TANDEM FUCHS & WOLF - Gouden Duif-winnaar Duitsland

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Read the article in German

De tandem Fuchs-Wolf uit Hochheim is de schitterende winnaar van de Gouden Duif Duitsland 2018. Kwamen de Duitse winnaars de jongste jaren vrijwel steeds uit het noordelijk deel van Duitsland, deze keer moeten we ze wat meer zuidelijk zoeken. 

Fuchs en Wolf wonen in Hochheim aan de Main, zuidoostelijk van Wiesbaden en wat ten noordoosten van Mainz oftewel, eenvoudig gezegd, in Hessen. 61 Clubs met ca. 5700 leden en zowat 2700 spelende hokken hebben ze daar. Ze kennen er het vermaarde “Kampioenschap van Hessen”. Ieder jaar worden de winnaars gehuldigd tijdens de “Hessen Champions Day”, een heel bijzondere kampioenenviering die inmiddels is uitgegroeid tot een evenement met een grote uitstraling tot ver buiten Hessen en met een voorbeeldfunctie. Twee dagen staan duiven en liefhebber centraal. Een groot succes voor onze hobby en een enorme propaganda voor de duivensport.
Misschien ook interessant voor de wijnliefhebbers onder ons : de tandem Fuchs-Wolf woont op slechts 500 m afstand van het vermaarde “Wijnhuis Künstler”, een van de toonaangevende Duitse wijnhuizen. Ja, Hochheim is een mooie plaats, niet enkel vanwege topduiven maar zeker ook vanwege de uitstekende wijnen. Nu echter weer naar de duiven.

ZO WONNEN ZIJ DE GOUDEN DUIF
Mei snelheid 12.5 Luneville 2337 d. 1, 6, 15
Juni fond 09.6 Auxerre 1678 d. 1, 2
Juni hafo 26.5 Langres 3805 d. 1, 2, 11

De tandem Fuchs-Wolf

De tandem bestaat uit de thans 60-jarige Josef Fuchs, zijn 34-jarige zoon Oliver en de 60-jarige Johann Wolf. Beide “senioren” zijn in Opper-Silezië geboren. Johann Wolf raakte thuis bij zijn ouders al met de duivenbacil besmet. Als jonge vrijgezellen verhuisden ze in 1977 naar Hochheim. Hier vonden zij hun geluk. Hun kinderen werden hier geboren en hier zijn ze ook al jaren collega’s bij Opel in Rüsselsheim. Tenslotte vormden ze hier ook een tandem als duivenliefhebbers. Door hun steeds toenemende successen de laatste jaren groeiden ze inmiddels uit tot een vaste waarde in de regio en ver daarbuiten. 
De sportvrienden Fuchs en Wolf wonen vlak bij elkaar. Ze beschikken over eigen hokken gelegen op een “kleindierpark” aan de rand van de gemeente, maar spelen onder één naam : Fuchs & Wolf.
Voeder en bijproducten worden gezamenlijk ingekocht en nagenoeg op dezelfde manier verstrekt. Elk speelt verder op zijn eigen manier. Vader en zoon Fuchs proberen wel eens wat nieuws uit, terwijl Johann wat voorzichter is en liever eerst het resultaat afwacht.
Ze beschikken over een gezamenlijk kweekbestand en nieuwe aanschaffingen gebeuren steeds in onderling overleg en voor gezamenlijke rekening.

