Voorjaarsbeurs Houten - Maart roert zijn staart...

Succes story van Voorjaarsbeurs in Houten duurt maar voort!
Maart roert zijn staart…

Op 3 en 4 maart 2018 gaat het weer gebeuren. Het startschot voor het nieuwe seizoen, vele  duizenden bezoekers willen het allemaal meemaken in Houten. Het meest toonaangevende evenement in West-Europa zorgt elk jaar weer voor een groot samenzijn tussen melkers van over de hele wereld.

Met een winter die pas net op gang lijkt te komen kunnen we het ons nauwelijks voorstellen, maar over nog geen 6 weken zijn de programma spelers al volop aan het opleren. Waar kennen we dit van? Met meer dan 20 jaar beurservaring nemen wij u even mee terug in de tijd, naar de Voorjaarsbeurs van 2007. Deze is namelijk identiek aan dit jaar. In 2006 hadden we immers ook volop vogelgriep gehad het seizoen toen kwam pas in mei in opgang maar in de winter van 2007 waren we dat allang weer vergeten. Die begon toen ook laat en het sneeuwde met de Voorjaarsbeurs in 2007, écht! Maart roert zijn staart, is het gezegde bij zulke weersomstandigheden. Peter van Raamsdonk had toen die tijd een Peruaanse band geregeld die buiten in de sneeuw op hun panfluit de meest mooiste welkom liederen maakten. Jammer dat de digitale foto’s zoek geraakt zijn, ergens op een cd of zelfs ee floppy disk, maar daar kun tegenwoordig niet veel meer mee... Het probleem van die tijd was de opslagcapaciteit op computers.

 Peter van Raamsdonk die in 2007 namens alle exposanten een bos bloemen overhandigd aan Pieter Kos
Foto: Peter van Raamsdonk die in 2007 namens alle exposanten een bos bloemen overhandigd aan Pieter Kos

Dat jaar was identiek aan nu – 2018 –  want ook toen (Expo Houten was nog niet gerenoveerd) alle hallen tot aan de nok toe vol met exposanten. En het werd druk, erg druk ondanks de sneeuw die in de periode van begin maart overigens vrij snel weg dooit. Bijna hadden we in 2007 de deuren even moeten sluiten, maar met een snelle handige nieuwe routing konden we dit voorkomen. Het late winterweer was toen geen belemmering en wij geloven nu ook niet want het gros van de bezoekers komt van heel ver! En de vele busreizen vanuit heel Europa zijn ook al weken lang volgeboekt.
Even terug naar Peter van Raamsdonk, de grondlegger van de moderne duiven fotografie. Al ruim voor 2007 maakt hij zijn foto’s al digitaal, bewerken meen ik van niet… Waar het om gaat is dat hij de basis heeft gecreëerd voor de vele websites die nu wereldwijd duiven verkopen. Bijvoorbeeld ook voor Pipa van Nikolaas en Thomas Gyselbrecht. In 2006 was pigeon paradise enkele weken lang de meest bezochte website  ter wereld (!!!) omdat zij het nieuws over de vogelgriep zo goed op de voet volgden. In 2007 kwamen zij folderen op de Voorjaarsbeurs. Nu is Pipa een begrip en uitgegroeid tot de meest vooraanstaande website op duivensport gebied ter wereld.

Digitalisering de trend in duivensport

Het jaar 2018 is in die zin ook identiek aan die tijd van medio 2007 (dat digitalisering zijn opweg naar de duivensport vond) want nu zijn er de eerste vloggers actief. Video log! Zo kwamen wij deze winter op de beurs in Portugal via Johannes Jacobs (eigenaar van de firma Tollisan) in contact met Yoessef, een aller aardigste Nederlandse jonge duivenmelker van Marokkaanse komaf. Yoessef heeft 10.000 YouTube volgers, meest uit Arabisch sprekende landen, samen Yoessef ging ik op bezoek bij de organisator van FCI Derby Costa del Sol. De eigenaar, Xavier heeft ook een groot kweekcentrum (Winkie Pigeons) en is al twee jaar exposant op de Voorjaarsbeurs. Zijn zoon, Spaans sprekend heeft 50.000 (!!!) Spaans sprekende YouTube duivensport volgers. Wacht even; 50.000 liefhebbers die hem wereldwijd volgen met zijn duivensport belevenissen… Absoluut de trend want in al die landen hebben zijn geen sportblad, dus hoe kun je snel en beter alles leren over wedstrijden met postduiven? Juist via social media, met je mobieltje altijd paraat!
Om mee te gaan met de trends en de laatste ontwikkelingen heeft een dergelijk evenement met ruim 10.000 m² vloeroppervlak een aanzienlijke voorbereidingstijd. En wat lopen ook wij als organisatie achter bij de laatste ontwikkelingen. Het gaat zo snel… Met transporteurs naar Houten te halen is verleden jaar de tendens gezet, exposanten en bezoekers zullen de komende jaren zien dat meer en meer bezoekers per vliegtuig zullen afreizen naar Houten. En met eerder beschreven trend van vloggers zal het grootste Voorjaarsevenement van Europa weer nieuwe doelgroepen aanspreken en zal het evenement nog meer een internationaal karakter krijgen.

