WILLY BOSMANS - 1e BELGISCHE ASDUIF EUROPACUP

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Ham - Een Limburgse gemeente aan het Albertkanaal... zo'n beetje de wrat op de neus van Limburg. Heel wat industrie... Tessenderlo Chemie in de buurt... en toch vonden we er nog een plekje natuur van zeldzame schoonheid.
Willy Bosmans en zijn zoon Marc zijn jagers en hebben er hun jachthuis te midden prachtig Limburgs groen. We vinden er niet alleen de hokken van Willy Bosmans... maar als natuurmens met een groot hart voor dieren heeft hij er een smulparadijs ingericht voor vogels van alle slag. Alle soorten meesjes... vinken ... boomklevers... hegmussen... merels en zelfs de houtspecht komt er eventjes goede dag zeggen. Allen doen zich te goed aan de royaal opgehangen hangnetjes met olierijke zaden en granen. Echt een schitterend schouwspel... maar voor een kiekje waren ze niet te vinden.

Eerst Marc... daarna Willy !

Zoon Marc Bosmans begon hier op zijn dertiende met duiven... eerst een klein hokje... en daarna nog een hok bijgebouwd met de hulp van grootvader Jef. Er werd sterk gespeeld op de vitesse en de "Rosse" ontpopte zicht tot een ware legende. Zijn vader was een aanvlieger die ziek in de tuin ronddoolde en blij was dat hij er onderdak kreeg. Hij werd netjes aangemeld en de K.B.D.B. antwoordde dat de oorspronkelijke eigenaar hem verkocht had. De nieuwe eigenaar werd per brief gecontacteerd maar nooit kwam er enig antwoord... en de duif bleef in Ham. De "Rosse" was schier onklopbaar op Chimay en de buurman had de vaste gewoonte om eerst hem te zien aankomen van de vlucht... en daarna zijn eigen duiven te gaan constateren.
De oude basis werd verder uitgebouwd met duiven van Louis Peers en Maurits Ooms... beiden uit Ham. In 1988 leerde Marc Jos Thoné kennen en daar werden heel wat duiven gehaald. Hij bouwde in 1992 een nieuw hok op zijn huidig adres in Beverlo en nam er een tweede start met hoofdzakelijk Thonéduiven.
Willy nam in 1993 de duivenhandel achter het jachthuis over en speelde de eerste jaren uitsluitend met jonge duiven. Hij ging Marc op zondag helpen met de duiven in Beverlo en moeder "pakte" de jonge duiven in Ham. Jaarlijks gingen ook de 5 à 6 beste jongen naar het hok van zoon Marc. Eentje won bij hem zelfs de 1e provinciaal uit La Ferté... eentje werd bij Willy asduif jonge duiven... en deed dat als oude duif over bij Marc in Beverlo. Zo'n zes jaar geleden ... toen er gestart werd met elektronisch constateren... is Willy ook beginnen spelen met oude duiven.
De kolonie van Willy Bosmans is momenteel opgebouwd met duiven van Jos Thoné, As ... Toine Jacops, Vorselaar... Karel & Tom Hufkens, Geel... Lambrechts-Lismont, Kortenaken ... en Jos Schuur, Ham (dochter van de "Crack" met 2x 1e provinciaal).
Het seizoen 2011 werd voor Willy Bosmans een echt superjaar ! Zijn topdoffer "Speedo" B10/5126079 excelleerde met 1e/995 d ... 1e/898 d ... 3e/911 d ... 4e/1299 d... 5e/749 d ... 29e/1777 d ... werd 7e Nat. Asduif Snelheid K.B.D.B. 2011... en bekroonde zijn knappe carrière met de titel van 1e Europacup België Snelheid 2012 !

