CASTELEYN-VAN PARIJS - 1e Nationale Asduif zware fond jaarlingen 2024

Liefhebber: 

Zwevezele – Een nationale winnaar, een nationale asduif. Beide titels behoren tot het hoogste goed in de duivensport. Iedereen tracht ernaar, iedereen smacht ernaar. Maar, er zijn vele valkuilen. De weersomstandigheden moeten eerst en vooral mee zitten. Daarnaast zijn topvorm en motivatie twee heel belangrijke parameters. Gelukkig gaan deze meestal hand in hand. En last but not least, je hebt een absolute topduif nodig om er eentje binnen te hengelen. Er zijn met andere woorden wel wat voorwaarden aan verbonden. 

Het ultieme, dat is toch wel een nationale asduif die ook een nationale overwinning op het conto heeft. Maar iedereen weet dat deze duiven bijzonder zeldzaam zijn. Als we de geschiedenis in België even bekijken dan spreken over ‘Armando’ (J. Verschoot), ‘Melissa’ (K&R Platteeuw) en ‘Finne’ (W. Daniëls), legendarische duiven! Wanneer we naar de zware fond kijken, gaan we nog veel verder terug in de geschiedenis. Uitgebreid onderzoek (lees, we belden Rik) bracht ons naar 1997, waar ‘Kleine Didi’ (E. Devos) voor deze heroïsche dubbel zorgde. Anno 2024 hebben we een nieuw vliegwonder in deze categorie. ‘Leander’ van Peter Casteleyn en topverzorger Gilbert Van Parijs lukte het quasi onmogelijke. 

B23-3027435 “Leander”B23-3027435 “Leander”

Wie is ‘Leander’? Wel, deze vliegvirtuoos is van het nerveuze type, een echte wringer in de hand. Qua bouw zien we een eerder kleine duif van het ranke type. Hij blinkt uit qua pluimkwaliteit. Ook zijn doordringende blik spreekt boekdelen. Zijn vleugel is goed geventileerd. Kortom, hij heeft alles om te schitteren. 

Ook de afstamming mag gezien worden. Zijn vader, ‘De 737’ is van het bouwjaar 2019 en werd geboren uit een doffer van Rudi De Saer gekoppeld op een duivin van Gérard Latruwe. ‘De 737’ is ook de vader van een van de beste jonge duiven dit jaar op het hok Casteleyn-Van Parijs. De moeder van ‘Leander’, ‘Het nulelfje’, is afkomstig van het hok S. & P. Colpaert. De grootmoeder van ‘nulfelfje’ is moeder van ‘De Gouden Vleugel’ bij S. & P. Colpaert. Verder zien we ook Jos Joosen en John Debaene in de pedigree. 

De bouw van een duif is één element, de afstamming een tweede. Maar een duif taxeren we nog altijd het liefst op zijn of haar prestaties. En bij ‘Leander’ zijn die uitzonderlijk. Na een standaard voorbereiding met de nodig vluchten op korte en middellange afstand werd hij in 2024 klaar gemaakt voor zijn eerste internationale examen, Agen. ‘Leander’ werd ingekorfd op klassiek weduwschap. Verzorger Gilbert voedert de duiven in een systeem van volle bak. ’s Avonds worden de voederbakken weggenomen om 18u. Trainen doen de doffers ’s morgens. Ze trainen 1x per dag. Echt opvoederen gebeurt niet in Zwevezele. De doffers worden gevoederd met een mengeling voor jonge duiven aangevuld met een weduwschapsmengeling. Voor de rest zijn er niet veel kapsones in het systeem. 

