VAN ELSACKER-JEPSEN - Koning Union Antwerpen 2022

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Schilde – Schilde is een gemeente in de provincie Antwerpen en werd door een universitair onderzoek uitgeroepen tot de meest aangename gemeente van Vlaanderen. Bekende inwoners zijn o.a. voetbaltrainer Leo Beenhakker, schrijver Hendrik Conscience, presentatrice Veronique De Kock en actrice Greet Rouffaer. In Schilde en Zoersel kwam Hendrik Conscience tot rust en een wandelroute werd er de Conscienceroute genoemd. 

Het is een prachtige bosrijke omgeving en veel begoede Hollanders werden door de natuur bekoord en kochten er een mooi stekje. Voor de duivenmelkers is het minder leuk want de roofvogels vinden het ook een aantrekkelijk oord en heel wat duiven belanden er jaarlijks in de klauwen van deze snoodaards.
In Schilde waren er ook duivenmelkers die wereldfaam behaalden en dan denken we in de eerste plaats aan William Geerts en Willy Van Berendonck. Eén melker steekt hen naar de kroon en dat is niemand minder dan de tandem Van Elsacker-Jepsen. Ze staan al jaren aan de top van grote snelheid tot kleine fond en dit jaar veroverden Serge en Kirsten de gegeerde titel van Koning in Union Antwerpen na een sterk seizoen 2022 met maar liefst 38 eerste prijzen, dat ook nog resulteerde in Koning Kempische Fondclub 2022!

KAMPIOENSCHAPPEN 2022
1e Koning Union Antwerpen (303 leden)
1e Koning Kempische Fondclub (140 leden)
1e Koning “De Eendracht” Schilde (90 leden)
1e Algemeen kampioen Halve Fond “De Eendracht”
1e Kampioen jaarlingen Halve Fond “De Eendracht”
1e Kampioen Grote Halve Fond oude Kempische Fondclub
1e + 2e + 3e Asduif Halve Fond oude “De Eendracht”
1e + 2e Asduif Halve Fond jaarlingen “De Eendracht”
2e Asduif jaarlingen Halve Fond Union West
2e Kampioen Grote Halve Fond jaarlingen Kempische Fondclub
2e Kampioen oude Halve Fond “De Eendracht”
2e Algemeen kampioen Halve Fond Union Antwerpen
2e Algemeen kampioen Grote Halve Fond “De Eendracht”
3e + 6e Asduif Halve Fond oude Union Antwerpen West
38 eerste prijzen in 2022

Een kijkje in de hokken bij Van Elsacker-Jepsen.Een moeilijke start

Serge Van Elsacker (63) zijn avontuur in de duivensport begon toen hij amper tien jaar oud was. Niemand in zijn familie was duivenmelker of had iets met duiven te maken. Een gelukkig toeval zorgde er voor dat hij toch in aanraking met de duivensport kwam. Zijn ouders kochten de crèmerie Geybels, een bekende zaak in Merksem, met een duivenhok boven de zaak en bijhorende duiven. De eigenaar was overleden en zijn zoon verzorgde er de duiven. Serge vroeg om enkele van de duiven te behouden en de trein stond op de rails. De duivenmelkers van de duivenbond “De Velodroom” in Schoten, de maatschappij waar Serge lid van was, stonden hem met raad en daad bij. Maar de eerste zes jaar kon onze nieuwkomer nog geen deuk in een pakje boter vliegen. Hij had weinig verstand van duiven en zijn duivenliefhebberij zat op een dieptepunt. Hij speelde toen op de snelheid maar niks scheen te lukken.
In 1973 verhuisden zijn ouders naar Schilde en vader bouwde voor hem een nieuw duivenhok. Hij leerde er Guillaume Ducheyne kennen en iets later kwam William Geerts Schilde veroveren, en die mannen leerden hem de knepen van het vak. Corneel De Haes uit Wemmel, leraar in PIVA Antwerpen waar Serge naar school ging, toonde hem ook de weg naar het succes.
In 1976 was Serge voor de eerste keer hij de kampioenen in Schilde, achter William Geerts notabene, en sindsdien wonnen ze ieder jaar wel iets, en dat nu al meer dan 45 jaar. William Geerts werd een goede vriend. Serge las veel boeken over de duivensport en hij heeft veel goede melkers bezocht. Hij ontdekte er geen schokkende zaken maar leerde er veel interessante dingen die hem later van pas kwamen. Hij ontwikkelde een eigen systeem dat makkelijk en haalbaar was.

