ROGER BERCKMANS - 1e Nat. Kampioen kleine halve fond jonge duiven

Liefhebber: 

Kortenberg – Kortenberg is een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant... gelegen tussen Leuven en Brussel. In duivenmiddens beter gekend als de Witloofstreek ofschoon de witloofboeren er nog op één hand te tellen zijn. De witlooffeesten en de stoeten die uitgingen bij deze gelegenheid behoren al lang tot het verleden. Alleen de “Abdij van Kortenberg” is er nog een toeristische trekpleister.

De gemeente kreeg in het verleden aanzien in de duivensport door grote namen als Frans Igo en Robert Van Eeyken uit Erps-Kwerps, een deelgemeente van Kortenberg. Maar vader Roger (71) en zoon Robby (43)... ze spelen onder de naam van vader Roger... droegen afgelopen seizoen hun steentje bij in duivensport op topniveau aldaar. Ofschoon ze voornamelijk hun pijlen richten op de grote halve fond werden ze met brio 1e Nat. Kampioen Kleine Halve Fond jonge duiven KBDB.
Leuke anekdote ! Begin volgend jaar komt de romantische film “Flying Home” van Dominique De Ruddere in de filmzalen. Een Amerikaanse zakenman wordt door een rijke sjeik uit Dubai naar Vlaanderen gestuurd. Zijn opdracht is een bekende wedstrijdduif kopen. Jan Decleir speelt daarin een hoofdrol maar... in een bepaalde filmscene met duiven is Robby de stand in “voor de handen” van Jan Decleir.

Hoe het begon

Roger Berckmans was geen duivenmelker van huis uit maar zijn schoonvader Louis Lauwens stamde uit een echt duivenmelkersgeslacht. Ze noemden hem niet alleen “de man van Angoulème” maar hij was ook hokverzorger bij Pierre Colette en die was ooit de voorzitter van de Brabantse Unie. Toen ze na het overlijden van Louis het huis leegmaakten vonden ze een brief van 1924 waarin een zekere Koopman uit Gelsenkirchen hem bedankte voor de twee goede duiven die hij eerder toegezonden kreeg en de som van 1400 BF was ingesloten... en dat was toen veel geld. Dit om maar te zeggen dat Louis toen kwaliteit op zijn hokken had.
Roger begon in 1964 voor eigen rekening en toen zijn zoon Robby tien jaar oud was klauterde die ook al mee op de duivenhokken.
Er werd gestart met duiven van “een beetje van overal” maar de beste aanwinsten kwamen van Gaby De Coninck, Kortenberg. Die melker had hele goede Quiévrainduiven en legde bij Roger en Robby de basis voor vele jaren goed spel op Quiévrain en Noyon.
In 2008 werd de steven gewend naar de Grote Halve Fond en de van oorsprong vitesseduiven konden deze overstap niet aan. Er werd uitgekeken naar versterking en die werd gehaald bij Verreckt-Ariën, Tessenderlo... Rudi en Gunther Wellemans, Asse (zeer goed gelukt)... Van den Wijngaert & Zoon, Vilvoorde... Frans Van Hal, Kortenberg... Stefaan Elias, Steenokkerzeel... en Denis Veugelers, Nieuwstad (Nl). Recent kwamen er nog duiven bij van Kris Cleirbaut, Bonheiden.
Zonder schroom zegt Robby... de nationale titel op de Kleine Halve Fond is voor ons echt toeval... wij hebben daarvoor niet gespeeld.

Ook sterk met weduwnaars

Ofschoon Roger en Robby Berckmans sterk presteren met jonge duiven kwamen ze ook met oude en jaarlingen goed aan hun trekken. In 2011 werden ze 2e kampioen Brabantse Unie oude duiven en ze hebben ook al de 1e Prov. Argenton oude duiven en de 1e Prov. Blois jaarlingen op hun palmares. In 2013 wonnen ze bovendien de 5e prov. Salbris 558 d... 2e prov. Vierzon 658 d / 6e interprov. Vierzon 3001 d... 93e nat. La Souterraine 11236 d... enz.
Het seizoen werd aangevat met 24 weduwnaars... 60 jonge duiven... en 12 koppels kwekers.
De weduwnaars vlogen hun laatste wedstrijd uit La Souterraine en nadien kwamen ze nog eens met eieren maar werd er geen late ronde meer gekweekt.

