SABRINA BRUGMANS - Topseizoen 2020

Liefhebber: 

Groot Halen telt nog 25 duivenmelkers en een van de blikvangers onder hen is Sabrina Brugmans. Sabrina en echtgenoot Stephan Machiels (49) werden in 2018 Gouden Duif-winnaar België en ondanks alles (corona) was het seizoen 2020 er eentje om in te kaderen. 

Voor Sabrina  en Stephan was de 1e Nationale Asduif KBDB Kleine Halve Fond Jaarse en de titel van 1e Nationaal Kampioen KBDB Kleine Halve Fond Oude en Jaarse de bekroning van een uitstekend seizoen. In de Gouden Duif-competitie strandden ze met maar liefst 7 vermeldingen op een eervolle tweede plaats.
Stephan Machiels is een gedreven duivenliefhebber die volgend jaar “full time” duivenmelker wordt. Zijn vrouw Sabrina is supporter nummer één en we mogen ook vriend Valère niet vergeten die voor de kweekduiven zorgt. De wedstrijden van 120 km tot 700 km worden gespeeld en er wordt ingekorfd in “De Toekomst” in Halen en de “De Ware Liefhebbers” in Geetbets.

De hokken in Halen.

Vader Adolf Machiels

Vader Adolf Machiels was ook duivenmelker en speelde vooral de vitesse op middelmatig niveau. Stephan heeft ook samengespeeld met vader maar hun ideeën botsten meer dan eens. Hij kreeg bij hem thuis een eigen hok waarop hij zijn eigen zin mocht doen. Er werd gespeeld onder de naam Machiels en Zoon maar het was steeds een wedstrijd in een wedstrijd tussen de twee hokken. Met de jonge duiven was Stephan wel beter dan vader.
Vader is in 2000 gestorven op het duivenhok. Toen wilde Stephan bewijzen dat hij beter was dan zijn vader en hij heeft thuis nog drie jaar verder gespeeld met oude en jonge duiven. In 2004 is hij op de huidige locatie begonnen met jonge duiven onder de naam van zijn echtgenote Sabrina Brugmans en daarna werd er onder de naam van zijn vrouw verder gespeeld.
“Vanaf 2009 hebben we steeds beter gespeeld tot nu. Wij hadden 2 x 1e Nat. Asduif (1e Nat. Asduif Grote Halve Fond jaarse, 1e Nat. Asduif Kleine Halve Fond Jaarse), we wonnen de 1e Nationaal Bourges en vanaf 2011 tot nu hadden we elk jaar minimum 1 duif bij de nationale asduiven en verschillende klasseringen in tal van kampioenschappen.
Er wordt enkel met jaarse en oude duivinnen op weduwschap gespeeld. Er zitten 20 vaste duivers die thuisblijven en die elk 2 à 3 duivinnen hebben. De jongen worden op de schuifdeur gespeeld.”

1e OPVOLGER & ZILVEREN DUIF in de GOUDEN DUIF-COMPETITIE
vlucht a.d. plaats coëfficiënt
20/6 Sermaises 1764 d. 14, 2, 3 1,08
18/7 Soissons 681 d. 4, 1, 2  1,03
18/7 Sermaises 1.506 d. 12, 2, 8  1,4608
25/7 La Souterraine 15.939 d. 88, 153 1,51
15/8 Châteauroux 507 d. 2, 4  1,18
12/9 Momignies 305 d. 7, 13, 14 11,15
1/8 Sermaises 2.244 d. 35, 73, 4  4,99