 verdergaande digitalisering, de trend in duivensport
Foto: Compuclub VJBeurs 2017: verdergaande digitalisering, de trend in duivensport

One Loft Race Exposanten

Verder is er een groeiende interesse bij de eenhoksvluchten en bij sterk spelende liefhebbers op te merken! Die laatste groep verkoopt hun eerste of soms al tweede ronde jongen. Exposanten die hun eerste ronde ter verkoop aanbieden koppelen meestal zo rondom de jaarwisseling en hebben de duiven tijdens de voorjaarsbeurs klaar zitten voor de verkoop. Ook voor hen is er een aanzienlijke voorbereidingstijd om aan een dergelijk evenement deel te nemen. Met 25 exposerende One Loft Races komen zij dit jaar van over de hele wereld naar Houten. Met stands uit China, Thailand, Zuid Afrika, Zimbabwe, Griekenland, Kroatië, Bulgarije, Roemenië, Polen, Ukraine, Denemarken, Spanje en Portugal is er volop keus om mee te doen aan een dergelijke race. En wij kunnen u melden dat de Nederlands inbreng het goed doet op die al die races!!!

Meer dan 250 exposanten is uniek in Europa 
Om alles goed te zien in Houten is het ondoenlijk om over de beursvloer te racen. Mocht u een bezoek aan de Voorjaarsbeurs voorbereiden, plan dan voldoende tijd in. In meer dan 20 jaar heeft organisator Pieter Kos een beurs met naam & faam opgebouwd, het is juist deze uitstraling die elk jaar borg staat voor fijn duivenplezier, maar ook hernieuwde kennismaking met gelijkgestemden. Even binnenlopen en info op te pikken, dat is, zoals al aangehaald, de ultieme kans om als liefhebber het best mogelijke voor uw duiven te verkrijgen. 

NPO-stand
Ook de NPO is weer van de partij op de Voorjaarsbeurs. Als gebruikelijk kun u bij de NPO ringen op naam laten overschrijven, duplicaten aanvragen en alle andere NPO zaken regelen. Daarnaast is het bestuur NPO een nieuwe weg ingeslagen en hebben zij hard gesaneerd, waar niet alle belanghebbende blij mee zijn. Soms is de wetenschap een stap terug te doen, twee stappen vooruit. Met dit gegeven en wederzijds respect is de samenwerking tussen Proff Sport en bestuur NPO nooit verloren gegaan en gaat bestuur NPO de bezoeker tijdens de Voorjaarsbeurs verrassen met een nieuwe stand en een visie op de toekomst en iets extra’s voor de bezoeker. De verhuizing naar het nieuwe kantoor is inmiddels een feit en met nieuw beleid een frisse stap vooruit naar de toekomst.

 gezellig een biertje pakken met vrienden van ver!
Foto: Pipa stand VJBeurs 2016: gezellig een biertje pakken met vrienden van ver!

Slot

Buiten zal het koud zijn, maar eenmaal binnen in Expo Houten zal het gezellig druk zijn en warm. En mocht het u té warm worden dan kunt u altijd een gratis ijsje halen bij Coolbird, zomaar een van de gratis items. Want met een onnavolgbare sfeer in Houten - eenmaal in het complex - wordt iedere bezoeker weer getrakteerd op grandioze beurskortingen vele gratis goodies en andere items. Een actuele plattegrond en lijst met deelnemers wordt dit weekend op de website geplaatst.

De beurs is op zaterdag 3 maart geopend van 9.00 tot 17.00 uur en op zondag 4 maart van 9.00 tot 14.30 uur. De entreeprijs is € 12,50 per persoon en voor kinderen tot 12 jaar gratis.

Succesverhalen aan de basis voor het jarenlange enorme succes van de beurs!

