Liefhebber:
Onderwerp:
Dessel – Dessel is een gemeente in het noordoosten van de provincie Antwerpen en vooral bekend door zijn nucleaire industrie. Er wordt verwerkt radioactief afval opgeslagen en daarnaast wordt er aan zandwinning gedaan voor de glas- en de bouwnijverheid. Deze Kempense gemeente telt nog zo’n 30 duivenmelkers en was in het verleden een echt duivennest. Namen als Blockx-Slegers, Louis Thys, Ooms-Deckx, Frans Janssen, alias “de Vlaanderaar”, en Gust Loos gaven toen vorm aan de duivensport aldaar.
Blikvanger in de actuele duivensport is momenteel Roger Engelen die kan bogen op een schitterende carrière die gesierd wordt met Asduif- en Olympiadetitels. In 2017 staat hij met de titel van 1e Nationale Asduif Grote Halve Fond Oude opnieuw volop in the picture !
Vader Karel Engelen
Vader Karel Engelen was in het verleden duivenmelker. Hij stopte echter met de duivensport en ging de duiven verzorgen bij zijn schoonbroer Staf Van Geel die ook schepen van Dessel was. Roger was 10 jaar oud toen hij mee met vader de duiven ging “letten” en zo raakte hij door de duivenmicrobe besmet.
Staf Van Geel was een uitstekende duivenmelker die behoorlijk succes oogstte met duiven van Jos Van den Bosch, Berlaar. In 1962 kreeg Roger twee zomerjongen van nonkel Staf die hij mocht verzorgen op het oude hok van vader.
In 1963 kocht vader 2 duiven bij August Loos (lijn “De Stier”) die excelleerde met duiven van de Gebr. Janssen, Arendonk. De “Blauwe Loos” x “Donker Van Geel” werden een uitstekend kweekkoppel. Tien duiven kweken uit dit superkoppel betekende gegarandeerd 5 toppers ! In 1964 werd voor de eerste keer gespeeld met jongen uit dit kweekkoppel en meteen wonnen twee broers de eerste twee prijzen. En de trein was vertrokken...
Vader werkte bij brouwerij Campina en leverde bier aan de inwoners en aan de cafés in Dessel en omstreken. Zo kwam hij in contact met Leon Dams, Vorst. Deze melker deed het uitstekend op de wedstrijden en vader bracht een doffer en een duivin mee. Gekoppeld aan de Janssen- en Van den Boschduiven was dat een schot in de roos. Op een rampvlucht uit Noyon in 1968, die tot de woensdag open stond en waarvan een gedeelte van de prijzen moest verloot worden, gingen heel wat goede duiven verloren. Maar deze tegenslag kon deze kolonie in volle expansie niet klein krijgen.
Op 15 januari 1969 verongelukte vader. Hij werd aangereden door een dronken bestuurder die bovendien nog vluchtmisdrijf pleegde. Via het taksplaatje, dat toen verplicht op de voorruit moest gekleefd worden en op de plaats van ongeval werd verloren, werd de dader opgespoord. Op de koop toe bleek het dan nog een buurman te zijn.
Roger moest dan alleen verder en hij speelde tot 1985 samen met moeder. Daarna verhuisden de duiven naar de Blokstraat waar hij een nieuwe woonst gebouwd had.
Er werd uitgekeken naar versterking en vanaf dan ging de duivensport in een hogere versnelling. Er werden duiven bijgehaald van de tandem Laenen-Joris, Olen die hoge ogen gooide met duiven van Jos Soontjens, Wommelgem. Er werd ook aangeklopt bij Willy Vanherck, Retie. Een heel goede melker die met zijn 82 jaar nog volop met duiven speelt. Ook met duiven van Jos Van Der Veken, Retie is Roger heel goed gelukt.
Peter Ceusters uit Geel, een goede snelheidsspeler, leverde de moeder van “Blauwe Mustang” die 1e Olympiadeduif Snelheid werd in 2009.