Basis van de kolonie

De eerste duiven op het hok van Sabrina Brugmans kwamen van vader en Stephan thuis. Hun kolonie was gebaseerd op duiven van melkers uit de buurt. In 2005 kreeg Stephan Machiels een duif, de “Blauwe Valère”, van zijn huidige compagnon Valere Machiels die wel geen familie is. 
Met 5 prijzen op twee jaar tijd was de “Blauwe Valère” geen uitstekende vliegduif maar hij gaf wel goede kweek. Hij werd o.a. vader van “De Willy” die zich ontpopte als stamvader van Sabrina Brugmans in de periode 2011 - 2016. Hij bevrucht nu niet meer maar in wel 30 kwekers vinden we zijn bloedlijn terug. De basis is nog steeds duiven van vader en een duiver van Valère gekruist met duiven van Roger Buvens, Loksbergen. Er werden nog duiven bijgehaald van Hermans-Bonné, Loksbergen en Gaston Van de Wouwer, Berlaar. Het meest succesvol waren de duiven van Roger Buvens maar ook van Hermans-Bonné is er een duivin waar de 1e Nationaal Bourges uit komt. Zij is op dit moment de stammoeder van het hok. Ook uit een duivin van Gaston Van de Wouwer werden al verschillende nationale asduiven gekweekt. Met Roger Buvens werd er al een paar keer samen gekweekt.

Weduwschap met duivinnen

Sabrina Brugmans kwam aan de start met 60 duivinnen op weduwschap. Wanneer ze een paar keer zijn mee geweest worden ze in groepen gepaard met de duivers en komen een 5-tal dagen samen. Het duurt 3 weken voordat alle duivinnen gepaard zijn. Wanneer de duivinnen aangepaard zijn begint het weduwschap.
Op 1 maart begint de training aan huis. In het begin komen de duiven 1x los in de namiddag en daarna wordt de training stelselmatig opgebouwd tot ze 1 u à 1,5 u vliegen. Het opleren start half april bij goed weer en de vliegploeg wordt in 4 etappes weggevoerd tot 25 km. Daarna worden ze niet meer tussendoor weggebracht. Ze vliegen daarna nog 1 opleervlucht met de maatschappij en daarna wordt het 2x Momignies, 2x Soissons en vervolgens halve fond. Daarna volgen de nationale wedstrijden en sommige duivinnen hebben 8 nationale vluchten in de vleugels en andere maar vier.
De eerste wedstrijden worden gespeeld zonder doffers. Daarna komen duivinnen en doffers iedere week bij de inkorving een half uur bij elkaar.
De snelheidsduiven blijven een 20-tal min bij elkaar na aankomst van een wedstrijd. De andere duiven 1 u in het begin van het seizoen en naar mate het seizoen vordert steeds langer. De duiven van de grote halve fond en eendaagse fond blijven soms tot ‘s anderendaags morgen samen.
Wanneer er problemen zijn met onderling paren wordt het koppel uit elkaar gehaald. Er zijn twee hokken voor duivinnen en zo kan het paar makkelijk gescheiden worden.

UITBLINKERS NATIONALE KAMPIOENSCHAPPEN
1e Olympic Hope cat. G
5e Olympic Hope cat. B
6e Olympic Hope cat. B
1e Nat. Asduif  KBDB Kleine Halve Fond Jaarse
1e Nat. Kampioen KBDB Kleine Halve Fond oude en jaarse
3e Nat. Asduif KBDB Kleine Halve Fond oude
4e Nat. Asduif KBDB Grote alhhHalve Fond jonge duiven
5e Algemeen Nationaal Kampioen
6e Nat. Kampioen KBDB Grote Halve Fond oude en jaarse
12e Nat. Asduif KBDB Kleine Halve Fond jaarse
19e Nat. Asduif KBDB Grote Halve Fond oude
25e Nat. Asduif KBDB Grote Halve Fond jaarse