KAMPIOENSCHAPPEN 2021
1e Kampioen Fond jaarse Kempische Fondclub (130 leden)
1e Kampioen Union Antwerpen West Halve Fond oude duiven
1e Kampioen Halve Fond oude Schilde (90 leden)
1e Kampioen Halve Fond jaarlingen Schilde
1e Kampioen Grote Halve Fond jaarlingen Schilde
1e Kampioen Fond jaarlingen Schilde
1e Asduif Halve Fond oude Schilde
1e en 2e Asduif Halve Fond jaarlingen Schilde
1e en 2e Asduif Fond jaarlingen Schilde
1e Asduif Grote Halve Fond oude Schilde
1e Asduif Fond jaarlingen Kempische Fondclub
1e Asduif Grote Halve Fond oude Kempische Fondclub
2e Kampioen Union Antwerpen West Halve Fond jaarlingen
2e Asduif Union Antwerpen West halve Fond oude
2e Asduif Grote Halve Fond jaarlingen Schilde
3e Koning Union Antwerpen
3e Kampioen Fond jaarlingen Union Antwerpen
4e Asduif Grote Halve Fond jaarlingen Kempische Fondclub
14e Nat. Kampioen fond jaarse KBDB
19e Nat. Asduif Grote Halve Fond jaarse KBDB

Meulemans, Janssen, Stoces

De oude basis van Van Elsacker-Jepsen komt van Karel Meulemans, Arendonk, Frans Stoces, Winterslag en Gebr. Janssen, Arendonk. De duiven werden er niet rechtstreeks gehaald maar bij melkers die van hen wel rechtstreekse duiven hadden. Serge is zeer goed geslaagd met de duiven van de drie tenoren, maar de Stoces-duiven waren toch de beste. 
Vanaf 2004 werden er jaarlijks duiven uitgewisseld met Bernd Brune, Wesel (D) en die had voornamelijk Prange-duiven. Beide partijen waren zeer succesvol met deze uitwisseling. In 2006 werden er duiven ingebracht van Gaby Vandenabeele via Rik Cools, Ruiselede en Rudy Desaer, Ruiselede. Gekruist met de oude basis zijn dat de duiven die de laatste jaren de lakens uitdelen.
In 2015 was er de inbreng van duiven van Willem de Bruijn, Reeuwijk via Leo van Rijn, De Lier (N). Gekruist met de eigen oude basis is ook die nakweek heel succesvol.

Een kijkje in de hokken bij Van Elsacker-Jepsen.Totaal weduwschap

47 koppels oude en jaarse (60%) duiven worden gespeeld op het totaal weduwschap. Deze worden gekoppeld rond 20 maart en broeden 14 tot 16 dagen. Wanneer de duiven gepaard zijn worden de doffers opgeleerd en op eieren worden de duivinnen opgeleerd. In drie à vier etappes zijn zowel doffers als duivinnen opgeleerd tot 40 km. Alle duiven hebben ervaring en alles heeft gevlogen als jonge duif.
De eerste wedstrijd uit Quiévrain wordt gevlogen op eieren. Bij thuiskomst zijn alle nestjes weg en de duiven zitten op weduwschap. Bij de inkorving komen doffers en duivinnen samen voor enkele minuten en er wordt meteen begonnen met de duiven in de mand te zetten. Het is gans het jaar hetzelfde ritueel.
Bij aankomst van de eerste wedstrijden blijven de partners samen tot ’s avonds. Later tijdens het seizoen blijven doffers en duivinnen samen tot de volgende morgen. De doffers zitten op het vlieghok. De duivinnen in de volière achter het vlieghok op kapellekes.
De laatste jaren zijn er weinig of geen problemen met het onderling paren maar de duivinnen moeten wel iedere week gespeeld worden. De duivinnen zitten in twee volières naast elkaar en één van de paarlustige dames wordt dan in de andere volière gezet.