Het hok van de jonge duiven van Johann Wolf.De basis

Enkel allerbeste duiven liggen aan de basis van de kolonie. De B02-6175815, genaamd “De 815” is een absolute top-vererver op het hok Fuchs & Wolf ! Zijn nakomelingen winnen tot op de dag van vandaag eerste prijzen en klasseren zich tussen de beste duiven van de regio, de provincie en nationaal. Dat is ook geen wonder als je de afstamming van deze doffer beziet. Hij kwam nog rechtstreeks van wijlen Flor Vervoort. Zijn vader was een zoon van de wereldberoemde “Kannibaal” van Dirk Van Dyck en zijn moeder een dochter van “De 1000/1000” van Flor Vervoort. 
Jammer genoeg heeft “De 815” niet heel lang bevrucht en is hij inmiddels ook gestorven. Zijn lijn loopt echter als een rode draad door de kolonie. Natuurlijk is dat niet alles. Aan de basis van het kweekbestand liggen maar liefst vijf zonen van “De Abraham” van Rudi Diels uit het Belgische Beerse. Kenners van de Diels-duiven zullen weten dat “De Abraham” een volle broer is van het wereldberoemde “Goudhaantje” (B04-6105159), die in 2007 1e Olympiadeduif Snelheid was in Oostende. Deze crack won o.a. 5 x 1e, 4 x 2e en 2 x 3e en werd 3e Nat. Asduif Snelheid in 2005 en 4e Nat. Asduif Snelheid in 2006. 
Een andere belangrijke inbreng kwam er via Hardy Krüger uit Rommerskirchen. Ook die heeft ongelooflijk sterke duiven en nakomelingen van “Da Vinci”, “Black Power” en “Carl Lewis” zijn wereldwijd gegeerd.
Nog enkele andere duiven zijn van invloed geweest, zoals duiven van Heiner Tolls, die afstammen van de “Super Bol” van Van Schoorisse. Voorts nog enkele klasseduiven van Heinz-Willi Ritz en Klaus Stieneker.
Tot zover in grote trekken de basis van het kweekhok in Hochheim. Natuurlijk hebben nog wel enkele duiven meer bijgedragen aan het succes. Steeds werd en wordt gezocht naar het allerbeste, vandaar ook dat men thans zo succesvol is.

Nieuwe wegen bij de kweek

Het hok van de oude duiven van Johann Wolf.Sinds enkele jaren is men in Hochheim een nieuwe weg ingeslagen. Na het vliegseizoen verhuizen de beste vliegers naar het kweekhok en dat meestal al op tweejarige leeftijd. De bedoeling is duidelijk : 
1. Langere tijd om eruit te kunnen kweken en ze om te kunnen koppelen
2. Grotere vitaliteit en daardoor waardevoller voor de kweek
3. Kans op verlies is uitgesloten
Na het vliegseizoen 2012 verhuisden 6 heel goede duiven naar de kweek en na het seizoen 2013 zelfs 7. Natuurlijk betekent dat in het begin een verzwakking van de vliegploeg. Op de lange duur echter worden ze hierdoor beduidend sterker. Nu komen de beste vliegers overwegend uit de toppers van de afgelopen jaren.
Voorheen verzuimden ze enkele keren topvliegers op tijd op de kweek te zetten en hadden ze de pech ze te verliezen. Ook begonnen ze soms te laat met eruit te kweken.
Niemand kent met zekerheid de kweekwaarde van een duif. Het enige waarop je als melker kan afgaan is op de geleverde prestaties als vlieger en erop hopen dat deze kwaliteiten op de kinderen worden overgebracht. En de kans daarop is bij toppers natuurlijk beduidend groter dan bij “gewone” duiven. Dat de tandem Fuchs & Wolf de juiste weg gekozen heeft, bewijzen ze jaar na jaar met hun grote successen op alle niveaus. Iets om zeker eens over na te denken.

Successen 2018

Op nationaal niveau
1e Klinikcup
3e Duitse Kampioen Jaarse
Hessen-kampioenschap (61 Clubs, 5700 leden en zowat 2700 spelende hokken)
1e Hessen Kampioen
1, 5, 8, 11, 12, 14, 15, 16, enz. beste oude duivinnen
1, 2, 4, 16, 18, enz. beste jaarse duivinnen
Regio 450 (9 Clubs en 188 leden)
1e Duits kampioen op regionaal niveau
2e Regio kampioen (intern)
2e, 4e asdoffer
2e, 4e, 6e, 8e, 10e, 11e asduivin
Samenspel Mainspitze-Untermain (57 leden)
1e FG-Kampioen
1e Kampioen Jaarse
3, 4, 5, 12 Beste oude duiven 
4, 9, 10, 12, 13 beste jaarling 
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11 beste oude duivinnen
1, 2, 3, 4, 5, 6, 12, 13 beste jaarse duivinnen
Dit betreft enkel de resultaten op overkoepelende spelniveaus. De successen in verenigingsverband zouden de impact van deze reportage eerder ondermijnen. 
Dit kunnen we wel zeggen : met de oude duiven werd 15x de 1e gewonnen en gedurende de laatste 15 jaar 116 keer ! Indrukwekkende cijfers. Het prijspercentage bedroeg 71%, eveneens uit de kunst.
Eén bijzondere prestatie komt hier nog bij. En dat is natuurlijk het winnen van de “GOUDEN DUIF”, het absolute hoogtepunt van het seizoen 2018 !

