VAN DIJCK-VAN DIJCK - 1e Nat. Limoges 17.731 jaarse

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Begijnendijk - De nationale wedstrijd Limoges voor jaarlingen, ingericht door de Belgische Verstandhouding, kreeg 17731 jaarlingen aan de start. Met twee dagen vertraging werd er maandagmorgen om 6.35 u gelost voor een behoorlijk vlotte wedstrijd. Nationaal winnaar "cum laude" werd de tandem Van Dijck-Van Dijck, Begijnendijk (1518,26 m) voor Hok William Geerts, Schilde en Wim Detroy, Berlaar. Het moet gezegd dat de Antwerpse Gouw sterk vertegenwoordigd was in de toptien !
De tandem Van Dyck-Van Dyck stond tot anderhalf jaar geleden voor Luc (56) en Rudi (iedereen kent hem onder de naam "Pruts") Van Dijck. Rudi overleed anderhalf jaar geleden en sindsdien staat Luc alleen aan het roer van de kolonie... en als eerbetoon aan zijn broer werd er onder dezelfde naam verder gespeeld en werd de nationale winnaar Limoges "Pruts" genoemd.
Luc kwam aan de start van het nieuwe seizoen met 16 koppels op totaal weduwschap, 60 jonge duiven en 14 koppels kwekers. Het seizoen 2012 was het eerste jaar in de carrière dat op deze "variante" van het totaal weduwschap gespeeld werd. Doffers en duivinnen werden voor aanvang van het vliegseizoen niet gekoppeld. Vanaf eind februari kwamen de partners iedere week één nacht samen... en werden 's morgens vroeg opnieuw gescheiden. Na 5 à 6 keer een nachtje samen waren alle duiven bakvast.
De eerste vier wedstrijden werden doffers en duivinnen gespeeld zonder elkaar te zien bij de inkorving. Vanaf Bourges kwamen de partners bij inkorving een half uur tot driekwartier samen. Een methode die voor Luc een meevaller werd over gans de lijn !
De duivinnen worden iedere week gespeeld en bij thuiskomst op zaterdag en op zondagmorgen wordt er 100 % sportmengeling geserveerd. Vanaf zondagavond tot en met dinsdag wordt het een mengeling van 1 deel sport + 1 deel superdieet + 1 deel "Gery Plus". Vanaf woensdag tot aan de inkorving wordt er opgevoederd met een combinatie van de "drie beste sportmengelingen" op de markt en "volle bak".
De doffers worden slechts om de twee weken gespeld. Zij hebben de eerste week hetzelfde voederschema als de duivinnen... en pikken de tweede week opnieuw aan bij het voederschema van de duivinnen. Alleen worden de doffers de eerste week wat krapper gevoederd. Dit is in grote trekken ook het voederschema van de jonge duiven.
Er gaat driemaal per week Optimix... eenmaal per week biergist + lookolie en eenmaal per week Zell Oxygen over het voeder. Bij thuiskomst is er Belgasol in het drinkwater. Eind maart werd er zeven dagen behandeld met B.S. tegen trichomonas en half april 7 dagen tegen luchtwegeninfecties met Soludox.
Luc is nu met vakantie (bouwverlof) en kan dus meer tijd aan zijn duiven besteden... en dat loont ! De oude weduwnaars trainen nu samen met de jonge doffers en zij doen dat probleemloos toch zo een uur en een kwartier. De jonge duiven verkeren momenteel ook in topconditie en vliegen de pannen van het dak !
Nationaal winnaar "Pruts" B11/6221613 is een doffer uit de middelmaat, maar eentje uit één stuk en gezegend met een kopje met uitstraling. Hij heeft momenteel twee pennen gestoten. Luc was eventjes naar het duivenlokaal en miste ei zo na de zegevierende rush van zijn poulain. Maar geen probleem want de trouwe "letters" Vic en Swa waren op post en namen met veel plezier de "honneurs" waar. Vrij snel was duidelijk dat "Pruts" de eerst aangemelde duif in de regio was en een uurtje later stond hij reeds met stip genoteerd voor de nationale overwinning.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.