Agen diende zich aan als een moeilijke vlucht. Dat was meteen duidelijk bij de eerder trage aankomsten. Te Zwevezele hadden ze 19 duiven gereserveerd voor deze vlucht, waaronder ‘Leander’. Heel lang hoefden Peter en Gilbert niet te wachten. Om 20u38 stormde ‘Leander’ af op het hok. Een aankomst die ze te Zwevezele niet snel zullen vergeten. Hiermee werd naast een 2de provinciaal (1.786 duiven) een 11de nationaal (7.396 duiven) gewonnen. Een ferme prestatie van deze jaarse doffer. Prompt reserveerden Peter en Gilbert deze klepper voor Narbonne. En route du parcours vloog hij nog een snelheidsvluchtje uit Arras (100 km). 

B23-3027435 “Leander”Toen volgde Narbonne. We gaan het relaas van de lossing niet meer herhalen. Laat het ons er op houden dat het een bijzonder zware editie was. Dat was trouwens ook te merken in de aankomsten. Eén duifje tekende voor thuiskomst op de dag van de lossing in Frankrijk. Ook ’s anderdaags ging het tergend langzaam. 

Gilbert had zich op de computer al vergewist van de aankomsten en besloot dan maar te starten met de verzorging van de overige duiven. Toen de gsm de aankomst van een duif aangaf, dacht Gilbert vooral aan de ene laatkomer van Bergerac. Hij zette de bak van deze doffer open, maar de duif vloog naar een andere nestbak. Het was begot ‘Leander’. Deze kleine blauwe wringer had voor een waar huzarenstukje gezorgd.

De rest van de geschiedenis kennen we ondertussen, ‘Leander’ vloog zich naar de 1ste nationaal van 5553 duiven. Narbonne betekende meteen ook het einde van zijn korte vliegcarrière. ‘Leander’ had die dag iedere Belgische duif overklast! 
11de Nat. Agen jaarlingen 7.396 duiven
1ste Nat. Narbonne jaarlingen 5.553 duiven
1ste Nat. asduif zware fond jaarlingen KBDB
1ste Europese jaarse duif zware fond 2 vluchten
1ste Prov. Asduif zware fond oude en jaarse

De kolonie

Peter en Gilbert beleefden de prestaties van ‘Leander’ als een droom. Uiteraard had de tandem al meermaals van succes mogen proeven. Maar dit, dit was echt uniek. De woorden ‘once in a lifetime’ zijn hier waarschijnlijk van toepassing. 

Misschien is het handig Peter en Gilbert voor te stellen. Vooreerst hebben we Peter Casteleyn, de eigenaar van de kolonie. Hij is reeds vele jaren een gepassioneerd duivenmelker. Maar naast de duiven is er ook het bedrijf. Lipcas is een internationaal familiebedrijf dat poffertjes en pannenkoeken over de hele wereld levert. Een felle brand in 2022 betekende een zware klap. Maar sinds een aantal maanden is de productie weer op kruissnelheid in een nieuwe site. Het klinkt alsof Peter zijn handen meer dan vol heeft. Maar dat is eigenlijk nog licht uitgedrukt. Want naast het bedrijfsleven is Peter ook nog eens de voorzitter van basketbalclub BBC De Westhoek Zwevezele. U leest het goed, heel veel tijd heeft Peter niet op overschot. Om die reden ging Peter op zoek naar een topverzorger. Die vond hij bij Gilbert Van Parijs in het jaar 2019. Gilbert was jarenlang verzorger bij een ander tophok in België. Met andere woorden, hij kende het klappen van de zweep. Gilbert krijgt van Peter ook carte blanche in de verzorging van de duiven. Peter tekent de contouren uit, Gilbert zorgt voor de invulling. Een stramien dat duidelijk zijn vruchten afwerpt. Zo grossierden ze in titels in het jaar 2023:

8ste Algemeen Nationaal Kampioen KBDB
1ste Alg. kampioen Inter-Westvlaamse-Vereniging 
1ste Alg. kampioen Brugse Kampioenschappen
1ste Alg. kampioen Fondclub Steenbrugge
1ste Alg. kampioen Cureghem Centre 