Gaandeweg de jaren dat de voorjaarsbeurs hét evenement van Europa is geworden kunnen we hierover ook door liefhebbers gedeelde succesverhalen vertellen. Een aantal van deze verhalen zal te lezen vallen in deze editie van het Spoor, succesverhalen zijn overigens altijd welkom bij de organisatie van de beurs. 

Succes in Ierland door aangekochte duiven op de Voorjaarsbeurs!
Ons bereikte een enorm succesverhaal van Cliff Stewart die in het noorden van Ierland speelt. Cliff heeft al meer dan 30 jaar duiven en al vele vluchten gewonnen. Soms wel van meer dan 700 km over het Kanaal naar Engeland en daarna nog over de Ierse zee tot aan de thuisbasis. In Noord Ierland is het niet ongebruikelijk om soms tegen meer dan 40.000 duiven in een wedstrijdweekend te vliegen. 
In 2016 reisde Cliff naar de beurs in Houten, een reis van zo’n 27 uur waarbij met de boot vanaf Belfast werd gevaren naar Nederland en met de bus verder werd getrokken naar Houten. Cliff gaf aan erg onder de indruk te zijn van het warme gevoel dat hij kreeg bij de beurs, erg vriendelijk en zeer behulpzaam waren kernpunten die hem opvielen, een zeer goede kwaliteit van de duiven en de sportproducten vielen hem ook op. Er werden op de beurs 4 jonge duiven gekocht bij Stefan Wutzmann. De jongen werden meegenomen naar huis om klaargemaakt te worden voor de wedstrijden, 1 raakte er gewond maar de andere 3 kregen in totaal 7 wedstrijden in hun eerste jaar. Ze wonnen samen 4 x een 1e prijs, 3x een 2e prijs en 1 x de 4e prijs. 
De D16 6410-409 won een 1e tegen 3103 duiven op een vlucht van 418 km. Zij is moeder van de IHU-17-1869, zij won een 1e in de club & 3e in de regio tegen 3361 duiven vanaf Thurles, 323 km,  ze werd ook 2e op de ‘Young Bird Derby, Skibbereen 418 km. Ook in 2017 werden er door Cliff weer duiven gekocht van Stefan Wutzmann, ze werden samen gespeeld met de eigen jongen Er werd in 2017 aan 9 wedstrijden meegedaan wat weer enorme resultaten opleverde. In 2017 won hij; 7 x de 1e prijs, 5 x een 2e prijs, 8 x  en 3e prijs, 9 x de 4e prijs en vele prijzen meer. Het is niet zo simpel dat als je goede duiven aanschaft je ook per definitie direct succes hebt, wel is het zo als je duiven koopt van mindere kwaliteit dit nooit tot succes zal leiden. Cliff komt zeker in 2018 weer naar de ‘Houten Fair’, hij gaf aan al weer uit te kijken naar de mensen die hij beschouwt als zijn vrienden. 

Jan en Marleen Duits uit Eijsden zorgen voor spektakel op Troyes in Limburg.

Jan en Marleen Duits, Pierre en Anneke Faes
Jan en Marleen Duits, Pierre en Anneke Faes

Al jarenlang verkopen Anneke en Pierre Faes uit Baarn op de voorjaarsbeurs jonge duiven. In 2015 werd er door een koper van een jonge duif een succesverhaal behaald op Troyes in Afd. 4 Limburg. Jan en Marleen Duits uit Eijsden presteerden het om een 1e te spelen van de totale afdeling. Ze kregen er twee tegelijk op de plank van Troyes en twee minuten later er weer 4 elkaar snel opvolgend. Resultaat 1-2-3-6-8 en 10 en verder 25-27-28-48-95-127-131-183-186-192-205-207-225-269 etc. en van de 51 die ze mee hadden stonden er 36 op de uitslag. Dit tegen 6.698 duiven. In CC Heuvelland en Wefo Limburg gingen ze voor de driedubbele overwinning en 7 in de top 10 tegen resp. 2796 en 1254 d. De winnende doffer werd geklokt op een afstand van 302 km met de winnende snelheid van 1361 m/min., de overwinnaar is een kras doffer en draagt ring: NL15-1532805.
Het succesverhaal op deze vlucht begon in 2015 op de voorjaarsbeurs, de stand van  Anneke en Pierre Faes trok hun aandacht. Er zat een kras piepertje van het soort van Stefaan Lambrechts uit het Belgische Berlaar. Hij was gekweekt uit twee rechtstreekse Lambrechts duiven, waarvan de vader een zoon was van de Asduif Quievrain Berlaar in 2011. Hij werd gekocht en dat ze er een goede kijk op hadden bleek achteraf op de vlucht Troyes. 