Moordende roofvogels

Er worden 80 jonge duiven van de eerste ronde en 80 jonge duiven van de tweede ronde gefokt. Dit aantal wordt snel verminderd door de aanvallen van roofvogels. Jaarlijks sneuvelen er 20 tot 30 jongen of vliegen verloren na een aanval van de klamper. De hokken staan altijd open zodat de jongen bij een aanval naar binnen kunnen vluchten. Na tien aanvallen willen de jongen niet meer buiten komen en dan moeten de jongen een half uur of een uur verplicht buitengesloten worden. 
De jongen worden alleen uit de kwekers gefokt en worden gespeend wanneer de pluimen onder de vleugels dicht zijn. De jongen worden verduisterd van het laatste weekend van maart tot 21 juni. De eerste ronde wordt niet altijd verduisterd, de tweede ronde wordt altijd verduisterd van 19 u tot 9 u ’s morgens. Soms worden de jongen bijgelicht van 5 u tot 8 u en het licht blijft branden tot 23 u.
De jongen worden in 6 à 7 etappes opgeleerd tot 40 km. Dan gaan ze met de vereniging naar Brussel en daarna naar Quiévrain. De jongen krijgen nooit tussendoor nog opleervluchtjes. Vanaf Noyon wordt de schuifdeur ingevoerd. Bij de inkorving komen de jongen niet samen. Bij thuiskomst van een wedstrijd blijven ze bij elkaar tot de volgende morgen. De jonge duiven kijken aan tegen een keiharde selectie. Je moet niet te rap denken dat je een goede elimineert. Er zijn niet veel goeie, zegt Serge.
“Ik speel graag met een hokje jonge duiven uit Noyon. De oude duiven speel ik op de halve fond en verder. Wij hebben in 2022 Libourne gespeeld. Ik speel graag hafo met veel oude duiven en later in het seizoen ook met jonge duiven”, aldus Serge Van Elsacker.

Een kijkje in de hokken bij Van Elsacker-Jepsen.Volle bak vliegmengeling

De voederleverancier is Ronny Van Tilburg, Zondereigen. Vliegmengeling tijdens het vliegseizoen, ruimengeling tijdens de rui en tijdens de kweek wordt kweekmengeling gevoederd. Zo eenvoudig kan het zijn. De duiven krijgen altijd volle bak mengeling voor een half uur en dan wordt alles weggenomen.
Bij het binnenlopen van de training en bij aankomst van een wedstrijd krijgen ze eerst gemalen pinda’s en snoep. Verder wordt er tijdens het vliegseizoen van aankomst tot aan de volgende inkorving volle bak vliegmengeling gevoederd.
Bij aankomst van een wedstrijd wordt er BT Amin Forte + Mumm in het drinkwater verstrekt. Er worden geen producten via het voeder gegeven. Op zondag wordt Avidress Plus, op maandag, dinsdag en woensdag wordt Blitz Form en op donderdag wordt BT Amin Forte verstrekt als voedingssuplement. Op vrijdag wordt er niets gegeven.

Medische begeleiding

Begin oktober wordt er tien dagen behandeld met Parastop tegen paratyfus maar de duiven worden niet ingeënt. Als de kwekers broeden krijgen ze vijf dagen B.S. De vliegduiven worden op 20 maart gekoppeld en worden ingeënt tegen paramixo en de pokken. Wanneer die broeden krijgen de vliegduiven ook vijf dagen B.S. Tijdens het vliegseizoen krijgen de vliegduiven om de drie weken drie dagen B.S.
Wanneer de luchtweginfecties aan de orde zijn gaat Serge met zijn duiven op controle bij Belgica-de Weerd maar in 2022 heeft hij zijn duiven niet moeten behandelen. De jonge duiven worden bij het spenen ingeënt met paramyxo-rota. Vijf weken later worden ze nogmaals ingeënt met Colmbovac.
In 2022 waren er weinig problemen en zeker niet met oude duiven. Wanneer er een jonge duif ziekteverschijnselen heeft dan wordt die vlot geëlimineerd.

Geen gestuurde ventilatie meer

Er wordt gespeeld op 50 m vlieghokken. De verluchting gebeurt via een smalle verluchtingstrook in het plafond en de nok vooraan is 5 cm open. Vroeger was er een gestuurde ventilatie maar die was versleten en is niet meer vervangen en de resultaten bleven gelijk. De ventilatie gebeurt ook via de spoetnik. De voorzijde heeft een paneel in windbreekgaas dat daar dag en nacht in staat. Er staan geen volières voor de hokken. 
Het hok van de jonge duiven is geïsoleerd en het hok van de weduwnaars niet. Tijdens het vliegseizoen worden de hokken alle dagen gereinigd. In de winter gebeurt dat maar eens om de veertien dagen. In alle woonbakken zijn er mesttransportbanden. Op de weduwnaarshokken wordt er al jaren geen grote kuis meer gedaan. De kwekers zitten op roosters en daar gebeurt dat jaarlijks.
In de voorzijde van het hok zit er wel redelijk veel glas en de hokken warmen goed op. Er zitten geen lichtpannen meer in het dak.

