SCHROEVEN-HERMANS - 1e en 2e Nat. Asduif Kleine halve fond oude 2021

Liefhebber: 

Molenstede – Molenstede is gelegen in het noordoosten van de provincie Vlaams-Brabant op de scheidingslijn van de Zuiderkempen en het Hageland. Het is een deel gemeente van Diest en het is er rustig wonen in de buurt van een kleine stad. Dat is ook de reden waarom Eddy hier in 1993 is komen wonen.

Schroeven-Hermans staat voor de combinatie Eddy Schroeven en echtgenote Marleen Hermans. Er wordt voornamelijk kleine halve fond gespeeld en het seizoen 2021 was een meevaller van formaat. Een knap seizoen dat bekroond werd met de titel van 1e en 2e Nationale Asduif KBDB Kleine Halve Fond oude duiven. Meer nog want zij hadden ook nog 7e en 28e Nat. Asduif Kleine Halve Fond oude duiven.

Perfecte stamopbouw

Vader Leon Schroeven was duivenmelker en op naam van Schroeven en Zoon werd er op de snelheid gespeeld. Zij speelden zo hard dat ze op de meeste plaatsen niet meer welkom waren. Ze mochten alleen nog in Waanrode inkorven en werden daar dan ook verschillende jaren algemeen kampioen.
De basis van de kolonie werd gevormd met duiven van Maurits Voets, Kessel en Gommaar Verbruggen, Kaggevinne verkregen via Sylvain Cels, Molenstede. Sylvain leerde Eddy de knepen van het vak en jaar na jaar ging het beter op de snelheidswedstrijden.
In 1998 is Eddy op de huidige locatie met duiven begonnen maar ondertussen hielp hij nog mee op het hok van vader. Vader stopte met duiven in 2004 maar bij hem werden er nog jongen gekweekt en die kwamen naar Eddy. De eerste successen werden ook behaald met de duiven van Sylvain Cels. Er werd ook op de snelheid gespeeld en met succes mag gezegd worden.

In 2007-2008 werd de overstap gemaakt naar de kleine halve fond. Vanaf 2008 werd er ook met oude en jaarse duivinnen gespeeld op de kleine hafo. Dat jaar werd de stamvader gehaald bij Walter Grieten, Tessenderlo en die luisterde naar de naam “Zwarte Walter”. “Miss Orléans” was een heel goede duif en zij vloog drie minuten los op een loodzware Orléans tegen 1100 à 1200 duiven. De week nadien was er opnieuw een loodzware Pithiviers en Walter Grieten won met minuten vooruit de eerste prijs en pakte Eddy 10 minuten voor. ’s Avonds belde Eddy naar Walter Grieten om hem te feliciteren en bestelde een koppel eieren uit de ouders van de winnende duif. En uit een van die eieren werd de stamvader geboren! De nakweek van de “Zwarte Walter” werd met duiven van de eigen stam gekruist. De combinatie “Zwarte Walter” x de Orléanslijn zette met “Grietje”, “De Felle” en “Dubbele Witpen” meteen drie toppers op de wereld. Dit waren duiven die fantastisch presteerden van 100 km tot 400 km. Deze bloedlijn zit nu nog in 80 procent van alle duiven.

De mooie hokken in Molenstede.In 2009 kocht Eddy bij Luc Daans, Begijnendijk zes duiven waar hij fantastisch mee gelukt is. Deze inbreng bracht meer uithouding in de duiven.
Eddy speelde zeer goed in “Het Tienverbond” en was alle jaren bij de kampioenen.
In 2010 werden er enkele duiven gehaald bij Remy Speltdoorn, Winksele om de stam te versterken en nog meer uithouding te geven. Ook dat was beslist een meevaller.
In 2010 kocht hij bij Kristiaan Hennes een duif “Den Dirk” 095/10 waar hij heel goed mee gelukt is.
In 2012 werden er enkele duiven gehaald van Roger Engelen, Dessel en ook dat was een schot in de roos. De 2e Nationale Asduif Kleine Halve Fond is “Alicia” en zij werd geboren uit de combinatie van 50% Roger Engelen x 50% “Zwarte Walter”. 
Met Lars en Raf Luyckx uit Geel werd er geruild. Eddy bekwam een zoon van “Kleine Lars” waar hij “Nafi” 780/16 uit kweekte die 12e Nat. Asduif Kleine Hafo werd.
In 2013 werden er jonge duiven gehaald bij Verreckt-Ariën, Tessenderlo waar Eddy wekelijks ging kijken naar de duiven die thuiskwamen van de grote halve fond. Hij kocht er 10 duiven op voorwaarde dat Pascal Ariën die duiven zelf zou uitzoeken.
Van een zoon van de “Tarzan” garandeerde Pascal dat hij een superkweker zou worden en dat gebeurde ook. Twee jaar nadien won Pascal Ariën met twee duiven uit “Zoon Tarzan” de 1e en 2e nationaal Bourges.