Kleine melker

Willy doet het met 15 weduwnaars... vanaf 2012 met 4 duivinnen... 35 jonge duiven ... en 10 kwekers als achterban. Klein maar fijn is het ordewoord... en geheimen moeten er in Ham niet gezocht worden.
De weduwnaars vliegen half augustus hun laatste wedstrijd... doffers en duivinnen gaan afzonderlijk in de volière en komen niet meer los. Willy volgt getrouw het "systeem Bifs" van dierenarts Ferdi Vandersanden... een goede ruimengeling... Vior... kweekvitamines... en S.B. Speciaal.
De vroege koppeling heeft op 27 november plaats... de eieren van de kwekers komen onder de weduwnaars... en er worden twee jongen groot getrokken. Na het spenen van de jongen worden doffers en duivinnen opnieuw gescheiden en er volgt geen tweede koppeling. Eind maart wordt er gestart met opleren... 10 keer met de wagen op stap... en de eerste keren zit de duivin hen op te wachten bij thuiskomst. Daarna wordt het Chimay... Vervins... Laon... Nanteuil... of een uitgesproken passie voor de snelheidswedstrijden.
Bij inkorving wordt de duivin nooit getoond... bij aankomst van een wedstrijd zo'n 3 à 4 uur... na 4 wedstrijden tot 's avonds... na anderhalve maand tot 's anderendaags. Het doodgewone weduwschap zonder franjes... en er wordt helemaal niet naar extra-motivatie gezocht.
Wel is het zo dat er speciale aandacht besteed wordt aan de weduwduivinnen... die wel 50 % van het succes van het weduwschap uitmaken. De dametjes verblijven de ganse dag in hun woonbak die met draadwerk afgesloten wordt. Na eten en drinken opnieuw het nestvak in... en de deur gaat dicht. Moraal van het verhaal... geen probleem met onderling paren en de doffer die steeds een warmbloedige duivin in zijn woonbak vindt bij thuiskomst.
Er wordt tweemaal daags een vol uur getraind... en dan houdt Willy zijn flyers nauwgezet in de gaten. Wanneer de conditie onder de vliegploeg is dan trainen de weduwnaars meestal helemaal alleen en dan is het oppassen geblazen voor de concurrentie.
De vliegploeg kan terugvallen op een prima voeding... van zondag tot en met woensdagavond wordt er ruimengeling gevoederd met de soeplepel... van donderdag tot aan de inkorving sportmengeling met de soeplepel. Bij het opvoederen worden er geen pinda's of snoepzaad verstrekt. Er wordt gespeeld op een hok onder de golfplaten met als voornaamste eigenschappen droog en goed verlucht.

Jonge duiven

De jonge bende (35) ... hoofdzakelijk gefokt uit de kwekers... wordt gespeend aan de ouderdom van 18 à 19 dagen (vrij vroeg). De geslachten blijven de ganse zomer samen... en de jongen worden niet verduisterd. Er komen geen kartonnen dozen of wegkruipbakjes op de hokken... en ook geen oude partners. De jongen worden gans het seizoen op een nestje of op het schabje gespeeld naargelang de voorkeur van de pieper. Er wordt dus helemaal niet gezocht naar extra motivatie maar er wordt wel uitgekeken naar de beste nestpositie.
Van zodra de jongen een uurtje "trekken" wordt er aan opleren gedacht. Ze worden een tiental keren met de wagen weggevoerd vooraleer ze ingekorfd worden voor de eerste Chimay. Een werkwijze die doorgaans resulteert in weinig verliezen.
Ondanks de vele wilde verhalen over adeno... Willy zijn duiven hebben er nog nooit last van gehad. De reden ? Zou het kunnen dat de meer natuurlijke aanpak van het spel met jonge duiven hiervoor een verklaring biedt ? De jongen worden nooit verduisterd... ze worden op een natuurlijke manier gespeeld... ze worden goed voorbereid... en kennen op die manier weinig stress. Straffer nog ! Willy kreeg van een buurman... die jaarlijks grote problemen heeft men adeno... een handvol jonge duiven. Je zou verwachten dat het mooie adeno-liedje voor eens en voor altijd uit was maar het omgekeerde was waar ! Ook deze ingebrachte jonge duiven die meedraaiden in het systeem van Willy kregen evenmin adeno !

Medisch

Willy is ... via zijn zoon Marc... een fervente aanhanger van het "systeem Ferdi Vandersanden" ! Dit natuurlijk begeleidingsschema wordt opgehangen op zijn hok en daar wordt niet van afgeweken. Basispijlers in het verzorgingschema van Willy zijn Vior (5 organische zuren die tricho bijna geen kans geven)... en vlierbessensiroop waarop ook de bosduiven verlekkerd zijn. Daarnaast nog met regelmaat look in het drinkwater en 1x per week vitamines.
De behandeling tegen trichomonas wordt dan ook heel beperkt gehouden. Na drie wedstrijden wordt er 5 dagen behandeld... en twee maanden later ook nog eens 5 dagen... en dat is het. Tegen de luchtwegeninfecties werd er nog nooit behandeld.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.