Een kijkje in de hokken bij Van Elsacker-Jepsen.Kwaliteit is altijd welkom

De kwekers worden begin december gekoppeld. De vier à vijf beste koppels worden de eerste drie rondes jongen niet gewisseld en daarna worden de duivinnen gewisseld. Er wordt aan familiekweek gedaan en deze jongen gaan vooral naar het kweekhok.
Bij de selectie van de kwekers is het model belangrijk en de duif moet de melker aanstaan. Het zijn de beste vliegers die na hun carrière naar het kweekhok gaan. Er gaan ook enkele jongen uit de beste duiven naar het kweekhok en die zijn geselecteerd op model en afstamming. Serge heeft twee jaar geduld met kweekduiven en dan moet de nakweek bewijzen geleverd hebben.
Er worden nog altijd duiven bijgehaald bij zijn Duitse vriend Bernd Brune maar “elke kans die zich voordoet om kwaliteit binnen te halen zal ik wel pakken”, aldus Serge.
Er wordt wel aan compensatiekoppelen gedaan. Er is licht op het kweekhok tot einde van de kweek ’s avonds tot 11 u en ’s morgens niet. Er wordt niet aan voorkoppelen gedaan en de duiven worden gekoppeld in functie van de nakweek.
De stam van de kolonie wordt nog altijd gevormd door Meulemans-Janssen-Stoces.

Kopprijzen en eerste prijzen

“De vliegduiven worden vooral op kopprijzen en eerste prijzen geselecteerd. Het model van een “vlieger” is niet belangrijk. Goede vliegduiven zijn wel meestal mooie duiven. Jonge duiven zie ik graag eens vroeg vliegen maar een natuurlijke gezondheid is belangrijk. Jonge duiven moeten vooral luisteren naar de melker en wie dat niet doet gaat eruit!”

Een paar toppers

  • B20-6227160 met 3e Toury 337 d./3e vs 1456 d., 2e Auxerre 338 d. / 8e vs 937 d., 2e Melun 145 d. / 13e vs 777 d., 2e Noyon 383 d. / 4e vs 669 d., 10e Melun 168 d. / 70e vs 652 d., 16e Melun 284 d. / 63e vs 1107 d., 2e Melun 216 d. / 9e vs 754 d., 4e Melun 363 d. / 16e vs 1233 d., 3e Sermaises 59 d. / 35e vs 817 d., 6e Sermaises 119 d. / 42e vs 1456 d., 4e Bourges Kfc 164 d. / 25e zone 1210 d. / 104e nat. 7606 d. Werd 1e Asduif oude Hafo Schilde 2022, 2e Asduif jaarlingen Hafo Schilde 2021 en 3e Asduif Hafo zone West Union Antwerpen.
  • B21-6142162 met 1e Noyon 439 d. (5 min vooruit), 8e Noyon 304 d., 9e Noyon 329 d., 10e Sermaises 333 d. / 41e vs 1292 d., 5e Melun 508 oude / 40e 1852 oude / 4e Melun 314 jaarse / 21e vs 1023 jaarse, 2e Toury 249 jaarse / 8e vs 1352 jaarse / 4e Toury 337 oude / 14e vs 2352 oude, 1e Melun 273 oude / 4e vs 2110 oude / 1e Melun 185 jaarse / 4e vs 1421 jaarse, 1e Melun 68 jaarse / 8e vs 626 jaarse / 1e Melun 98 oude / 16e vs 998 oude, 4e Melun 104 jaarse / 26e vs 426 jaarse / 6e Melun 168 oude / 33e vs 652 oude, 4e Melun 42 d. / 27e 262 d., 7e Sermaises 84 d. / 38e vs 718 d. Werd 1e Asduif Schilde Hafo 2022 jaarse, 2e Asduif Union West jaarlingen 2022.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.