Af en toe nam Eddy ook deel aan de nationale vluchten omdat het samenspel “Het Tienverbond” te klein werd. Ook op de nationale vluchten werden mooie resultaten behaald. Maar het favoriete spel bleef de kleine halve fond en toen ze een mooier samenspel hadden werd het opnieuw de kleine halve fond. Op de kleine hafo kwamen Eddy zijn duiven het best tot hun recht met diverse provinciale en nationale asduiven.
Vanaf 2011 gingen er ook enkele jongen van “Zwarte Walter” naar Peter Bours waarmee die fantastisch lukte. Peter behaalde de titel van 1e Algemeen Nationaal Kampioen KBDB in 2021. Eddy en Peter wisselen ieder jaar ook duiven uit of doen aan samenkweek met een aantal duiven met de bedoeling betere duiven te krijgen.
In 2015 werd een duif gekocht bij Eddy en Nicole Huygens, Booischot. De “Witpen Huygens” zette in 2016 met de “Den 10” al een superduif op de wereld. “De 10” is een super vlieg- en kweekduif die de 11e Olympiadeduif werd op de kleine hafo. Uit een broer van “De 10” komt “Leontien” of de 1e Nationale Asduif Kleine Halve Fond 2021. Succes dus voor de combinatie “Witpen Huygens” x “Zoon Tarzan” van Verreckt-Ariën.
Af en toe kocht of ruilde Eddy nog met andere melkers maar hij gaat hier geen opsomming van geven omdat hij bang is iemand te vergeten.

Duivinnen op weduwschap

Met ca. 55 duivinnen op weduwschap wordt de kleine halve fond gespeeld. Er wordt niet met doffers gespeeld omdat Eddy denkt dat de duivinnen op de kleine halve fond beter zijn dan de doffers en omdat de verzorging heel eenvoudig is.
De duivinnen worden begin december gekoppeld en trekken twee jongen groot. Daarna begint het weduwschap en de training. De training in het voorjaar is heel belangrijk met 1x per dag minimum drie kwartier trainen.
De helft van de duivinnen zit op een hok met een volière voor en worden de ganse dag buiten gesloten. De andere duivinnen zitten binnen op een hok met schabjes voor de gesloten woonbakken. Er is geen verschil tussen de twee groepen vast te stellen.
Het opleren is heel eenvoudig. In 3 etappes gaan ze naar 30 km en daarna met de vereniging naar Momignies. Bij de inkorving gaan alleen de woonbakken open maar de dametjes krijgen hun doffer niet te zien. Na aankomst van een wedstrijd blijven doffers en duivinnen samen tot de middag van de volgende dag. De duivinnen die thuiskomen van een wedstrijd schieten als een raket naar hun hok.
Tijdens de week start de training van ca. 30 minuten op maandag en indien nodig wordt het een verplichte training. Je merkt dan ook de duiven die niet volledig gerecupereerd zijn. Van dinsdag tot einde van de week wordt er telkens 1 x 45 minuten getraind en indien nodig ook verplichte training. De duiven worden tussendoor niet meer weggevoerd.
Met het onderling paren zijn er weinig problemen. Indien er problemen zijn op maandag of dinsdag verhuist een van die duivinnen van hok A naar hok B. Gebeurt het op donderdag of vrijdag dan wordt er niet van hok gewisseld. Meestal zijn dat de vroegste duiven. Er zijn ook weinig problemen met het leggen van eieren maar de duiven worden wel iedere week gespeeld.