De hokken van Peter Casteleyn en Gilbert Van Parijs in Zwevezele.De aanpak

Bovenstaande resultaten komen uiteraard niet zomaar uit de lucht gevallen. Om een kolonie te runnen die meespeelt van de snelheid tot en met de zware fond, dat is geen evidentie. Als daar ook nog eens naast een stevig peloton oude duiven de jonge duiven bijkomen, dan spreken we over een voltijdse dagtaak. Maar Gilbert Van Parijs, die is wel wat gewoon. Zoals eerder gezegd, te Zwevezele zijn er weinig kapsones. 
Vooreerst is de standaardmengeling voor alle duiven een jonge duivenmengeling. Dit krijgen alle duiven in een systeem van volle bak. Ze moeten er niet mee smossen, maar er is altijd voer te vinden. 
Ten tweede wordt het motivatiesysteem simpel gehouden, het klassiek weduwschap. Zowel de vliegduivinnen als de doffers vliegen met een thuiszittende partner. De oude duiven vliegen een programma dat zich vooral focust op de zware halve fond en de fond. De duivinnen gaan wekelijks in de mand, de doffers om de 14 dagen vanaf de fond. Zowel de doffers als de duivinnen hebben een vaste nestbak. Bij de duivinnen gaat deze wel dicht in de week en zitten ze op een plankje voor de nestbak. 
En voor de rest is het vooral vliegen en tonen dat je tot de beteren van het peloton behoort. 
Het systeem met de jonge duiven is gelijkaardig aan dat van de oude duiven. Er zijn twee verschilpunten. Vooreerst worden de jongen eerst verduisterd en daarna bijgelicht. Ten tweede gaan beide geslachten mee op wedstrijd en wordt de schuifdeur als motivatie gebruikt. 

B23-3027549 ‘De 549’

De absolute vaandeldrager is uiteraard ‘Leander’. Maar in zijn slipstream volgen nog wel wat zeer goede vliegduiven. Het is moeilijk een keuze te maken. Stuk voor stuk hebben de vliegduiven hun strepen verdiend. We starten met een kleinzoon van ‘Animo’ (deze vloog een mooi palmares bij elkaar met onder andere een 66 Nat. Limoges 13.569 duiven en een 70ste Nat. Cahors 6.903 duiven). In de pedigree van ‘De 549’ zien we ook het ras van D & D Platteeuw. 
25e Brive nationaal jaarlingen 3.491 d.
13e Tulle fondclub Steenbrugge Gistel 326 d.
8e Chateaudun lokaal 151 d.
11e Toury lokaal 1007 d.
11e Arras lokaal 139 d.
26e Clermont lokaal 650 d.

Peter Casteleyn en Gilbert Van ParijsB23-3027553 ‘Het 553’tje’

Tweede in het rijtje vliegtoppers is ‘Het 553-tje’. Zij stamt langs vaderszijde uit dezelfde lijn van ‘Leander’. Zo is de overgrootvader van ‘Het 553-tje’ de grootvader van ‘Leander’. Hij is een doffer afkomstig van Rudi De Saer. De moeder van ‘Het 553-tje’ is opnieuw afkomstig van bij D&D Platteeuw. 
3e Chateauroux lokaal 242 d.
24e Argenton lokaal 742 d.
14e Chateauroux lokaal 668 d.
9e Bourges lokaal 645 d.
14e Chateauroux lokaal 421 d.
141e Fontenay dubbeling 5.728 d.
16e Arras lokaal 571 d.

Op naar 2025

En zo kunnen we gerust nog wel een tijdje doorgaan. Het niveau van de vliegploeg te Zwevezele mag stevig genoemd worden. Peter en Gilbert kijken dan ook met veel goesting naar 2025. De ploeg jaarlingen oogt zeer veel belovend en ook de goede oude duiven blijven aan boord. Het wordt zaak voor Gilbert om er terug de nodige schwung in te krijgen, maar daaraan twijfelen we allesbehalve. We willen Peter en Gilbert alvast heel veel succes wensen voor komend seizoen. We kijken uit naar nieuwe topresultaten!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.