De laatste jaren werden er ook nog duiven gehaald bij Gerard Rens, Herselt en Eddy & Nicole Huygen, Booischot. Er werd ook nog een koppel eieren gehaald bij Jules Van Looveren, Wuustwezel die de 1e Nationale Asduif Kleine Halve Fond Jaarse in 2015 op de kooi had. Ook werd er nog een belofte bijgehaald bij Olivier Geyskens, Veerle.
Een mooie carrière
De laatste 10 jaar was Roger Engelen in “De Witpen” in Dessel steeds bij de kampioenen met oude, jaarse en jonge duiven op de halve fond. In het “Kempisch Hafospel” werd hij in 2017 1e Kampioen oude, 1e Kampioen jaarse, 1e Algemeen Kampioen, 1e & 3e Asduif oude en 1e Asduif jaarse. In zijn carrière totaliseerde hij 4 x 1e provinciaal op o.a. Bourges en Limoges.
Zijn palmares wordt verder nog gesierd met 1e Olympiadeduif Snelheid Dortmund 2009 (“Blauwe Mustang”), 3e Olympiadeduif Fond Boedapest 2015 (“Pastoor”), 1e reserve Olympiadeduif “all round” Brussel 2017 (“Bettini”).
Hij had verder nog de 1e Prov. Asduif Halve Fond 2013 (3e Nat. Asduif Halve Fond) 2013 met “Rosalie”. En nu haalt hij de titel van 1e Nat. Asduif Grote Halve Fond Oude 2017 (“Cas”) binnen.
Totaal weduwschap
Roger pakte het seizoen 2017 aan met 24 doffers en 24 duivinnen die op totaal weduwschap gespeeld worden. Acht oude duivinnen worden niet gespeeld. Ze hebben wel een goede staat van dienst maar vinden niet direct een plaatsje op het kweekhok. Wanneer er een duivin wegblijft van de vliegploeg wordt een oude duivin met twee doffers gepaard. Er worden jaarlijks 80 jonge duiven gefokt en de achterban wordt gevormd door 9 koppels kwekers.
De duiven die op het totaal weduwschap gespeeld worden komen samen eind november en trekken een koppel jongen groot. De tweede koppeling vindt plaats op 10 maart en na 5 dagen broeden start het totaal weduwschap. De eieren die dan in de nestjes liggen worden gebruikt om te voldoen aan de geschonken bons.
In het begin van het seizoen trainen de doffers en duivinnen 1x per dag (‘s avonds) zo’n driekwart uur. Vanaf juni wordt er tweemaal per dag driekwart uur getraind. Trainen is voor Roger de waardemeter van de conditie. De duivinnen goed laten trainen is iets moeilijker maar in een grotere groep (meer dan 10) wordt er beter getraind.
Vanaf half april worden doffers en duivinnen bij goed weer opgeleerd. Na tweemaal wegvoeren gaat het met de vereniging naar Ittre. Daarna gaan de duivinnen naar Momignies en de doffers naar Quiévrain. Vervolgens wordt het Soissons en Chevrainvilliers. Het merendeel van de vliegploeg blijft op de kleine halve fond en 12 duiven worden gespeeld op de grote halve fond.
Tijdens de eerste maand van het seizoen komen de partners niet samen en komt er ook geen nestschotel in hun nestvak bij de inkorving. Bij aankomst van een wedstrijd komen doffer en duivin “halfbak” te zitten zonder nestschotel. Voor Roger naar het lokaal gaat worden ze reeds gescheiden. Na de eerste maand komen doffer en duivin zo’n 5 à 10 minuten samen bij de inkorving. Na thuiskomst blijven ze dan samen tot wanneer hij terug is van het lokaal. Wanneer een doffer verloren gaat op een wedstrijd gebeurt het dat in de tweede helft van het seizoen de vrijgekomen woonbak bij het inkorven open staat om de motivatie wat aan te zwengelen.
Op de kleine halve fond worden doffers en duivinnen iedere week gespeeld en op de grote halve fond om de veertien dagen. Tijdens het vrije weekend van de grote halve fond worden de duiven niet gespeeld op een “tussendoor vluchtje” en blijven gewoon thuis. Op die manier kun je op de laatste wedstrijden nog goed presteren want anders raken de duiven te vroeg opgebrand.