Selectie op gezondheid

Er worden 120 jonge duiven gekweekt uit 1e, 2e en 3e ronde en die worden ondergebracht op 3 hokken. De jongen worden verduisterd vanaf 1 maart tot half juni en nadien wordt er bijgelicht. Zo lang de duivinnen gespeeld worden krijgen die de meeste aandacht. Daardoor is er in het begin van het seizoen wat achterstand met de jonge duiven. Als de jongen 10 vluchten gevlogen hebben is Eddy best tevreden. Bij de jonge duiven is er wel een strenge selectie op de gezondheid. Jongen die niet willen trainen of ergens binnen lopen worden verwijderd.
Het opleren gebeurt in 5 à 6 etappes tot 30 km en daarna wordt het Momignies met de vereniging. Er wordt wel gewacht tot er met goed weer kan gevlogen worden. De schuifdeur wordt begin juli ingevoerd wanneer er meerdere koppeltjes gevormd zijn. Bij de inkorving krijgen de jongen nestschotels op het hok waarin ze 1 u kunnen stoeien. Maar nogmaals de jonge duiven zijn niet de grootste zorg van Eddy.

B19-2095614 “Leontien” 

“Leontien” B19/2095614 is de 1e Nationale Asduif KBDB Kleine Halve Fond oude duiven 2021. Het is een duivin uit de middelmaat met een peervormig model. Het is een heel sterke duivin. Ze vloog 3 kopprijzen op de 4 nationale wedstrijden met 80e nat. Argenton 26.085 d, 260e nat. Chateauroux 33.833 d, 206e nat. Guéret 12.888 d.
Er gingen 3 jongen van “Leontien” naar nationaal Chateauroux en ze waren alle drie goed op tijd. Haar halfzuster vliegt de 14e nat. Chateauroux 18.741 d.
Het is een rustige kalme duif die enorm gehecht is aan haar woonbak waar ze haar schabje heeft voor haar nestvak. Ze traint ook heel graag en is als eerste buiten en als laatste binnen. Bij aankomst van een wedstrijd loopt ze heel snel binnen en dat is zeer belangrijk wanneer er meerdere duiven samen aankomen.
In 2019 waren “Leontien”, samen met haar 2 broers en 1 volle zuster uitstekende jonge duiven. Uit haar twee broers heeft Eddy goede nakweek.

B19-2095525 “Alicia” 

“Alicia” B19/2095525 is de 2e Nationale Asduif KBDB Kleine Halve Fond oude duiven. Zij heeft een langer model dan “Leontien”. Het is een iets schuwere duif die zich niet gemakkelijk in de hand laat nemen. Ze was als jonge duif een gewone prijsvlieger. Bij aankomst van een wedstrijd heeft ze minstens 1 minuut nodig om binnen te lopen. Ze is ook een goed gespierde duif maar iets dieper dan “Leontien”. Ze traint ook graag maar op het hok is het een onopvallende duif.
De twee asduiven zijn ondertussen verhuisd naar Dominique Velghe.

Goed maar niet te duur

Eddy opteert voor een goede maar geen te dure mengelingen. Hij haalt ze bij kleine leveranciers als Anthoons, Kortenaken en Hoebrechts, Gelmen. Deze mengelingen worden aangevuld met granen van Vanrobaeys of van Beyers.
Zaterdag bij aankomst van een wedstrijd vinden de duiven sportmengeling + snoepmengeling + vetrijke mengeling in hun voederbakje. Op zondag, maandag, dinsdag en woensdagmorgen krijgen ze een lichte, eiwitarme mengeling te eten. Op woensdagavond wordt het 75% lichte mengeling + 25% sportmengeling. Op donderdag wordt er overgeschakeld op 50% lichte mengeling + 50% sportmengeling. Op vrijdag wordt het dan 100% sportmengeling + snoepmengeling + vetrijke mengeling.
Verder wordt er nog “Carbosol” en “Recovery” van Jaap Koehoorn verstrekt. Beide producten worden gebruikt op aanraden van Pascal Ariën