De duiven gingen door de rui met een klassieke ruimengeling... met look in de drinkpot... op tijd en stond een bad en bij goed weer kwamen ze regelmatig nog eens los.
De weduwnaars werden een eerste maal gekoppeld op 1 december en trokken een koppel jongen groot. In maart kwamen ze nog eens met eieren en na het afbreken van het nestje werd gestart met opleren. Na eenmaal wegvoeren ging het naar Momignies... Noyon... Angerville... en vervolgens de reeks nationale wedstrijden van de grote halve fond. In het programma van de grote halve fond werden er 3 rustweekends (of Noyon) ingelast.
De weduwnaars trainen tweemaal daags en wanneer ze langsheen het bos jagen en boven het hok uiteen spatten dan is de conditie top. Doffer en duivin komen altijd zo’n 15 minuten samen bij de inkorving en het treden van de duivinnen is helemaal geen probleem. Er zijn op het weduwnaarshok 5 speciale woonbakken. Tijdens de week zijn die dicht maar bij de inkorving gaan die open. Het zijn veelal dezelfde doffers die met hun duivin gaan stoeien in deze afgeschermde nestvakken maar wanneer andere doffers een plaatsje zoeken op het schabje voor dit woonvak dan wordt er soms wel een oorlogje uitgevochten.
De voeding wordt met de dag belangrijker en Roger en Robby zijn aanhangers van het Matador voedersysteem. Wanneer de duiven twee weken na elkaar gespeeld worden dan krijgen ze op zaterdag en zondag “Premium Start” + Protein Backs in het voederbakje. Op maandag en dinsdag “Premium Vlieg” en op woensdag en donderdag “Turbo Energy” + “Extra Energy” van Backs. Blijven de doffers thuis of vliegen ze Noyon dan wordt er de eerste week geen “Turbo Energy” verstrekt maar blijft het “Premium Vlieg” en wordt het “Turbo Energy” de laatste twee dagen voor de inkorving.
De weduwnaars worden geenszins gespaard in Kortenberg. Maar toch was het zo dat twee doffers van 2008 steeds als 1e en 2e getekende op de poelbrief stonden. In 2014 gaan deze twee doffers naar het kweekhok.

Zo werden ze 1e Nationaal Kampioen halve fond jonge duiven 2013
Angerville 695 d. 3 - 13
Angerville 2311 d. 188 - 7
Angerville 2839 d. 18 - 3
Angerville 2970 d. 84 - 58
Angerville 1090 d. 4 - 117
  Coefficiënt : 27,3618

Jonge duiven

De 60 jonge duiven werden gefokt uit kwekers en vliegers en werden gespeend aan de ouderdom van 24 à 25 dagen. Er wordt door de kwekers een 2e ronde gekweekt en die gaat op een afzonderlijk hok. De jonge duiven van de 1e ronde blijven samen want hier wordt nog het nestspel gespeeld.
De jongen worden verduisterd van einde maart tot 21 juni en daarna wordt er niet meer bijgelicht. Door het verduisteren worden de jongen minder snel paarlustig zeggen Roger en Robby. De eerste nestjes komen er pas begin augustus. De favoriete nestpositie is jongen van 8 à 10 dagen... “wanneer de pap er af is” !
Voor de hokken van de jonge duiven is er een volière waarvan de zijkanten dicht zijn. Van ‘s morgens vroeg zit de zon op de volière en de jongen hebben de vrije keuze... ofwel blijven ze op het hok ofwel zitten ze in de volière. Feit is zeker dat een volière voor de hokken de gezond maker bij uitstek is.
Begin juni en wanneer de jongen goed wegtrekken wordt er gestart met het opleren van de jonge bende. Ze gaan 5 keer met de wagen op pad tot 30 km en dan wordt het afwisselend Quiévrain of Momignies. Ofschoon Momignies meer op de lijn ligt en de duiven van Quiévrain in Kortenberg niet voorbij komen wordt er ook ingekorfd voor Quiévrain. Het is de bedoeling dat de jongen leren uit de grote klad komen en uit Quiévrain is de selectie van de jongen een stuk strenger.
Gedurende de eerste 4 weken van het vliegseizoen worden de jongen tussendoor nog 1 x per week gelost op 30 km. Voor Bourges, dat op een andere lijn ligt, werden de jongen in de week voor de inkorving twee keer gelost uit die richting.
Ook de jongen krijgen Matador gevoederd en het voederprogramma is in grote lijnen gelijklopend met dat van de oude duiven. Het is wel zo dat de piepers de laatste 2 dagen voor de inkorving geen “Turbo Energy” maar “Premium Vlieg” krijgen maar er gaat wel “Extra Energy” over het voeder.
Om de motivatie van de jongen wat aan te zwengelen komen er kartonnen dozen en schuine plankjes op de bodem van het hok waar een nestje gebouwd wordt. Jonge duiven die zitten te broeden op de vloer vliegen als een furie naar de andere jongen die te dicht in de buurt van hun nestje komen. En zo wordt de motivatie van de jonge bende op peil gehouden.
Maar aan 7 nationale vluchten na elkaar deelnemen is een beetje van het goede te veel. In principe vliegen 25 jonge duiven Angerville en worden 10 jonge duiven ingekorfd voor de grote halve fond. Maar er werd er een soort rotatiesysteem ingevoerd zodat een jonge duif de ene week de grote halve fond vliegt en de volgende week ingekorfd wordt voor de kleine halve fond. Het merendeel van de jonge duiven heeft dus zowel Angerville als de grote halve fond (3 à 4 keer) gevlogen. Door het goed presteren op Angerville werden Roger en Robby bijna automatisch nationaal kampioen kleine halve fond zonder dat ze er echt voor gespeeld hebben. Door de oostelijke ligging in het “Pajot Verbond” en met de interprovinciale lossing Antwerpen-Brabant-Oost-Vlaanderen, waar de duiven op de as Mechelen - Antwerpen binnen komen, is het zeker niet makkelijk om zich nationaal kampioen te spelen.