Motivatie met kartonnen dozen

Er worden ongeveer 100 jongen gekweekt om mee te spelen. De jongen worden gespeend aan de ouderdom van 24 dagen. Ze worden verduisterd van 18 u tot 8 u ’s morgens van half maart tot half juni. Drie weken voor Bourges en tot einde seizoen wordt er bijgelicht tot ‘s avonds om 22.30 u en vanaf ‘s morgens 5.30 u. 
Bij het opleren worden de jongen een 5-tal keer weggebracht tot 35 km. Daarna gaan ze met de maatschappij mee op een opleervlucht van 60 km. Normaal worden de jongen niet meer weggevoerd tussen de vluchten. Voor de wedstrijden er aankomen trainen de jongen maar eenmaal per dag. Tijdens het vliegseizoen trainen ze tweemaal per dag zoals de oude duiven. De schuifdeur wordt ingevoerd na de 4e of 5e wedstrijd. De jongen worden gespeeld van snelheid tot de nationale vluchten. 
Donderdagmorgen trainen doffers en duivinnen samen. Wanneer de jongen trainen wordt het hok omgebouwd met wegkruiphoekjes en kartonnen dozen. Daarna mogen ze nog 2 à 3 u samen blijven. Ze worden dan terug gescheiden en krijgen rond 16 u volle bak eten. Daarna worden ze rond 17.30 u ingekorfd. 
Er werden meerdere oude vliegduivinnen verspeeld zodat er oude doffers vrij kwamen. Vijf jonge duivinnen werden gepaard met oude doffers en dat werd een echte meevaller. 

1e Nat. Asduif “Louise”

“Louise” B19/5050615 is de 1e Nationale Asduif KBDB Kleine Halve Fond Jaarduiven en 1e Asduif Olympic Hope Jaarduiven Cat. G. Zij is een tamelijk kleine maar geblokte duif. Het is een goed gespierde blauwe witpen, zacht van pluim en ze heeft een pientere kop.
Ze vloog 5 weken na elkaar de kop. Met kopwind of wind onder de staart, het speelde allemaal geen rol om vroeg te vliegen.
Ook was ze met de melker gepaard, en het ging zover dat wanneer ze zijn stem hoorde ze buiten kwam en naar de voorzijde van de volière kwam gelopen. Op het hok had ze een vast schabje waar ze altijd op zat en waar ze steeds klaarstond voor een rondje vuistvechten. Dat was de extra motivatie voor haar terwijl ze ook haar vaste duiver had. 
Zij werd 1e Nat. asduif met 1e Sermaise 4267 d, 2e Sermaise 6804 d, 3e Sermaise 1094 d, 4e Sermaise 3254 d.

LOKALE ASDUIVEN & KAMPIOENSCHAPPEN 2020
1e Algemeen Kampioen Halve Fond te Geetbets
1e Kampioen Halve Fond Jaarduiven te Geetbets
1e Kampioen Halve Fond te Halen
1e Kampioen Fond te Halen
1e Kampioen Jaarduiven te Halen
2e Kampioen Halve Fond Oude te Geetbets
2e Kampioen Oude te Halen
2e Algemeen Kampioen te Halen
2e Kampioen Grote Snelheid Jongen te Geetbets
3e Kampioen Grote Snelheid Jaarduiven te Geetbets
1+2e Asduif Halve Fond Oude te Halen
1+2+3e Asduif Have Fond Jaarduiven te Halen
1+3e Asduif Fond Jaarduiven te Halen
1e Asduif Fond Jongen te Halen
1e Asduif Halve Fond Oude te Geetbets
1e Asduif Halve Fond Jaarduiven te Geetbets
1e Asduif Grote Snelheid Oude te Geetbets
1e Asduif Grote Snelheid Jaarduiven te Geetbets
2e Asduif Fond Oude te Halen

Voedersysteem Matador

“We voederen volgens het systeem van Matador. Begin van de week “super start” daarna “super vlieg” en de laatste drie voederbeurten “turbo energie”. Wanneer de duiven thuiskomen van een wedstrijd wordt het ook “turbo energie” en er zijn elektrolyten in het water. Het  hele jaar door krijgen ze ook P40 tussen hun eten gemengd. 
De vliegduivinnen worden tot woensdag met “girl power” van AIDI gevoederd. Daarna ook drie voederbeurten met “turbo energie”. Normaal wordt er twee keer gevoederd maar met de vliegduivinnen kan het zijn dat ze voor de avondtraining een half rantsoen krijgen. Wanner ze binnenkomen staat gritmix met pinda’s en snoep klaar.”