Het duivinnenhok met schabjes voor de gesloten nestvakken.Degelijk medisch

Eddy heeft geen vaste dierenarts. In oktober 2020 werden alle vliegers en kwekers behandeld tegen trichomonas. Met de duivinnen gaat Eddy om de 3 à 4 weken op controle bij de dierenarts en telkens was alles in orde. Dus geen behandeling meer tegen trichomonas of kopziekten want de resultaten en de training waren goed. Verder worden vitamineral en conditiepoeder (1 x per week) en siroop (1 x per maand) van dierenarts Mariën verstrekt.
De oude duiven werden ingeënt tegen paramyxo, de jonge duiven werden tweemaal ingeënt met paramyxo-rota. De jongen werden ook ingeënt via een inspuiting tegen de pokken.
De ganse kolonie wordt in het najaar 10 dagen behandeld met Baytril tegen paratyfus. Voor de behandeling start wordt een meststaal van alle hokken afgeleverd bij dierenarts Norbert Peeters in As. Indien het staal negatief is wordt er na 10 dagen gestopt met het verstrekken van Baytril. In het andere geval moet er nog 4 dagen extra behandeld worden.
Bij de jongen wordt er korter op de bal gespeeld. Na het spenen van de laatste jongen wordt er behandeld tegen trichomonas. Alles wordt ook klaar gezet voor een behandeling tegen adeno. De laatste jaren moest er weinig ingegrepen worden tegen adeno. Bij problemen met “one eye cold” wordt er behandeld met een antibioticum in samenspraak met de dierenarts.

Op houten roosters

Er wordt gespeeld op 20 m hokken waarvan de meeste voorzien zijn van een volière. In de hokken bestaat 1/4 van het plafond uit draad en 3/4 is gesloten. Er zitten schuiven in het open gedeelte maar die worden nooit gesloten. Het zijn niet geïsoleerde hokken en de duiven zitten allemaal op houten roosters. Bij de duivinnen ligt er een plank onder de schabjes en die worden regelmatig gereinigd. Bij de jongen worden dagelijks de bakjes gereinigd. Grote kuis is niet voorzien maar 1x per jaar wordt de mest onder de roosters verwijderd.

Stamvader

“Zwarte Walter” 2162661/08 is de stamvader en vader en grootvader van :

  • “Grietje” 2023924/09 : 2x Asduif in het “Tienverbond Hafo” in 2010 en 2011 4 x 1e prijs tegen gemiddeld 500 duiven.
  • “De Felle” 2128215/10 : Asduif “Tienverbond Hafo” 2012 met 1/ 375 Pithiviers, 1/ 437 Pithiviers, 1/ 277 Argenton, 7/3823 Argenton Zone C, 13/16325 Argenton Nat.
  • “Dubbele Witpen” 318/13 : 4 x 1e prijs Soissons/Nanteuil/Melun/Pithiviers van ca. 650 duiven en 3/4015 Montluçon Zone C 2014.
  • “Rood Grietje” 2149395/13 : 25 prijzen per 10-tal in 3 jaar tijd met 1/380 Melun 5’ vooruit ,5/4015 Montluçon Zone C 2014, 74/12516 d Gueret Nationaal 2015.
  • “Den Argenton” 127/14 : 21/27267 Argenton Nationaal 2014, 91/3207 La Soutteraine Zone 2015.
  • “Den Tours” 286/14 : Als jonge duif 6 prijzen per 50-tal met 34/24097 Tours Nationaal 9/3455 Tours Zone C. 
  • “Rosse Inteelt” 932/14 : Stamvader bij Peter Bours en vader en grootvader van verschillende topduiven. 
  • “Nafi” 2110780/15 : 12e Nationale Asduif Kleine Hafo 2016 en 2e Provinciale Asduif Vlaams Brabant 2016 met 1/626 Chevrain, 3/1126 Momignies, 7/734 Chevrain, 4/644 Chevrain, 4/593 Chevrain.
  • “Sascha” 2110756/16 : 1e Prov. Asduif 2018 en 4e Prov. Asduif 2020 met 1/1126 Momignies, 1/1035 Chevrain, 3/2551 Chevrain, 8/4147 Chevrain, 1/448 Melun, 1/372 Chevrain.
  • “Guéretje” 2095539/19 : 6/12888 Gueret Nationaal, 5/1904 Momignies, 120/26085 Argenton Nationaal. Slechts 1 jaar als jaarling gespeeld.
  • “Alicia” 2095525/19 : 2e Nationale Asduif 2021 Hafo oude met 4/4267 Sermaises, 7/6951 Melun, 1/901 Momignies, 5/4211 Sermaises, 7/3815 Melun.
  • “De 555” 2095555/19 : 7e Nationale Asduif Hafo 2021 en 5e Prov. asduif 2020 met 5/4147 Sermaises, 6/2093 Sermaises, 5/1450 Melun
  • “Het Witpenneke” 549/19 : 2e Prov Asduif 2020 met 13 Prijzen per 100-tal in 3 jaar. Met 2/1937 Nanteuil, 4/3386 Etampes, 8/4211 Sermaises
  • “De 536” 2095536/19 : 4e Prov Asduif 2020 met 11 prijzen per 100-tal in 3 jaar. Met 4/4211 Sermaises, 2/1878 Soissons, 3/2598 Momignies.
  • “De 459” 2040459/20 : 4e Nationale Asduif Hafo Jaarse (voorlopige uitslag) met 2/3815 Melun, 5/2093 Sermaises.
  • “De 492” 2040492/20 : 12 Nationale Asduif Hafo Jaarse (voorlopige uitslag) met 6/2133 Sermaises, 120/28551 Bourges.
  • “Pj” 2094261/19 Gespeeld door Peter Bours met 11/8008 Vierzon, 2/2974 Chateauroux, 24/4164 Bourges. 