Medisch

In oktober wordt er 10 dagen behandeld tegen paratyfus met “Cosumix Plus” maar daarna wordt er niet meer ingeënt. Voor de eerste koppeling werd er op consultatie gegaan bij de dierenarts wat resulteerde in een negatieve diagnose. Ook in de aanloop naar het vliegseizoen 2013 gingen Roger en Robby ten rade bij de dierenarts en er moest opnieuw niet ingegrepen worden.
In de loop van het vliegseizoen wordt er om de maand behandeld tegen trichomonas... afwisselend met Tricho Plus en Spartrix. Na iets mindere prestaties werd opnieuw de raad van de dierenarts ingewonnen en op zijn advies werd er in de maand juli 5 dagen behandeld tegen luchtwegeninfecties.

Hok

Roger en Robby beoefenen hun succesvolle duivensport op 18 m eenvoudige hokken van eigen fabricaat. De hokken hebben een dak met Boomse pannen en dat zorgt uiteraard voor een goede verluchting. Vooraan in het plafond is er een verluchtingspleet van 1 m breed.
Onlangs werd er stralingsverwarming geïnstalleerd op de hokken gekoppeld aan een hygrostaat en een thermostaat. Bij kille en natte dagen maakt deze verwarming de hokken heel wat gezelliger. Juist na het spenen worden er op de hokken van de jonge duiven nog de klassieke maxiplaten gebruikt waarop de jongen de eerste dagen bij elkaar hokken.
Hygiëne op het duivenhok is ook zeer belangrijk en tweemaal daags worden de hokken gekrabd. Iedere dag krijgen de duiven vers water... en bij heel warm weer zelfs tweemaal daags.

PALMARES
Enkele uitslagen van de jonge duiven in het “Pajot Verbond” 435 d. 6, 15, 40, 10, enz. (11/27)
Angerville   1587 d. 42, 59, 104, 106, 132, enz. (16/26)
Angerville   2530 d. 20, 28, 32, 50, 68, 140, 242, 266, enz. (14/23)
Angerville   2025 d. 37, 108, 222, enz. (9/14)
Angerville   2311 d. 7, 9, 38, 43, 99, 122, 149, 188, 191, 210, enz. (15/25)
Angerville   2839 d. 3, 18, 48, 61, 183, 227, 264, enz. (18/27)
Angerville   2970 d. 55, 58, 84, 98, 106, 119, 166, enz. (15/24)
Angerville   1090 d. 4, 9, 10, 33, 117, 126, enz. (7/17)
Jonge duiven grote halve fond    
Chateauroux    reg.  121 d. 1, 3, 5, 31, 37 (5/10)
Nat.  12071 d. 66, 370, 472, 2694
Argenton       reg. 191 d. 1, 5, 7, 18, 39, 52 (6/10)
Nat. 19303 d. 322, 811, 869, 1917, 3781
Issoudun       reg.  114 d. 223 d : 6, 14, 35, 59 (4/10)
Nat. 16615 d. 642, 1560, 3049
La Souterraine reg. 114 d. 4, 15 (2/5)
Nat. 13089 d. 675, 1355
Guéret         reg.  167 d. 1, 5, 15, 23 (4/9)
Nat. 11894 d. 382, 602, 1196, 1909

Selectie

Er worden weinig tierelantijntjes verkocht met zowel oude als jonge duiven. Alleen de uitslag telt en de prijzen per tiental geven de doorslag. Van de 24 weduwnaars dit seizoen hebben 14 stuks de zifting overleefd. Van de 60 jonge duiven kregen er 35 een verlenging van hun verblijfsvergunning.
Roger en Robby houden van een duif die goed in de hand ligt met bij voorkeur een stevige rug... een soepele vleugel met een korte achtervleugel... en een zachte pluim. Daarenboven vindt Robby dat er heel wat te lezen staat in het oog van een duif. Een duif die met haar ogen pinkt kan geen goede duif zijn... het oog moet naar de snavel kijken (arendsoog)... en wanneer het kan liefst met een volledige verbandcirkel.

Het kweekhok

Robby Berckmans : “Wij zijn nog volop in onze ontdekkingsfase... wij herkoppelen de duiven nog veel... en het wonderkoppel hebben we voorlopig nog niet ontdekt. Wij hebben een doffer van R & G Wellemans die met 4 verschillende duivinnen toch al goede jongen gaf. We hebben ook een doffer van Verreckt-Ariën die ook met meerdere duivinnen goede nakweek gaf. We hebben ook 3 duivinnen van Frans Van Hal, uit zijn beste kweekkoppel, die op het kweekhok zitten en die gaven goede nakweek waarmee we sterk presteerden op Noyon en Angerville. Verder nog een goede doffer en duivin van Stefan Elias... origine Robert Van Eycken.
Ik vind het echt spijtig dat mijn peter Louis Lauwens onze kampioenstitel niet meer mocht meemaken. Hij was onze beste supporter en ik ben er zeker van dat hij van hierboven fier op ons toekijkt !”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.