Tijdens de week zitten de duivinnen op een klein hok (1,5 m x 3 m) en lopen ook binnen op het duivinnenhok. Op zaterdag en zondag bij aankomst van een wedstrijd gaan ze op het vlieghok binnen. En dat verloopt probleemloos. Problemen met het onderling paren van de duivinnen zijn er doorgaans niet. In de 11 jaar dat Roger met duivinnen speelt heeft hij de meest warmbloedige er al uitgeselecteerd.
“Cas” B15/6151972
De “Cas” B15/6151972 is de 1e Nationale Asduif Grote Halve Fond Oude 2017. Deze blauwe witkop doffer is een zomerjong van 2015. Het is in de hand een mooie gestroomlijnde duif uit de middelmaat met een perfecte vleugel en een mooi oog.
Het is een heel tamme duif die een goede band had met de melker. Hij was steeds te vinden voor een rondje “vuist vechten” en zat bijna altijd op de rug van Roger wanneer hij het hok aan het krabben was.
Maar bovenal verzamelde hij een schitterend palmares en werd 1e nationale asduif met : 4e Nat. Argenton 8003 d... 7e Chateauroux Zone B2 5058 d... 28e Nat. Chateauroux 10544 d... 29e Nat. Argenton 13730 d. Hij totaliseerde hiermee een coëfficiënt van 0,6649.
Jonge duiven
De 80 jonge duiven worden in 3 rondes gefokt... 50 van de 1e en 2e ronde... 30 van de 3e ronde. Bij het spenen van de jongen blijven de geslachten samen. Voor de eerste keer in de carrière heeft Roger de jongen van de 1e en 2e ronde verduisterd van 1 maart tot 1 mei. De jongen van de 3e ronde werden niet verduisterd. Daarna werd er niet meer bijgelicht. Hij kwam tot de conclusie dat er niet lang genoeg verduisterd werd. De kleine pluimpjes kwamen los en er werd te vroeg begonnen met het stoten van de slagpennen.
In mei werd er gestart met opleren. Na driemaal wegvoeren ging het naar Ittre en Momignies. Er werden 6 jongen op de nationaals gespeeld en de rest van de jongen werd op snelheid en kleine halve fond gespeeld.
De jongen werden na de 2e Momignies gescheiden en op de schuifdeur gespeeld. Bij het inkorven kwamen doffers en duivinnen 1 u samen. Na aankomst van een wedstrijd bleven ze samen tot ‘s avonds. De eerste twee weken werden de jongen gespeeld zonder extra motivatie. Wanneer ze goed ingevlogen waren kwamen er nestschotels en kartonnen dozen op het hok. Eens goed opgeleerd werden de jongen niet meer tussendoor weggevoerd.
De beste jonge duif B17/6017832 vloog een knap parcours en stond eerste voor de elektrische fiets. Ze moest nog één keer de mand in voor Chateauroux en ze is nog altijd niet thuis ! Dat is pas echt duivenmelkersverdriet.
Voeding
De duiven op de grote halve fond worden om de 14 dagen gespeeld. Zaterdag bij aankomst van een wedstrijd wordt het sportmengeling (Van Tilburg + Beyers) en er zijn elektrolyten en druivensuiker in het drinkwater. Op zondag, maandag, dinsdag en woensdag schaft de pot ruimengeling, 10 gr. ‘s morgens... 20 gr. ‘s avonds. Op woensdag is er Van-Vitam in het drinken. Op donderdag worden de duiven voor de kleine halve fond ingekorfd en die krijgen “volle bak” sportmengeling en de duiven voor de grote halve fond eten mee. Op vrijdagavond krijgen de duiven voor de grote halve fond geen eten.
Op zaterdag wordt het dan sportmengeling met elektrolyten en druivensuiker in het drinken. Op zondag, maandag, dinsdag wordt het terug ruimengeling. Op woensdag wordt het “volle bak” sportmengeling met Van-Vitam in het drinken. Op donderdag wordt er om 16 u de laatste keer gevoederd.