Methode

Over het systeem valt niet veel bijzonders te zeggen. Fuchs en Wolf vliegen op totaal weduwschap, waarbij in principe alle duiven gespeeld worden. Ook de partners van de toppers gaan wekelijks mee. Omdat (zie het prijspercentage) de totale ploeg meestal vlot thuis is, vormt dit nauwelijks een probleem. Zowel bij Fuchs als bij Wolf wordt het hok pas een uur na aankomst van de eerste duiven betreden, gewoon omdat ze de aankomst van hun duiven zelf willen gadeslaan. Gedurende deze tijd mogen de duiven in de hokken doen wat ze willen. De drinkpotten zijn weliswaar gevuld, maar voer krijgen ze pas zowat twee uur na afloop van de prijsvlucht.
Josef Fuchs is sinds 2018 met brugpensioen. Hij kan zijn duiven tweemaal per dag laten trainen. Johann Wolf werkt nog steeds in tweeploegendienst. Zijn duiven trainen maar een keer per dag, de ene week ’s morgens en de andere week in de late namiddag. Deze wisselende tijden deren de duiven niet. In ieder geval is er op het einde van het seizoen geen verschil in prestaties te bemerken.
Voor aanvang van het seizoen worden de duiven vier keer zelf opgeleerd. Daarna werken ze het opleerprogramma van de vereniging af. Tijdens het seizoen wordt enkel op donderdag na de eerste twee prijsvluchten (inkorving op vrijdag) nog zelf opgeleerd.
De tandem beschikt over 60 koppels vliegduiven, waarvan 20 doffers gespeeld worden op naam van Sandra Müller, de dochter van Johann Wolf. Zoals gezegd worden alle duiven gespeeld op totaal weduwschap. 26 kweekkoppels zorgen voor het nageslacht. Voor eigen gebruik worden ongeveer 100 jongen gekweekt.

Het hok van de oude en jonge duiven van Josef en Oliver Fuchs.Systeem met Röhnfried-producten

Sinds 2017 behoort de tandem Fuchs & Wolf tot het Röhnfried Racing Team. Of de successen daarmee samenhangen kan men nooit zeker weten, maar het is wel duidelijk dat sinds de start van de samenwerking de reeds sterke prestaties nog een impuls hebben gekregen.
Regeneratie, energierijk voeder en vormopbouw zijn de trefwoorden om de duiven week na week in topvorm aan de start te brengen. Voor een snel herstel na de prijsvluchten gebruiken Fuchs & Wolf Bt-Amin forte. Dit bevat een hoge dosis aminozuren, elektrolyten en B-vitamines in een bepaalde samenstelling. De essentiële aminozuren zijn licht opneembaar en zorgen tijdens het vliegseizoen voor een optimale stofwisseling. De hoge dosis B-vitamines is voor de bloedvorming en versterking van de zenuwen onmisbaar. 
Naast Bt-Amin forte komt er direct na terugkeer van de vlucht ook Rotosal in de drinkpot. Rotosal is een vloeibaar voedingssupplement op basis van organische fosfor (butafosfan) en oligosacchariden voor een snelle aanvulling van fosfor- en energietekorten voor en na fondvluchten en bij algemene belasting.
De vormopbouw wordt verbeterd door het verstrekken van Hexenbier en Carni-Speed. Hexenbier is een vitaliteitspreparaat gemaakt uit uien, honing, propolis, echinacea, vlierbessensap, baardmos (Usnea barbate) en knoflook, waardoor bij de duiven de afweer wordt versterkt. Daar bovenop zorgen verschillende suikers gedurende korte tijd voor een extra energiebron, waardoor de trainingslust wordt bevorderd. 
Hexenbier wordt verstrekt op de dag van thuiskomst en de eerste twee dagen van de “werk” = trainingsweek, dus in principe op zaterdag, maandag en dinsdag. 
Carni-Speed wordt 5 dagen per week gegeven via het drinkwater. Het hoofdbestanddeel van Carni-Speed is L-carnitine en het speelt een belangrijke rol bij de vetverbranding.
Tot zover wat informatie betreffende de verzorging.

De toppers van het hok

Laat ons meteen beginnen met de wellicht beste duivin 09623-15-1357 “Bella”.  Deze superduivin vloog in 2017 11 x prijs op 13 inkorvingen en in 2018 11 op 12 met veel kopprijzen. Ze bracht het dan ook tot Olympiadeduif Polen in de categorie All Round.
Haar imponerende erelijst 2018:
05.05 Luneville (207 km) 2566 d. : 5
12.05 Luneville (207 km) 2337 d. : 392
26.05 Langres (328 km) 2297 d. : 10
03.06 Auxerre (430 km) 2019 d. : 15
09.06 Auxerre (430 km) 1678 d. : 9
16.06 Langres (328 km) 1561 d. : 8
23.06 Nevers (511 km) 1276 d. : 73
30.06 Langres (328 km) 1285 d. : 2
07.07 Auxerre (430 km) 1065 d. : 2
15.07 Nevers (511 km) 765 d. : 3
22.07 Langres (328 km) 809 d. : 14
Met 10 prijzen en 976,12 Aspunten was ze de beste oude asduivin van Hessen. Opgemerkt zij, dat ze niet alleen in het Samenspel kopprijzen won, doch ook op hoger niveau.
“Bella” komt uit de “Sparrow”, zelf een topper met 2 x 1e in groot verband, die komt uit twee Diels-duiven en die een kleinzoon is van de “Abraham”.
Moeder van “Bella” is het kweekjuweel “2085”. Alleen de laatste twee jaar vlogen 8 van haar kinderen minstens een 1e prijs. In haar afstamming de gouden lijnen van Hardy Krüger, Heiner Tolls en Heinz Willi Ritz.

Nog een buitengewone duivin is de 09623-16-1702. Haar prestaties in 2018 waren ongelooflijk met binnen drie weken 3 x de 1e tegen steeds meer dan 2000 duiven ! Op 26 mei vloog ze tevens de 1e tegen 3805 d. in groot verband.
Hier haar prestaties 2018 :
05.05 Luneville (207 km) 2566 d. : 21
12.05 Luneville (207 km) 2337 d. : 1
19.05 Luneville (207 km) 2339 d. : 1
26.05 Langres (328 km) 2297 d. : 1
03.06 Auxerre (430 km) 2019 d. : 264
09.06 Auxerre (430 km) 1678 d. : 44
16.06 Langres (328 km) 1561 d. : 126
23.06 Nevers (511 km) 1276 d. : 92
30.06 Langres (328 km) 1285 d. : 169
07.07 Auxerre (430 km) 1065 d. : 11
15.07 Nevers (511 km) 765 d. : 31
22.07 Langres (328 km) 809 d. : 60
De “1702” heeft als vader de 09623-08-1218 (Tolls x Ritz), een absolute topper met 2 x 1e en nadien een begenadigd kweker.

En we moeten nog een duivin noemen, de 09623-17-3057. Zij wint 12 prijzen op 12 inzetten met diverse kopprijzen.
Hier haar prestaties 2018 :
05.05 Luneville (207 km) 2566 d. : 13
12.05 Luneville (207 km) 2337 d. : 8
19.05 Luneville (207 km) 2339 d. : 
26.05 Langres (328 km) 2297 d. : 51
03.06 Auxerre (430 km) 2019 d. : 11
09.06 Auxerre (430 km) 1678 d. : 25
16.06 Langres (328 km) 1561 d. : 9
23.06 Nevers (511 km) 1276 d. : 6
30.06 Langres (328 km) 1285 d. : 3
07.07 Auxerre (430 km) 1065 d. : 13
15.07 Nevers (511 km) 765 d. : 3
22.07 Langres (328 km) 809 d. : 239
Deze “3057” bracht het met 982,23 aspunten op 10 vluchten tot “Beste Duif van Hessen”. Zij komt uit een kleinzoon van “De Abraham” met de “Black Queen”, die zelf 1e Asduif van de Regio was en uit een zuster van de “Tiger Woods” van Hardy Krüger komt.

Allerlei

Er valt nog heel wat meer te vertellen over de tandem Fuchs & Wolf, maar dat bewaren we tot een volgende overwinning in de Gouden Duif... Ik denk namelijk dat we in de toekomst nog heel wat van deze tandem zullen horen. Alleszins zijn ze op de goede weg. Spijtig genoeg konden de resultaten niet ingestuurd worden voor het nationaal kampioenschap omdat ze niet konden deelnemen aan een vlucht van minimaal 600 km.
Om te beginnen was er het verbod van de nationale federatie om i.v.m. de hitte een vlucht met deze afstand te organiseren. Nadat het regionaal bestuur een week later (eerste weekend van augustus) wel toestemming kreeg, besloten de leden i.v.m. de voortdurende hoge temperaturen (meer dan 35 °C) de vlucht te laten vervallen. Het welzijn van de duiven kreeg voorrang op alle grote dromen voor belangrijke kampioenschappen...

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.