Medisch Schroeder

“Normaal als er geen problemen zijn gaan we half maart en na het seizoen naar dierenarts Vincent Schroeder. 
Voor het seizoen wordt er 5 dagen gekuurd tegen trichomonas en tijdens het seizoen krijgen ze BS van Belgica-de Weerd bij thuiskomst.
Er zijn volières voor de hokken en daardoor hebben de duiven weinig last van luchtweginfecties. Voor de inkorving krijgen de duiven oogdruppels toegediend.
Bij problemen met adeno wordt er een paar dagen weinig gevoederd en krijgen ze een product van de veearts samen met elektrolyten.
De vliegduivinnen worden voor het seizoen 10 dagen gekuurd en daarna ingeënt tegen paratyfus. Na het seizoen worden alle duiven gekuurd.
Bij “one eye cold” blijven de duiven een week thuis en worden met Clinagel-vet behandeld
De vliegduivinnen worden half maart ingeënt tegen paramyxo. De jongen worden tweemaal  tegen paramyxo ingeënt, eerst met paramyxo-herpes-adeno en een drietal weken later met paramyxo-rota-circo.”

LCB KAMPIOENSCHAPPEN 2020
Algemeen Kampioen Beste Hok
1e Nationaal Kampioen Oude +Jaarse
1e Vlaams Landsgedeelte Kampioen Oude + Jaarse
1e Vlaams Landsgedeelte Kampioen Halve Fond Oude + Jaarse
1e Vlaams Landsgedeelte Kampioen Snelheid Oude + Jaarse
2e As Der Azen Nationaal Jongen
2e Asduif Jaarse Vlaams Landsgedeelte
2e As Der Azen Jongen Vlaams Landsgedeelte

Volières voor de hokken

Er wordt gespeeld op 13 m tuinhokken. De duiven zitten op een plankenvloer en de jongen zitten op stro.
Door de volière voor het hok is de verluchtingstrook op het hok volledig dicht. Alleen de venster van de volière dient als verluchting. De ramen hebben een dubbele laag muggengaas. De volière voor de hokken is 1,2 m diep.
Er is een strenge hygiëne op de hokken. Ze worden alle dagen gereinigd en de drinkpotten worden dagelijks verwisseld. Na de ruiperiode wordt er grondig gepoetst en alles ontsmet.

Het kweekhok

De kwekers worden rond 15 december gekoppeld. Ze krijgen twee tot drie jaar de kans om te bewijzen wat ze waard zijn. Er worden af en toe duiven bijgehaald en die worden op dezelfde manier behandeld als de eigen kweekduiven.
Er wordt aan familiekweek gedaan maar niet te dicht. Alle jaren worden de meeste kweekparen herkoppeld met uitzondering van degene die behoorlijke nakweek geven. Stephan koppelt zijn duiven volgens zijn eigen ogentheorie en daarbij let hij vooral op de verkenningscirkel. Hij koppelt duiven met een brede verkenningscirkel tegen duiven met een smallere verkenningscirkel.
Een behoorlijk kweekkoppel is B13/5025014 x B13/5033560. Hun zoon “Valère” B15/2185810 won 1e Nationaal Bourges in 2015. Hun dochter B17/5024644 “Chris” werd 9e Nationale Asduif KBDB Grote Halve Fond 2018. Een ander dochter B16/2173154 “June” won onder andere 1e Prov. Argenton.

Twee toppers

Twee toppers van de kolonie zijn:

  • “Chayenne” B18/5069966 en zij werd dit jaar de 19e Nat. Asduif KBDB Grote Halve Fond en is 6e Asduif Olympic Hope Cat. B.
  • “Fleur” B19/5082771 en zij werd 10e Nat. Asduif KBDB Grote Halve Fond Jongen 2019. Dit jaar werd ze 25e Nat. Asduif KBDB Grote Halve Fond Jaarduiven en is ook 5e Asduif Olympic Hope Cat. B.

Selectie

Oude en jaarse worden op resultaten beoordeeld. De jongen duivinnen die over blijven na het seizoen mogen het volgend jaar als jaarduif proberen. Met een goed model wordt er rekening gehouden bij de zifting.
Op de vraag welke de goede eigenschappen zijn van een duif is het antwoord van Stephan kort en bondig... een duif die in het weekend vroeg vliegt! De afstamming is ook niet zo belangrijk, als het maar goeie zijn!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.