiaen, Jan Hooymans, Deridder-Van Den Brande en Syndicate Lofts-Peter Fox.
Het showorkest The Real Time Band met de ravissante zangeres Sandy strooide met hits.
Scoren in de Gouden Duif staat heel hoog op veel wensenlijstjes. Toen was het de beurt aan de dichtste ereplaatsen en de Superstars van het Jaar. Belgische winnaars werden Roger en Koen Vanmeert (snelheid), Walter Grieten (halve fond) en Bart & Nance Van Oeckel (fond). Voor Nederland waren dit Jim & Mick Hameeteman (snelheid), Team Roording (halve fond) en Gebr. Schrik (fond). Duitse superstars van het Jaar werden Günter Prange (snelheid), Rainer Schwarte (halve fond) en Zyta-Andre-Mandelartz (fond). Gouden Duif Junior werd Arno Van Den Berghe uit Ophasselt met op de dichtste ereplaatsen Corjan Tiggelman, Middelharnis en Rogier Ingels, Laarne. Maar niet vergeten: iedere vermelding in de Gouden Duif is een prachtprestatie.
Uiteindelijk kwamen de hoogtepunten van de avond er aan. Winnaars van onze Internationale Zware Fond Competitie werd het sympathieke jonge koppel Jay en Kitty Lissenberg uit Utrecht met op de dichtste ereplaatsen Gerard Schalkwijk, Lopik en Stijn & Jeroen Rans uit Herent. Dat zijn namen als klokken in de fondwereld.
De emoties werden Kitty Lissenberg te machtig toen de levende beelden van Armand Scheers en Werner Sas (ASBM-Delimex) op het grote scherm werden geprojecteerd maar tranen zijn een beetje medailles. Iedereen in de zaal voelde het aan zijn hart. Uit de luidsprekers galmde de hymne “Barcelona”.
Het podium van de Gouden Duif Duitsland werd bezet door drie supermelkers. De Bronzen Duif was voor Team Bergemann, Mittenwalde (net zoals in 2020) voorafgegaan door Zilveren Duif Günter Prange (voorheen acht keer Gouden Duif-winnaar) en de nieuwe Gouden Duif-winnaar Rainer Schwarte (voorheen winnaar in 1997 en 2004). Rainer deed het met uitslagen van (bijna) een andere planeet... 1 t /m 7 tegen 6.572 d., 1, 2, 3 tegen 8.052 d., 1 tegen 7.159 d., 1 tegen 5.315 d., 1, 2, 2 tegen 1.003 d. De bekroning van 25 jaar topresultaten.
Het podium Gouden Duif Nederland was al even straf. Bronzen Duif werden Gebr. Schrik uit Ter Apel (tevens Superstars van het Jaar Fond, Olympiade-winnaars met “Kira” en eigenaars van een echt superkoppel). De Zilveren Duif werden Jim & Mick Hameeteman uit Ouddorp. Het was zoon Mick die in 2013 als elfjarig manneke serieus geïnteresseerd geraakte in de duivensport. Jim en Mick doen het met 14 weduwnaars waarbij vier supercracks, “Olympic 22” (1e Olympiadeduif Roemenië 2022), de “923” (geen blinkende naam maar wel snelste Lennik tegen 13.486 duiven en meerdere kopprijzen tegen duizenden duiven), “Super Keesie” 915-19 (1e Peronne 38.031 d. 1e Pont St. Max 13.509 d.) en zijn zoon “New Super Keesie” (1e Pontoise 4.865 d. / snelste 15.007 d.).
De Gouden Duif-winnaars Nederland werden opnieuw Gerard en Bas Verkerk uit Reeuwijk (net als in 2003, 2007 en 2020). Met de dubbele Gouden Duifwinst in ’20 en ’21 winnen vader en zoon Verkerk definitief de JHP-wisseltrofee. Gerard en Bas zijn koningen in het maken van kettinguitslagen en keizers in het aanwijzen van hun getekende. Respect!
Toen was het tijd voor het meest emotionele moment van de avond. Rik bracht hulde aan vader Jan die vorige maand is overleden. Geen minuut stilte maar een daverend applaus.
Ook onze ceremoniemeester Dirk Leekens had de krop in de keel toen hij de laureaten van de Gouden Duif België uitnodigde naar het podium.
Bronzen Duif werden Pierre en Patrick Philippens uit Fouron-Le-Comte (winnaars van 77 eerste prijzen in 2021). Zilveren Duif is Kris Van Massenhoven uit Retie (57 eerste prijzen in 2021 en 1e Nat. Asduif snelheid KBDB met “Wout”). De Gouden Duif was (voor de vierde keer in de laatste vijf jaar voor een Limburger, zei Dirk met gepaste trots) voor niemand minder dan Roger en Koen Vanmeert. Na jarenlang ijzersterk spel speelden Roger en Koen met hun Witbaardfamilie een superseizoen met als hoogtepunten Gouden Duif België, 1e Prov. Bourges 3.576 oude, Olympiadeduif Roemenië met “Radja”. Op de bewegende beelden van Armand en Werner zagen we de weduwnaars eten krijgen met de lepel maar ze maken uitslagen met de bulldozer.
Voor alle Gouden Duifwinnaars van 2021 en 2020 (uitgestelde uitreiking vanwege Covidsituatie) waren er de wondermooie geishapoppen uit Tokio geschonken door Champion Trade van Tadashi. De wisseltrofee Stan Raeymakers werd door Gust en Greet uitgereikt aan Roger en Koen Vanmeert. Na zoveel sportieve weelde nodigde Rik een onschuldige kinderhand uit naar het podium voor de trekking van diverse gratis prijzen. Op de dansvloer trok één man ieders aandacht met eigenzinnige danspasjes en guitar riffs. Het Gouden Duiffeest werd afgerond door La Mamadora, de eerste hit van Bart Kaëll in de jaren tachtig. Maar eerlijk is eerlijk, de performance en het enthousiasme van Bart zijn geweldig.
Het laatste woord is voor de eerste woorden die Mike tegen me zei: “Zielsgelukkig dat we hier vandaag toch zijn.”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.