Het succes verhaal van Roy Abels uit Munstergeleen, wederom met Pierre Faes

Pierre & Anneke Faes, Roy en Charlotte Abels. 
Pierre & Anneke Faes, Roy en Charlotte Abels. 

Roy gaat elke jaar met enkele vrienden naar de Voorjaarbeurs in Houten. Er is altijd wel wat nieuws en tevens leuk om naar het aanbod van de jonge duiven te kijken en wellicht iets geschikts te vinden. Zo liep hij in 2014 ook langs de stand van Pierre en Anneke Faes uit Baarn. Hier ontdekte hij een duifje welke hem erg aanstond. Snel werd besloten het duifje aan te kopen. Het was een zuivere Koopman duif en dat zou wel kunnen passen om in zijn huidige fondstam iets meer snelheid te kunnen brengen. Op aanraden van Pierre Faes ging ook het nestmaatje mee naar Munstergeleen. Beiden werden uitgewend en het geschelpte doffertje met ringnummer NL14-1781122 wist als jong al een 3e vanaf Rethel te vliegen in SS Maaskant (1099 d). In 2015 vloog hij op Lorris een 13e tegen 970 d, en uiteindelijke pakte hij grandioos de zege op Limoges tegen 3.481 duiven.

Beste Vitesseduif 2017 gekocht op Voorjaarsbeurs te Houten!
Één van de meeste recente successen welke ons bekend is moet wel zijn de beste vitesseduif WHZB/TBOTB van 2017. Deze duivin werd gekocht bij Team Wesseling- Böing - Heiden uit Duitsland door de Comb. Jonkers-Pit te Wolvega. Zij staan in 2018 weer op de beurs bij standnummer 336 dus neem gerust een kijkje bij de kwekers van deze superduif. Comb. Jonkers-Pit zal aankomend jaar ook op de voorjaarsbeurs staan bij standnummer 337. De story van Comb. Jonkers-Pit uit Wolvega is inmiddels bekend en was enige weken terug nog uitgebreid te lezen in het Spoor. Deze geweldige aangekochte duivin won 7 x een 1e in de club en verder waren de resultaten van ‘Rode Wiegertje’, de volgende; 2e/2.015 Weert, 5e/1.227 Weert, 3e/2.198 Heusden-Zolder en tevens 6e tegen 20.893 duiven, 10e/2.247 Heusden-Zolder, 11e/1.744 Gennep, 16e/2.150 Gennep. 

Jonkers-Pit

Franz Lange uit Lichtenau – Herbram met duiven van internationale allure op de beurs!

Franz Lange

Al jaren investeert de Duitse duivenmelker Franz Lange in topduiven. Op zijn hokken bevinden zich momenteel hoofdzakelijk de duiven van Dirk van den Bulck uit Grobbendonk(B) en Günter Prange uit Meppen(D). Er zitten kinderen en kleinkinderen van de wereldberoemde topduiven van deze 2 hokken. Ook Herr Lange heeft diverse berichten uit met name Engeland ontvangen met winnaars in groot verband!

Ook in 2018 staan er weer grote namen op de voorjaarsbeurs!
Een kleine greep uit de grote groep liefhebbers die jonge duiven verkopen en waarbij het zeker de moeite waard is om eens aan te kloppen. Tussen de exposanten ook Nationale Kampioenen, Olympiade deelnemers, ZLU winnaars, internationale fondmatadoren, , winnaars van One Loft races, enzovoort welke deelnemen met een stand.
Stand 103, Leo Pronk, Breezand een ZLU Topper met meerdere top 10 noteringen nationaal en internationaal op één van de verste afstanden. Stand 109, De Scheemaecker, al jarenlang een gerenommeerd kweekstation waarbij sinds enige jaren ook uit de top van de top duiven te koop zijn! Stand 154, Team Eijerkamp, het nationale topteam waar jaar op jaar ontzettend goede resultaten neer worden gezet, ook in 2018 staan zij weer op de beurs om u te woord te staan. 
Stand 166, Interpalomas Lofts – Dr. de Weerd Pigeons, het hok met internationale allure!

Wij hopen u in het weekend van 3 en 4 maart wederom te mogen verwelkomen op Europa’s grootste duivensportbeurs in het voorjaar. Succesverhalen blijven komen, laat u in 2018 de volgende zijn, meer informatie kunt u vinden op www.proffsport.nl

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.