Twee toppers

  • B19/2095536 “De 536/19” met 4e Sermaises 4211 d, 2e Soissons 1878 d, 3e Momignies 2598 d, 5e Sermaises 4267 d, 2e Melun 1519 d, 5e Etampes 3386 d, 4e Sermaises 1548 d, 8e Sermaises 2974 d, 8e Melun 2769 d, 20e Sermaises 4147 d, 18e Sermaises 3254 d, 28e Sermaises 2133 d, 14e Nanteuil 943 d, 40 Sermaises 2093 d, enz. Werd 1e Asduif Hafo Vlaams Brabant 2020 en werd 4e prov. Asduif 2020.
  • B18/2076078 “Blauw 078” met 3e Sermaises 4267 d, 3e Sermaises 2974 d, 7e Sermaises 4211 d, 3e Momignies 901 d, 5e Soissons 1468 d, 11e Melun 2769 d, 17e Sermaises 3238 d, 14e Momignies 2598 d, 20e Chevrainvilliers 2551 d, 42e Sermaises 3254 d, 43e Sermaises 2732 d, 23e Soissons 1274 d, 77e Sermaises 4147 d, 45e Chevrainvilliers 2378 d, enz. Werd 4e Prov. Asduif 2020.

Beste doffers met meerdere duivinnen

Eind november worden de duiven gekoppeld om zo vroeg mogelijk de 3 rondes jonge duiven samen te krijgen. De 3 à 4 beste doffers krijgen verschillende duivinnen en de eieren worden verlegd onder stopkoppels.
In de zomer wordt er met de allerbeste duiven aan familiekweek gedaan. De jongen worden niet gespeeld. Soms gebeurt het dat er enkele ingeteelde jongen naar Peter Bours gaan. Eddy kan altijd nakweek van die duiven terug krijgen. 
De selectie van de kwekers is wel hard. Na twee jaar moet er een duif komen van het niveau van de oude en de jaarse die nu op de hokken zitten.
Er wordt regelmatig een duif bijgehaald of verwisseld. Bij Eddy worden geen duiven samen gezet waarvan beide partners niet gevlogen hebben.
Duivinnen en kwekers krijgen 10 dagen voor de koppeling licht om de drift wat aan te wakkeren. Hier wordt zoveel mogelijk best x best gekoppeld. Een grote doffer krijgt een kleinere duivin en een dikke duif krijgt een ranke partner. Er wordt bijgelicht tot er gelegd wordt.

Alleen de uitslag telt

De selectie is bikkelhard vooral bij de oude en de jaarse. Zij mogen praktisch niet missen. Eddy houdt geen rekening met gewoon prijs vliegen. De tweede helft van de uitslag is niet voldoende.
Bij twee opeenvolgende missers blijft de duif een week thuis. Als ze nadien nog eens mist dan wordt ze verwijderd. Na 5 wedstrijden gebeurt al een eerste selectie. Er gebeurt geen selectie op het model, alleen de uitslag telt. De jonge duiven moeten een aantal keren prijs vliegen maar hoe meer hoe liever. Een jonge duif met weinig prijzen maar die echt kop gevlogen heeft krijgt gratie.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.