Medisch Mariën
Roger Engelen stelt zijn vertrouwen in dierenarts Fernand Mariën. Naast de inenting tegen de klassieke kwalen worden de duiven voor aanvang van het vliegseizoen vrij gezet van trichomonas (1/4 pil Flagyl) en coccidiose (Appertex). In de loop van het seizoen werd de behandeling tegen tricho niet meer herhaald. De laatste twee jaar werd er behandeld tegen paratyfus met Parastop (10 dagen). De jonge duiven werden wel behandeld tegen ornithose met Rentel Koppen Ornithose. Tegen de luchtweginfecties werd er verder niet behandeld.
Het is wel zo dat er winter en zomer een teentje look in het drinkwater gaat.
Een strikte hygiëne
De oude doffers verblijven op twee hokken van 2m x 2m, de jonge duiven eveneens op twee hokken van 2m x 2m en de duivinnen op een hok van 1,5 m x 3 m. De hokken staan richting noordoost en zijn zeer droog. De verluchting gebeurt via een luchtinlaat van 10 cm over de volledige lengte van het hok. Er is een verluchtingsspleet van 1 m voor en boven de duiven. Er is veel glas in de voorzijde van het hok.
Roger handhaaft een strikte hygiëne. Zowel de hokken van de oude duiven, jonge duiven als die van de kwekers worden dagelijks gereinigd. Iedere dag krijgen alle duiven vers drinkwater. Driemaal per jaar gaan de drinkpotten één week in een bad met bleekwater. De grote kuis heeft plaats na de rui van de duiven.
Topkweekkoppels
Twee excellente kweekkoppels van de kolonie Engelen zijn :
- “Grote Witkop” B11/6189515 x “Schoon Blauwke” B07/6092967. Zij werden ondermeer de ouders van “Cas” B15/6151972 en die werd de 1e Nat. Asduif Grote Halve Fond Oude KBDB 2017. Zij werden ook de ouders van “Donkere” B15/6151951 en die won twee eerste prijzen op de halve fond.
- “Goede Blauwe” B09/6064139 x “Schoon blauw Witpenneke” B09/6164110. Zij werden de ouders van B17/6017832 die eerste stond voor de elektrische fiets en verspeeld werd op Chatauroux III. Zij werden ook de ouders van “Blauw Witpen Bijter” B16/6018136 die knap presteerde op de kleine halve fond en o.a. zijn palmares sierde met 8e nat. Bourges 12.416 d.
In de rand vermelden we nog dat de vader van “Vettel” van Henri Menten of de 1e Olympiadeduif Cat. F Boedapest 2015 en tevens 1e Nat. Asduif Snelheid KBDB 2014 een doffer (B08/6160452) van Roger Engelen was.
Enkele toppers
Enkele toppers van de kolonie Engelen :
- “De Pastoor” met o.a. 104e nat. Bourges 19.655 d; 85e nat. Guéret 12.592 d; 3e semi-nat. Vierzon 10.480 d; 94e nat. Bourges 22.663 d; 65e nat. Argenton 7.691 d.
- “Olympic Bettini” B14/6133303. Hij was 1e Reserve Olympiade “all round”. Hij won o.a. 1e Souppes-sur-Loing 114 d; 2e Quiévrain 615 d; 2e Gien 404 d; 3e Momignies 889 d; 5e Momignies 1340 d; 6e Melun 764 d; 6e Souppes-sur-Loing 692 d; 6e Prov. Gien 3146 d; 7e Souppes-sur-Loing 635 d; 10e Melun 1048 d; 48e Chateauroux Zone B 5939 d; 222e nat. Bourges 19.786 d.
- “Blauw Wittik” B13/6153544. Hij was 1e Asduif Kempisch Halve Fondspel 2015. Hij won o.a. 1e Soupes-sur-Loing 586 d; 1e Souppes-sur-Loing 390 d; 1e Melun 416 d; 1e Souppes-sur-Loing 216 d; 2e Soissons 916 d; 6e Souppes-sur-Loing 471 d; 6e Melun 1048 d; 10e Sourdun 964 d; 92e Prov. Gien 1694 d.
Auteur: